
De afkeer van banken brengt velen ertoe bankmedewerkers collectief als 'boeven' neer te zetten. Michiel Werkman pleit voor nuancering. De grootverdieners aan de top zijn verantwoordelijk voor de klantonvriendelijke cultuur waaraan medewerkers moeten conformeren - bijvoorbeeld bij de afdeling bijzonder beheer.
'Alle bankiers zijn boeven', is de teneur van veel gesprekken over banken en de mensen die er werken. Niet alleen in de kroeg of op verjaardagen, ook in de media en uit bepaalde reacties onder FTM-artikelen blijkt vaak een aperte afkeer van banken. Een enkele keer gaat dat zover dat bijna gesproken kan worden van het uiten van haatgevoelens ten aanzien iedereen die bij een bank werkt. Zijn alle bankmedewerkers dan boeven? Hoogste tijd voor nuancering, lijkt mij.
Circa 65.000 mensen verdienen dagelijks hun brood bij banken. Van postkamer medewerker tot hypotheekadviseur. Van callcenter-agent tot accountmanager en van backoffice-administrateur tot vestigingsmanager.
'Veelverdieners'
Nog niet eens zo heel erg lang geleden werd het werken bij een bank als een eerzame en alom gerespecteerde dienstbetrekking gezien. Het bood 'bankwerkers' van hoog tot laag een over het algemeen goedbetaalde en ook vrij zeker geachte job. Ambitieuze types hadden er ook volop kansen om het hogerop te schoppen. Voor wie er nu voor uitkomt bij een bank te werken, in welke positie dan ook, is respect tegenwoordig vaak ver te zoeken. Gemakshalve worden in de volksmond alle bankmedewerkers over één kam geschoren en stuk voor stuk als veelverdieners weggezet. Als bonusgraaiers die ook nog eens talloze extra voordeeltjes genieten zoals hypotheekrentekorting en dergelijke.De cijfers
In het jaar 2000 waren er binnen de Nederlandse bankensector ruim 129.000 mensen werkzaam. Eind 2014 was dat aantal geslonken tot circa 80.000. Alleen al de drie grote banken hebben aangekondigd nog afscheid te zullen nemen van iets minder dan 12.000 medewerkers (ABNAmro -1.000, Rabobank maar liefst -9.200 en ING Bank -1.400) en het einde is nog niet in zicht. Dit zal de werkgelegenheid in de hele sector terugbrengen tot ergens rond 65.000. Een halvering van het aantal banen ten opzichte van het jaar 2000.bonussen of extraatjes zitten er voor de gewone medewerkers niet of nauwelijks meer inDát zijn duidelijk niet de 'bankiers' die topsalarissen toucheren. Integendeel. Na de actieve verjonging van het werknemersbestand via opeenvolgende reorganisaties al helemaal niet. Dure krachten zijn of worden weggesaneerd. Het gros van de nieuwe generatie verdient tegenwoordig een hele klap minder. En bonussen of extraatjes zitten er voor de gewone medewerkers niet of nauwelijks meer in.
Houding topbankiers
Wat veroorzaakt dan de boosheid tegen graaiende bankiers? Die is puur het gevolg van de houding van een slechts handvol topbankiers en -managers bij de grote banken. Hun gedragingen en arrogante miskenning van wat er zich in de maatschappij afspeelt maakt ze volledig verantwoordelijk voor de negatieve beeldvorming die op al hun 65.000 medewerkers en op de hele sector afstraalt. Het is die rijkelijk beloonde top die het klantbelang negeert bij het door hen vormgegeven bijzonder beheer-beleid. Zij zetten die afdeling van de bank ertoe aan die klanten stelselmatig met een kluitje in het riet te sturen, die andere medewerkers eerst in de derivatenval hebben laten lopen. Deze grootverdieners lopen zelf geen enkel aansprakelijkheidsrisco en ze springen er privé financieel altijd verrassend goed uit. Zelfs bij wanprestaties. Zij zijn collectief verantwoordelijk voor het maatschappelijke wantrouwen jegens zowel de banken als hun medewerkers. De 'bankwerkers' waar u en ik als klant meestal mee te maken krijgen, hebben nauwelijks iets in te brengen. Zij moeten gewoon loyaal het door de top uitgestippelde beleid uitvoeren. Wie zich daar niet aan houdt kan goedschiks of kwaadschiks of anders bij de eerstvolgende reorganisatie, zijn of haar biezen pakken.verschillende lokale Rabobank-directies hebben hun medewerkers 'oei-foei-doei'-brieven gestuurdBij verschillende Rabobanken hebben lokale directies aan al hun medewerkers bijvoorbeeld zogenoemde 'oei-foei-doei'-brieven gestuurd. Ik hoef hier vast niet nader te duiden wat die brieven behelzen. Zij brengen onder het personeel een angstcultuur en een totale verkramping in de klantcontacten teweeg. Het leidt tot 'Befehl ist Befehl', uitvoeren van wat er gezegd wordt. Niet omdat de desbetreffende medewerker het daar altijd mee eens is maar omdat hij of zij ook een huis, een gezin en een hypotheek heeft en er nog ruim 9.000 mensen uitmoeten.
146 Bijdragen
goof
Waarom is er dan geen grote schoonmaak gehouden in de top voordat er staatssteun werd gegeven ?
Als je werkt bij een organisatie die foute dingen doet en je werkt daaraan mee moet je niet zeiken dat je daarop afgerekend wordt .
Ze hebben enorm meegegeten aan de ruif die vaak gevuld werd met geld wat niet eerlijk is verdiend en het voetvolk bij de banken heeft hun klanten deze foute producten aangesmeerd doe dan nu niet net of je neus bloed.
Je had een keuze , weg bij een criminele organisatie of blijven en meedoen.
Dus bovenstaand stuk is bullshit want het een een keuze geweest van de medewerkers.
