Geheel in lijn met traditie bleek deze week dat de groei in diverse bezuinigingslanden opnieuw tegenvalt.
Het Verenigd Koninkrijk zakt verder weg in een recessie blijkt uit nieuwe cijfers. Voor het derde kwartaal op rij kromp de Britse economie, ditmaal met 0,7 procent, dat is slechter dan in voorgaande kwartalen. De krimp kwam met name door een flinke afname van de activiteit in de bouw. Net als Eurolanden is Groot-Brittanie onder leiding van minister van financiën George Osborne bezig ‘de begroting op orde te brengen’ en ‘diepgewortelde economische gebreken’ in de Britse economie te herstellen.
De Griekse premier Antonio Samaras sprak gisteren
de verwachting uit dat de Griekse economie met maar liefst 7 procent zal krimpen dit jaar. Dat zou betekenen dat de krimp nog dieper is dan in het rampjaar 2011. De Europese commissie voorspelde vorig jaar nog dat de Griekse economie met slechts 2,8 procent zou krimpen. In de afgelopen vier jaar is de commissie keer op keer
te optimistisch gebleken. Niettemin hield Samaras de moed er in, Griekenland gaat in 2014 weer groeien verwacht de conservatieve premier.
In Spanje
stelde minister Cristobal Montoro zijn groeiverwachtingen bij. In plaats van een groei van 0,2 procent in 2013, zal de economie opnieuw krimpen met 0,5 procent. De aankondiging komt nadat premier Rajoy nieuwe bezuinigingsmaatregelen aankondigde. In de komende drie jaar gaat Spanje nog eens €110 miljard bezuinigen door ondermeer te korten op ambtenaarsalarissen, hogere belastingen en hogere kosten voor onderwijs.
Ierland bleek het in 2011
een stuk beter te hebben gedaan dan werd verwacht. De economie groeide met 0,7 procent, terwijl er een krimp van 0,2 procent werd voorspeld. Ierland is 2012 echter slecht begonnen. De economie kromp met 1,1 procent in het eerste kwartaal. In hun laatste review van de Ierse economie verandert het IMF
haar voorspelling nog niet. In 2012 zal de groei uitkomen op 0,5 procent aldus het IMF. Ernst & Young is
pessimistischer en paste vorige maand haar groeiprognose aan naar -0,1 procent in 2012.
2 Bijdragen
Michiel
Weer een meninkje. FTM, probeer je eens wat meer op de feiten te richten en wat objectiever te schrijven (zie ook de bijna altijd verzuurde stukken van Smit en Engelen). In de onderwerpkeuze kunnen jullie je mening al genoeg laten doorschemeren. Neem een voorbeeld aan 925: opgewekte toon, meer verstand van economie. Bovendien doen zij het zonder 180.000 euro subsidie maar met adverteerders.
Stef