
Anders dan je zou verwachten van 'Nederland voedselland', staan we er op de grootse EXPO2015 voor duurzame voeding en energie armetierig bij met onze foodtrucks en partytenten. Nederland gidsland? Nou, niet in duurzame voeding, constateert columnist Leonard Freeke. 'Het schijnt in Den Haag bon ton te zijn geen visie te hebben.'
Expo-traditie
De aanbesteding van het expoterrein en de bijbehorende verkeersverbindingen van de naar schatting 11,4 miljard euro zijn niet zonder slag of stoot gegaan. Tja, Italië, zou je bijna automatisch zeggen. Publieke verontwaardiging over de omvang van de investeringen en vermeende betrokkenheid van de maffia ten spijt, is de expo geslaagd te noemen en daarmee zeer de moeite waard om met de hele familie te bezoeken. Er worden dan ook meer dan 40 miljoen bezoekers verwacht, uit de hele wereld. Zicht op de avenue met Italiaanse streekproducten en -gerechten (Eataly)
Opzet van de expo: de meest belovende technologieën en uitvindingen tonen aan een groot publiekOpzet van de expo: de meest belovende technologieën en uitvindingen tonen aan een groot publiek, om een culturele uitwisseling te faciliteren rond een centraal thema en om duidelijk te maken met welke de collectieve uitdagingen de mensheid wordt geconfronteerd.
Cultuur, creativiteit, voedselbronnen, voeding
De organisatie van EXPO 2015 meldt de bezoeker dat deze wereldtentoonstelling de relatie tussen cultuur, technologie, innovatie, traditie, creativiteit en voeding en voedingspatroon blootlegt. De thema’s 'voedselbronnen' en 'voeding' worden gepresenteerd tegen een achtergrond van nieuwe wereldwijde scenario’s en opkomende problemen, met een primaire focus op het recht op gezonde, veilige en voldoende voeding voor alle inwoners van de wereld. De uit 180 duizend metalen onderdelen bestaande bijenkorf van het Engelse paviljoen
De Engelse bijenkorf is een “soundscape” en wordt met geluid en duizend LEDs aangestuurd vanuit bewegende bijen in een bestaande bijenkorf in het VK
Schoorvoetend
Maar nee. Bijna had Nederland geschitterd door afwezigheid. Ondanks het thema 'duurzame voeding' en het feit dat 144 andere landen zich al in een vroeg stadium hadden aangemeld, zag visionair Den Haag weinig heil in een deelname en onthield in al haar wijsheid financiële steun. Op de valreep is het niet zo ver gekomen.Pas eind 2014 besloten enkele heldere geesten toch nog een 'paviljoen' te bouwenPas eind 2014 besloten enkele heldere geesten toch nog een 'paviljoen' te bouwen. Bij het aanschouwen van het Nederlands tentenkamp aangevuld met 'foodtrucks' is het duidelijk dat dat een fractie heeft gekost van het voor 19 miljoen euro door de staat gesubsidieerde EXPO 2010 paviljoen in Shanghai. Het geheel steekt schril af tegen de imposante bouwwerken en groots gepresenteerde visies van onze buren en mede-voedingslanden Duitsland, Engeland, België, Frankrijk en Italië. Italië als gastland pakt groots uit met zijn rijke regionale keukens en chef-ambassadeurs, Eataly en de Slow Food Movement. Frankrijk toont fier haar schitterende culinaire cultuur en producten, Engeland trekt met flair en op een prachtige, kunstzinnige wijze aandacht voor de rol van de bijen in de voedingsketen en België laat zien dat er een duurzame toekomst ligt in wilde planten, insecten en in aquaponie verbouwingsmethoden, waarin vis- en planten gekweekt worden in een symbiotisch systeem.
