Guha maakt van Van Lanschot een mini ABN Amro

4 Connecties

Relaties

Financiële sector

Personen

Karl Guha

Organisaties

ABN AMRO Van Lanschot

De bank die vroeger haar cliënten ontving in luxe kantoorvilla’s, snijdt in de kosten en standaardiseert haar producten en diensten. Zet CEO Guha in op een overname?

‘Klopt niet.’ De woordvoerder van Van Lanschot Bankiers klinkt overtuigd van zijn zaak. In de wandelgangen bij de Bossche bank is het van begin af aan duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd is dat de in augustus vorig jaar van ABN Amro overgekomen Richard Bruens zitting neemt in de Raad van Bestuur. Vorig jaar oktober verzekert voorlichter Jochem van de Laarschot Follow The Money dat dit niet het geval is. ‘Hij is hard aan de slag als Hoofd Private Banking. Bovendien doen wij geen vooraankondigingen.’ Een goed ingewijde oud-bankier bij Van Lanschot noemt het ‘logisch dat ze Bruens niet aankondigen, omdat er veel mensen uit moeten bij Van Lanschot. Dan benoem je geen extra RvB-lid.' Donderdag werd Bruens alsnog voorgesteld aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders als nieuw RvB-lid, waarmee het bestuur groeit van vier naar vijf leden. Voorzitter Karl Guha zet met de benoeming van Bruens een traditie bij Van Lanschot voort; het benoemen van bestuurders met een verleden bij ABN Amro. De laatste drie CEO’s, Bert Heemskerk, Floris Deckers en Guha zelf komen allemaal uit het ABN Amro nest en onder leiding van deze voorzitters vond een ware instroom van medewerkers van de grootbank uit de hoofdstad plaats. Zo ook in de Raad van Bestuur van Van Lanschot, dat inmiddels als een  reddingsvlot voor net niet AA-topmannen kan worden aangemerkt. Carel van der Spek en Peter Zwart gingen naast de drie laatste voorzitters Bruens voor. In een grijs verleden kreeg het nieuwbakken bestuurslid als keeper de ballen om zijn oren bij de ter zielen gegane provinciale profvoetbalclub SC Veendam, maar daarna werkte Bruens namens ABN Amro onder andere in het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Saudi-Arabië. Met zijn komst naar Bossche bank keerde het internationaal gelouterde bestuurslid terug naar de provincie.

Guha's ABN Amro-sausje

De injecties met ABN Amro-dna lopen parallel met de veranderingen in cultuur en werkwijze, die volgens betrokkenen zakelijker zijn en minder klantgericht. Van Lanschot bankiers van de oude stempel kijken met enige weemoed terug naar hun bank, waar vroeger het persoonlijk contact met de cliënten centraal stond. Guha voegt een extra ABN Amro-sausje toe. De organisatie is net zoals bij ABN Amro in regio’s ingedeeld en Personal Banking bij Van Lanschot is gemodelleerd naar Preferred Banking van ABN Amro. Guha zet een andere traditie van zijn voorganger Floris Deckers voort. Bij ABN Amro was het Deckers die het klusje moest klaren om duizenden medewerkers te ontslaan. Bij Van Lanschot ging Deckers noodgedwongen door op dit zelfde spoor, tot aan zijn eigen ontslag bij de Bossche bank. Guha nam het stokje begin 2013 over en kondigde bij het ontvouwen van zijn strategische plannen aan dat de bank een paar honderd extra medewerkers moet ontslaan. Het kostenniveau van de bank moet omlaag.