En als deze werknemers niet wisten wat ze hun klanten in hun mik moesten drukken vind ik het zelfs nog kwalijker.
jefcooper
Evenwel, wie het bankbedrijf van binnen kent, kent de uitspraak 'goed voorbeeld doet goed volgen'.
Het lijkt op Griekenland, de top sjoemelt met grote bedragen, hoe lager je gaat hoe kleiner de bedragen waarmee gesjoemeld wordt.
Nadat DSB de woekerwinsten had afgeschaft vroegen de medewerkers zich best wel af 'wie gaat dat betalen', aldus de voorzitter van de ondernemingsraad op tv.
Kennelijk had de ondernemingsraad dus best in de gaten waarvan hun uitstekende salarissen werden betaald.
MvdB
jefcooperIk had maanddeposito's bij DSB met een voortreffelijke rente. Denkt iemand dat ik er destijds ooit over heb nagedacht waarvan die rente werd betaald? Nooit. Dat zal de werkvloer ook niet hebben gedaan.
Matt
Echter: die gewone medewerker heeft er wel aan meegewerkt. Heb zelf een aantal verkopers van pensioenprodukten over de vloer gehad die me zo'n woekerpolis verkocht hebben. Die moeten geweten hebben wat voor rotzooi ze verkochten. Ze deden het toch. Waarom brachten ze niet naar buiten dat ze verplicht (?) werden hun klanten te belazeren met woekerpolissen en -hypotheken? Waarom protesteerden ze niet? Vaak jonge mensen met nog volop kansen in de arbeidsmarkt, je kunt me niet vertellen dat ze allemaal te bang waren voor hun baantje en eigen tophypotheek etc.
jefcooper
MattErik
jefcooperOf moeten we het adjectief goed dan herdefiniëren?
Sanne
Erikjefcooper
ErikMolenaer
ErikBubbelonia
jefcooperEen op geld beluste verkoper daarentegen... Daarbij gaat dit niet op
Frank Wijn
jefcoopercocaïne (als target) gaan verkopen aan bankklanten?
(I.p.v. cocaïne mag je ook bv. rentederivaten, woekerpolissen of
(over de) tophypotheken lezen).
Waar stopt loyaliteit/angst en waar begint eigen verantwoordelijkheid?
jefcooper
Frank WijnFrank Wijn
jefcooperIs het motto van de anderen dan "liever actief meewerken aan financiële ellende van anderen dan financiële ellende voor mijzelf"?
On-topic.... dus werken zij zélf mee (en zijn onderdeel) van het slechte imago van de banken. Niet alleen de top van de bank.
jefcooper
Frank WijnMeestal zijn hypotheken sterker dan principes.
pubben
Frank WijnHoe zorgen we voor eerherstel van die principiële mensen?
Frank Wijn
pubbenHet hebben van principes heeft meestal consequenties.
Ik gun hen een betere werkomgeving, waarin hun oprechtheid daadwerkelijk gewaardeerd wordt.
MvdB
Frank WijnDie mening heb ik ook over de top van banken. Het zijn dealers. De enkele goeden niet te na gesproken maar waar zijn die principiëlen dan?
Je motto geldt niet voor de werkvloer. Een enkeling wellicht maar scheer ze niet over één kam.
Frank Wijn
MvdBhttps://www.youtube.com/watch?v=KHi2dxSf9hw
Als uitzendkracht werkte ik een blauwe maandag bij Philips.
Vanuit het centrale magazijn bracht ik voorraden naar decentrale magazijntjes. Op mijn vraag wat de penlite-batterijen voor mijn walkman moesten kosten nu ik ook bij Philips werkte, was het verbluffende antwoord.
"Ach jongen, zolang de directeur een TV mee naar huis mag nemen, mag jij de batterijen gewoon (gratis) meenemen".
Vanaf dat moment/voorbeeld was dat de norm geworden en namen de medewerkers nietmachines, scharen, pennen en schrijfblokken mee naar huis.
Een fout voorbeeld doet fout volgen, maar neemt de verantwoordelijkheid niet weg!
jsmid
Frank Wijnjefcooper
jsmidWie het zelf niet snapt moet onafhankelijk advies vragen, hetzij bij een consumentenorganisatie, hetzij bij een branche organisatie.
Helaas wil in de praktijk vrijwel niemand betalen voor advies.
Ik liet ooit een oud huis taxeren voor ik een bod uitbracht.
Mijn omgeving verklaarde me voor gek, dat kostte wel een paar honderd gulden, was het toen nog.
Als de koop niet doorging was het weggegooid geld, was de mening.
Mijn uitleg dat dat bij een koopsom van enige tonnen het geld wel waard was, overtuigde niemand.
michiel werkman
jsmidMvdB
Frank WijnHogerhand gebeurt dit nog steeds met véél duurdere spullen. Geen kaasschaaf daaro....
Ad Vocaat
MattNatNed schreef aan het intermediair "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan".
Inmiddels staat wel min of meer vast dat verkopers van beleggingspolissen en/of woekerpolissen geen enkel idee hadden van de vaak verwoestende werking (het inteer effect) van de woekerpolis. Wel was bekend welke provisie eraan verbonden was.
Hetzelfde bij rente derivaten.
Anton
Ad VocaatEen jaar of 25 geleden kende ik een stelletje dat was aangenomen om polissen te verkopen waarbij mensen met deels geleend geld aandelen kochten, waarbij ze, als ik het me goed herinner, iets van 9% rente op die lening betaalden. Hun verhaaltje was dat, aangezien de beurzen in die tijd jaar in jaar uit met veel meer dan 9% stegen, je wel een dief van je eigen portemonnee zou zijn als je geen aandelen koopt met geleend geld.
Op mijn tegenargument dat het langjarige historische rendement op aandelen minder dan 9% was, dus dat het op termijn eerder een kwestie van gratis verlies zou gaan worden, werd met ongeloof gereageerd. Hun was door de deskundigen toch een heel ander verhaal verteld.
jefcooper
AntonIk kreeg het antwoord 'dat zat niet in de verkooptraining'.
