HAL, het Nederlandse Berkshire Hathaway

HAL Investments is het Bershire Hathaway van de Lage Landen, aldus onze beursman Jan Dwarshuis. 'Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan'.

Al jaren duikt er een beleggingsregel van HAL Investments op binnen onze ©olumbeurs-Portefeuille. HAL heeft in 2010 een 24,5 procent hogere nettowinst geboekt ten opzichte van een jaar eerder bleek gisteren uit de gepubliceerde cijfers. De familie Van der Vorm en Melchers kunnen tevreden zijn.

Succesvol beleggen moet heel eenvoudig zijn moet Hans Melchers medio tachtig gedacht hebben. Melchers was in die tijd eigenaar van Melchemie Holland, en werd in 1986 veroordeeld voor het leveren van chemicaliën aan Irak. En dus verzon Melchers een list en mengde zich in andere beleggingen.

Melchers stapte in die tijd voor het eerst in de investeringsmaatschappij HAL en bouwde uiteindelijk een belang op van maar liefst 17,4 procent. Het bleek een gouden greep, want HAL Investments is een van de grootste outperformers op Beursplein 5. En dat is ze naar ons idee nog steeds. U hoeft dus niet verder te zoeken wat ons betreft.

Babbelkoning
Hans Melchers kent u overigens recentelijk van zijn terecht briesende uitlatingen jegens babbelkoning pur sang Jeroen Pauw over een naar nu blijkt verzonnen boek over de ontvoering van zijn dochter Claudia Melchers zogenaamd opgetekend door een volslagen idioot. Zij werd in 2005 door stelletje gewapende heren vanuit haar woning in Amsterdam ontvoerd. De criminelen eisten 300 kilogram cocaïne voor haar vrijlating. Claudia kwam uiteindelijk met de schrik vrij. Of daar ooit voor betaald is in welke vorm dan ook weet niemand. Maar dit alles terzijde.


HAL Investments prijkt ook dit jaar weer op het lijstje van de “Vijf van Columbeurs”. De historie van HAL, of beter gezegd de rederij Holland-Amerika lijn, spreekt boekdelen en werd opgericht in 1873 te Rotterdam. In 1989 werd de onderneming voor een bedrag van maar liefst 1,2 miljard gulden verkocht aan het Amerikaanse Carnival Corporation & plc. Met de overnamesom werd besloten om een investeringsmaatschappijtje te beginnen onder de naam HAL Holding, waarvan alle aandelen in bezit zijn van HAL Trust die genoteerd zijn aan de Amsterdamse effectenbeurs en u dus gewoon kunt kopen en verkopen.

 

Het Nederlandse Bershire Hathaway
Het grootste deel van de aandelen HAL Trust zijn in bezit van grondleggers, de familie Van der Vorm. Maar Melchers brokkelt dus ook aardig in de melk van het illustere investeringsvehikel. Ik ben al jaren fan van HAL en steek dat niet onder stoelen of banken. De nettowinst kwam in 2010 uit op 432,1 miljoen euro, ten opzichte van 347,2 miljoen euro een jaar eerder. De nettovermogenswaarde van het concern tikte ultimo december 2010 de slordige 5,9 mrd euro aan.

HAL heeft al decennia lang een neus voor goede beleggingen. Iedereen heeft het altijd over ene Warren Buffet van Berkshire Hathaway, maar geeft u ons HAL maar. De reden laat zich kinderlijk eenvoudig vertalen in de beleggingen van HAL die een behoorlijk sterk Hollands karakter kennen, en daar houden wij wel van. Misschien is het een idee dat wat pensioenbestuurders eens in Rotterdam of Schiphol op de koffie gaan en het beleggen in ondoorzichtige oerwouden in Mexico eindelijk eens afleren. Uiterst succesvol beleggen vanuit de polder is kennelijk heel eenvoudig. Vraag dus niet hoe het kan, maar profiteer er van.   


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...