
Centrale bankiers hebben bijna tien jaar gesleuteld aan de economie in de hoop op herstel. Het effect van hun maatregelen is echter vooral merkbaar geweest op de effectenbeurzen, waar de koersen de afgelopen jaren soms tot recordhoogte zijn gestegen. Wordt de kloof tussen beurs en reële economie nog gedicht?
Na bijna tien jaar sleutelen aan de economie door centrale bankiers kunnen we de vraag stellen wat het effect geweest is. De conclusie is dat het effect en het vertrouwen dat centrale bankiers genieten, tanende is. De politieke ontwikkelingen in de VS, het VK, Griekenland en Nederland kunnen niet los gezien worden van de huidige monetaire politiek. Burgers zijn ontevreden en worden onrustig.
Tijd kopen
Centrale bankiers hebben tijd gekocht in de hoop dat de economie zich in verloop van tijd verder zou herstellen. Feit is dat de economische groei jarenlang stabiel maar ontoereikend is. Heel langzaam komen we in een periode terecht waarbij de tijd gaat dringen en de economie opnieuw onder druk komt te staan. Wanneer we naar de recente koersopleving van aandelen kijken, lijkt er echter geen vuiltje aan de lucht. In januari en februari van dit jaar werden beleggers opgeschrikt, hetgeen een eerste waarschuwingssignaal was. De markt heeft eigenlijk een ongeluk nodig om te beseffen met welke situatie investeerders van doen hebben.
Onvrede
De hamvraag blijft hoe ver sommige ontwikkelingen moeten verslechteren om beleggers wakker te schudden. Geld toe krijgen op een afgesloten hypotheek is simpelweg geen gezonde situatie. Veel burgers hebben hun verplichtingen opgepompt, zonder goed te beseffen wat de neerwaartse risico’s zijn. Wanneer we naar het politieke landschap kijken, signaleer ik veel onvrede. Pensioen en koopkracht staan al jaren onder druk, terwijl met name de rijkere burgers geprofiteerd hebben van de ruime geldpolitiek van centrale bankiers. De toenemende afstand tussen een grote groep burgers en de zittende elite is geen verrassing.
Schulden
Opvallend vind ik de groeiende verwijdering tussen met name de belangrijke S&P 500 en de reële economie. Aandelen zijn simpelweg veel duurder geworden, een proces dat we vaker zien aan het einde van een bullmarkt. Coca Cola wordt bijvoorbeeld 27 keer de winst verhandeld, terwijl de S&P 500 ruim 24 keer ‘LTM Earnings’ noteert en dat is historisch gezien duur. Met name aandelenbeleggers nemen een voorschot op de toekomst, terwijl tegelijkertijd obligatiebeleggers terughoudend zijn. Wie krijgt er gelijk? Feit is dat verschillende factoren dezelfde patronen laten zien als in 2007. Dit wil niet zeggen dat 2007-2008 zich gaat herhalen, maar toch. Het China van 2016 lijkt veel op de VS van 2008; een devaluatie van de yuan is niet ondenkbaar en kan verstrekkende gevolgen hebben. Daarnaast wijs ik op het groeiend aantal defaults als gevolg van te hoge schulden van bedrijven in de VS. De downgrades van Amerikaanse bedrijven door Moody’s zijn in een jaar tijd verdubbeld, iets dat sinds de zomer van 2007 niet het geval geweest is.
Op verschillende vlakken krijgt de afstand tussen bedrijfsprestaties en beurskoersen meer vorm. De geliefde vergelijking van Warren Buffett is de relatie tussen marktkapitalisatie en het bbp van de VS — dan zou de S&P 500 circa 72 procent te hoog gewaardeerd zijn op dit moment. Dit is wellicht wat te kort door de bocht omdat de S&P 500 meer dan alleen de VS beslaat, maar dit neemt niet weg dat de risico’s voor beleggers zijn toegenomen — ook al vertellen allerlei andere technische signalen u dat er niets aan de hand is. De groeiende afstand is zonder enige twijfel een punt van aandacht geworden.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
11 Bijdragen
goof 4
Maar je kunt deze bullmarkt niet vergelijken met een bullmarkt uit het verleden.
Centrale banken hebben alles zo ontwricht en in onbalans gebracht dat ik de aandelenmarkten nog tot grote hoogte zie stijgen.
Waarom dan wel aandelen?
Je koopt geen aandelen zoals vroeger om rendement te halen .
je koopt aandelen omdat je geld op bank waardeloos wordt en toch niets meer opbrengt met alle risico's van dien dat je het kwijt raakt.
Je koopt nu aandelen in de hoop dat je misschien wel een beetje dividend krijgt en misschien en er een beetje koersstijging komt.
Je koopt nu een deel van een bedrijf wat na een vastloper misschien de helft nog maar waard is maar beter een half ei dan een lege dop.
De rijkere op safe spelende beleggers kopen stenen , grond
De rijkere gokkers kopen fysiek goud en zilver.
En een grote groep middenklasse koopt aandelen omdat er geen alternatieven zijn en staatsobligaties al net zo risicovol zijn als een lening ( lees aandeel ) aan het bedrijfsleven.
Maar we gaan het beleven maar een AEX van 750 vlak voordat de zaak ontploft zie ik helemaal gaan gebeuren.
Wanneer ? nog voor het jaar 2020 denk ik.
Vergeet niet de woorden van Draghi want die gek zal alles uit de kast halen en komt nog wel met verassingen die de aandelen markten nog verder zullen doen opblazen .
Als goud en zilver gaan als een banaan en de huizenprijzen de pan uitrijzen dan is het einde nabij en dan nog kun je er niets mee als gewoon de gifbeker helemaal leegdrinken.
Gilles Wattel 1 3
goofEn inderdaad, de nul rentes hebben zo hun gevolgen.
Pieter Jongejan 7
Voor dat het zover is zal er ongetwijfeld tussen de diverse prinsen dan wel politieke partijen etc. een burgeroorlog uitbreken.
De aandelenmarkten bereiken vaak hun top samen met de onroerend goedmarkten (vanwege overoptimisme en groei kredietverlening) De grote dure wolkenkrabbers in New York, zoals de Chrysler building en 20 Exchange Place (voormalige hoofdvestiging van Citibank) zijn begonnen eind jaren twintig en opgeleverd begin jaren dertig. Eind jaren zeventig hadden we de kwaliteitsexplosie bij de nieuwbouw van woningen en kantoren (te grote gebouwen, te dure materialen, te dure vormgeving). De aandelenmarkten waren toen echter in mineur vanwege stagflatie. Hieruit blijkt dat de aanbeveling van Summers meer monetaire financiering slechts tot nog meer economische stagnatie zal leiden vanwege nog lagere winsten in de reële economie.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanHet inzicht dat bij een rekenrente nul de dekkingsgraden ook nul zijn lijkt nog niet erg algemeen.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Toen in 1929 de VS beurskoersen in elkaar klapten kwam de hele reële economie tot stilstand.
Bankiers sprongen van hoge reële gebouwen naar beneden, en waren echt dood.
Pas WWII bracht de zaak weer op gang.
60 miljoen doden.
Een aandeel is niet meer waard dan een vijftien keer het gebruikelijke dividend, het meerdere is speculatie.
locke 5
http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ing_groep/25562143/__Effectenportefeuille_van_banken_slinkt__.html
Hier een overzicht over werkwijze en hoe de zaken ervoor staan .
http://usawatchdog.com/tsunami-of-dollars-coming-back-to-america-soon-rob-kirby/
Rini 3
Er staan in deze tekst trouwens conclusies die aantonen dat het denken van veel mensen stil is blijven staan.
Hoezo is het een feit dat de economische groei jarenlang stabiel maar ontoereikend is. Volgens die sleutelende centrale bankiers?
En waarom is het geen gezonde situatie om op een hypotheek geld toe te krijgen? Het is simpel de uitkomst van een economie waaraan gesleuteld wordt, tenminste zo zie ik het.
Frank Bakker 1
Dan heb je natuurlijk de belegger, die ziet al de bankrun plaatsvinden in Griekenland, want de Griek verplaatst zijn geld naar andere stabielere banken in oa Duitsland. Als straks Deutsche bank problemen krijgt, dan kan het snel gaan. Die belegger gaat dus kijken waar hij nog vlug iets kan verdienen, of gaat aan de zijlijn staan.
Patrick K
goof 4
Vandaag de kop in de Telegraaf "zwart-spaarders de klos "
Nu gaan de banken alle gegevens doorspelen aan de belastingdienst kunnen we lezen dus geef mij nog eens 1 goede reden om een bank te gebruiken voor uw spaargeld.
U krijgt geen rente , u wordt door de banken in het pak genaaid van alle kanten , uw gegevens zijn er niet meer veilig en als jou bank omvalt heb je pech gehad en je bent je spaargeld kwijt .
Nu weten we dat onze regeringen bodemloze putten zijn geworden die maar in een ding uitblinken en dat is de Jannen met de korte namen te plukken en de rijke elite in alles te matsen .
Zouden ze het echt niet snappen dat het zwarte circuit en de ruilhandel alleen maar verder gaat floreren of zijn te daar ook al te stom voor.
Je kunt eigen bevolking niet ongestraft zo blijven plukken en met dit geld kansloze moslims een paradijs bezorgen of multinationals bevoordelen in alles want de emmer van tolerantie is onderhand vol gedruppeld en begint over te lopen.
Het gepeupel gaat binnenkort de straat op en van mij hebben ze groot gelijk