Zo gaat dat.
jefcooper
MattDe DSB verhalen waren, dat als een verkoper weer achter z'n bureau zat, hij of zij opschepte over het aantal verkochte woekerpolissen.
Een autoverkoper wordt ook beoordeeld op de winstgevendheid van z'n transacties.
De mentale fout is, was, banken te zien als filantropische instellingen.
Op commercieel gebied zijn die er weinig.
Matt
jefcooperEn dan is er inderdaad nog de vraag wat je mag verwachten. Ergens, in een ver verleden was er nog de hoop dat banken en verzekeraars producten verkochten waar óók de klanten nog wat aan hadden. Dat er ook nog oprechte medewerkers zouden zijn. Die wel aan het belang van hun klanten denken.
Want er zijn voldoende commerciele bedrijven die wél aan hun klanten denken. Tuurlijk, geld verdienen hoort er bij. Maar als je klanten er ook echt beter van worden is iedereen tevreden. Zo werk ik met mijn bedrijf in elk geval wel.
Maar je hebt gelijk, ik vrees dat als je tegenwoordig met een bankmedewerker zaken doet, je van het allerslechtste uit moet gaan. Dat je je moet realiseren dat je belazerd wordt. Dat de enige manier is om dat te voorkomen is om iemand anders te betalen de producten die je toch nodig hebt (hypotheek oid) uit te spitten. Een onafhankelijk persoon of instantie in wiens belang het echt is dat hij je goed aviseert.
jefcooper
MattMey begreep niet dat winstmaximalisatie op langere termijn was bedoeld.
Zo zie je dat beide takken van economie sport, bedrijfseconomie, en prijstheorie, continuïteit beoogden.
Zoals Engelen terecht uitlegt verdienden banken vroeger hun geld met de rente marge, inlenen laag, uitlenen hoger.
DSB ging er aan kapot dat het verdienmodel onhoudbaar was, DSB dreef op het in het jaar van afsluiten volledig boeken van de winst op de woekerpolissen.
Banken behalve DSB, dat bestaat niet meer, zijn overgegaan op provisie inkomsten.
Helaas ziet niemand hoe hetzelfde voortdurend weer met winst kan worden verkocht.
jopie1978
jefcooperjefcooper
jopie1978Er werd een uiterst onhandige koffiezetmachine op de markt gebracht, die zonder je handen te branden eigenlijk niet gebruikt kon worden.
De vrouw van de studiegenoot riep dat het een onding was, waarop de studiegenoot in woede ontstak.
Ik ben het contact kwijtgeraakt, dus ik weet niet of het huwelijk de verkoopwoede doorstond.
Luc Jurgens, advocaat
MattJe hebt bankrovers, en je hebt rovende bankiers.
Beiden behoren tot de groep van criminelen.
De grootste en ernstigste misdaad begaan tegen de Nederlandse bevolking
sinds WO II?
De roof van ongeveer 3 a 4 miljard EURO via de effectenlease, dat tot op de dag van vandaag doorgaat.
Contractueel bedongen:
Met kredietsommen onmiddellijk aan de beurs aandelen kopen
Modus operandus achter de schermen:
Gedekt short selling van aandelen + derivaat
Inlenen ('verwerven') aandelen + calloptie, i.p.v. met kredietsommen aankopen ('verwerven') van aandelen.
De Vereniging Consument & Geldzaken propageert sinds kort een nieuw geluid:
http://www.platformaandelenlease.nl/nieuws/Artikel-naieve-goedgelovigheid-of-hulp-van-overheid.pdf
Jaarverslagen met jaarrekeningen Aegon's Labouchere:
Kijkt u eens op p. 9 onderaan, p. 10 bovenaan ('automatic lending system') en
p. 19 midden en onderaan ('leendepot') van navolgende jaarrekening van
Labouchere over het jaar 1992:
http://www.platformaandelenlease.nl/documenten/Labouchere%20N.V.%20jaarrekening%201992.pdf
Meer jaarverslagen hier:
http://www.platformaandelenlease.nl/documenten/index_documenten.htm
MvdB
Luc Jurgens, advocaatsinds WO II?"
Deze roof heeft wel wat miljardjes meer gekost:
http://adbroere.nl/web/nl/columns/het-abp-en-het-mysterie-van-de-verdwenen-miljarden.php
Yogibeer
MattHester Bais
Kiezen of delen? Kies altijd jouw eigen weg. Luister naar je gevoel en naar je verstand en maak op basis daarvan een slimme keuze.
Er zijn altijd mensen die populair zijn en meelopers zoeken die zich hetzelfde kleden, gedragen en dingen voor ze doen (soms zelfs winkeldiefstal). Zorg dat je zelf geen zwakke schakel wordt en maak altijd je eigen beslissingen.
Doe wat goed voelt!
Bron: www.vraaghetdepolitie.nl
Ko Pernicus
Hester BaisMoet je 's proberen bij een headhunter of een sollicitatie bij 1 van die grote corporates. Dat is het probleem juist - je komt er alleen binnen, en als je binnen bent kom je alleen boven drijven als je past binnen de normen, het juiste gedrag vertoont.
Ik mis ook in de bijdrage van Michiel Werkman de constatering hoe cruciaal selectie is. Zolang die corporates alleen oog hebben voor de ambitieuze snelle jongens en meisjes, zal het altijd zo blijven. En ik ben bang dat onafhankelijke geesten als een Michiel Werkman of een Hester Bais denken - dit is niks voor mij, ik begin wel voor mijzelf. (waar ik me alles bij kan voorstellen overigens)
jefcooper
Ko PernicusJuliet B. Schor, 'The Overspent American, Upscaling, Downshifting, and the New Consumer', 1998 New York toont in hoofdzaak hetzelfde beeld.
Alleen was in 1965, het is eenvoudig te onthouden, de schuld per VS huishouden 65 % van het jaarinkomen, in 1995 95 %.
