
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Ontdek in deze video waarom winsten in ons geldstelsel privaat zijn, en verliezen publiek
We zitten weer in een grote bankencrisis. Hoe kan die in de toekomst worden voorkomen?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
FTM duikt in de wondere wereld van digitale munten en blockchain-toepassingen.
Wij houden ons niet bezig met welke munt het hardst groeit en waar je in moet investeren, we gaan je dat ook niet vertellen. Wij kijken onder de motorkap van deze nieuwe techniek.
Waar een nieuwe markt ontstaat, zijn een beperkt aantal regels. De markt van cryptocurrencies is vooralsnog vatbaar voor fraude en oplichterij. Wij vertellen je hoe en waar het gebeurt.
Instagram-account 433 promoot alcohol en illegale gokwebsites bij jongeren
‘Ons geld is stuk’, maar is bitcoin echt de oplossing?
Woordspel van minister Hoekstra verhult hoe ver zijn omstreden ‘cryptowet’ gaat
OneCoin-leider: ‘Ik wist dat ik voor een frauduleus bedrijf werkte’
Haastige spoed met digitaal geld is soms goed
Kaapt het Facebook-kartel de macht over ons geld?
Amerikaanse justitie hakt in op OneCoin
‘Juist de grote problemen maken blockchain spannend’
Blockchain: buzzword of medicijn tegen machtsconcentratie?
Gigafraude of een briljant staaltje modern bankieren?
Koningin Maxima opent op 25 maart 2019 de negende editie van de Week van het Geld met als thema 'Ben jij een held met je geld?' Tijdens deze week is er op basisscholen aandacht voor financiële educatie. © ANP Patrick van Katwijk
Haastige spoed met digitaal geld is soms goed
Met de komst van Facebooks Libra gaan we een tijd tegemoet waarin nieuwe digitale munten concurreren om marktdominantie. Ze bevechten niet alleen elkaar, maar ook bestaande nationale munten. Dat kan leiden tot supranationale geldstelsels, waar nationale overheden weinig vat op hebben. Hoog tijd dat de overheid de teugels in handen neemt en een veilige rekening en digitale euro’s maakt.
Waar central bank digital currencies (CBDC’s) voor centrale banken tot nu toe vooral een kwestie was van rapport na rapport publiceren, luidt de aankondiging van Facebook-munt de Libra, een volgende fase in. De centrale banken maken nu haast met experimenteren, testen en implementeren van CBDC’s. Die omslag is opmerkelijk.
Zo publiceerde de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), de bank van centrale banken, in 2018 nog een rapport over CBDC’s met veel ‘mitsen en maren’. Een CBDC was niet zo’n goed idee, vond de BIB. Meer onderzoek was nodig. Na de aankondiging van de Libra ging de BIB plotseling om. De hoogste baas van de BIB, Agustín Carstens, maande centrale banken in de Financial Times haast te maken met de implementatie van CBDC’s. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt plotseling in actie te komen. Eerder deze maand noemde Benoît Coeuré, bestuurslid van de ECB, de Libra een ‘wake-upcall’.
Geregeld is het achteraf amusant om te zien hoe autoriteiten met adviezen van burgers omgaan. Een voorbeeld is de reactie van de Europese Commissie toen deze in 2017 door Stichting Ons Geld opmerkzaam werd gemaakt op het belang van een digitale euro: ‘Hoewel uw idee voor de creatie van een publieke digitale munt is opgemerkt, overweegt de Commissie momenteel niet om een digitale munt te creëren als gangbaar betaalmiddel naast contante euro’s. De Commissie overweegt een dergelijke munt ook niet als een maatregel om de stabiliteit van het financiële en monetaire systeem te verbeteren.’ Als de Europese Commissie in 2017 aan de slag was gegaan met een digitale euro, dan hadden de plannen daarvoor nu klaar kunnen liggen en zou de Libra geen bedreiging zijn voor de stabiliteit van het huidige monetair-financieel systeem en nationale munten.
Facebook gaat voor stable coin
Waarom vinden centrale bankiers de Libra zo bedreigend? Ten eerste, Facebook heeft met ruim 2,3 miljard gebruikers een van de grootste netwerken ter wereld. Bitcoin en andere cryptomunten van de eerste generatie begonnen zonder netwerk. Netwerkeffecten zijn belangrijk voor munten. Hoe meer mensen een munt gebruiken, hoe eerder anderen hem ook accepteren. De econoom Minsky observeerde al dat ‘iedereen geld kan creëren. Het probleem is dat geaccepteerd te krijgen’. Facebook heeft in de loop van de tijd een enorme hoeveelheid data verzameld en kent de voorkeuren van zijn gebruikers. Die kennis vent Facebook bij de lancering van de Libra ten volle uit, door aanbiedingen bijvoorbeeld alleen in Libra’s te laten voldoen. Dit kan in het begin enorm helpen de vraag naar deze munt aan te wakkeren.
Dossier
De economische religie
‘De economie groeit, dus het gaat goed met Nederland.’ Dit soort uitspraken hoor je vast weleens voorbij komen. Gaat het echt beter met ons wanneer de economie groeit? En waar praten we nu eigenlijk over als we het over de economie hebben?
Facebook wil daarbij een stable coin introduceren. Dit betekent dat ze de prijs stabiel wil houden. Een van de problemen van bitcoin en andere cryptomunten van de eerste generatie is hun volatiliteit. Dat maakt ze interessant als beleggings- en speculatie-instrumenten, maar niet zozeer als geld. Een stable coin is dat wel, want die kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor in waarde dalende nationale valuta. Een massale overstap van bijvoorbeeld de Hongaarse forint (of de Nigeriaanse naira) naar de Libra leidt waarschijnlijk tot een verdere daling van de nationale munt. Tevens biedt een stable coin mensen in het geval van negatieve rentes op bankrekeningen de mogelijkheid massaal over te stappen naar iets stabiels, althans dat is de belofte. Niemand weet precies hoe dit afloopt. Een implosie van het monetair-financieel systeem is een van de bedreigende scenario’s.
Digitale betalingen, zeker internationale betalingen binnen het huidige systeem, zijn simpelweg duur. Wereldwijd zijn nog steeds honderden miljoenen mensen unbanked (geen bankrekening) en underbanked (enkel toegang tot dure betaaldiensten). De Libra is voor deze mensen een oplossing.
Nieuwe digitale munten concurreren niet alleen met elkaar, maar ook met de bestaande nationale munten
Wat de situatie voor centrale banken nog bedreigender maakt, is dat Facebook niet de enige kaper op de kust is. Ook berichtenapp Telegram van de Russische broers Durov heeft zich met zijn ruim 200 miljoen gebruikers op het geldstelsel gestort. Telegram ruziet momenteel met de Amerikaanse toezichthouder voor effectenbeurzen over de lancering van de Gram Coin later dit jaar. We lijken een periode tegemoet te gaan waarin nieuwe digitale munten gaan concurreren om marktdominantie. Ze concurreren niet alleen met elkaar, maar ook met de bestaande nationale munten, zoals de dollar en de euro. Daarbij dreigen supranationale geldstelsels te ontstaan waar nationale overheden weinig vat op hebben. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, ziet het gevaar. Op 17 oktober jongstleden noemde hij de Libra in de Financial Times een bedreiging voor nationale soevereiniteit.
Hoe heeft het zover kunnen komen dat digitale geld-entrepreneurs wereldmunten kunnen bedreigen? In feite hebben centrale bankiers en politici de afgelopen decennia zitten slapen. Tot dusver is de digitalisering volledig aan het publieke geld, dat van munten en biljetten, voorbijgegaan. Terwijl giraal geld en geldmarktinstrumenten uitgegeven door private (schaduw-)banken zijn gedigitaliseerd, bestaat publiek geld, uitgegeven door centrale banken, nog steeds uit metaal en papier. Met de ontwikkeling van een digitale variant van publiek geld is in de meeste landen nog geen begin gemaakt. Dat heeft de deur wagenwijd opengezet voor concurrentie. Facebooks aankondiging van de Libra heeft laten zien hoe deze concurrentie eruit kan zien.
