
De meest invloedrijke econoom van Duitsland, Hans-Werner Sinn, was in Nederland. Op uitnodiging van het Duitsland Instituut gaf hij een lezing over zijn visie op de euro en de toekomst van de eurozone. Verslag van een markante persoonlijkheid en zijn gedachtegoed.
Herr Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Hans-Werner Sinn (1948) is een markante verschijning met zijn zorgvuldig getrimde baard. Hij zou zo in de film Witness hebben kunnen figureren als Mormoons predikant. Maar professor Sinn predikt een ander evangelie: een economisch evangelie. En zowel hijzelf als het economisch onderzoeksinstituut waaraan hij al jaren leiding geeft, Ifo, genieten internationale faam. Sinn heeft er mede voor gezorgd dat Duitsland een quasi-lagelonenland werd (en door critici derhalve ook wordt gezien als mede-veroorzaker van de onevenwichtigheid in de eurozone).
Tot begin 2010, de tijd dat de eurocrisis escaleerde, was hij de belangrijkste economisch adviseur van de regering van Angela Merkel. Door een verschil van inzicht over hoe de eurocrisis aan te pakken, zijn Sinn en de Duitse regering sedertdien met elkaar gebrouilleerd. Op 28 januari jongstleden gaf hij een lezing in de Agnietenkapel te Amsterdam, waar hij uitgebreid inging op zijn vorig jaar uitgebrachte boek The Euro Trap. Bursting Bubbles, Budgets, and Beliefs.
Kritiek op de euro
Sinn heeft ernstige kritiek op de wijze waarop de euro tot stand is gekomen, op het gevoerde beleid met betrekking tot het aanpakken van de de eurocrisis en op de maatregelen die tot nu toe zijn genomen. Hij waarschuwt in zijn boek met name voor het opkopen van de schuld van de Zuid-Europese landen door de Europese Centrale Bank (ECB), die naar Sinns mening haar mandaat ver overschrijdt. Bovendien wordt het probleem van het gebrekkige concurrentievermogen van de zuidelijke landen hierdoor niet opgelost, aldus Sinn. Ook waarschuwde hij voor een constitutionele crisis in Europa als het Europese Hof van Justitie (EHvJ) de (juridische) visie van het Duitse Constitutionele Gerechtshof te Karlsruhe naast zich neerlegt. Dit gerechtshof stelde, dat het OMT-programma van de ECB [het onbeperkt opkopen van staatsobligaties, red.] strijdig is met het Duits constitutioneel recht (en ook Europees recht). Het is hierbij niet onbelangrijk om te weten dat Sinn -op verzoek- het Duitse Gerechtshof ter zake heeft geadviseerd. Echter, recent verklaarde de advocaat-generaal van het EHvJ, dat de ECB zijns inziens wel gerechtigd is om dat OMT-programma uit te voeren en vorige week heeft de president van de ECB, Mario Draghi, dat plan dan ook aangekondigd, ook al moet het EHvJ nog een definitief oordeel vellen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het Duitse Gerechtshof zich het laatste woord heeft voorbehouden en dat in Duitsland de Duitse Grondwet prevaleert boven Europese verdragen, wetten en rechtspraak. Wat betreft het OMT is het voornaamste bezwaar van Sinn en andere Duitse wetenschappers, zoals Markus C. Kerber, dat een dergelijk ongelimiteerd opkoopprogramma tegen de Duitse grondwet indruist, welke stelt, dat uitsluitend het Duitse parlement kan beslissen over de financiële verplichtingen die de Bondsstaat Duitsland aangaat.Sinns oordeel over het beleid van Draghi is niet malsSinns oordeel over het besluit van Draghi om -zoals dat wel genoemd wordt in de volksmond- 'de geldpersen aan te zetten' is niet mals. Hij verweet het bestuur van de ECB louter de belangen van de Zuid-Europese lidstaten te dienen. Volgens Sinn heeft QE (Quantitative Easing) geen enkele zin, omdat het geld niet in de echte economie terecht komt. Sinn vreest dat slechts de balansen van de Zuid-Europese banken ermee 'opgeschoond' worden, dat wil zeggen: de ECB koopt de slechte leningen op van die banken in ruil voor extra kasreserves bij die banken. Maar hij verwacht niet dat die banken de aldus vrij gespeelde kredietruimte zullen aanwenden voor financiering van het mkb. Ze zullen, vreest hij, worden vastgehouden of besteed aan het vrijwel risicoloos financieren van vermogende klanten. Op die manier is van monetaire onafhankelijkheid van de ECB dus geen sprake, stelt Sinn, maar bedrijft de centrale bank van de eurozone politiek.