Toch is er enige hoop, Whyte was zelf een downshifter, maar de term bestond toen nog niet, nu wel,
MvdB
Hester Baishttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:SjEIpyxZrEUJ:fd.nl/economie-politiek/1119555/hof-tikt-ing-op-vingers-om-rentederivaat+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Hester Bais
MvdBHank.Rearden
pubben
Hank.ReardenDaar zijn dezelfde patronen aan het werk.
jefcooper
Hank.ReardenLoonsverlagingen via ontslagen en hersolliciteren is me nog niet bekend van banken.
Dat zelfs een Duitse jood het niet wusste is niet goed bekend: Victor Klemperer, ‘I will bear witness, A diary of the Nazi years, 1942-1945’, New York 1999.
Er is nu een nederlandse vertaling van dit dagboek.
Het lag tot 1998 onopgemerkt in een archief.
Het boek is ook uiterst interessant vanwege het bombardement van Dresden, waar Klemperer woonde.
De beschrijving is huiveringwekkend.
pubben
Maar als je het eenmaal ziet zie je diezelfde patronen overal.
Techniek is niet neutraal. De stroomschema's, reorganisatie op reorganisatie, steeds goedkopere en jongere medewerkers, kritiek wordt weg gereorganiseerd.
Zelfs de rechter begrijpt dat niet, heb ik mogen ervaren.
Zo kijk ik ook naar de reken tools. Neem een simpele hypotheek.
Kantel die tools. Laat zien hoeveel de mens betaalt, bij een lineaire, annuïteiten of beleggingshypotheek. Met behulp van de hypotheekrente aftrek op kosten van de maatschappij verdienen die banken goud geld. Maak dat inzichtelijk voor de burger.
Idem voor de zorgverzekering. De budgetpolis, ook zo'n voorbeeld waar de zorgverzekeraar goud geld verdient, zonder dat de burger dat weet. Hij komt er achteraf achter dat hij naast de eigen bijdrage ook nog een gedeelte van de ziekenhuiskosten moet betalen. Ik vind dat misdadig en pure oplichterij!
Hier misleidt de techniek, welbewust, de burger!
Er lijkt niemand aansprakelijk of verantwoordelijk voor. Daar zit de rot!
Ga voorbij de PR afdeling en spreek die bestuurders aan op 'manipulatie'.
jefcooper
pubbenDat ze betalen met volledig weggeven van alle privacy, dat hebben ze niet in de gaten.
Met de budgetpolis is het niet anders.
Daar kom je pas achter welke kat in de zak je hebt gekocht als de baliemedewerkster uitlegt dat de gewenste behandeling niet vergoed wordt.
pubben
jefcooperjefcooper
pubbenSanne
jefcooperjefcooper
SanneIk weet niet waar je bent, misschien in Zweden, waar de zorg uit de belastingen wordt betaald.
De wijze van financiering heeft niets met de kosten te maken.
Wat er dan waar je bent beter is zou ik graag eens weten.
Sanne
jefcooperYogibeer
SanneGeen eigen risico, medicijnen gratis, voor mensen met te weinig inkomen alles gratis en voor mij, met alleen een permanente verblijfsvergunning en een pensioen van Nederland, omgerekend 90 euro per maand (een jaar geleden nog 68 euro, vóór de 25% koersval van de euro). Mijn dossier is alleen maar een map met wat papieren die ik zelf steeds meekrijg als er iets onderzocht moet worden en de resultaten worden ook ingevuld en met me besproken waar ik zelf bijzit. Een elektronisch dossier bestaat niet. Overigens zit er in mijn medisch dossier nauwelijks iets van betekenis, omdat ik heel weinig gebruik maak van de Caja wegens geen klachten. Een keer een kleine, onbetekenende lies-operatie met drie dagen ziekenhuis, verder niks. Of er in Nederland behandelingen mogelijk zijn die ze hier misschien niet hebben weet ik niet en ik maak me er - net als de mensen hier - ook weinig druk om, de gemiddelde levens-verwachting is hier hetzelfde als in NL.
Veel noord-Amerikanen komen naar hier om zich door specialisten medisch te laten behandelen in privéklinieken (waar Engels gesproken wordt). Veel specialisten hebben gestudeerd in de VS. Ze werken voor de Caja maar daarnaast dikwijls ook, voor eigen rekening, in een privékliniek, maar ze zijn dan nog steeds stukken goedkoper dan in de VS.
jefcooper
SanneSanne
Sannepubben
jefcooperjefcooper
pubbenEn ik vond dit systeem niet uit, premieheffing via het loon- of uitkeringsstrookje verdient naar mijn mening verre de voorkeur.
Eigen risico is vooral voor arme mensen een nogal dubieuze zaak.
Ik ben zo'n ouderwetse socialist die van mening is dat heel wat mensen betutteld moeten worden voor hun eigen bestwil.
Sanne
jefcooperdocki
jefcooperhttp://www.zorgvisie.nl/ICT/Verdieping/2015/8/Wees-terughoudend-met-update-naar-Windows-10-2667533W/
<i>Wie echter Windows 10 installeert, geeft standaard toestemming om allerlei privacygevoelige gegevens naar Microsoft te verzenden.
Zorginstellingen en zorgprofessionals die Windows 10 gebruiken, lopen een reëel risico dat ze hierdoor handelen in strijd met de geldende wetgeving. Want het zijn niet alleen 'onschuldige' data die Microsoft
verzamelt. Veel van de data zijn uitermate privacygevoelig. Niet alleen contact- en agendagegevens, maar ook surfgedrag, Wi-Fi-wachtwoorden, locatiegegevens en zelfs potentieel alle 'typing and inking data' (oftewel: alles dat getypt of anderszins in de computer ingevoerd wordt) worden standaard naar Microsoft verzonden. Bovendien worden foutrapporten, in voorkomende gevallen inclusief op de computer opgeslagen documenten van de gebruiker, automatisch verzonden. Hierbij komt nog dat Microsoft een Amerikaans bedrijf is. Volgens de Wbp mogen persoonsgegevens niet naar landen buiten de EU verzonden worden. Dit geldt temeer voor medische gegevens.