China is het test-stadium voorbij
De afgelopen decennia is giraal geld wel gedigitaliseerd. Deze private vorm van geld heeft echter belangrijke nadelen. Het is een commercieel geldmiddel dat niet kan functioneren zonder publieke vangnetten. Giraal geld vergt bijvoorbeeld een depositogarantiestelsel en een centrale bank die altijd klaarstaat om private banken overeind te houden als lender of last resort. Deze vangnetten leiden tot verkeerde incentives (moral hazards genoemd in de economische wetenschap). Om deze te beperken, zijn steeds meer en steeds complexere regels nodig. Bij internationale betalingen is giraal geld bovendien vaak onhandig en duur, wat het kwetsbaar maakt voor concurrentie van munten als de Libra.
Slechts enkele landen hebben het belang van digitalisering van publiek geld wel gezien. Meeste eer valt toe aan Zweden en China. Deze landen waren de historische pioniers met de introductie van papiergeld, en lopen nu ook voorop met digitaal geld. De Zweedse Riksbank test dit jaar twee varianten van de e-krona, de digitale evenknie van de Zweedse munt. In de ene variant krijgen deelnemers een rekening bij de Riksbank (account-based variant). In de andere variant kan digitaal geld peer-to-peer worden overgemaakt (token-based variant).
In China lijkt men het test-stadium al voorbij. Daar hebben de autoriteiten aangegeven nog dit jaar (2019) de digitale overheidsmunt te lanceren. Dat gebeurt in samenwerking met de betaalbedrijven, Alibaba (Alipay) en Tencent (WeChat), die het digitale geldverkeer in China domineren. Door deze proactieve houding lijkt de Libra weinig kans te maken. Mogelijk om deze reden wordt de Libra niet aan de Chinese munt (renminbi) gekoppeld. Een digitale munt kan, zeker in China, een wapen zijn om mensen in de gaten te houden en meer grip te krijgen op het volk. Een architectuur ontwerpen en kiezen, die eigendom (van geld en data) en anonimiteit van gebruikers waarborgt, is dus essentieel. Zowel voor publieke als private digitale munten.
Keuze voor digitaal overheidsgeld is politiek
Centrale bankiers ontwaken dus dankzij de Libra. Maar de keuzes rondom digitaal geld reiken verder dan hun mandaat. In Zweden heeft men dat ingezien. De onderzoekers van de Riksbank stellen expliciet dat de introductie van digitaal overheidsgeld een politieke keuze is. De Riksbank heeft zelfs opgeroepen tot formering van een commissie ter begeleiding van de invoering van het nieuwe digitale geld. Ook de Amerikaanse econoom Cochrane benadrukt: ‘Wij kiezers dienen onze politici te vertellen wat voor soort centrale bank we willen.’ De meeste politici zijn nog niet erg actief, laat staan proactief, bezig met de vormgeving van het digitale geld van de toekomst.
Nederland is hierop geen uitzondering. Dit ondanks dat ik namens 110.000 landgenoten, via burgerinitiatief Ons Geld, de politiek in 2015 al opriep om te gaan experimenteren met digitaal contant geld. Na dit burgerinitiatief gingen ook het Sustainable Finance Lab (SFL) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleiten voor invoering van een publiek alternatief voor de bankrekening. Tevens pakte Tweede Kamerlid Mahir Alkaya (SP) dit signaal op en bracht zijn initiatiefnota100% veilig sparen en betalen in.
Het kabinet bleef echter onwillig. Zo legde minister van Financiën, Wopke Hoekstra, het advies van de WRR tot invoering van ‘veilig geld’ eerder dit jaar naast zich neer (zie dit artikel voor een uitgebreide analyse van de reactie van Hoekstra). Wel wil de minister langetermijnonderzoek naar een CBDC onder de verantwoordelijkheid van de DNB. Maar is dit juiste weg? Zouden politici niet zelf het voortouw moeten nemen? Waarschijnlijk ergens begin volgend jaar komt de opstelling van het kabinet in de Tweede Kamer aan de orde.
Veilig alternatief voor de bankrekening
Een digitale euro kan meer dan alleen beschermen tegen private munten als de Libra. Een publieke digitale munt biedt ook de mogelijkheid publieke en private verantwoordelijkheden in het monetair-financieel stelsel te ontvlechten. Volgens de WRR heeft een veilig alternatief voor de bankrekening een disciplinerend effect op private banken. Marktpartijen en niet-centrale bankiers zullen banken ‘dwingen’ zich te financieren met meer lange termijn vreemd vermogen en meer eigen vermogen. De WRR meent bovendien dat een veilige haven ook de creatie van geld en schuld begrenst.
Op korte termijn is een persoonlijke veilige rekening, uitgegeven door de overheid, maar ontsloten via een private betaaldienstverlener naar keuze, een aantrekkelijke optie. Op deze wijze worden innovatie en marktwerking in het betalingsverkeer gestimuleerd, terwijl de publieke rol van het geld zeker wordt gesteld. Al in 2016 heeft de Tweede Kamer unaniem aangegeven zo’n veilige rekening te willen. Dat deze er nog steeds niet is, is een blamage voor de democratie, en een steeds groter risico voor de euro.
Door al het gedraai en getreuzel werken politici en centrale bankiers nu onder tijdsdruk
Na de financiële crisis gingen de gevestigde politieke partijen en instituten fundamentele discussies over verandering van het geldstelsel grotendeels uit de weg. Verandering zit er echter hoe dan ook aan te komen. Digitalisering is namelijk van fundamentele aard, ook voor geld. Door al het gedraai en getreuzel werken politici en centrale bankiers nu onder tijdsdruk. Dit lijkt kenmerkend voor de ontwikkeling van ons geldstelsel, dat een opeenstapeling is van noodverbanden die in crisissituaties zijn aangelegd.
Digitalisering forceert ons nu dus na te denken over het design van ons geldstelsel. Op zo’n moment doet zich de vraag voor hoe we willen dat het geldstelsel eruit komt te zien. Dat is geen vraag die alleen (centrale) bankiers of internetmiljardairs moeten beantwoorden, want bij het antwoord heeft de hele samenleving belang. Een vraag die de democratie dus niet uit de weg mag gaan.
Kortom, er lijkt een wedloop gaande te zijn in de wereld tussen geopolitieke machtsblokken, maar vooral ook tussen publieke en private belangen. Met name Zweden, China en Facebook lijken hun huiswerk te hebben gedaan. In het eurogebied schiet het niet op. Europese centrale bankiers zijn pas recent ontwaakt uit hun monetaire winterslaap. Dit is echter onvoldoende. Er is vooral actie nodig van Europese politici. Omdat deze nog aan het ontwaken zijn, laat de digitale euro nog wel even op zich wachten en blijven wij afhankelijk van fragiel giraal geld, fragiele banken en private (‘stable’) coins.
92 Bijdragen
Marla Singer 7
Als een digitale munt niet anoniem te gebruiken is dan is het een manier om mensen te volgen en waar zij betalingen mee doen. Private bedrijven en overheden hebben belang om die informatie te gebruiken en te misbruiken. Zoals altijd zit aan anonimiteit ook de mogelijkheid om daar misbruik van te maken en zal dan ook altijd als reden gebruikt worden om de invoer hiervan te blokkeren door overheden.
Dat de centrale banken zoals altijd weer achteraan lopen is niet verwonderlijk want zij zijn de poortwachters van het bankensysteem en gaan altijd voor de status quo tenzij de banken er profijt van hebben. Maar de BIS (BIB) heeft al heel lang een wereldmunt op stapel staan genaamd SDR (special drawing rights) en probeert die te pushen. Nu de steun van de dollar steeds meer afbrokkelt en de euro en yuan meer gebruikt worden verschuift ook de geo politieke macht. De handelsoorlog tussen de VS en China is geen toeval.