Grexit onvermijdelijk
Toch wil Sinn niet dat de euro verdwijnt, hij wil alleen dat de voorwaarden worden geschapen voor een beter functionerende muntunie. De eurozone functioneert nu niet goed omdat de economische verschillen tussen de deelnemende landen veel te groot zijn. En omdat er binnen het Euro Pact geen wisselkoersmechanisme toegepast kan worden om die concurrentieverschillen glad te strijken zal er naar een andere oplossing gezocht moeten worden. Hierbij zette Sinn aan de hand van cijfermateriaal en grafieken helder uiteen dat de concurrentieverschillen tussen enerzijds Duitsland en anderzijds de mediterrane eurolanden veel en veel te groot zijn om te kunnen overbruggen door interne devaluatie en hervormingen in Zuid-Europa en/of interne revaluatie in Duitsland. Sinn bepleit daarom, zoals hij dat noemt, een ‘breathing currency union’, waarbij zwakke eurolanden uit de euro zouden moeten kunnen treden om later onder voorwaarden weer in te kunnen stappen. Herr Prof. Dr. Hans-Werner Sinn
De grote vraag
Volgens Sinn is 'meer Keynes' absoluut onwenselijk, we zouden dan Japan achterna gaan, met een zeer langdurige periode van economische stagnatie tot gevolg. Ook een permanente transferunie ziet hij niet zitten, dat zou leiden tot het vernietigen van economische groei in Europa.Er moet zo spoedig mogelijk een Schuldenconferentie worden georganiseerdNaast een ‘Euro Vakantie’ voor de zwakke eurolanden, wil Sinn dat er ook zo spoedig mogelijk een Schuldenconferentie wordt georganiseerd waarin bepaald wordt hoe hoog de bancaire, publieke en target-2 [de rekening/courant-verhouding tussen de nationale centrale banken binnen het Euro geldsysteem (ESCB), red.] schulden moeten zijn. Dit zal ongetwijfeld leiden tot schuldherstructurering, maar dat is, volgens Sinn, nog altijd beter dan dat de belastingbetaler opdraait voor de schulden die de financiële sector veroorzaakt hebben. Met verwijzing naar de eerdere succesvolle monetaire devaluaties bijvoorbeeld in Azië, verwacht Sinn dat landen na monetaire devaluatie ongeveer anderhalf tot twee jaar nodig hebben om weer concurrerend te worden. In zijn algemeenheid stelde Sinn dat er ook eens gestopt moet worden met de ELA (Emergency Liquidity Assistance) support. Sinn: 'A transferunion will destroy economic growth for at least a decade. What is needed is a Debt Conference as soon as possible to discuss debt restructuring. A European confederation should follow the Swiss model and with a common army. Debt mutualization, in fact Eurobonds, would be a nightmare.' Zoals bekend en ook nu weer door hem benadrukt is Sinn sterk pro-Europa, en is hij ook voorstander van een ‘Federaal Europa’ maar dan op een andere wijze vormgegeven, zonder een transfermechanisme. Sinn ziet wel wat in het Zwitsers model, waar kantons niet alleen een behoorlijke autonomie hebben, maar ook een individuele verantwoordelijkheid voor de publieke financiën. Bovendien, zegt Sinn, is het ook in de VS niet zo dat de ene staat het tekort van de andere financiert. Staten en banken kunnen daar gewoon failliet gaan. Dat zouden we in Europa ook moeten doen, aldus de professor, die jarenlang in Canada heeft gewerkt. Het door de EU gekozen systeem van ‘debt mutualization’ [gemeenschappelijke schuldfinanciering á la eurobonds, red.] werkt niet en is juist contra-productief; het is veel beter om te kiezen voor een ‘liability model’ waarbij staten en banken failliet kunnen gaan en/of de aandeelhouders de verliezen nemen in plaats van deze af te wentelen op de belastingbetalers.
