Hallo Rabobank: dat is mijn idee

Rabobank: een bank met gejatte ideeën. Tenminste, dat vindt ondernemer Jan Meurs. De bank zou aan de haal zijn gegaan met zijn creatie tegen skimmen van pinpassen buiten Europa.

'Een wereldspeler die zichzelf blijft. Dat is het idee.'  Voor Jan Meurs heeft de reclameslogan van de Rabobank sinds kort een bittere bijsmaak. Het plan van de Rabobank om pinnen met betaalpassen vanaf volgende maand te blokkeren buiten Europa, is namelijk zijn idee en daarmee pure plagiaat.

 

Dat beweert Meurs in Het Financieele Dagblad. De maatregel tegen skimmen kwam oorspronkelijk uit zijn creatieve koker, briest de Brabantse ondernemer. ‘De bank is met mijn idee aan de haal gegaan.’

 

Vervolgens heeft Meurs de Hilversumse advocaat Bert Gravendeel aan het werk gezet. De in intellectueel eigendom en ICT-recht gespecialiseerde raadsman stuurde de Rabobank gisteren een fax waarin hij de bank sommeert te stoppen met het toepassen van de kennis van Meurs. ‘Als de bank dat toch doet, dan volgt een aansprakelijkstelling’, laat Gravendeel alvast een tikje dreigend weten aan het FD. De advocaat van Meurs hoopt nog deze week tot een zakelijk onderhoud met de bank te komen.

 

Ontwikkelaar van software

Meurs heeft de nodige ervaring als ontwikkelaar van software en blijft bij hoog en laag volhouden dat zijn anti-skim creatie van de pinpas zijn idee is. Begin dit jaar was de entrepreneur zelf slachtoffer van skimmen. Waarop hij besloot een plan te maken waarbij de klant via internetbankieren zelf kan aangeven in welke landen hij wel of niet wil pinnen. Deze gegevens worden dan direct op de pinpas van de klant opgeslagen.


Skimmers slaan het liefst hun slag vanuit verre buitenlanden, zoals Indonesië. Wie op reis gaat naar bijvoorbeeld Frankrijk, zet via internetbankieren dat land voor de duur van de reis op ‘vrij’.

 

Meurs geldt als een bekende speler in het segment van kassasystemen en portable computers waarmee horecapersoneel bestellingen draadloos door kunnen geven. Nadat Meurs zijn anti-skim creatie juridisch heeft vastgelegd, mailt hij begin februari naar ING, ABN Amro en de Rabobank met de vraag of ze interesse hebben in zijn vondst. In dit schrijven legt Meurs uit dat de banken met zijn vinding miljoenen euro's kunnen besparen. Want nu is de schade als gevolg van skimmen voor rekening van de banken. Vorig jaar liep die schade op tot 39 miljoen euro.

 

Heel toevallig

De Rabobank toont serieuze interesse en vraagt aan Meurs of hij een uitgebreide beschrijving van zijn idee kan mailen.  Een dag later heeft hij contact met iemand van het hoofdkantoor. Die vertelt hem dat de bank al langer met een dergelijk systeem bezig is, maar Meurs laat zich erdoor niet uit het veld slaan en stelt dat zijn idee veel praktischer is. Het is het laatste onderhoud wat hij met de bank heeft.


Tegenover het FD bezweert een woordvoerder van de Rabobank dat plagiaat of intellectuele diefstal niet aan de orde is. Maar volgens Meurs bedondert de Rabobank de boel. ‘Ik heb zelf veel software ontwikkeld. Een beetje programmeur kan dit programma in enkele dagen schrijven. Als Rabobank eind 2011 al met het plan is begonnen, waarom kondigen ze dit pas afgelopen weekeinde aan? Drie maanden nadat ik hen aan de oplossing had geholpen, claimen ze dit zelf bedacht te hebben. Heel toevallig allemaal!’
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden