Dinsdag bepaalt de Eerste Kamer na jaren discussie of een wet digitale uitwisseling van medische gegevens makkelijker maakt. Hebben de senatoren wel door dat bedrijven als Philips via deze wet straks aan onze medische data kunnen komen?

Na 1996 dagen komt dinsdag een einde aan een langslepend wetstraject over het uitwisselen van medische gegevens. De Eerste Kamer buigt zich dan over een voorstel dat verregaande invloed heeft op de omgang met patiëntgegevens. Startschot vormde vijfenhalf jaar geleden een motie van toenmalig senator Ing You Tan (PvdA) die regionale elektronische patiëntendossiers wettelijk moest verankeren. Dit in reactie op de roep om de bestaande digitale uitwisseling van patiëntgegevens te reguleren die destijds uit de smeulende ashoop van het landelijke Elektronisch Patiëntendossier (EPD) was ontstaan.

Het EPD sneuvelde na een langdurige politieke strijd uiteindelijk in de Eerste Kamer. Het was echter zonde om het kind met het badwater weg te gooien, zo was de algehele consensus. Dus werd er in...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in