Kortom: Microsoft krijgt toegang tot een zeer grote hoeveelheid informatie. Voor een zorginstelling is het onvermijdelijk dat hiermee ook (grote hoeveelheden) medische gegevens aan Microsoft verstrekt
worden. Dat hiermee de privacy van de patiënt ernstig wordt aangetast, mag duidelijk zijn.
[...]
Waar op dit moment de maximumboete stond op € 4.500 wordt dit € 810.000 (!) per overtreding [te betalen door de zorginstelling, niet door Microsoft].</i>
pubben
dockiZien we hier TTIP al in werking?
Ondertussen lopen de sociale wijkteams rond met de medische gegevens van de burger op hun jawel privé telefoon. OH, oh op gemeentelijk niveau heeft men geen benul. De gemeentelijke basisadministratie is helemaal een ramp. Landelijk sneuvelt van Rijn niet met zijn PGB chaos om Plasterk (GMB) uit de wind te houden. Hier is de echte 'moral hazard' in de maak.
docki
pubbenWanneer als gevolg daarbvan bijvoorbeeld de overheid Windows 10 zou verbieden voor de (semi)publieke sector, kan dat wel repercussies hebben wanneer TTIP eenmaal geldt. Microsoft zou dan de overheid kunnen aanklagen wegens gederfde inkomsten (ben overigens benieuwd of ze het lef zullen hebben om daar ook gederfde inkomsten van niet-ontvangen persoonlijke gegevens onder te rekenen).
De (max) boete van 8 ton per overtreding is voor de 'lekkende instelling', niet voor Microsoft.
Lijkt me een reden voor zorginstellingen om een ander operatingsystem te overwegen, óf te investeren in een 'bugfix' die alle opties op veilig zet (naar ik heb begrepen kán W10 namelijk wel lekdicht gemaakt worden, zij het dat je ervoor diep in de krochten van instellingen moet duiken).
docki
dockihttp://blog.iusmentis.com/2015/09/15/de-cookiewet-is-dus-gemaakt-om-stiekeme-windows-10-preloads-tegen-te-gaan/
Microsoft zet ZONDER toestemming en in strijd met de NL wet alvast maar even een download van 5 Gigabyte (!!!) op je pc om een 'upgrade' naar windows 10 te faciliteren (of je nou wil of niet).
Yogibeer
dockiYogibeer
YogibeerMvdB
dockiDe enige "bugfix" die alles veilig maakt is een standalone device.
PC'tjes ingericht als hobby?
docki
MvdBDat doet 'ie speciaal omdat ULO meisjes ICT niet begrijpen.
En ja, dat is een hele flauwe jij-bak als reaktie op je uiterst suggestieve vraag. Ik had je hoger zitten, eigenlijk.
Ik heb inderdaad PC'tjes ingericht als hobby, en heb daarnaast kennis van ICT en recht (en nee, ik ben niet de advocaat waarnaar ik de link heb geplaatst).
Hoe kom jij overigens aan je inzichten? Uit de reklamefolder van Microsoft, die vast wel de eigen specialisten wil inzetten om de eigen kip met gouden eieren te slachten... natuurlijk.
MvdB
dockiLaat ik het zo zeggen: ik was een bij de eerste automatiseringsgolf (Wang VS mini's met terminals, de eerste pc's, Banyan Vines, coax en netmuxen) erin gerolde handige meid die aanleg bleek te hebben. Niet de techniek zelf maar alles er omheen. Toen ITIL nog niet bestond.
docki
MvdBMijn eerste netwerk was idd via coax, met LANtastic. Al MS-DOS tijdperk dus...
MvdB
dockiBij Engelfriet kom ik ook wel eens. Voor de rest ben ik serieus, maar niet heus.... ;-)
Leprechaun
MvdBdocki
LeprechaunGoede (terug)kaatsers zijn altijd goed.
jefcooper
dockiHet programma deelde daarna mee 'dat installatie wat langer zou duren dan verwacht'.
De dag daarop las ik dat je Windows 10 binnen een maand kan verwijderen.
Dat was nadat Marine le Pen Windows 10 'de grootste spionage affaire ooit' had genoemd.
Het verwijderen ging vlekkeloos.
Daarna ben ik mijn 8 instellingen nog eens nagegaan, en heb die ingesteld op niets delen.
Of dat werkt is aan twijfel onderhevig.
Linux gaan gebruiken is weer meer waarschijnlijk.
Leprechaun
jefcooperhttp://www.ubuntu.com/
Zelf gebruik ik al jaren het free web browser Firefox en geheel tevreden.
https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/
MvdB
Leprechaunhttp://tweakers.net/nieuws/105327/avg-verzamelt-browse-en-zoekgeschiedenis-klanten-en-verkoopt-die-mogelijk-door.html
Leprechaun
MvdB(Het concept Ubuntu komt uit de Zoeloe-cultuur in Zuid-Afrika en betekend zoiets als - "menselijk zijn voor anderen").
AVG kende ik nog niet en heb zojuist de AVG anti-virus for Android op mijn tab geinstalleerd - geen virus gevonden door de AVG scan.
Thanks
MvdB
LeprechaunVoorzichtig met die Zoeloe, als die door je tekst fietst, steelt hij die dikke d en krijg je een magere t terug ;-)
Ook jou beloof ik plechtig dat ik er verder niet meer over begin.
Ben ooit hoofd typekamer geweest, iets met erfelijk belast of zo....
Leprechaun
MvdBLeprechaun
MvdBMvdB
dockiZorginstellingen en zorgprofessionals die "wel effe op Windows 10 overstappen" zijn geen professionals maar dilettanten met een bord voor de kop.
docki
MvdBIk weet wel heel zeker van niet.
pubben
dockiHet gaat erom waar al die data naar toe gaan, wie er allemaal toegang krijgen, wat ze allemaal nog meer kunnen zien en wie ermee aan de haal gaan.