Sinn maakt niet louter vrienden
Sinns grote invloed heeft hem in Duitsland niet alleen vrienden opgeleverd. Zijn ondubbelzinnige kritiek op het beleid van de gevestigde politiek heeft vanzelfsprekend de nodige weerstand opgeleverd. Het Duitse zakenblad Handelsblatt wijdde recent nog een kritisch stuk aan Sinn onder de kop De valse profeet. In dat stuk bekritiseren vijf wetenschappers vijf stellingen van Sinn. Econoom Bert Rürup bekritiseerde bijvoorbeeld Sinns voorstel om het pensioen voor mensen zonder kinderen te verlagen. Energie-expert Claudia Kemfert maakte bezwaar tegen Sinns kritiek op het Duitse klimaatbeleid, dat volgens hem juist het tegenovergestelde bereikt van wat de bedoeling is (hij schreef daarover in 2008 een boek met de titel Das grüne Paradoxon).Sinn maakte gehakt van een studie van de Bertelsmann Stichting over zogenaamde baten van migrantenVooral door de inbreng van Sinn woedt er in Duitsland een heftig debat over de kosten van het energiebeleid van de Duitse regering. Hiernaast levert Sinn ook een grote bijdrage aan het debat over de kosten van de massa-immigratie voor de Duitse samenleving. Hij liet bijvoorbeeld zien dat een studie van de Bertelsmann Stiftung ten onrechte tot de conclusie was gekomen dat migranten de Duitse staat veel geld opleveren. Sinn liet zien dat ze de staat juist handenvol geld kosten, omdat Duitsland vooral laagopgeleide migranten aantrekt. Sinn schrijft dat Duitsland wel migranten nodig heeft, maar dan wel hoogopgeleide. Hij stelt dat er een ander beleid gevoerd moet worden door de regering, waarbij migranten een veel beperkter toegang tot sociale voorzieningen verleend zouden moeten worden. Geheel onomstreden zijn Sinns opvattingen dus niet, maar het staat buiten kijf dat zijn invloed in Duitsland en natuurlijk ook daarbuiten groot is.
65 Bijdragen
iFred
Jean
iFredHilterman
JeaniFred
JeanHilterman
De EU en de eurozone worden op ondemocratische wijze geregeerd door politici die het verschil tussen debet en credit niet kennen.
Met zijn allen richting financiële afgrond onder aanvoering van Draghi en Tusk.
Duitsland kan in theorie het aanzetten van de geldpersen nog tegenhouden.
Zelfs wanneer dat zou gebeuren dan zal de ECB net als met alle andere besluiten die tegen de afspraken ingaan en het besluit doordrukken.
Jean
HiltermanHilterman
JeanZover ik kan overzien zal het initiatief voor het terugdraaien van het besluit een monetaire unie op te zetten nooit door de politiek worden genomen.
De euro zal alleen verdwijnen als gevolg van een nieuwe crisis die best wel eens door Griekenland veroorzaakt kan worden.
De eerste signalen zijn er al. Tsipras begint met het aannemen van meer ambtenaren, de paar gedeeltelijke privatiseringen die door de troïka zijn bedongen wil hij ongedaan maken, de 250 miljard staatsschuld moet voor de helft worden kwijt gescholden.
Terugbetaling van het restant in een periode van vijftig jaar, dat is feitelijk ook kwijtschelden met een beetje inflatie erbij.
Last but not least Griekenland wil nog meer geld lenen en uiteraard ook het laatste plakje van de overeenkomst met de Troïka nog graag ontvangen.
Dijsselbloem heeft al een bezoekje gebracht aan de nieuwe Griekse mp in zijn functie als voorzitter van het beraad van ministers van financiën.
Denk je dat het indruk heeft gemaakt?
Frans Henraat
HiltermanHilterman
Frans HenraatDijsselbloem heeft landbouw economie gestudeerd in Wageningen.
De Griekse minister van financiën zal mogelijk iets meer zijn best gedaan hebben en ook gepromoveerd zijn.
Allemaal prachtig van die Grieken. Feit is dat zij geen geld hebben en Dijsselbloem cs wel op aantrekkelijke voorwaarden aan geld kunnen komen.
De Grieken kunnen proberen op de vrije markt geld te lenen. Dat zal niet meevallen. Hun reputatie werkt tegen hen. Een rente percentage van 10% en meer is zeker mogelijk. Is ook niet zo belangrijk.
De Grieken betalen de lening en de rente toch niet terug.
jefcooper
HiltermanOp z'n hoogst leerde hij daarmee iets van een bedrijfsboekhouding.
Geen bedrijfskundige snapt iets van macro economie of monetaire economie.
Verder lijk je niet te begrijpen dat niets de Griekse regering er van kan weerhouden gewoon op te houden met betalen aan ECB of Merkel.
