CPB: 90 duizend werklozen erbij

2 Connecties

Relaties

Werkloosheid

Organisaties

CPB

Volgens de nieuwe CPB-cijfers komen er dit jaar 90 duizend extra werklozen bij, een stijging van 19 procent. En een nieuw 'kasrondje' om het begrotingstekort in te perken is in aantocht.

Lodewijk Asscher (Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal overuren moeten gaan draaien, want de werkloosheid stijgt volgens de nieuwste cijfers van het CPB (zie hier de tabel met kerngegevens) harder dan het bureau in december nog voorspelde. Geen toename van 55 duizend werklozen, maar 90 duizend mensen dit jaar extra in de WW. Het totale aantal zal daardoor 560 duizend bedragen en in 2014 kunnen daar nog eens 15 duizend mensen bij worden opgeteld.

Particuliere consumptie daalt, export stijgt
Het CPB bevestigt ook de krimp van het bbp met 0,5 procent. In 2014 zal er naar verwachting een herstel plaatsvinden en zal de economie met 1 procent groeien. Dit jaar daalt ook de koopkracht (mediaan alle huishoudens) met 1,25 procent en volgend jaar met – 0,75 procent. De binnenlandse markt blijft onder druk staan (particuliere consumptie - 1,5%, in 2014 +0,25%), maar de export-prognoses van het CPB zijn een stuk rooskleuriger. Terwijl de export vorig jaar nog daalde met 0,3 procent, wordt er dit jaar een exportgroei verwacht van 2,5 procent en in 2014 groeit dat verder naar 3,75 procent.

Den Haag in bezuinigings-modus
Het Nederlandse begrotingstekort zal volgens het CPB dit jaar - zoals al eerder voorspeld - 3,3 procent het bruto binnenlands product (bbp) bedragen. In 2014 zal dat oplopen tot een tekort van 3,4 procent. Eurocommissaris Olli Rehn liet vorige week vrijdag vrij expliciet weten dat Nederland een jaar extra uitstel krijgt om onder de afgesproken grens van 3 procent te komen. Alle Keynesianen ten spijt, het Kabinet-Rutte wil volgend jaar wel voldoen aan de begrotingsnorm. Gisteren maakte Jeroen Dijsselbloem (Minister van Financiën) al een rondgang bij de oppositiepartijen om te polsen voor welke aanvullende maatregelen er animo is.
Als het kabinet het geprognotiseerde begrotingstekort van 3,4 procent wil ombuigen naar een tekort van 2,9 procent dan zullen ze naar verwachting – rekening houdend met een uitverdien-effect – ongeveer 4 miljard euro extra moeten ophalen/besparen met belastingverhogingen of reductie van de overheidsuitgaven.