Belastingontwijking: leuker kunnen ze het op de Zuidas niet maken. Wel makkelijker. Lees meer

Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden.

 

Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Follow the Money zoekt uit welke rol Nederland speelt bij het doorgeleiden van schimmige en ongeoorloofde geldstromen. Welke bankiers, fiscalisten en advocaten steken corrupte regimes, fraudeurs en oligarchen de helpende hand toe?

55 artikelen

De florerende handel in tweede paspoorten

Vanaf maandag kunnen niet-Nederlanders een verblijfsvergunning krijgen in ruil voor een investering van €1,25 miljoen in de BV Nederland. Een hoge prijs, zeker gezien het parallelle aanbod van de meer exotische paspoorten.

Staatssecretaris Fred Teeven maakte vorige week bekend dat vermogende buitenlanders een verblijfsvergunning krijgen in ruil voor een investering in Nederland van minimaal €1,25 miljoen. Het ministerie van Economische zaken beoordeelt vervolgens na een jaar of de ‘prospect’ in aanmerking komt voor verlenging. Het aanbieden van verblijfsvergunningen en paspoorten – met als primaire doelgroep gefortuneerde Russen en Chinezen die tegen strenge visum-eisen aanlopen als ze willen uitreizen – is sinds de kredietcrisis geen unicum meer in het Schengen-gebied en daar buiten. In Cyprus worden levenslange verblijfsvergunningen aangeboden die een investering van 300 duizend euro vergen in vastgoed. Hongarije is iets voordeliger met de investeringseis van 250 duizend euro in staatsobligaties. En voor een langdurig verblijf in Ierland dient er eerst een half miljoen geïnvesteerd te worden in sport, cultuur of onderwijs. Andere opties: Portugal (1 miljoen euro of 30 banen creëren), Slowakije, first-mover Oostenrijk, prijsvechter Letland (150 duizend euro in vastgoed, na 10 jaar een paspoort) en Griekenland (250 duizend in vastgoed: minimaal 5 jaar een verblijfsvergunning voor hele gezin met kans op verlenging). In Spanje - waar de huizenprijzen spectaculair daalden - is onlangs ook een wet aangenomen die het mogelijk maakt om een verblijfsvergunning af te geven zodra er 500 duizend euro wordt geïnvesteerd in vastgoed of 2 miljoen aan staatsobligaties. En aspirant-EU landen Montenegro, Albanië en Macedonië hebben soortgelijke mogelijkheden of overwegen om hun toekomstige EU-paspoorten ook aan Chinese investeerders te verlenen. In veel gevallen, zo ook bij de Nederlandse verblijfsvergunning, moet worden aangetoond dat het geld een bonafide afkomst heeft.

Tropische paspoorten

De buitencategorie lijkt aangewezen te zijn op tropische paspoorten (zie onder) waar de uitgevende instanties minder vragen stellen. ‘De paspoorten die worden uitgegeven in de Cariben en Zuid-Afrikaanse landen zijn ideaal om offshore bankrekeningen mee te openen,’ aldus consultant Lodewijk Hof, die aangeeft dat hij zelf bezig is met het aanvragen van een economisch paspoort in St. Kitts & Nevis. 'Dat is om fiscale motieven en ik heb genoeg van het gezeur van de Nederlandse staat over de crisis.' In meerdere (fraude)dossiers komen exotische paspoorten ter sprake variërend van Joep van den Nieuwenhuyzen (diplomatiek paspoort Comoren) tot gefailleerde vastgoedbazen zoals Geert Duizendstraal en hasj-grootimporteurs zoals Johan Verhoek alias ‘De Hakkelaar’. Laatstgenoemde bezit een paspoort van Paraguay. Het Parool schreef vorige maand dat hasjbaron Verhoek – bij wie de Belastingdienst een navordering heeft opgelegd van 123 miljoen euro – geen vaste woon-of verblijfplaats heeft. De reden: hij wist eind jaren tachtig een paspoort te bemachtigen van Paraguay, en liet zich uitschrijven in Nederland. Ook in het geval van faillissementsfraude kan een tweede paspoort uitkomst bieden. ‘Stel dat je in Nederland failliet gaat dan trek je je bank leeg en gaat op een ander paspoort weg. Dat zal illegaal zijn, maar zoek een land uit dat geen uitleveringsverdrag heeft en je komt een aardig eind.’