Ze kunnen de drachme weer invoeren, en zich gaan gedragen als Argentinië nu.
Hilterman
jefcooperGewoon stoppen met terugbetalen en de drukkerij volop Drachmen laten drukken.
Alleen blijft het daar niet bij. Griekenland heeft een chronisch tekort aan geld omdat de Grieken het vertikken om belasting te betalen.
Tot nu toe werd dat probleem opgelost door geld te lenen.
Aan die ontsnappingsroute is inmiddels een eind gekomen. Ook al zouden de Grieken de overeenkomst met de troïka naleven dan nog is het twijfelachtig of er nieuwe leningen komen op gunstige voorwaarden verleend door de ECB of de troïka.
Er is veel te weinig gedaan in de periode waarin Griekenland steun kreeg om het tij te keren. De belastingdienst is nog steeds corrupt, de privatiseringen die deel uitmaakten van de overeenkomst met de troika zijn slechts voor een miniem deel gerealiseerd.
Alleen heeft de gewone Griek zwaar moeten boeten voor de steun die de troika gaf.
Forse loonoffers, pensioenen gehalveerd of helemaal weg. Het BBP is met 25% gedaald.
Werkeloosheid heeft record hoogten bereikt meer dan 50% van de jonge Grieken heeft geen werk en ook geen vooruitzichten op werk.
Dat is allemaal het resultaat van de geniale hervormingsplannen van de troika. Ik geef de Grieken groot gelijk wanneer ze zeggen dat het zo niet langer kan.
Met een salaris van 300.000+ euro als president van het IMF kun je dit soort maatregelen makkelijk opleggen. Of die maatregelen te verdedigen zijn is een heel andere zaak.
jefcooper
Frans HenraatHij zat daar in Athene als Brussels ambtenaar, niet in het minst in de gaten hebbend wat er speelt.
Wat er volgens mij speelt is dat de tegenstelling noord zuid in Europa zo kan escaleren, en dat landen die niet veel sympathie voor VSEUNATO hebben graag Griekenland willen losweken.
Putin hield Sebastopol, hij wil er best Pireaus bij hebben.
Hilterman
jefcooperVan de financiële wereld glijden we zo naar de machtsstrijd die zich tussen Rusland en de ROW aan het ontwikkelen is. Dat kan nog leuk worden.
WtW
JeanWtW
WtWjopie1978
Steven van Ostaayen
Zo zie ik ze het liefste!
De tijdelijke Euro-retrait kan beter als definitief ingericht worden.
Gewoon N-Euro & Z-Euro.
En dat spanningsveld tussen Frankrijk en Duitsland, nu doorbreken voordat het te laat is.
We prikken zo door die valse tandenknarsende goedwillendheid tussen Frankrijk en Duitsland heen.
Zelfs het oude Rome had problemen om het equilibrium in stand te houden met die Germanen (waar wij ook toe behoren).
Het zijn andere volkeren, met een andere mentaliteit, dus Frankrijk aan de Z-Euro.
Lennart Quispel
Matt
Lennart QuispelNeem alleen al zijn stelling dat er in de VS geen transfer plaatsvindt van rijke naar arme staten. Dat klopt gewoon niet en is met een paar minuten zoeken te achterhalen. De federale overheid (zo'n 20% van GDP) verplaatst constant grote sommen geld van rijke naar arme staten. Via pensioenen, uitkeringen, federale uitgaven, etc. Zie bijv
http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/08/americas-fiscal-union
Jean
MattMatt
JeanJean
MattMatt
JeanHet klopt dat de eurozone ontworpen is met het idee dat dat soort transfers niet nodig zijn. Maar verschillende economen geven aan dat het daarom juist niet werkt. Want stel je eens voor, dat 20% van het BNP van de eurozone naar Brussel gaat (in plaats van de huidige paar procent) en die wordt besteed aan gezamenlijk beleid, gezamenlijke pensioenen en gezamenlijke uitkeringen voor waar de werkloosheid hoog is. Dat zou de facto betekenen dat er veel belasting in Nederland en Duitsland betaald zou worden en in Griekenland en Spanje veel aan bijv uitkeringen uitbetaald wordt. Oftewel een transferunie. Dan zou de recessie veel minder problematisch zijn, omdat de extremen (zowel tekorten als overschotten) deels verdeelt worden.