Doorbitch Evi

Blikvanger in die strategische plannen van Guha is Evi, met ‘de kennis van een private bank, en het enthousiasme van een online coach’. Deze online coach en adviseur staat voor de uitdaging van Van Lanschot, met minder medewerkers meer klanten binnenhalen en betere dienstverlening realiseren. Evi is de laagdrempelige doorbitch van Guha. Het nieuwe gezicht van Van Lanschot opent met haar online platform de deur naar meer klanten met een kleiner vermogen. Tegelijkertijd houdt Evi de deur open voor het vertrekkend  personeel. Met Evi hoopt Van Lanschot meer omzet te behalen, tegen lagere kosten. Probleem voor Guha is het verouderde ICT systeem achter Evi en de afwezige middelen om hier in te investeren. Een schier onoverbrugbaar verschil met een bank als ABN Amro. Een oud-bankier bij Van Lanschot legt uit: ‘Grootbanken hebben de middelen om meerdere systemen aan te schaffen en deze naast elkaar te testen, en daar het beste uit te pikken. Een kleine bank zoals Van Lanschot beschikt niet over deze luxe.’

Standaardisering onder Guha

De standaardisering die Guha inzet bij Van Lanschot is logisch. ‘Het is een markt waar moeilijk geld te verdienen valt’, vertelt VEB-medewerker Jasper Jansen, die aangeeft dat het verlagen van kosten één van de weinige mogelijkheden is om winst te verbeteren. ‘Dat kan door standaardisering van producten en diensten, met een belangrijke rol voor online dienstverlening.’ De strategie van Guha ligt volgens de bank op koers. CFO Constant Korthout meldt dat mede dankzij ‘de instroom in het online vermogensbeheer’ het beheerd vermogen in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,4 miljard euro steeg naar 55,9 miljard. Evi Van Lanschot werpt haar vruchten af. De personeelskosten daalden, maar door investeringen in dienstverlening bleef het kostenniveau ‘per saldo gelijk’. Verder lijkt de bank voorbereid op slechtere economische omstandigheden,  ‘de kapitaal- en fundingpositie van de bank blijft onverminderd sterk.’ ‘Wat wij als buitenstaanders zien, is dat onder Guha de kwartaalcijfers verbeteren. Grotendeels door kostenbesparingen’, licht Jansen van de VEB de resultaten van bijna anderhalf jaar Guha toe. ‘En het aandeel Van Lanschot doet het ook goed sinds het aantreden van Guha.’ De bank doet voor het eerst sinds 2011 zelfs weer een dividend voorstel.
‘Iedereen vraagt zich af wat de opdracht van Guha is’
‘Iedereen vraagt zich af wat de opdracht van Guha is’, vertelt één van de oud-bankiers bij Van Lanschot. ‘Het lijkt er op dat Guha de bank klaar maakt om op te laten knippen, zodat Van Lanschot of Kempen verkocht kan worden, of allebei.’ Een andere oud-bankier weet niet of opknippen het doel is, maar hij vindt ‘Kempen en Van Lanschot twee sterke merken in de markt.’ Volgens verschillende betrokkenen maakt Guha de bank beter verkoopbaar, waaronder door de standaardisering van de bank en vermindering van diensten en personeel. ‘Een lege huls kan geladen worden hoe de koper het wil’, legt één van de oud-bankiers uit. De moeilijke kredieten zijn nog wel een uitdaging voor Guha, maar het lukt de bank om het afgelopen kwartaal de zakelijke- en vastgoedkredietportefeuille verder af te bouwen. ‘Over een kleine speler in een markt met hoge kosten gaan altijd overnameverhalen’, vertelt Jansen van de VEB, maar de markt lijkt er nu niet klaar voor. ‘Alle banken zijn nu juist onderdelen aan het afstoten om hun balans op te schonen.’ Eén en één is twee? ABN Amro is de grootste vermogensbeheerder van Nederland. Van Lanschot lijkt op verschillende aspecten steeds meer op het grootstedelijke voorbeeld, wat het samengaan kan vergemakkelijken. Willen de bestuurders die gesneefd zijn bij ABN Amro terug in moeders schoot? Helemaal uitgesloten noemt Jansen een overname door ABN Amro niet. ‘Alles kan, maar zij zijn nu erg bezig met de beursgang. Over een paar jaar ligt het meer voor de hand.’