Griekse belastingontduikers verzot op Brits vastgoed

2 Connecties

Het Britse vastgoed vaart wel bij de eurocrisis en dan vooral dankzij grote zwart geldstromen van Griekse grootverdieners. Ondertussen brengt de Griekse fiscus deze groeiende kapitaalvlucht in kaart.

Maar liefst 13,5 miljard euro moet het Griekse kabinet onder druk van haar buitenlandse geldschieters 13,5 miljard euro bij elkaar harken om op financiële noodsteun te kunnen blijven rekenen. Via extra bezuinigingen en belastingen moet dit gebeuren. De regering-Samaris wil dat de rijkste Grieken ook een deel van de verhoogde lasten  op hun schouders nemen.

 

De Grieken staan op zijn zachtst gezegd niet bekend om hun belastingmoraal. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat de Griekse overheid misschien wel 30 miljard euro misloopt aan belastinginkomsten. Een fors deel van dat bedrag is door welvarende Grieken naar het buitenland gesluisd, veilig buiten het bereik van de financiële storm die over hun eigen land raast.

 

Geen wonder dan ook dat de naar extra inkomsten snakkende Griekse regering op jacht is naar gegevens van buitenlands kapitaal van Grieken, zo rapporteert The New York Times. Zo heeft Athene van de Britse financiële autoriteiten een lijst gekregen met de namen van circa vierhonderd Grieken die sinds 2009 onroerend goed in Londen hebben gekocht of verkocht.

 

Bankrekeningen politici
Griekse ambtenaren bekijken nu of de mensen op de lijst - onder wie vooraanstaande zakenlieden, bankiers, rijke reders en sportlieden- te boek staan als vermeende belastingontduikers.

 

Verder heeft de regering van premier Antonis Samaras een onderzoek gestart naar de bankrekeningen van ruim dertig politici om te kijken of zij schuldig zijn aan belastingontduiking. Pijnlijk voor de regeringscoalitie van Samaras is dat één van de mensen op die lijst parlementsvoorzitter Evangelos Meimarakis is. Meimarakis is oud-minister van Defensie en is al eerder in verband gebracht met een witwasschandaal, waarbij ook twee andere ex-ministers betrokken zouden zijn.

Rijke Grieken stallen hun kapitaal niet alleen in Londen. Ook Singapore en Georgië zijn gewild. Niet in de laatste plaats omdat deze landen zijn - net als Zwitserland - veel minder bereid om met Athene gegevens over onroerend goed te delen in vergelijking met de Britse autoriteiten.

 

Londen is geliefd onder gefortuneerde Grieken in deze crisistijden

 

Griekse reders
Vooral voor Griekse reders is het al decennia een goede gewoonte om er een statig stulpte in prijzige Londense wijken zoals Belgravia of Mayfair op na te houden. Al is het alleen maar in de vorm van verzekering tegen de onzekere economie van hun eigen land. Maar sinds 2008, toen de echte financiële problemen van de Helleense republiek kwamen bovendrijven, hebben hebben ook andere Griekse beleggers hun vizier gericht op de Londense vastgoedmarkt.

 

Vooral de luxe onroerengoedsector in de Britse hoofdstad vaart wel met het binnenstromende kapitaal van de Griekse grootverdieners. Samen met de rijken uit China en Rusland zorgen ze voor een florerende vastgoedmarkt in Londen.

 

Sinds 2006 hebben buitenlandse investeerders ruim 25 miljard euro gestoken in dure Londense huizen, zo blijkt uit gegevens van het vastgoedbedrijf Savills. De piek werd bereikt in 2011 toen buitenlanders voor maar liefst 7,5 miljard euro aan huizen opkochten. Voor dit jaar verwachten de makelaars niet dat de vraag zal inzakken, gelet op de economische onzekerheid in de eurozone.

 

100 miljoen euro van 250 vermogende Grieken
Het Griekse geld in Londense stenen is aanzienlijk volgens schattingen van ambtenaren uit Athene: circa 250 vermogende Grieken zouden voor ruim 100 miljoen euro hebben geïnvesteerd in luxe panden in Londen in 2010. En dat zijn allang niet meer louter superrijke Grieken, zo constateert The New York Times. Opmerkelijk is dat nu ook Griekse artsen, advocaten en accountants bij Londense makelaars aankloppen. Voor bescheiden appartementen betalen zij bedragen tussen de 300 en 500 duizend euro.

 

Juist deze laag van de Griekse bevolking ontduikt massaal belastingen in Griekenland, zo hebben onderzoeken uitgewezen. Zo berekenden economen van de Universiteit van Chicago dat de welgestelde Grieken - en niet de allerrijksten - voor maar liefst 28 miljard euro aan belastingen ontdoken in 2009.

 

Topje van de ijsberg
Ondertussen stelt Athene vast dat het Londense onroerend goed onder Griekse vlag niet meer is dan het topje van de ijsberg is. Alleen al in 2011 sluisden Grieken 6 miljard euro weg naar het buitenland. De kapitaalvlucht voor dit jaar zal nog forser zijn: In het eerste helft van dit jaar is er 5 miljoen euro van Griekse bankrekeningen overgemaakt naar het buitenland.

 


(L)