De oorlog tegen contant geld is in volle gang. U en ik worden op steeds meer plekken verplicht om digitaal te gaan betalen en het is altijd op persoonlijke titel en dat kan dus nooit anoniem. De gegevens die daarbij komen kijken zijn wettelijk beschermd maar de belangen zijn te groot om daar niet massaal misbruik van te maken. Zoals banken keer op keer laks omgaan met het tegengaan van witwassen (wat ze allemaal op massale schaal doen) zullen ze ook alle betaalgevens misbruiken.
Co Stuifbergen 5
Vertrouwen is daarvoor niet genoeg:
vroeger konden bankbiljetten geruild worden voor goud, en tegenwoordig is overheidsgeld nodig om belasting te betalen (m.a.w. om uit de gevangenis te blijven).
Berend Pijlman 13
Co StuifbergenMarla Singer 7
Berend Pijlman[Verwijderd]
Marla SingerHenk Zoer 7
Co StuifbergenGeld is een afspraak, niets meer en niets minder. We spreken af dat je voor een brood een bepaalde hoeveelheid geld moet betalen. Evenzo voor een auto. Of voor zorg. De hoeveelheid geld die in een samenleving rondwaart stem je af op basis van prijsstabiliteit. Als je nu twee euro voor een brood betaalt, dan moet je over tien jaar nog twee euro voor dat zelfde brood betalen. Monetair beleid op basis van prijsstabiliteit (dus een inflatie van 0). Als de prijs van het brood daalt, dan moet er geld bijgemaakt worden. Stijgt de prijs van het brood, dan is er teveel geld en moet er geen geld bij (of evt. geld laten verdwijnen).
Er hoeft daarom geen koppeling te zijn met iets fysieks. Voorwaarde is wel dat de geldschepping gebeurt door de vertegenwoordiger van de samenleving. In onze 'democratie' is dat de overheid. En dan niet de regering maar een vierde macht naast de overheid die volgens de 'geldgroeiregel' al of niet geld maakt. Op het moment dat geld door die vierde macht gemaakt wordt, dan staat geldcreatie onder democratisch toezicht en is de samenleving, of de 'waarde' van de samenleving, de tegenwaarde van geld.
Co Pater 7
Henk ZoerIk wordt altijd weer blij van mensen die het diepe inzicht verworven hebben, -zoals jij - over wat geld is en wat het voor een samenleving betekend.
Henk Zoer 7
Co PaterOverigens, als je vanuit een blanco standpunt onbevooroordeeld naar de materie kijkt, dan is het allemaal niet zo moeilijk. Het wordt moeilijk als je door wat dan ook (HAVO-economieboekjes, bank-economen, sommige hoogleraren, noem het maar op) voorgeprogrammeerd bent en meent dat de enige manier van geldscheppen is het aangaan van kredieten. Stond onlangs nog een leuk stukje over op Nu.nl: we zoeken naar argumenten die ons eigen gelijk bevestigen en we staan niet open voor argumenten die het tegendeel bewijzen. Toen ik in een reactie daarop voorstelde dat dat artikel verplichte kost zou moeten zijn voor de voltallige redactie om een te eenzijdige berichtgeving te voorkomen werd het niet geplaatst....
Co Pater 7
Henk Zoergeld is een heel veelzijdig iets, en een idee.
Het is daarmee flexibel in te richten toegespitst op menselijke en sociale wensen. Probleem is zoals altijd dat er belangen spelen die niet willen veranderen.
Vroeger werd slavernij goedgepraat, niet omdat het sociaal is, maar vanwege gevestigde belangen en menselijke verhoudingen.
Het is best wel stuitend om te zien waardoor centrale banken in beweging komen. Niet vanwege ethische motieven, maar doordat ze bang worden voor hun positie.
Rikkie 7
Henk ZoerInderdaad, dat is ook goed te zien in je doelredenaties.....
W. Keller 3
Berend Pijlman 13
W. KellerEveline Bernard 6
Berend PijlmanIk zou het al heel fijn vinden als sparen en geld scheppen in NL beperkt zou worden tot DNB.
Henk Zoer 7
Eveline BernardKlaas Knot en consorten zijn slechts marionetten van het commerciële bankwezen. Daar moet je absoluut niet zijn voor oplossingen.
Marla Singer 7
Berend PijlmanEen wereldwijde munt is eenvoudig weg niet praktisch omdat je dan alle problemen en uitdagingen op een grote hoop gooit. Dan is de kans op machtsmisbruik en conservatief gedrag zo groot dat het min of meer een feit wordt. Een munt moet net zoals de mens zelf zich aan kunnen passen in welke context het gebruikt wordt. Wat dat betreft zou je naast FIAT geld ook weer goud gedekt geld moeten hebben naast cryptocurrency en andere alternatieve munten.
[Verwijderd]
Marla SingerHendrik Faber 4
Marla SingerBesef je wel dat we op dit moment al een wereldmunt hebben. Dat is de USD. Het overgrote deel van alle handel wordt in dollars afgerekend.
Als de geldpersen van de FED, ECB en Chinese en Japanse overheid kapot gaan dan gaat de geldpers aan van het IMF. Dat is de monitaire reset (waar W. Middelkoop het over spreekt). Dan wordt de wereld overspoeld met een nieuwe munt, de SDR, en zal deze snel de plek als nieuwe wereldmunt innemen.
Henk Zoer 7
W. KellerBerend Pijlman 13
Henk Zoer 7
Berend PijlmanGeld is een afspraak, niets meer en niets minder. We spreken af dat je voor een brood een bepaalde hoeveelheid geld moet betalen. Evenzo voor een auto. Of voor zorg. De hoeveelheid geld die in een samenleving rondwaart stem je af op basis van prijsstabiliteit. Als je nu twee euro voor een brood betaalt, dan moet je over tien jaar nog twee euro voor dat zelfde brood betalen. Monetair beleid op basis van prijsstabiliteit (dus een inflatie van 0). Als de prijs van het brood daalt, dan moet er geld bijgemaakt worden. Stijgt de prijs van het brood, dan is er teveel geld en moet er geen geld bij (of evt. geld laten verdwijnen).
Er hoeft daarom geen koppeling te zijn met iets fysieks. Voorwaarde is wel dat de geldschepping gebeurt door de vertegenwoordiger van de samenleving. In onze 'democratie' is dat de overheid. En dan niet de regering maar een vierde macht naast de overheid die volgens de 'geldgroeiregel' al of niet geld maakt. Op het moment dat geld door die vierde macht gemaakt wordt, dan staat geldcreatie onder democratisch toezicht en is de samenleving, of de 'waarde' van de samenleving, de tegenwaarde van geld.
[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Henk ZoerBerend Pijlman 13
Henk ZoerDe libra is echter een privaat geldinitiatief. Facebook heeft niet de mogelijkheid om de waarde van geld te koppelen aan de samenleving. Facebook heeft namelijk geen wederzijdse vordering op de samenleving zoals die er wel is tussen de overheid (ingesteld voor en door de samenleving, al voelt dat soms misschien anders) en de samenleving. Een nationale overheid kan niet failliet waardoor publiek geld nooit 'waardeloos' kan worden.
Volgens mij heeft Facebook aangekondigd dat de libra 1 op 1 converteerbaar zal zijn met de dollar. Op zich een logische keuze. Maar wat ik maar wou aanstippen is dat de dollar niet stabiel is. Een stabiele munt zou inderdaad 0% inflatie inhouden. In het boodschappenmandje waaraan de munt gerelateerd wordt zou dan wel meer moeten zitten dan alleen brood ;) Immers brood kan relatief duurder of goedkoper worden dan andere producten. Het alleen koppelen aan brood zou net zoiets zijn als het alleen koppelen aan goud, zilver of olie. En dus verre van stabiel zijn. Maar ik zit er niet over in dat je brood slechts al verhelderend voorbeeld gebruikte.