Dus Sinn heeft gelijk dat het idee van een transfer unie tegen de oorspronkelijke principes van de eurozone ingaan. Maar de VS als voorbeeld nemen waar dat niet zou gebeuren klopt dus niet.
Hilterman
MattDe staten zijn financieel autonoom en kennen ook verschillende belastingen. Sales tax, omzet belasting, varieert heel sterk per staat.
Californië dreigde een aantal jaren geleden failliet te gaan. Dat was mogelijk vanwege de financiële zelfstandigheid.
Matt
HiltermanIn feite doen we dat in hele kleine mate in de Eurozone ook met de landbouwsubsidies. Sommige landen zijn netto betaler, andere landen netto ontvanger. Stel nu dat het niet om 0,5% van het BNP van de eurozone zou gaan maar om 20%. En die geldstroom zou niet naar landbouw gaan maar naar gezamelijk pensioen, ziektekosten en uitkeringen. Dan zouden noordelijke landen netto flink betalen en zuidelijke landen netto ontvangen. Als er dan in een regio meer werkloosheid ontstaat, om wat voor reden dan ook, zou daar automatisch de belastingafdracht aan Brussel dalen en de ontvangsten van uitkeringen stijgen.
Jean
Matt"Het is misschien niet letterlijk zo dat de ene staat bedrag X overmaakt naar de andere staat." - Idd. dat is t punt van Sinn plus dat VS één land is en eurozone niet en dat t tegen de afspraken is.
Frans Henraat
JeanJean
Frans HenraatHilterman
Frans HenraatGriekenland draait in ijltempo alle opgelegde maatregelen terug die de troïka heeft gesteld als voorwaarde voor een steun operatie van 250 miljard euro.
Volkomen onverantwoord gedrag voor een land dat nog steeds aan het infuus hangt.
Of dat niet genoeg is dreigt de nieuwe regering de schuld van 250 miljard te willen verminderen door een afboeking van 125 miljard.
De rest zou dan over een periode van 50 jaar terugbetaald worden.
Met een vleugje inflatie erbij kun je het restant ook wel op 0 stellen.
Maar wel aangeven dat er opnieuw geld naar Griekenland moet.
Moeten we met dit soort clowns solidair zijn Frans?
Laten ze maar proberen op de kapitaalmarkt in hun behoefte voor nieuw geld te voorzien. Dikke kans dat de rente die ze dan moeten betalen boven de 10% komt te liggen.
Genoeg gepamperd, dit is zinloos. Opzouten die Grieken.
Frans Henraat
HiltermanHilterman
Frans HenraatBespottelijk om een klein land als Nederland zo zwaar te belasten met een wissel op de toekomst.
nb Taal cq tik fouten kun je gewoon verbeteren.
Frans Henraat
Frans HenraatMatt
JeanEr gaan hele grote bedragen van rijke naar arme staten binnen de VS. Dat is de definitie van een transferunie. Dan moet je niet zeggen (zoals Sinn) dat dat niet gebeurt.
bps
MattNou mag jij weer.
Lennart Quispel
JeanFrans Henraat
Lennart QuispelJean
Frans HenraatHilterman
JeanIk zou hem wel willen vragen de polemiek te beperken tot inhoudelijke argumenten en de herhaaldelijk voorkomende ad hominems achterwege te laten.
Personen aanvallen op al dan niet vermeende politieke achtergrond etc draagt nergens toe bij.
Frans Henraat
HiltermanHilterman
Frans HenraatKennelijk smaakte dat niet erg lekker.
Misschien toch eens wat meer nalezen wat u produceert.
Meneer Sinn wordt op persoonlijke gronden door u afgebrand.
De vergelijking met Geert Wilders is daar een voorbeeld van.
Frans Henraat
HiltermanJean
Lennart QuispelLennart Quispel
JeanJean
Lennart QuispelLennart Quispel
JeanJean
Lennart QuispelHilterman
Lennart QuispelDie wil de EU uit het moeras van de monetaire unie trekken door aan de EU nog meer bevoegdheden af te staan. Naast een monetaire unie moet er volgens van Wijnbergen ook een politieke unie komen.
Die suggestie is al eerder gedaan in het EP. Daar kwam een fantastische reactie op van Nigel Farage.
In het kort: "Je moet toch wel stapel krankzinnig zijn om aan de lieden die de rampspoed met de monetaire unie veroorzaakt hebben nog meer bevoegdheden af te staan in de stille hoop dat daarmee de crisis opgelost zal worden."
Natuurlijk komt er geen oplossing uit de politieke hoek. Daar is moed voor nodig, die ontbreekt bij politici.
Het wachten is op de implosie van de euro. Met de lijn die de huidige Griekse regering volgt komt dat moment rap dichterbij.
Lennart Quispel
HiltermanFrans Henraat
HiltermanHilterman
Frans HenraatZijn analyse is juist, daar is geen speld tussen te krijgen.
Misschien is het goed om de gevolgen van de monetaire unie nog even op een rij te zetten.
Massale werkeloosheid in alle lidstaten uitgezonderd Duitsland. Grote delen van de bevolking in de EU leven onder de armoede grens.
Alleen in Nederland worden 400.000 kinderen getroffen door armoede.
Kijk nog eens naar die foto over de Spaanse situatie. Protest van jonge mensen die geen van allen een toekomst hebben in Spanje.
Bedrijven failliet, armoede, werkeloosheid, zelfmoorden zijn met 36% toegenomen.
In feite is het invoeren van de muntunie misdadig.
Er zitten mensen levenslang uit voor minder zware misdaden.
Het wachten is op het moment dat er overal in de EU protesten gaan ontstaan.
Dat moment is niet meer ver weg, daar heb je geen glazen bol voor nodig.
Daarbij komt dat de muntunie is verkocht als het middel om de welvaart te laten groeien.
Inmiddels is er van al die sprookjes maar een ding overgebleven.
je kunt nu rondreizen in de eurozone zonder voortdurend geld te hoeven wisselen voor een kop koffie.
Dat is wel een heel erg pover voordeel tov de rampspoed die de euro heeft gebracht.
Frans Henraat
HiltermanJean
Lennart Quispelar
Watching the Wheels
arJean
arjefcooper
Hoe weinig logisch er wordt gedacht bleek net in het nieuws,
Een meerderheid van Nederlanders wil geen schuld kwijtschelden, maar is tegelijk van mening dat het Griekse geld nooit volledig terugkomt.
Zelfs een deskundige blijkt niet meer tot logisch denken in staat.
Eerst roept hij dat de EU moet toegeven om de euro te kunnen houden, dat dat toegeven er toe zal leiden dat de andere knoflooklanden hetzelfde willen, dat lijkt hij niet te snappen.
Dus linksom of rechtsom verdwijnt de euro.
De enige rationele koers is nu die euro beheerst af te schaffen.
Helaas lijkt mij dat de Griekse minister van financiën gelijk heeft, Brussel is alleen tot triomferend gezwets in staat.
Frans Henraat
jefcooperbps
Frans Henraat
utsjaermets
Frans HenraatKern van het artikel lijkt me "Sinn vreest dat slechts de balansen van de Zuid-Europese banken ermee ‘opgeschoond’ worden, dat wil zeggen: de ECB koopt de slechte leningen op van die banken in ruil voor extra kasreserves bij die banken.
Maar hij verwacht niet dat die banken de aldus vrij gespeelde kredietruimte zullen aanwenden voor financiering van het mkb. Ze zullen, vreest hij, worden vastgehouden of besteed aan het vrijwel risicoloos financieren van vermogende klanten. Op die manier is van monetaire onafhankelijkheid van de ECB dus geen sprake, stelt Sinn, maar bedrijft de centrale bank van de eurozone politiek.
"
Volgens mij is die vrees en verwachting allang een feit. Als ik bank zou zijn en verantwoordelijk zou zijn voor aandeelhouderswaarde (een van de root-causes van ellende naar mijn mening), dan zou ik hetzelfde doen cq moeten doen. Je krijgt wat je verdient, dat is toch allemaal zo overduidelijk !? De ECB doet allang aan politiek en allang niet meer aan beheersing van inflatie cq M3-geldhoeveelheid. Sterker nog, zo streven naar meer inflatie, de wereld op zijn kop. Geen politicus lijkt dat te interesseren, verslaafd als ze zijn aan (het vooruitzicht op nog zachter) pluche.
Frans Henraat
utsjaermetsutsjaermets
Frans HenraatFrans Henraat
zuiderling
???
Ik denk eerder dat door de algehele verbetering van de patient de weinige hervormingen, afgedwongen door bittere noodzaak, teruggedraaid zullen worden en dat, tenzij de patient een psychiatrisch ziektebeeld ontwikkeld, de "euro-vakantie" omgezet zal worden in een permanent ziekteverlof.
Frans Henraat
zuiderling