Grote invloed Shell op buitenlandse zaken

Diplomatenberichten leggen tentakels bloot

De berichtenstroom die uit de gelekte diplomatenpost naar buiten komt, wordt steeds interessanter. Al eerder bleek hoe ver de macht van topambtenaren rijkt, gistermiddag kwam NRC Handelsblad met een uitbreid verslag over hoe Koninklijke Shell zijn invloed aanwent om het Nederlandse buitenlandbeleid te beïnvloeden. Uit de 'cables' blijkt dat tentakels van Big Oil inderdaad zo ver rijken als de mythe wil doen geloven. Een Nederlandse ambtenaar heeft namens Shell tegenover de Amerikaanse ambassade het woord gevoerd over sancties tegen Iran. De ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse zaken was tussen 2006 en 20008 zelfs 'uitgeleend' aan het Brits-Nederlandse olieconcern om daar op de afdeling overheidsrelaties te werken. Na zijn opmerkelijke detachering ging hij gewoon weer op het ministerie werken en bleef hij bovendien op de Amerikaanse ambassade de standpunten van Shell uitdragen. De vergaande verstrengeling van belangen van Shell met de Nederlandse overheid deed de Amerikaanse ambassade concluderen dat 'Koninklijke Shell grote invloed heeft op het Nederlandse Buitenlandbeleid'.

De ambtenaar in kwestie heeft in de diplomatenpost de toevoeging 'protect' achter zijn naam gekregen. Deze toevoeging maakt duidelijk hoe belangrijk het voor de Amerikanen is om de identiteit van deze ambtenaar te beschermen.

 

Godfather
NRC schrijft ook over de situatie enkele jaren geleden in Rusland toen Shell opeens problemen kreeg met het Russische overheid over het enorme gasproject Sachalin II. De Russen legden destijds een claim bij Shell neer van 30 miljard dollar wegens milieuschade. Dit als een pressiemiddel om het staatsbedrijf Gazprom een belang van 50 procent te laten verwerven in het Shell-project aan de Russische oostkust. Financiële markten denken dat er van een overeenkomst tussen Shell en Gazprom. Een Nederlandse ambtenaar in kwestie weet het beter: 'niet meer dan een onderhandelingstactiek'. Dat wist de ambtenaar in kwestie van de hoogste baas bij Shell: Jeroen van der Veer. Die was komen klagen op het Ministerie van Algemene Zaken dat de Russen hem 'an offer he couldn't refuse' hadden gedaan. Van der Veer verwees daarbij naar de maffiafilm the Godfather.
Van der Veer beschuldigde de Russen dus eigenlijk van maffiapraktijken. Uiteindelijk moest Shell inderdaad genoegen nemen met een kleiner deel van de koek.


Opvallend is hoe het nieuws uit deze cables slechts door weinig andere kranten wordt overgenomen. Met name de 'wakkere krant' van Nederland negeert de belangwekkende nieuwsstroom. De Telegraaf opent vandaag door het kabinet Rutte royale een veer in de reet te steken (met het cijfer 7-) en heeft vier extra pagina's over de finalisten van The Voice of Holland.