Henk Zoer 7
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Henk ZoerHenk Zoer 7
Berend PijlmanSamen willen we iets regelen. Onderwijs, zorg, openbaar vervoer, AOW. Daarvoor hebben we een overheid. We leggen allemaal wat in om die dingen te regelen die we willen regelen. De overheid heeft dan geen vordering op ons. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat wij een vordering op de overheid hebben. Namelijk de vordering te regelen wat wij willen dat de overheid regelt: zorg, onderwijs enz. Dan pas heb je een democratie.
Als wij een geldstelsel willen, kunnen we de overheid de opdracht geven dat te regelen. Dat hebben we ook gedaan, artikel 106 van de grondwet: de wet regelt het geldstelsel. Wij hebben dus een vordering op de overheid dat die het geldstelsel regelt. Maar onze overheid houdt zich niet aan haar taak. Onze overheid onttrekt zich aan haar verantwoordelijkheden en meent vorderingen op ons te hebben. De omgekeerde wereld. En wij accepteren alles en praten het nog goed ook. Bizar.
Berend Pijlman 13
Henk ZoerVoor de werking van geld is het fenomeen dat de overheid een bijdrage vraagt van alle inwoners heel belangrijk. Deze belasting of vordering of bijdrage zorgt ervoor dat er vraag is naar de valuta.
Wat wij vragen van de overheid moet ook gewoon betaald worden. Iedereen draagt een steentje bij. Daar moeten we niet te moeilijk over doen. Een overheid is er omdat het voor een gelijke basis zorgt en zaken regelt die gezamenlijk veel efficiënter uit te voeren zijn dan wanneer elk individu zaken zelf zou regelen.
Lykle De vries 1
Henk Zoer 7
Lykle De vriesBehandeling staat nu gepland voor december/begin 2020.
Eveline Bernard 6
Hoe krijgen we dit onder de aandacht van onze medeburgers en volksvertegenwoordigers?
Pieter Jongejan 7
1 wat wordt de waardestandaard van de ideale digitale munt
2 hoe en door wie wordt onze privacy beschermd bij invoering van de ideale digitale munt
3 wat wordt het alternatief voor mensen die de overheid en de financiële sector niet vertrouwen en daarom weigeren om de digitale munt te gebruiken
ad1 Ricardo heeft zijn leven lang gezocht naar de ideale waardestandaard, waarbij het algemeen prijsniveau constant blijft. Wicksell heeft zijn analyse van natural price en market price verder uitgewerkt. De huidige voorstellen van facebook tenderen naar een digitale munt die bestaat uit een mandje wereldmunten (yuan, dollar, euro en pond) in een vaste verhouding. Dit impliceert dat de euro zal moeten mee devalueren met de dollar, de yuan en het pond. Kortom het betekent dat facebook niet aanstuurt op prijsstabiliteit, maar op vaste wisselkoersverhoudingen tussen steeds zwakkere munten.
De Noord-Europese banken en waarschijnlijk oom China en Rusland willen een digitale munt die deels gekoppeld is aan goud en wellicht zilver teneinde te voorkomen dat de digitale munt te sterk devalueert.
Nog mooier zou zijn als Europa (met een overschot op d betalingsbalans) kiest voor echte prijsstabiliteit, waardoor de euro meer in plaats van minder waard wordt ten opzichte van dollar, yuan en pond
ad2 Onze privacy moet niet door facebook, Brussel of Den Haag gegarandeerd worden maar door onafhankelijke mensen die toezicht houden op het databeheer van DNB. De huidige DNB lijkt me teveel rekening te houden met de belangen van de financiële sector, Den Haag, Brussel en Washington (facebook).
ad 3 Mensen moeten nee kunnen zeggen tegen een digitale centrale bank munt als ze bang zijn voor hun privacy. Dit zet een noodzakelijke rem op het misbruiken van digitale data. Te denken valt aan een tweede papieren munt met vaste intrinsieke waarde.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanGeld is een afspraak, niets meer en niets minder. We spreken af dat je voor een brood een bepaalde hoeveelheid geld moet betalen. Evenzo voor een auto. Of voor zorg. De hoeveelheid geld die in een samenleving rondwaart stem je af op basis van prijsstabiliteit. Als je nu twee euro voor een brood betaalt, dan moet je over tien jaar nog twee euro voor dat zelfde brood betalen. Monetair beleid op basis van prijsstabiliteit (dus een inflatie van 0). Als de prijs van het brood daalt, dan moet er geld bijgemaakt worden. Stijgt de prijs van het brood, dan is er teveel geld en moet er geen geld bij (of evt. geld laten verdwijnen).
Er hoeft daarom geen koppeling te zijn met iets fysieks. Voorwaarde is wel dat de geldschepping gebeurt door de vertegenwoordiger van de samenleving. In onze 'democratie' is dat de overheid. En dan niet de regering maar een vierde macht naast de overheid die volgens de 'geldgroeiregel' al of niet geld maakt. Op het moment dat geld door die vierde macht gemaakt wordt, dan staat geldcreatie onder democratisch toezicht en is de samenleving, of de 'waarde' van de samenleving, de tegenwaarde van geld.
Aristoteles: 'Money does not exist by nature, but by law'.
Artikel 106 van onze grondwet: 'De wet regelt het geldstelsel.'
Pieter Jongejan 7
Henk ZoerWat betekent dat voor andere prijzen en voor de reële rente?
De prijs van een brood bedroeg in 1955 40 cent ofwel 18 eurocent.
Vandaag kost eenzelfde brood ongeveer 2 euro ofwel 4,40 gulden.
In 65 jaar is de prijs van brood dus met 2,00/0,18 ofwel met ruim 1100% gestegen.
Goud is in dezelfde periode met ongeveer 4000% gestegen.
Mijn concrete vraag aan jou is nu wat versta je onder een inflatie van 0%?
Is die inflatie van 0% gebaseerd op de prijsstijging van brood, van goud, van kaas of van eieren?
Een ei kostte in de jaren vijftig 15 cent in guldens. Vandaag kost een ei 15 eurocent. Kies je eieren voor je geld dan kom je er vandaag slecht vanaf, want dit betekent dat de inflatie slechts 220% zou hebben bedragen. (1 euro = 2,20 gulden). Weg koopkracht.
Dit is het probleem waar Ricardo mee worstelde en waar hij niet uitkwam, omdat de technologische ontwikkeling zowel de relatieve prijzen als de relatieve volumina doet veranderen.
Kies je voor goud als waardestandaard (i.c. een harde munt) dan zal de nominale en reële rente heel laag zijn (daarom had Nederland in de 17e eeuw de laagste reële rente en daarna Groot-Brittannië in de 19e eeuw en daarna de USA in de eerste helft van de 20ste eeuw en Zwitserland in de tweede helft van de 20ste eeuw)
Kies je brood of eieren als waardestandaard dan zal de reële rente dus hoger moeten zijn. Daarom is de goudwisselstandaard in 1971 afgeschaft en vervangen door niet-intrinsiek fiatgeld.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanJe noemt ook nog het begrip rente. Rente dient een vergoeding te zijn die tussen twee partijen onderling afgesproken wordt: de lener en de verstrekker. Maar omdat nu kredietverlening aan geldschepping is gekoppeld, komt die rente opeens in het publieke domein terecht. En draait de samenleving op voor de risico's die leners en verstrekkers lopen. De rente op de geldschepping is het grote probleem en daarom dient geldschepping losgekoppeld te worden van kredietverlening. De rente is dan onderhevig aan marktmechanismen en slechts voor risico van de betrokken partijen, niet meer voor risico van de samenleving.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Henk ZoerKortom er deugt van alles en nog wat niet aan de huidige berekeningen. Al die tekortkomingen zijn in het voordeel van de vermogensbezitters en de financiële sector. Daarom moet er een inflatie-index komen waar ook de assetprijen inzitten, zoals prof Fase (DNB) omstreeks 2000 voorstelde, maar wat nooit van de grond is gekomen.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanHenk Zoer 7
Pieter JongejanPas wanneer wij weer serieus gaan stemmen kunnen we het wangedrag van de huidige politiek tegengaan.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanOp het moment dat je een knip zet tussen kredietverlening en geldschepping is de rente opeens niet meer van belang in het geldsysteem. Zoals nu wordt getracht de geldschepping te reguleren middels rente. Met een publiek geldsysteem regel je de geldschepping middels prijsstabiliteit. Daar zit de rente helemaal niet in. Rente is dan iets wat afgesproken wordt tussen twee partijen: als ik van jou geld leen, dan krijg je daarvoor een bepaald percentage van als vergoeding. Op het moment dat geldschepping niet in die afspraak voorkomt, is de hoogte van de rente alleen afhankelijk van de twee contractpartijen en geen zaak meer voor een centrale bank.
