Griekse persvrijheid onder druk

2 Connecties

Relaties

Persvrijheid

Locaties

Griekenland
0 Bijdragen

De Griekse politie arresteerde de journalist die de namen van 2.059 Grieken met bankrekeningen in Zwitserland openbaarde.

Costas Vaxevanis eigenaar en onderzoeksjournalist van het gerespecteerde Griekse tijdschrift Hot Doc is zondag door de Griekse politie gearresteerd.

Hot Doc publiceerde zaterdag een lijst met 2.059 namen van Griekse personen die in het bezit zijn van een Zwitserse bankrekening bij de Geneefse vestiging van de Britse bank HSBC. De lijst volgens het magazine overeen met de lijst die in 2010 door Christine Lagarde, toen nog als Frans minister van Financiën, aan haar Griekse collega werd gegeven. De huidige directeur van het IMF stak destijds de Grieken de helpende hand uit in een poging om de kapitaal- en belastingvlucht uit het land een halt toe te roepen. Wat het Griekse ministerie van Financiën precies met de 'Lagarde-lijst' heeft aangevangen is niet precies duidelijk, zeker is dat er sinds 2010 geen acties bekend zijn geworden. Dit leidde afgelopen weken tot heftige debatten waarbij Griekse ministers werden gedwongen om antwoord te geven op de vraag waarom het ministerie niet handelend had opgetreden.

 

 

Onderzoeksjournalist Costas Vaxevanis onthulde de 'Lagarde-lijst'


Voormalig minister van Financiën Evangelos Venizelos zei op 2 oktober dat hij de lijst in augustus 2011 had ontvangen, maar meende dat de lijst niet legaal kon worden gebruikt. Hij zei dat hij de lijst vervolgens aan de regering heeft overhandigd die deze vervolgens aan de SDOE, de dienst tegen financiële misdaad, doorspeelde.

De Griekse elite en...huisvrouwen
Op de door Hot Doc gepubliceerde lijst staan namen uit de politieke en zakelijke elite van het land, waaronder die van de voormalige minister van cultuur, verschillende werknemers van het ministerie van Financiën en een aantal vooraanstaande figuren uit de zakenwereld. Daarnaast staan de namen van dokters, juweliers, enkele journalisten, advocaten, acteurs en architecten op de lijst. Opmerkelijk is dat ook de namen van een aantal huisvrouwen erop staan die grote bedragen naar HSBC-rekeningen in Geneve hebben overgemaakt.
De lijst gaat terug tot het jaar 2007. Volgens Hot Doc bevatten de rekeningen van de 2.000 elitaire Grieken in totaal 500 miljoen euro. De precieze bedragen werden overigens niet gepubliceerd.

Hot Doc was zorgvuldig door op te merken dat het hebben van een Zwitserse bankrekening niet illegaal is en ook niet direct betekent dat er zwart geld op staat of dat er belastingafdracht mee wordt gemeden. Wel is duidelijk dat van vele honderden personen het bezit van een bankrekening bij HSBC niets te maken heeft met hun professionele activiteiten.

Een paar uur na de publicatie brachten Atheense openbare aanklagers een arrestatiebevel uit. Vaxenis zou de privacy van personen hebben geschonden. Het volgens de openbare aanklagers niet vast of de lijst daarwerkelijk de 'Lagarde-lijst' is en mensen die worden genoemd, een wet hebben overtreden.


Vaxenis is een van de beroemdste onderzoeksjournalisten van Griekenland. Vanexis schreef dat hij de lijst op een usb-stick had ontvangen van iemand die Hot Doc had laten weten dat hij/zij meende dat de lijst de laatste twee jaar "misbruikt werd voor politieke en zakelijke redenen".

Hij zei zaterdag nog dat de Griekse politie het verkeerde doel in het vizier had. "In plaats van de belastingvluchtelingen en de ministers die de lijst tot hun beschikking hadden, proberen ze de waarheid en de vrije pers te arresteren", zei hij in een telefoongesprek dat zaterdag op internet kwam te staan.

"Ik heb niets anders gedaan dan wat een journalist behoort te doen", zei hij tegen persbureau Reuters. "Ik heb de waarheid blootgelegd die zij (de regering, red.) verborgen hielden. Als iemand verantwoordelijk is voor de wet, dan zijn het de ministers die de lijst verborgen hielden, verloren en vervolgens zeiden dat hij niet bestaat. Ik heb alleen mijn werk gedaan."

Vaxevanis gaf een live radio-interview toen de politie arriveerde. Hij onderbrak het interview en zei dat hij weg moest om "te worden gearresteerd". Hij stuurde tegelijkertijd een tweet waarin hij de Griekse agenten met Duitse stormtroepen uit de 2e Wereldoorlog vergeleek.

Bronnen: New York Times, Business Week, Reuters, Guardian