Hoe kan het dat sociale wijkteams met de privacy gegevens van de burger op hun privé telefoon rondlopen?
Ik zag het afgelopen weekend een onderwijzeres, schrikken en wit wegtrekken. "Dus het kan zo maar dat ze rondlopen met gegevens die ik ooit ingevuld / ingevoerd heb over mijn rugzak zorg leerlingen?"
Hier een zeer goed initiatief, privacy by design, wat ik denken vanuit de burger noem.
https://hka-pilot.nl/whitebox/
docki
pubbenMijn vermoeden is dat dit mede komt doordat het merendeel van de gebruikers geen flauw idee heeft wat er aan de andere kant van het toetsenbord / beeldscherm gebeurt, en daarnaast dat beveiliging vaak maar als lastig ervaren wordt.
Zelfs op de universiteit (waar je zou <i>hopen </i>dat er toch mensen rondlopen met een zeker zelfstandig denkvermogen) krijg je glazige blikken wanneer je uitlegt waarom je geen facebook of whatsapp gebruikt, of wat de privacy-risico's (en risico's op gebied van intellectuele eigendomsrechten) zijn van het gebruik van gmail. Dat die geinige tweet van nu weleens tegen je gebruikt kan worden bij je sollicitatie over 3 jaar.
Nog nooit zo vaak de dooddoener 'ik heb niks te verbergen' gehoord. En de onbenullen van nu zijn de leiders van morgen... :-(
pubben
dockiEens!
Hoe dat tij te keren, waar moet de tegenbeweging vandaan komen?
MvdB
dockiDe zorgverlener die met medische gegevens op zijn privé laptop/smartphone of in zijn gmail account rondloopt is een ethische onbenul. In iedere beroepsgroep vind je kwakzalvers maar om "de schuld" dan bij een consumentenversie van Windows 10 neer te leggen gaat te ver.
pubben
MvdBGemeenten ambtenaren hebben geen flauw benul, ze volgen keurig de procedures die dit allemaal veroorzaken.
MvdB
pubbenWaar de ene ambtenaar een goed dichtgetimmerde infrastructuur op prijs stelt, doet de ander er alles aan om de beveiliging te omzeilen. Neem maar van mij aan dat er op dat gebied "topsport" wordt bedreven, al is het maar voor de uitdaging. Plichtsgetrouwe ambtenaren die de procedures volgen en daardoor blijken te lekken valt niets te verwijten, zeker als ze er geen benul van hebben. Procedures are killing.
En als zorgverleners hun privéspullen gebruiken? Ik heb wel eens met "parental control" pakketjes gewerkt, zowel op pc's als smartphones. Iedere toetsaanslag, ieder gesprek (ook online meeluisteren), chatlogs, locatiebepaling, elke foto en filmpje, heimelijke screenshots, verzin het maar.... Het kan allemaal!
http://parental-software-review.toptenreviews.com/
Privacy en beveiliging: illusies! Mooier kan ik het niet maken.
docki
MvdBMvdB
dockihttp://tweakers.net/nieuws/105327/avg-verzamelt-browse-en-zoekgeschiedenis-klanten-en-verkoopt-die-mogelijk-door.html
MvdB
jefcooperHeel veel mensen hebben domweg heel veel dingen niet in de gaten en het boeit ze ook niet.
Voor Windows 10 privacy-instellingen zijn meerdere tools. Hier is er een:
http://tweakers.net/downloads/35304/o-en-o-shutup10-101343.html
Een budgetpolis heeft voorwaarden. Lees die dan!
jefcooper
MvdBPISA vergelijkend onderzoek naar onderwijs internationaal had als uitkomst dat scholen die pc's gebruiken slechter scoorden.
Opzoeken en copiëren is nog iets anders dan begrijpen.
Ik denk dat polisvoorwaarden niet worden gelezen, als ze worden gelezen dan worden ze niet begrepen.
We zijn het helemaal eens dat veel mensen dingen niet begrijpen.
Vandaar dat vakbonden er voor zorgden dat dat ook niet hoefde.
Helaas, zo zie ik het, is die tijd over.
Kunnen commerciële bedrijven hogere winsten maken.
Wat betreft Windows, in de tijd van de koude oorlog installeerde Rank Xerox in alle aan de USSR geleverde kopieerapparaten camera's, die elke copie fotografeerden.
De Rank Xerox onderhoudsmonteur verwisselde de filmpjes.
Ook al weer lang geleden stelden Duitse IT deskundigen vast dat Windows boodschappen verzond die ze niet konden ontsleutelen, en ook begrepen ze niet wat het zou kunnen zijn.
Ik denk niet dat Microsoft zich anders gedraagt dan Rank Xerox.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBDuistere foutboodschap.
Toen het ding niet zoals voorspeld uit zichzelf opnieuw opstartte heb ik hem zelf maar via de knop uitgedrukt, en weer aangezet.
Daarna kon ik verder gaan.
MvdB
jefcooperfreek
greed@isgood.nl
Je hebt bankrovers, en je hebt rovende bankiers.
Beiden behoren tot de groep van geperverteerd crimineel tuig.
De grootste en ernstigste misdaad begaan tegen de Nederlandse bevolking sinds WO II?
De roof van ongeveer 3 a 4 miljard EURO via de effectenlease.
Modus operandus:
Inlenen ('verwerven') aandelen + calloptie, i.p.v. met kredietsommen aankopen ('verwerven') van aandelen.
De Vereniging Consument & Geldzaken propageert sinds kort een nieuw geluid:
http://www.platformaandelenlease.nl/nieuws/Artikel-naieve-goedgelovigheid-of-hulp-van-overheid.pdf
Jaarverslagen met jaarrekeningen Aegon's Labouchere:
Kijkt u eens op p. 9 onderaan, p. 10 bovenaan ('automatic lending system') en p. 19 midden en onderaan ('leendepot') van navolgende jaarrekening van Labouchere over het jaar 1992:
http://www.platformaandelenlease.nl/documenten/Labouchere%20N.V.%20jaarrekening%201992.pdf
Meer jaarverslagen hier:
http://www.platformaandelenlease.nl/documenten/index_documenten.htm
Een pseudo-elite in het zadel. Resultaat? Grootschalig roven!