Rente wordt dan een vergoeding voor een geleverde dienst: een vergoeding voor het uitlenen van geld. Daarmee is een lening pas echt commercieel geworden, de risico's zijn slechts voor de betrokken partijen, niet meer voor de samenleving zoals nu.
Waarom je dan een race to the bottom kunt verwachten bij huizenprijzen en aandelen begrijp ik dan ook totaal niet.
Pieter Jongejan 7
Henk ZoerHet evenwichtsniveau van de rente (the natural rate of interest bij Ricardo en Wicksell) staat voor de nominale rente waarbij prijsstabiliteit optreedt gedefinieerd als gemiddeld 0% inflatie op alle (!) goederen en diensten. Aangezien er technologische ontwikkeling optreedt zullen de relatieve prijzen en de relatieve volumina in de loop der tijd een trendmatige verandering laten zien. Goederen en diensten die steeds evenveel arbeid of energie blijven gebruiken zullen relatief duur worden. Meestal zijn dit arbeidsintensieve diensten. Dit betekent niet alleen dat diensten trendmatig duurder worden, maar ook dat het aandeel van de dienstensector in het BBP een trendmatige groei te zien geeft.
De verklaring is dat je bepaalde diensten niet kunt of wilt missen ondanks de steeds hogere (relatieve) prijs. Bv gezondheidszorg of tandartszorg, maar ook het ophalen en verbranden van vuilnis.
Rente is niets anders dan de verhouding tussen arbeid en kapitaal in een gegeven milieu. Gaat het milieu achteruit dan vindt er achterstallig onderhoud plaats, waarvoor uiteindelijk toch betaald zal moeten worden via lagere netto-inkomens. Vervolgens ontstaat er zoals nu een strijd tussen arbeid en (financieel) kapitaal over wie die hogere instandhoudingskosten zal moeten betalen. Hoe lager de reële rente hoe hoger de rekening voor de lagere en middeninkomens en hoe lager de rekening voor de hogere inkomens.
De hoogte van de reële rente bepaalt m.a.w. de inkomens- en vermogensverdeling.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanCo Pater 7
Pieter JongejanAls je dat verschil echter wel helder hebt, dan worden ideeën aangaande rente ( wat zijn rol is, waar het überhaupt voor dient ) ook helderder.
Rente is de vergoeding voor geld klopt dan ook niet als argument. Rente is hoogstens de vergoeding voor uitgeleend geld, maar die vergoeding kan ook anders ingekleed worden.
relevante vraag : moet de logica van geld voortkomen uit de logica van banken of uit de logica van mensen die immers het geldsysteem moeten aanvaarden en ook bepalen ?
Henk Zoer 7
Pieter JongejanMaar, als ik die ventilator nu loskoppel van de aandrijfas en direct aandrijf middels een aparte elektromotor die ik bedien met een draaiknop, dan is opeens de hoeveelheid frisse lucht niet meer afhankelijk van hoe hard ik rijd. Ik hoef slechts aan de knop te draaien om de hoeveelheid frisse lucht te regelen. Hoe hard ik daarbij rijd is niet meer van belang.
Zo moet je het ook zien met rente. In het huidige systeem gebruikt men (of men doet een poging) rente om de geldhoeveelheid te regelen. Dus iedereen zegt: als je meer geld wilt hebben, moet je de rente verlagen. Want, omdat geldschepping is gekoppeld aan kredietverlening, is de hoogte van de rente een regelmechanisme voor de hoeveelheid geld. In de reële economie is te weinig geld en wat roept men? Rente verlagen want dan komt er meer geld. Maar zoals we ondertussen weten, werkt dat niet meer. Maar wat blijft men roepen? Rente verlagen!
Op het moment dat je rente en geldschepping loskoppelt, dan is rente opeens geen regelmechanisme voor de geldhoeveelheid meer en kan de rente naar een normaal niveau stijgen. De geldhoeveelheid kun je dan onafhankelijk van de rente regelen middels de 'waarden' van de samenleving.
Pieter Jongejan 7
Henk ZoerMaar wat bepaalt het normale niveau? Dat is toch de winstvoet die bedrijven nodig hebben om de kosten van kapitaal en risico's te dekken?
De hoogte van de normale rente hangt dus niet af van de hoogte van de rente, waartegen de centrale bank geld beschikbaar stelt (thans 0%), maar van de hoogte van de winstvoet in de reële economie. Is die winstvoet te laag om de risico's te dekken dan zullen bedrijven geen geld willen lenen om te investeren in de reële economie en daalt de economische groei. Als centrale banken de reële rente negatief maken (zoals nu gebeurt) zal dit leiden tot een substitutieproces, waarbij werknemers worden vervangen door robots, de concurrentie op de arbeidsmarkt zal toenemen (meer flexwerkers), de reële lonen zullen dalen en de inkomens- en vermogensongelijkheid verder zal toenemen . Dit is wat ik waarneem en waar ik het niet mee eens ben. Jij wel?
Cruciaal is dus de hoogte van de winstvoet in de reële economie. Het idee dat centrale banken of overheden met gratis geld rendabele investeringen kunnen uitlokken is onwaarschijnlijk, want als dat zo zou zijn hadden winst beluste ondernemers dit al lang zelf gedaan of anders de overheid gestimuleerd om dit te doen.
(zie: Ricardo principles of political economy and taxation, hoofdstuk 27, on currency and banks, blz. 357)
Henk Zoer 7
Pieter JongejanRente is dan slechts een kwestie van vraag en aanbod, niets meer en niets minder. Geen centrale bank die daar nog invloed op heeft. Centrale banken zijn helemaal niet meer nodig. Afschaffen dus. Ze hebben de boel al tezeer opgekloot.
Bedrijven bepalen dan zelf of, en tegen welke rente ze willen lenen. En bij wie ze willen lenen. En degene die geld over heeft bepaald of, en tegen welke rente ze willen uitlenen. Gewoon kwestie van vraag en aanbod.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanDoor het ontkoppelen van kredietverlening en geldschepping zal de rente naar een normaal niveau stijgen en daarmee de monetaire ellende van een veel te lage rente oplossen.
Geldschepping kan dan ingezet worden voor de 'waarden' van de samenleving, i.p.v. winstmaximalisatie van een klein groepje mensen die zelf geen waarde aan de samenleving toevoegt.
Henk Zoer 7
Pieter Jongejan[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd]Als je mijn reacties goed leest heb ik het steeds over een vierde macht naast de overheid, niet de overheid (of regering, wat jij waarschijnlijk bedoelt) zelf. Net zoals de rechterlijke macht een macht is naast de overheid. Een minister mag zich niet bemoeien met de rechtspraak. Hij mag wel wetsvoorstellen indienen om de rechtspraak te veranderen, maar daarvoor is dan een democratische meerderheid nodig.
Als je zegt dat je geen vertrouwen hebt in de huidige politici, dan ben ik dat helemaal met je eens. De debatten in de tweede kamer zijn een aanfluiting. Wij hebben dus ook een schone taak om er voor te zorgen dat onze politiek op een hoger niveau getild wordt.
[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Henk ZoerDe VVD heeft een website gelanceerd, enkele jaren geleden. In het Engels. Daarin zetten ze ALLE sociale huurwoningen met een huur boven de 600 euro per maand (zonder servicekosten) te koop. Let wel.: eigendom van corporaties worden door de regering te koop gezet. Target: Buitenlandse investeeringsmaatschappijen. Begrijp je nu waarom ik aangeef dat met die mensen door de huuerders niet meer in dialoog gegaan KAN worden? We hebben geen rechten meer. Inmiddels is er een nieuwe groep mensen bijgekomen. De zogenaamd scheefwoners. Mensen met een laag middeninkomen. Steeds meer van die mensen raken in grote financiele nood. Dialoog? Onmogelijk. Dit is Austerity, verarming. Moedwillig.