Een voorbeeld van aquaponie in het Belgische paviljoen
Zonder visie geen toekomst
Hoe komt het dat de Nederlandse overheid geen visie heeft op zoiets belangrijks als duurzame voeding? Het schijnt in Den Haag bon ton te zijn geen visie te hebben. Is regeren niet vooruitzien? Wie het begrijpt, mag het zeggen.Visie geeft zicht op de toekomst van ons landVisie geeft zicht op de toekomst van ons land. Een visionair, ambitieus beeld van wat een land wil zijn inspirereert en zet aan tot actie. Een beeld, wel te verstaan, dat is gebaseerd op de wereld van nu en de kansen in de toekomst voor de bedrijven en inwoners van dit land. Er is in Nederland niets mis met de ambities van de duurzame voedingondernemers en hun visie op een duurzame toekomst. Hopelijk gaat het kabinet ook snel beseffen dat visie en duurzaamheid hand in hand gaan. Juist om onze welvaart te kunnen vasthouden en verbeteren is een visie van de overheid op hoe we stevige fundamenten kunnen leggen voor Nederland als duurzaam voedingsland onontbeerlijk. Verbonden door de juiste nationale visie hebben wij juist alles in huis om uit te groeien tot mondiaal gidsland. Openingsfoto: Een als hippe food truck verklede “oer-Nederlandse” snack bar.
15 Bijdragen
jefcooper
Na lezing van Clive Ponting, 'A green history of the world', 1992, London nog minder.
Het boek betoogt dat landbouw onze planeet vernietigt.
Bob
Dat is hoe Nederland zich presenteert.
Net goed uit te leggen aan de internationale groep waar ik mee was.
Richard Groen
BobDe Lobby van Hill & Knowlton (alwaar destijds Jack de Vries, CDA kopstuk, directeur was) volgde in de slipstream van de NAVO en USDA - de equivalenten van de Amerikaanse CAFO (fabrieksboerderijen) schieten sinds de coup uit de grond.
Als spreekbuis voor big-Ag en de Nederlandse regering promoot de geprivatiseerde Wageningen universiteit dit dodelijke voedselmodel over de hele wereld.
Logisch dat Nederland liever een beetje lullig en lomp doet. 'Hamburgers, met frites, in het paradijs.
Buitenlanders zijn niet dom natuurlijk, tenminste niet allemaal. Doen alsof Nederland oprecht een duurzame economie nastreeft; alleen naivelingen die dat dan niet als ongelooflijk brutale leugens zouden ontmaskeren.
Het land met subsidies voor nieuwe kolencentrales, luxe producten als sierteeltgewassen 2 x de aardbol over laten vliegen, etc., etc..
Commercieel sterke concepten, dankzij lobby, machtspolitiek, corruptie, en propaganda. Maar weinig van doen met duurzaamheid.
Met de keuze van de omstreden Patrick Moore als boegbeeld voor EXPO 2015 is de Wereldtentoonstelling verworden tot een lelijk propaganda wapen - groenwassen van foute produkten. 'Voedsel is oorlog'. gmo's, glyfosaat komen dan ook niet per ongeluk in onze voeding terecht.
"Moore has also ridiculed efforts
to cut greenhouse gas emissions. For more information on Patrick Moore's travel in support of the nuclear power, logging and mining industries, among his other clients, see
the article on Patrick Moore appearances.
"In Jan
Frank
Jan Willem de Hoop
Mooi verslag over Expo, maar het gaat mij iets te snel door de bocht. Dat Nederland weinig werk heeft gemaakt van Expo staat niet automatisch gelijk aan het hebben van geen visie. Dat kan een reden zij, maar dat vind ik in het stuk niet terug.
En wat vinden onze voedingsondernemers van het feit dat de overheid weinig werk heeft gemaakt van de Expo? Mis ik ook in het stuk.
Jansma
Hetzelfde geld voor al die lieden in de comments hier, waarvan enkelen zich zelfs lijken te schamen voor hoe "Nederland" (wie zijn dat?) zich daar presenteert. Doe. Er. Zelf. Wat. Aan. Help met bouwen. Start een crowdfunding project. Stort uw eigen vermogen. Doe zelf iets. Maar laat de belastingbetaler in vredesnaam niet opdragen voor uw eigen idealen of dromen.
Heer Freeke, een overheid produceert niets. Voedsel wordt geproduceerd door ondernemers. Innovaties worden gedaan door ondernemers. Niet door de overheid, die niets anders kan dan werkelijke productieven beroven via belasting en de wet voor schrijven. Daarmee genereer je geen innovatie, maar maak je innovatie KAPOT. Een overheid behoort dan ook geen visie te hebben op duurzaam voedsel. Alsof voedselproductie een overheidstaak is... Een overheid dient zich vooral NIET te bemoeien met de lieden die dat wel hebben (ondernemers en afnemers van de ondernemers) en dient deze nobelen vooral zo min mogelijk in de weg te zitten.
De beste manier van regeren die het meeste resultaat biedt is vooral NIET regeren en de markt haar werk laten doen.
Jan Willem de Hoop
JansmaU neemt uw ideaal plaatje als uitgangspunt. Dat is echter uitgaan van een situaties die nu nog niet zover is. Wij, de meerderheid in de democratie, heeft tot nu toe nog steeds besloten wel een aantal zaken van de overheid te mogen verwachten. Of u of ik dat wel of niet leuk vinden is een andere zaak.
In het verhaal van de heer Freeke ontbreekt de motivatie waarom overheid geen geld steekt in Expo? De conclusie van te weinig visie is daarmee ook niet onderbouwd en dus voorbarig.
Ook staat wel veel geld voor Expo over hebben niet gelijk aan hebben van wel een visie. De meeste pr ontstaat meestal door het verhullen van het ontbreken van een visie. In alle sectoren en bedrijfstakken.
Jansma
Jan Willem de HoopIk heb dus geen "ideaal plaatje" als uitgangspunt, maar een moreel grondfundament waar het op menselijke interactie aankomt. Dat heb ik ook gedefinieerd. Het luidt als volgt en gaat natuurlijk op gewoon op voor mensen die een overheid besturen:
"Geen mens heeft ooit het recht om lijf, goed of het recht op zelfbeschikking te schenden."
Uw argument dat "wij de meerderheid hebben besloten" is dan ook equivalent van dit: In een straat met drie mensen besluiten twee buren de overbuurman te beroven. Omdat het democratisch besloten is, vind u dit "goed". Omdat u opereert op basis van het adagium: "dat wat democratisch besloten is, is goed". Bon. Als de overheid morgen besluit de belastingen naar 100% te verhogen dan hoor ik u ook niet klagen, begrijp ik? Want volgens u is dat democratisch besloten omdat u ooit eens een vakje op een stembiljet inkleurde. U ziet: Democratische beslissingen die rechten van individuen schenden zijn een schande en defacto/dejure is een democratie als zodanig een schande!
Uw laatste conclusie is inderdaad een fraaie. Wat de heer Freeke voorstaat overleeft geen enkele morele toetssteen en is bovendien gebaseerd op drogredeneringen. Nice one, sir.
Molenaer
JansmaZet daar een Shell, een BP, een Unilever tegenover en je ziet het totale plaatje.
You are nothing,sir, in accomplishing anything against these giants of non-individuality.
Uw analyse van de overheid deel ik overgens in grote lijnen.
Jansma
MolenaerHet probleem is niet dat mensen zich hebben laten verdelen als individuen, maar zich hebben laten verdelen door absurd groepsdenken. Cultureel marxisme.
Molenaer
JansmaHet individu wordt sinds begin vorige eeuw met name gepropageerd door de commercie. "Wat jij graag wilt", "jouw droom", "wat jij belangrijk vindt". Paralel aan een stroom van beelden van ijsjes, mooie auto's, sexy chickies, frisdrank en een vakantie op Ibiza.
Michiel
JansmaKeinstein
jopie1978
http://www.windstreek.org/
Claudio