Handje contantje Moszkowicz

Advocaat Bram Moszkowicz blijkt over een slecht ontwikkelde belastingmoraal en een voorliefde voor knisperende coupures te beschikken.

Bram Moszkowicz ontvangt zijn honorarium graag in het handje. Contant. Zo betaalt hij zelf ook het liefst. In de restaurant Le Garage bijvoorbeeld, waar hij de laatste jaren een niet aflatende stroom aan jonge dames op een smakelijke maaltijd trakteerde. Gewapend met een stapel bankbiljetten graast Moszkowicz ook graag de vitrines van juwelier Schaap & Citroen of Cartier af, op zoek naar passende bijou voor een nieuwe liefde. Een bezoekje aan de PC om nieuw Italiaans maatpak te kopen? Bram betaalt contant. En waar de knisperende coupures van hand tot hand gaan, vist de fiscus niet zelden achter het net. Zo ook bij Bram. De belastingdienst had een vermoeden dat de Moszkowicz zijn plicht verzuimde en deed in 2007 onderzoek naar zijn uitgaven. Journalist Tom Kreling van NRC Handelsblad wist te achterhalen dat de Boulevardadvocaat sinds vorig jaar een fors probleem heeft. Volgens de krant heeft Moszkowicz in de periode 2003 en 2006 voor meer dan een miljoen euro aan belasting ontdoken. In die periode - en in de 15 jaar daarvoor - was Moszkowicz de raadsman en vriend van topcrimineel Willem Holleeder.

 


Moszkowicz met Brits raspaard in koopgoot

"zakelijk geschil"
De belastingdienst deed derdenonderzoek bij onder meer Le Garage, Schaap & Citroen, Cartier en herenmodezaak Oger. Uit het onderzoek bleek dat de strafpleiter vooral contant afrekende en dat uitgaven niet overeen stemden met de inkomsten. Sterker; de advocaat gaf veel meer uit dan op grond van zijn inkomen verklaarbaar was. vorig jaar kreeg de advocaat een boete en een naheffing opgelegd voor inkomensbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Als zekerheid is het pand aan de Herengracht in onderpand gegeven. Quote berichtte daar vorig jaar al over.

Moszkowisz kwam enkele jaren geleden al in opspraak over zijn gewoonte zich contact te laten betalen en geen gespecificeerde rekeningen te sturen. Hij werd uiteindelijk door het Hof van discipline berispt. Moszkowisz liet NRC Handelsblad in een reactie weten een 'zakelijk geschil' met de fiscus te hebben.