Banken zijn geen instituten waar je mee kunt overleggen als gewoon burger. Wellicht dat u het kunt, maar dan beschikt u over veel meer inkomen en spaargeld dan ik. Ik ben niet belangrijk voor mijn bank. Als u rijk genoeg bent, u wel. Dit is de andere kant van uw medaille.
Henk Zoer 7
[Verwijderd]Ik ben het ook met je eens dat we met deze politici niets gaan verbeteren. De schop moet er door. Dat kan alleen met partijen die de ballen hebben om de poppenkast van de huidige politiek te duiden en een verandering te eisen. Richting Zwitsers model omdat je daarmee de democratie beter kunt bewaken i.p.v. ons hopeloos dictatoriale coalitie-systeem.
Op dit moment zijn er niet zoveel partijen die een democratisering van de overheid voorstaan. En de partijen die meer democratie willen, worden van alle kanten tegen gehouden, in een slecht daglicht geplaatst en gedemoniseerd. De enige manier om ooit een ommekeer te krijgen is zorgen dat die partijen die meer democratie willen zo groot worden dat er niet meer om hen heen geregeerd kan worden, ook al ben je het niet op alle vlakken met die partijen eens. Dat corrigeren we wel als we weer referenda hebben.
En inderdaad, banken moet je niet mee overleggen, die moet je gewoon hun eigen risico’s laten dragen en de macht over de geldschepping ontnemen. Centrale banken ontmantelen. Macht over het geld naar de democratie.
Er is veel werk aan de winkel en er is een lange adem nodig. Maar toch zie ik de nodige veranderingen sneller komen dan ik een paar jaar geleden dacht. Ik merk ook dat er in mijn omgeving meer aandacht voor de problematiek komt (en anders begin ik er wel over). De oplossing van een bewaarbank met een vorm van overheidsgeld wordt omarmd in mijn omgeving. Er ontstaat meer begrip van de materie en dat gaat doordruppelen richting politiek. En anders ga ik daar zelf nog in als ik met pensioen ben. Maar houdt moed en blijf strijden! Uiteindelijk is de slavernij ook afgeschaft. En kinderarbeid. En is er vrouwenkiesrecht gekomen.
[Verwijderd]
Henk Zoerhttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/25/huurders-ouderen-en-lage-inkomens-de-dupe-van-belastingplan-a3978081
Letterlijk om te janken. Ongelooflijk. Ze zijn nog erger dan ik al dacht en hun afbraakbeleid gaat als een tierelier.
Twee jaar geleden zei ik tegen Henk Nijboer dat het gaan om pure discriminatie. Hij zij: JA, maar het staat niet in de wet en dan mag dat dus.
DIT mag dus. Wie nog altijd rechts blijf stemmen moet zich realiseren dat we zonder geld komen te zitten en dat er strakjes tienduizenden daklozen bijkomen. Met dank aan:
Christen Unie
CDA
D66
VVD
En jawel... ook een stukje PvdA en Groen Links.
Eveneens PVV en FvD.
Verdeeldheid in dit land op grond van je inkomen. Hoe ZIEK zijn die lui dan?
EXCUSES, geheel OFF TOPIC, maar dit moeten jullie even weten.
[Verwijderd]
Henk ZoerHuurders, ouderen en lage inkomens de dupe van belastingplan
Overheidsfinanciën Het nieuwe belastingplan van het kabinet ontziet bedrijven en hoge inkomens, terwijl de rest achterblijft, schrijven Lodewijk Asscher en Henk Nijboer.
Nederland verandert van een fiscaal paradijs waar je met behulp van een vernuftige fiscale industrie belasting kon ontwijken, naar een land dat concurreert met steeds lagere tarieven, stellen Asscher en Nijboer.
Nederland verandert van een fiscaal paradijs waar je met behulp van een vernuftige fiscale industrie belasting kon ontwijken, naar een land dat concurreert met steeds lagere tarieven, stellen Asscher en Nijboer.
Het belastingplan voor 2020 van het huidige kabinet, dat maandag wordt behandeld in de Tweede Kamer, heeft een ronduit rechtse signatuur. Er komt een lastenverlaging voor grote bedrijven. Hogere belastingen voor woningcorporaties. En het toptarief voor de hoogste inkomens daalt, terwijl het tarief van de eerste schijf stijgt. Het zijn onverstandige en onnodige keuzes in tijden van overvloed.
Lodewijk Asscher is fractievoorzitter van de PvdA,
Henk Nijboer is Tweede Kamerlid voor de PvdA.
Allereerst de winstbelasting voor grote bedrijven. Na het echec met de dividendbelasting koos het kabinet ervoor de opbrengst een op een te compenseren voor het bedrijfsleven. De winstbelasting kon nog verder omlaag, vind het kabinet. Het lage tarief gaat naar 15 procent, het hogere van 25 naar 21,7 procent. Dat dit laatste nergens voor nodig is, behoeft nauwelijks argumentatie.
Instanties als de OESO, het IMF, de Europese Commissie en tal van wetenschappers buitelen over elkaar heen met analyses dat bedrijven steeds rijker worden, minder investeren en uit gebrek aan ondernemingslust dan maar eigen aandelen inkopen. Zelfs premier Rutte erkende onlangs dat het geld bij grote bedrijven tegen de plinten klotst, terwijl de koopkracht van mensen steeds meer achterblijft.
Praat mee met NRC
O
[Verwijderd]
Henk ZoerMet een Brexit op komst is dat schadelijk voor alle Europese landen, want haasje over volgt. Uiteindelijk betalen alle Europese burgers letterlijk de rekening via hogere belastingen.
Ten tweede het inkomensbeleid. Belastingen zijn er in de eerste plaats om onze collectieve voorzieningen te financieren. Maar via de inkomstenbelasting kan ook naar draagkracht worden geheven: de sterkste schouders, de zwaarste lasten. Het kabinet doet met de invoering van de vlaktaks precies het omgekeerde. Het tarief in de eerste schijf wordt volgend jaar verhoogd met 0,7 procent. Lagere inkomens betalen meer belasting.
De koopkracht van ouderen, gehandicapten en huurders blijft daardoor achter. Het kabinet trekt tegelijkertijd 700 miljoen uit voor verlaging van het toptarief met 2,25 procentpunt naar 49,5 procent. Rechts juicht: voor het eerst onder de 50 procent! Maar dit wordt mogelijk gemaakt door de 90 procent van de bevolking die dit niet hoeft -en kan- betalen. Het kabinet hangt de trickle down-theorie aan: als het met de top goed gaat, profiteren de lagere inkomens mee. Niets is minder waar. De overheid moet er juist voor zorgen dat de top zich niet stelselmatig verrijkt en iedereen mee kan komen. Het kabinet versterkt de ontwrichtende trend van rijkeren die steeds rijker worden.
Henk Zoer 7
[Verwijderd]Daar moet ik je toch even corrigeren. Een vlaktaks betekent hetzelfde percentage voor iedereen. Dan betalen meer-verdieners nog steeds meer dan minder-verdieners. En met het huidige progressieve belastingsysteem met schijven betalen meer-verdieners fors meer dan minder-verdieners. De sterkste schouders betalen nu al veel meer dan de zwakkere schouders.
Ik geef gelijk toe, ik zit in de groep meer-verdieners. Maar betaal dan ook maximaal belasting en heb geen fiscaal voordelige regelingen of zo, laat staan buitenlandse constructies of belastingontduikings/ontwijkingsmogelijkheden. Ik krijg nergens toeslagen voor. Kan niks aftrekken. Alleen betalen.
