Jan Kees De Jager wordt om Griekenland gesandwiched. Aan de ene kant krijgt hij ervan langs door economen en analisten, aan de andere kant schreeuwt de peroxidepopulist in zijn oor.

"De situatie in Griekenland is in potentie nog veel erger dan in 2008 toen Lehman Brothers omviel". Dixit Jan Kees de Jager, Minister van Financiën van het Koninkrijk der Nederlanden.
Afgelopen vrijdag werd hij door de journalisten van Nieuwsuur geïnterviewd. Volgens De Jager moeten de Grieken laten zien dat ze nog veel pijnlijker maatregelen nemen dan ze al hebben gedaan. Het kolossale voorhoofd fronsend, probeerde hij er streng bij te kijken.
"Ik verwacht een aanvullend pakket hervormingen", zei De Jager, want anders "gaat het echt niet goed". "Griekenland is eerst aan de bal"
Er zal vandaag en morgen in Brussel worden vergaderd. De essentiële vraag volgens De Jager: "Hoe kunnen we een nieuwe financiële crisis voorkomen?". De Jager noemt het een "nieuwe crisis", maar de crisis is in feite nooit weggeweest. Sterker, je hoefde geen George Soros te heten om te snappen dat het waarschijnlijk was dat de Griekse variant een zeer snelle comeback zou maken.
 

Jan Kees de Jager doet eng met Lehman Brothers-scenario

 

Andere toon
Maar waar De Jager vorig jaar nog sprak over de rendementen die Nederlandse belastingbetalers zouden gaan behalen over de gelden die ze via schatkist aan de Grieken leenden, sloeg hij nu een andere toon aan. Hij sprak alleen nog maar over een "kans" om de schade voor de belastingbetaler beperkt te houden.
Dan moet er volgens hem wel op dezelfde weg voortgegaan worden. Ofwel, er moet meer geld naar Griekenland maar tegen nog strengere voorwaarden. Want anders gaat het mis en dan wordt het scenario nog grimmiger dan we dus in 2008 met Lehman Brothers hebben meegemaakt. Erger dan met Lehman? Ja, omdat de ellende volgens De Jager 1 in onze eigen achtertuin plaatsvindt en 2 de ondergang van een land erger is dan van een bank.

Het doemscenario dat De Jager vrijdag na eerder overleg met Nout Wellink en de Tweede Kamerfracties aan het Nederlandse publiek voorschotelde, stuit op veel plekken op onbegrip. Net als de oplossing die voor de Griekse schuldencrisis is bedacht.

Throwing good money after bad money is volgens de gemiddelde helder denkende investeerder nog steeds een heel slecht idee. Toch is dat nog steeds het medicijn waarmee Europa de doodzieke patiënt wil laten genezen. Veel economen en ook researchanalisten van brokers en banken menen dat het een heilloze weg is.

"Nothing seems able to prevent a major restructuring of Greek debt, neither EU support mechanisms nor stringent local fiscal measures", stellen de analisten van de Franse broker Cheuvreux in een rapport dat vorige week woensdag werd gepubliceerd.

In het worst-case scenario denken de analisten van Cheuvreux dat een haircut van 56 procent voor het Griekse schatkistpapier noodzakelijk zal zijn. Zal Europa een Lehman-scenario tegemoet gaan als Griekenland ook werkelijk technisch failliet wordt verklaard en de Griekse schuld wordt afgestempeld? Zullen Europese banken omvallen, zal er een Lehman-achtige situatie ontstaan zoals De Jager met goedkeuring van Wellink naar buiten bracht?

Nee zeggen ze bij Cheuvreux.

"We believe a technical default of the Greek government would be far less damaging for markets and liquidity than the collapse of Lehman was, because the quality of Lehman assets was far worse and its interconnectedness as a derivative counterpart cannot be compared with Greece". En: "The impact on non-Greek banks would be less than 6% of their tangible book value, i.e. a fraction (52% of less) of their yearly profits and a small fraction of the drop in market cap".

Een kleine daling in de beurswaarde van de banken die in het bezit zijn van Grieks schatkistpapier is onvermijdelijk, maar dan is er nog niet zo veel aan de hand.

 

De Jager weggehoond
De medicatie die vorig jaar werd toegediend in de vorm van steun ter waarde van 110 miljard, was volgens economen als onze eigen Willem Buiter - de huidige chefeconoom van de Citigroup - gedoemd om niet te werken. Buiter kwam vrijdag bij Nieuwsuur ook aan het woord. Hij maakte vrijdag van de opvattingen van door zijn topambtenaren en Nout Wellink ingefluisterde De Jager in Nieuwsuur gehakt. Onder meer door het Lehman spookbeeld bijna lachend weg te wuiven, door hem weg te honen voor zijn kritiek op de aanstaande president van de ECB Mario Draghi, maar vooral door de Europese/Nederlandse aanpak van de Griekse crisis zwaar te bekritiseren.

"De Griekse staat is de facto failliet" en het enige dat volgens Buiter nog besloten moet worden is hoe dat faillissement op de meest ordelijke wijze afgewikkeld kan worden. Dat betekent volgens hem sowieso "ogenblikkelijk herstructureren".

Maar dat is dus niet wat Jan Kees en zijn fluisteraars willen. De Grieken zullen, onder zeer strenge voorwaarden natuurlijk, eerst nog een flinke schep geld erbij krijgen.
Nog meer investeren is volgens Buiter echter "weggegooid geld", zeker wanneer er gelooft wordt dat Griekenland fiscaal de boel nog op orde krijgt. Wie dat denkt heeft volgens Buiter zelfs "de dokter nodig".

Buiter noemde Griekenland een jaar geleden nog een 'class of its own' waar het om schuldenratio's ging. Daar is geen verbetering in gekomen. Geen land staat er zo slecht voor als Griekenland. Herstructureren en schulden afstempelen was volgens de topeconoom ook toen het enige probate medicijn. En als ze in de Europese Unie niet zulke 'mietjes' waren geweest, dan hadden ze het medicament ogenblikkelijk ingebracht.

 

Investeren in Griekenland is volgens Willem Buiter "weggegooid geld".

 

Parochiale bekrompenheid
Bij diezelfde gelegenheid vorig jaar bekritiseerde Buiter ook de Europese leiders en de wijze waarop ze de crisis in Griekenland ter hand namen. "It's been a disgraceful episode for European heads of state, especially in Germany, for the narrow-minded parochialism that has been displayed, on a way that really endangers not just the euro area but the whole European Union."

Nederland, dat zijn parochiale PVV-bekrompenheid inmiddels tot de succesvolle exportproducten mag rekenen, steekt daar natuurlijk nog een stukje lulliger bij af.
Intussen schreeuwt de geperoxideerde populist dat er geen cent meer richting Griekenland mag worden overgemaakt en hebben Maurice de Hond de krant van wakker Nederland de thermometer richting onderbuik gemanoeuvreerd. Met voorspelbare resultaten (hier en hier).

Daar komt bij dat het IMF - het kompas van De Jager - plotseling is onthoofd wegens het opspelende libido van zijn topman. Alles bij elkaar genomen is het een uitdagende tijd voor Jan Kees. De grote vraag die intussen rijst, is waar de grote gevierde leider Mark Rutte toch in hemelsnaam uithangt?