MvdB
michiel werkman
MvdBMvdB
michiel werkmanMenigeen zal afhaken door het hoog intellectuele niveau van veel artikelen hier maar dat neemt niet weg dat je ook van die meningen kennis kunt (moet?) nemen.
michiel werkman
MvdBwp200
Het aandeel dat de financiële sector vormt als deel van de gehele economie is echter alleen maar gegroeid. Ik meen (maar hou me te goede) van ca. 4% BNP rond 1980 tot ca. 8% nu.
Het zou te billijken zijn, als we voor dat extra geld dat aan de strijkstok blijft hangen iets extra's zouden kopen wat we graag willen hebben. De zorg is ook duurder geworden, maar dokters kunnen nu meer levens redden dan vroeger en dat is wat waard. Maar bij de financiële sector zijn alle innovaties kostenbesparingen geweest of zeepbellen. Ook is de economie niet harder gaan groeien doordat mensen nu makkelijker kunnen speculeren of een rekening openen.
Integendeel, er is empirisch bewijs dat er een "optimale" omvang van de financiële sector is: te klein, en alleen de rijken hebben toegang, met lagere groei als gevolg. Te groot, en de bankiers romen meer af dan ze opleveren, met lagere groei als gevolg.
Dat is de situatie waar we in Nederland in zitten. Allemaal nette mensen, maar toch verdwijnt er jaarlijks 4% van BNP in het niets. Daar moet toch wat aan gebeuren?
Frank Wijn
cocaïne (als target) gaan verkopen aan bankklanten?
(I.p.v. cocaïne mag je ook bv. rentederivaten, woekerpolissen of (over
de)tophypotheken lezen).
Waar stopt loyaliteit/angst en waar begint eigen verantwoordelijkheid?
MvdB
Frank WijnFrank Wijn
MvdBNiet alleen de top.
Helder, toch?
MvdB
Frank WijnFrank Wijn
MvdBZoiets als....."Ik moet wél cocaïne verkopen i.v.m. mijn eigen hypotheeklasten".
Gelukkig ken ik genoeg oud-collega's die anders dachten en handelden.
MvdB
Frank WijnFrank Wijn
MvdBHij legde een zakje poedersuiker op tafel met de opmerking:
"Of dit poedersuiker is of cocaïne dat weet je niet, maar als jouw baas de verkoop hiervan op jouw targetlijst zet, ga je het dan verkopen"?
De antwoorden liepen sterk uiteen, maar zelden vroeg iemand of ze het spul eerst mochten proeven of testen. Vandaar mijn voorbeeld.
Yogibeer
Frank WijnMvdB
Frank WijnFrank Wijn
MvdBKom maar eens bij de gesprekken met Bijzonder Beheer zitten.
Daar zit de top van de bank niet bij, maar wel de BB-medewerkers.
Chantage:
"Het overbruggingskrediet ad eur 1.800.000 wordt verlengd tot 31-12-2016 mits ...... de discussie/klachten over de renteswaps en -opslagen beëindigt en deze accepteert zoals ze zijn".
Dreigementen:
"Jij gaat dat tekenen, want anders blokkeer ik jouw betaalrekening, kun jij het voer voor jouw biggen niet betalen en dan zullen we eens kijken hoe ze er volgende week bij liggen".
Fantaseren:
"Over de renteherziening kunt u niet onderhandelen, dat kon vroeger wel en bij nieuwe lening straks ook, maar nu niet".
En daarmee beschadigen ook medewerkers het imago van de bancaire sector. Niet alleen de top en de schandalen.
MvdB
Frank WijnIk moest ooit een spaarrekening cederen voor een hypotheek (geen eigen woning) van 50.000 gulden terwijl ik ruimschoots aan de inkomenseisen voldeed. Een voorwaar écht bedremmelde medewerker moest me naar de lokale directeur brengen om me dat te laten mededelen. De medewerker schaamde zich oprecht; jarenlang plezierig zaken mee gedaan. Een half uur later zat ik bij een andere bank, ben subiet vertrokken bij Rabo. Mét spaargeld natuurlijk. Zelden zo'n hufterige lokale "notabele" meegemaakt...
Ik kom niet af van de gedachte dat ze nog steeds zo zijn.
Frank Wijn
MvdBDe top van een bank is gewiekst, doortrapt, rücksichtslos en egoïstisch en alle andere medewerkers domme, meedeinende, niet-nadenkende, bange en weerloze mensen?
MvdB
Frank WijnBiertje?
Frank Wijn
MvdB;-)
peter
Frank WijnVoorbeeld: Renteswaps. Ik kan als buitenstaander elke bankmedewerker uitleggen dat renteswaps ondeugdelijke producten zijn. Die conclusie kan ik niet maken door even een paar uurtjes me in de materie te verdiepen, daar zitten vele jaren werkervaring achter. Juist doordat ik alle ins en outs ken ben ik niet afhankelijk van informatie van anderen, maar ben ik in staat om zelf die conclusie te maken. Een jonge Treasury Specialist die bij Rabobank op onderzoek uitgaat zal alleen maar tegen mensen aanlopen die lovend over het product zijn, en zal geen toegang hebben tot informatie die op hoger niveau aanwezig is. Deze jongen verkoopt dus niet bewust foute producten, dus in welke mate kan je dan beroep doen op eigen verantwoordelijkheid? Ik denk dat je dat pas kan doen als de medewerker weet dat het product niet deugd, maar probleem is dat hij niet in die veronderstelling leeft.
Frank Wijn
peterEn de terugroeplijst van banken is uitgebreid.