Wat je in de laatste serie reacties aankaart, die problemen zie ik ook en als je mijn reacties hier een beetje volgt dan weet je dat ik daar graag verandering in zie komen. Ik vind de huidige situatie bezopen en vind dat er nodig iets aan gedaan moet worden. Een verandering in de politiek is daarvoor nodig, om de politiek weer dat te laten zijn waarvoor ze zijn: vertegenwoordiger van het volk. En niet marionetten van het grootkapitaal. Dat krijgen we alleen voor elkaar als we deze politiek vervangen door echte politici.
Een andere oplossing zie ik niet, jij wel?
[Verwijderd]
Henk ZoerDiny Pubben 9
[Verwijderd]'Millions have had their benefits slashed or stopped by computer programs that operate in ways that few seem able to control or even comprehend. On the automation of poverty.'
'But if you are one of the millions of vulnerable people at the receiving end of the radical reshaping of welfare benefits, you know it is real and that its consequences can be serious – even deadly.'
https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/14/automating-poverty-algorithms-punish-poor?CMP=share_btn_tw
Denk aan troonrede 2013 en dan gaat de techneut aan de slag!
Artikel 120 van onze grondwet 'De rechter mag niet beoordelen of wetten en verdragen kloppen met de Grondwet.' En geen Constitutioneel Hof. Zie hier:
https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vgrnfcwz08zv/artikel_120_constitutionele_toetsing?pc=1
Burgers gaan achteraf klagen en journalisten zien het pas jaren later.
Idem SyRI rechtszaak, onze rechters kunnen daarom weinig, heb in deze meer vertrouwen in EU die nl wel terecht kan wijzen.
Techbelangen zijn groot, ftm heeft systeemjournalisten nodig die dieper graven. Vooraf, voordat de techneut aan de slag gaat.
[Verwijderd]
Diny PubbenWant dit begint erg veel te lijken op wat er momenteel hier gebeurt. Denk aan artikel NRC dat hier ook staat.....
PS: Ook dit staat vandaag in NRC. Nee, heb ik niet. Dit kwam door via Twitter: Syri!!
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/25/een-sinister-gedrocht-a3978105
[Verwijderd]
Henk ZoerHuurders en ouders kind van rekening
Natuurlijk gebeuren er in ons complexe fiscale stelsel tegelijkertijd ook nog andere zaken via heffingskortingen, toeslagen en meer. Maar onderaan de streep gaan jaarlijkse inkomens van 100 duizend euro er vergeleken met inkomens van 20 duizend euro 10 keer zoveel op vooruit: 200 versus 20 euro netto per maand. Dat is onrechtvaardig.
Ten derde de woningcorporaties. Er is grote woningnood. Er zijn te weinig betaalbare huurwoningen. Het kabinet verlaagt daarom de verhuurderheffing gedurende tien jaar met honderd miljoen ten opzichte van de eerdere plannen. Maar door de hogere waardes van de woningen stijgt de verhuurderheffing (vergelijk uw eigen WOZ-waarde) en betalen corporaties per saldo meer belasting en komen er dus minder betaalbare woningen. Dit is een druppel op een gloeiende plaat. Het probleem van starters en andere huurders die een groot deel van hun inkomen moeten besteden aan woonlasten, blijft.
Het belastingplan maakt onmiskenbaar rechts-conservatieve keuzes. Grote bedrijven en hoge inkomens zijn spekkoper. Huurders, ouderen en lage inkomens het kind van de rekening.
Henk Zoer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Henk ZoerCo Pater 7
[Verwijderd]Maar wat is dan het probleem, volgens mij is dat te verklaren uit de volgende quote uit het stuk van thomas van vandaag: In een artikel dat vorig jaar op The Conversation verscheen, vragen de onderzoekers zich af: ‘wie zijn er machtiger, staten of bedrijven?’
Kan een overheid betrouwbaar zijn als hij ondergeschikt is aan het bedrijfsleven of geheel beheerst wordt daardoor ? volgens mij niet.
Uiteindelijk zijn wij de overheid en dus kunnen we de overheid ( het politiek proces ) sterker laten zijn door ze wel het mandaat te geven in zaken die ze conform hun gezag naar eer en geweten behoren te bestieren, zoals bijvoorbeeld het geldsysteem.
Tegen het bankwezen kan de burger niets inbrengen. Tegen fout en A-sociaal overheidsbeleid wel.
[Verwijderd]
Co PaterEr is niemand te vertrouwen als het om geld gaat, Co. De jacht op minima met Syri, het laten lopen van witwassers en andere akelige fraudes die met rijke mensen van doen hebben... dat maakt mij hels. En als je het in je kennissenkring vraagt, ook je familie en kennissen.
Co: ‘wie zijn er machtiger, staten of bedrijven?’
Kan een overheid betrouwbaar zijn als hij ondergeschikt is aan het bedrijfsleven of geheel beheerst wordt daardoor ? volgens mij niet.
Bedrijven en de rijke CEO's. De grote families die de wereld nu al overheersen. En nee, Overheden zijn nooit betrouwbaar. Ik vertrouw ze dat mandaat niet toe. Sorry.
Co Pater 7
Pieter JongejanDie waardestandaard bestaat al = €
vraag 2 , lijkt me dan ook een overbodige vraag, net zoals vraag 3
Het mandje van goederen dat als referentie dient ( waarde standaard ), heeft alleen betrekking op het verschil tussen valuta's van landen of economische regio's
De waardestandaard van een land staat daar los van. elke waarde binnen dat land wordt door en via de waarde-eenheid € bepaald.
Pieter Jongejan 7
Co PaterOm dit doel te bereiken moet er volgens de Amerikanen een zogenaamd stabiele wereldmunt komen bestaande uit een mandje valuta's waaronder de euro.
De euro zal dan moeten mee devalueren met andere valuta's zoals de dollar of anders een kleiner gewicht krijgen in het mandje. Het enige wat dan stabiel is zijn de verhoudingen, maar niet de koopkracht. Typisch Amerikaans verkoopverhaal bedoeld om anderen te beroven.
Co Pater 7
Pieter JongejanVolgens mij ligt de stabiliteit van een munt besloten in hoe stabiel een land zelf is ( stabiel in de zin van niet al te veel schommeling in sociaal opzicht, prijzen vallen daar dan ook onder )
De clou van het verhaal lijkt dan dus te draaien om de vraag wat economie is ? de een zal zeggen dat is de wereldmarkt. Een ander zegt : nee, hoor economie is eerst en vooral nationaal. ( georganiseerd rond dat gegeven ).
Hoe zie jij dit ?
Anko Mulder 1
Hij kan niet n mijn portemonnee denk ik.
Kan ik er mee bij de bakker betalen? Maar hoe dan? Via een app?
Dat doe ik nu ook. Wat is dan het verschil?
Henk Zoer 7
Anko MulderContant digitaal geld is geld wat van jou is en niet van de bank. Dat geld loopt dus ook geen risico als de bank omvalt. Jij blijft altijd zeggenschap houden over dat geld, net als papiergeld. Je kunt er ook altijd mee betalen, ook al zouden alle banken omvallen.
Voor het aanhouden van dit digitale, contante geld is een bewaarbank nodig. Alkaya heeft hiervoor een motie ingediend die binnenkort behandeld gaat worden. Die bewaarbank bewaart geld en doet er niets mee, is dus ook niet te vergelijken met een commerciële bank. Je krijgt een bewaarbankpasje waarmee je kunt pinnen. De bewaarbank moet dus aangesloten zijn op betaalsystemen. Voor jou lijkt er dan niet zoveel verschil te zitten in digitaal contant geld en het huidige girale bankgeld, maar monetair gezien zal dit een aardverschuiving opleveren richting een veel stabielere economie en samenleving.
Anko Mulder 1
Henk ZoerHenk Zoer 7
Anko MulderDus ja, gewoon contant geld blijft ook bestaan.