Dominica

Het eiland Dominica in de Caribische Zee heeft sinds 1993 het Dominica Economic Citizenship Program. Degenen die 100 duizend dollar investeren in Dominica worden genaturaliseerd en het paspoort kan niet worden ingetrokken. Daarnaast kan er zelfs een andere naam worden aangenomen: ‘change of name is legally available’. Verder hoeft er geen inkomstenbelasting, vermogensrendementbelasting, schenkbelasting en erfbelasting afgedragen te worden. Het oude paspoort kan bovendien behouden blijven – het is geen vereiste om uit te schrijven in het moederland. Het voormalige land wordt binnen het Dominica Economic Citizenship niet op de hoogte gesteld van nieuwe nationaliteit. Vladimir Antonov, de voormalig Spyker-financier, is er staatsburger. Tijdens een rechtszaak omtrent zijn mogelijke uitlevering aan Litouwen, in maart, wees een rechter nog op de activiteiten van Antonov op het eiland Dominica. Hij zou daar vorig jaar nog een belang hebben genomen in de Panamese dochterbank Banco Transatlantico, en zou dat verkocht hebben voor 13,4 miljoen euro. De rechter plaatste vraagtekens bij de (onbekende) bestemming van de gelden.

Comoren

De Comoren, een kleine eilandengroep in de Indische Oceaan, vlak boven Madagaskar, was in het verleden al de leverancier van paspoorten aan staatloze burgers, de zogeheten “bidoun”, in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar in de strafzaak van ‘bedrijvendokter’ annex fraudeur Joep van den Nieuwenhuyzen kwam een diplomatiek paspoort van de Comoren in beeld. De ‘bedrijvendokter’ bleek in het bezit te zijn van vier paspoorten: een gewoon Nederlands paspoort, een zakenpaspoort (met extra bladzijdes voor visum-stempels) en een diplomatiek paspoort van de Comoren en Vanuatu.

Antigua

In het Caribisch gebied ligt op het eiland Antigua een tweede paspoort klaar zodra er minimaal 400 duizend dollar wordt geïnvesteerd in een door de overheid goedgekeurd vastgoedproject. Een alternatieve route binnen het zogeheten Citizenship Investment Program (CIP) is een minimale donatie van 250 duizend in een – door de overheid – goedgekeurde liefdadigheidsinstelling. Vervolgens hoeft er met het paspoort geen visum aangevraagd te worden voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada en de Schengen-landen.

St. Kitts & Nevis

Om als buitenlander een paspoort te verkrijgen in St. Kitts dient 400.000 dollar geïnvesteerd te worden op het eiland in de Cariben. Bijkomend voordeel van St. Nevis & Kitts is dat houders vrijgesteld zijn van belasting, ongeacht of de houder (en familie) er wonen. Ander voordeel: met een paspoort van St. Kitts & Nevis kunnen opmerkelijk veel landen bezocht worden zónder visum, inclusief het Schengen-gebied. Het paspoort staat dan ook op de 24e plek in Henley & Partners Visa Restrictions Index. St. Kitts dook op in het dossier van de Nederlandse vastgoedondernemer Geert Duizendstraal. Ondanks zijn faillissement – zowel zakelijk als privé - zou hij geld hebben geïnvesteerd in St. Kitts, te weten het hotel Ottley’s Plantation Inn. Volgens curator Bart de Man, advocaat bij Kennedy van der Laan, en bewindvoerder La Perla, was Duizendstraal bezig om de paspoortuitgifte te exploiteren in de vorm van een vastgoedproject. ‘Het was interessant om op St. Kitts een groot stuk grond te kopen en dat vervolgens in kleinere stukken te verkopen aan investeerders die daardoor een paspoort kunnen verkrijgen.’