Grootste oliebedrijf ter wereld is geboren

2 Connecties

Relaties

Rosneft

Organisaties

BP
1 Bijdrage

Rosneft koopt het deel van BP in de Brits-Russische oliejointventure TNK-BP over.

De geruchten deden al eerder de ronde maar nu is het officieel. BP heeft zijn deel in de Brits-Russische oliejointventure TNK-BP verkocht aan Rosneft voor 27 miljard dollar. In feite is TNK-BP nu niet meer Brits-Russisch maar honderd procent Russisch want Rosneft komt ook uit het Oostblokland. Door de acquisitie wordt Rosneft de grootste oliemaatschappij ter wereld met een productie van 4,5 miljoen vaten per dag.

TNK-BP, die in 2011 een omzet draaide van meer dan 60 miljard dollar, werd in 2003 opgericht door BP en AAR, een groepje Russische miljardiars. De joint venture was altijd zeer winstgevend maar sinds het ontstaan is de samenwerking tussen de twee moederbedrijven erg moeizaam verlopen. Er waren verschillen in visie.

Het verhaal gaat dat Westerse topmannen van BP in 2008 visaproblemen hadden toen zij Rusland binnen wilde komen voor zaken. Vanwege de spanningen stapte Robert Dudley, de CEO van de coöperatie, in dat jaar op. Dudley is overigens inmiddels de directeur van BP nadat zijn voorganger Tony Hayward moest aftreden vanwege het de milieuramp in de Golfkust.

Het hoogtepunt van de ruzie werd in 2011 bereikt. BP wilde een strategische partnerschap aangaan met Rosneft om in het Arctische gebied olie te exploiteren. Een dergelijke samenwerking met een andere partij was volgens de regels in het contract van BP-TNK niet toegestaan, zo meende AAR, waarop de miljardairs een rechtszaak aanspande.

Uiteindelijk is de samenwerking van BP met Rosneft vanwege de juridische stappen gecanceld. Nu BP zijn belang in de joint venture heeft gestart, staat de deur open voor de Britse oliemaatschappij om zaken te doen met Rosneft. BP ontvangt bij de deal ongeveer 12 miljard dollar contant en krijgt een belang van 15 procent a 20 procent in Rosneft.

Waarschijnlijk mag BP nu ook iemand van zijn eigen mensen in het bestuur van Rusland’s grootste oliemaatschappij stationeren. 
 

/R