Ferdi Scholten 5
Henk ZoerDit is niet helemaal correct. Het is in feite een vordering op het betreffende bedrag in contanten die je hebt bij de bank in kwestie. Indien de bank deze vordering niet gestand kan doen op het moment van jouw aanvraag tot uitbetaling, kun je de bank hiervoor juridisch aansprakelijk stellen. Wordt er niet betaald of is dit niet mogelijk dient faillissement aangevraagd te worden voor deze bank die in gebreke blijft. De kans dat je dan je geld terugkrijgt is zeer klein.
Banken zijn daarom als de dood voor de zogenaamde 'bank run', waarbij rekeninghouders massaal hun rekeningen in contanten uitbetaald willen hebben. Niet voor niets werden hierom tijdens de crisis in Griekenland limieten ingesteld aan de maximale hoeveelheid contant geld die Griekse burgers mochten opnemen. Dit was om de banken te beschermen, ten koste van de burgers.
Henk Zoer 7
Ferdi ScholtenVolgens mij is dat niet juist. Je moet hier ‘in contanten’ weglaten. Het huidige girale geld is een vordering op banken. De tegenwaarde van die vordering is de belofte het terug te betalen (hypotheekcontract of andersoortige lening). Dat je die vordering om kunt zetten in contant geld komt slechts door een verklutsing van contant en giraal geld die eigenlijk vreemd is. Je kunt een ‘vordering op de bank‘ omzetten in een ‘bezit van geld’. Daarmee is die vordering op de bank nog niet een vordering op het betreffende bedrag in contanten. Er is ook bij lange na niet genoeg contant geld om die vorderingen in contant geld om te zetten.
Ferdi Scholten 5
Henk ZoerElk saldo op een (Nederlandse) bankrekening is hierdoor een vordering op contant geld.
Meer weten hierover? Lees o.a. Geld komt uit het niets van Ad Broere,
Korte uitleg is ook in dit artikel te vinden: https://rudhar.com/economi/monydebt/nl/019claim.htm
dat er niet genoeg contant geld voorhanden is, dat is het probleem van de bankrun.
Oh ja, de Nederlandse wet zegt ook dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor de geldcreatie, iets wat ze dus uit handen hebben gegeven.
Henk Zoer 7
Ferdi Scholten‘-bankbiljetten: een vordering op de centrale bank;
-een tegoed op een bankrekening: een vordering op een niet-centrale bank.’
Hieruit blijkt al dat een tegoed bij een bank geen vordering op contant geld is.
Contant geld en bankgeld zijn twee wezenlijk verschillende dingen.
Ferdi Scholten 5
Henk ZoerDesalniettemin, uit het feit dat het een vordering is blijkt dat de eigenaar van het tegoed de rekeninghouder is. De bank is niet de eigenaar van het tegoed op jouw rekening. De bank beheert het tegoed voor de eigenaar ervan.
Je kunt dit geld inderdaad kwijtraken wanneer de bank failliet gaat, dit wordt echter uit alle macht voorkomen, bijvoorbeeld door overheidssteun. Toch is het geen uitzondering, ook in Nederland zijn banken failliet gegaan (Fortis). Het deposito garantiestelsel biedt dan een doekje voor het bloeden.
Dit is een van de redenen waarom ook de WRR een depositobank aanbeveelt, veilig stallen van contant digitaal geld waarmee niet gespeculeerd mag worden.
Henk Zoer 7
Ferdi Scholtenhttps://www.guldentijd.nl/index.php/2016/09/16/als-geld-op-bankrekening-zet-is-geld-bank/
De banken nemen risico’s en ‘uw’ geld staat daaraan bloot. De winsten zijn vervolgens voor de bank, u deelt daar niet in mee (de rentevergoeding voor uw uitlenen aan de bank is nu nul). Als het mis gaat met die bank, mag u als belastingbetaler de beurs trekken om via het Deposito Garantie Stelsel uzelf schadeloos te stellen.
Ik ben daarom ook een fervent voorstander van de door de WRR aanbevolen bewaarbank om deze idiote situatie aan te kunnen pakken.
Die bewaarbank moet dan vooral niet ondergebracht worden bij de centrale bank, dat heeft de DNB wel duidelijk gemaakt, bij monde van Aert Houben. Ze gaan dan die depositorekeningen belasten met negatieve rente.
Ferdi Scholten 5
Henk ZoerZie hiervoor ook https://www.amsadvocaten.nl/woordenboek/verbintenissenrecht/economisch-eigendom/
De wetgeving hierover is echter nogal ondoorzichtig met betrekking tot eigendom en bezit, dit beslaat meerdere wetboeken en bevat vele uitzonderingen met name op het gebied van geld.
Henk Zoer 7
Ferdi Scholten'bij faillissement van de vervreemder valt het goed in zijn faillissement (en heeft de economisch eigenaar dus het nakijken)'
Bekijk de materie nog maar eens goed, mocht u artikelen/wetten vinden die mijn ongelijk bewijzen dan houd ik me aanbevolen.
Ferdi Scholten 5
Henk ZoerJe hebt volkomen gelijk wanneer je zegt dat je bij faillissement van de bank als economisch eigenaar achter aan in de rij staat. Het enige waar je dan als particulier (beperkt) op terug kunt vallen is het deposito garantie stelsel.
Het Belgische voorbeeld is hierin wel leuk, de bankrekeninghouder wordt hier in het juridische recht als 'titularis' van de rekening beschreven, hetgeen vrij letterlijk betekent 'Hij die iets bezit'. en zijn bezit in houderschap heeft afgegeven aan de bank.
Henk Zoer 7
Ferdi ScholtenOftewel, de winsten zijn voor banken en hun risico’s voor de belastingbetaler. Zo werkte het voor V&D niet, voor Fokker niet en voor de bakker niet. Als de banken commercieel willen zijn en dus hun winsten willen opstrijken, moeten ze niet gered hoeven worden en hoort er geen DGS te zijn.
Zolang er geen bewaarbank is lijkt het me niet meer dan logisch dat banken hun winst afstaan aan degenen die hun risico’s lopen, de samenleving dus.
Co Pater 7
Henk ZoerIk heb even je conversatie gevolg met Ferdi. Je hebt volkomen gelijk.
Het huidige geld is allemaal schuldgeld dat banken uitlenen. Dit staat feitelijk helemaal geen sparen toe. Want dat zou betekenen dat het in conflict komt met zijn roulatiefunctie. Dit zegt o.a. Henk van Arkel in zijn boek: een ander soort geld:
Waar ik op aanstuur is een geldontwerp waarin de spaarfunctie niet langer de ruilfunctie ( betaalfunctie en smeermiddel dus ) dwars zit. Waar mensen rustig kunnen sparen zonder daarmee de samenleving haar ruilmiddel te ontnemen. Dan kan rente namelijk echt een functie van de markt worden. Als die ontwerpfout uit het geldsysteem gehaald wordt, zie ik rente niet meer zo hard een probleem vormen, omdat die dan rond de nul balanceert.
Het punt wat dus gemaakt wordt is dat nu al het geld een lening is van de bank aan de samenleving tegen rente. Wie dan gaat sparen , onttrekt geld aan het economisch circuit ( in theorie dus ). Maar dat zou ten koste gaan van de economie, juist omdat al het spaargeld ook nog steeds een schuld van een ander is aan de bank.
Nu leent de bank ons geld en als we sparen lenen we het weer terug aan de bank, en is het geen spaargeld. Door de ontkoppeling van schuldvrij geldschepping en uitlenen van geld is dat probleem niet meer aan de orde en zal geld lenen ook minder duur blijken te zijn, omdat ze minder schaars zal worden.
Co Pater 7
Ferdi ScholtenCo Pater 7
Hoe is het toch mogelijk dat de politiek zo slaapdronken in de realiteit staat. Het is hun werk om juist heel wakker te zijn.
f. van Dam 6
Co Pater[Verwijderd]
Co Pater[Verwijderd]
Sjoerd Korsuize
Peter Schijven 2
Het is de auteur kennelijk ontgaan dat de bankkosten van het overboeken sinds de invoering van de SEPA (Single European Payment Area) en met name binnen de eurozone enorm zijn afgenomen.
Lotte van der Meer 1