(zie vraag 9 vh formulier in bijgaand stukje: https://frankwijn.wordpress.com/2015/08/18/in-gesprek-met-uw-bank/)
peter
Frank WijnFrank Wijn
peterEn met hun inmiddels opgedane "achteraf-kennis" wordt trouwens ook zeer weinig gedaan. Een mea culpa en/of spontaan herstel van defecte remmen zit er ook niet echt in. Toch?
peter
Frank WijnIk kan niet alle medewerkers van DSB beoordelen om de conclusie te trekken dat zij hadden kunnen weten dat er ondeugdelijke producten werden verkocht. Het is voor mij in iedergeval niet een vanzelfsprekendheid.
Matt
Frank Wijna) maandelijkse inleg
b) kosten die er af gaan en
c) bij welk rendement welke uitkomst er is.
Paar excelsheets vullen en je ziet het (verwachte) eindresultaat.
Die 30-50% kosten weglaten uit je voorlichtingsgesprekken is niet goed te praten.
Net zo moet je weten dat het fout is als je een laagopgeleid gezin met nauwelijks vast werk, zonder veel carriereperspectief en hoog risico op arbeidsmarkt, een tophypotheek verkoopt met variabele rente, etc.
Leprechaun
Het is wel droevig dat een ex bankier-insider dhr. Michiel Werkman, die nu in de zelfde branche/ vakgebied zijn eigen brood tracht te verdienen, nu het algemene publiek naar deze conclusie moet leiden.
Het is inderdaad triest dat de helft van de bank employees het veld moeten ruimen, maar hoe hebben die dan in hemelsnaam hun eigen werkzaamheden beoordeeld. Ik zeg niet dat het bank personeel de helft van hun tijd uit hun neus hebben gegeten in de de tijd van de baas. Maar op zijn minst zijn de deze bankemployees ergens voorbij gegaan aan de nuttigheid van hun eigen functie tav hun bankklanten met wie ze een persoonlijk contact hadden.
Wat de top verantwoordelijken betreft, die zijn waarschijnlijk allang weg bij de bank. De overheid (wij dus allemaal) hebben de kans voorbij laten gaan om deze lieden voor een rechtbank verantwoording af te laten leggen. Dat had wel moet gebeuren, maar daarvoor is het nu schijnbaar te laat.
Maar ik zou figuren zoals b.v. Rijkman Groenink en Gerrit Zalm nog eens aan de tand willen voelen met advocaten en een rechter erbij. Ik zei, en blijf zeggen, het zijn onze jarenlange ongenoegens, over wat ik "BANKSTERS" noem, en die nu nog steeds in de Nederlandse samenleving aanwezig zijn, en die een vorm van uitlaatklep/ genoegdoening verdienen.
non me ne frega niente
- inhuren consultants (vriendjes van de bank) op kosten van de klant
- enorme opslagen op kredieten
- identificeren waardevolle assets
- verkopen waardevolle assets zodat de bank geen schade meer leidt
- chantage door bankrekeningen te blokkeren
- tegenwerking
Ik vrees dat juist die medewerkers de top gaan halen, want daarvoor strekt in de bankwereld een gebrek aan scrupules tot aanbeveling.
Met een groet aan de nazaat van Napoleon bij een zekere Duitse instelling, die van het ene schandaal in het andere belandt. Die kleine commandant zal zich in het bovenstaande wellicht herkennen. Sommige mensen gun je gewoon een stevige reorganisatie, zodat zij ook eens kunnen meemaken wat ze bij anderen hebben veroorzaakt.
HaNo
non me ne frega nienteHaNo
Waarom horen we die mensen niet? Waarom vertellen ze niet wat er allemaal mis is in de financiële sector? Ze hoeven toch niet bang voor hun baantje te zijn?
Leprechaun
HaNoMvdB
HaNoMolenaer
Robelia
En het openen van een bankrekening weigeren als het een uitkeringsgerechtigde betrof. De merites van financiële producten ontging de gemiddelde bankmedewerker.
MvdB
RobeliaLeprechaun
RobeliaPrecies, en daarom zou het mooi zijn als bv Rijkman Groenink en/of Gerrit Zalm daar nu eens verantwoording over moeten afleggen met hun advocaten en voor een rechter. Wat belet(te) het OM om eens een zaak aan te spannen?
peter
Ik ben van mening dat het toch echt het management is die verantwoordelijk is voor de verkoop van producten die niet deugdelijk zijn. We moeten er echter wel voor waken om niet te makkelijk elk product als ondeugdelijk te verklaren. Als ik lees dat we hypotheken al als ondeugdelijk beschouwen, dan gaan we toch echt een stap te ver.
Ik zou het nog eerder compliance officers en riskmanagers kwalijk nemen als er ondeugdelijke producten werden verkocht. Zij moeten de verkoop van producten eerst goedkeuren, en zij hebben wel het karakter om kritisch tegen producten aan te kijken. Maar dan nog is het maar de vraag hoe kritisch je durft te zijn. Overigens zijn er genoeg bankmedewerkers die wel kritisch zijn en het bankwezen uitstappen. Maar dat krijgen we natuurlijk niet mee. Probleem is dat er voor hun vele anderen te vinden zijn.
peter
peterDaarom is de bankierseed ook de grootste onzin. Wil je kritische verkopers hebben, dan zal je een heel ander type verkoper moeten hebben in je organisatie. Besturen banken zullen dan echter wel vrezen dat dit slecht is voor de verkoopresultaten. Met een bankierseed dwing je geen kritische houding af van bankmedewerkers, en de bankmedewerker verkoopt dus niet BEWUST producten die niet deugen. Hij is in de veronderstelling dat ze wel deugen.
Ik ben er van overtuigd dat als de bankierseed eind jaren 90 was geïntroduceerd het rentederivatendossier er niet anders om zou zijn.
Leprechaun
peterLeprechaun
peterverantwoordelijk is voor de verkoop van producten die niet deugdelijk
zijn."
Ik deel die mening volkomen en daarom had dat zelfde bank-management die de ondeugdelijke producten uitdachten/ goedkeurden, voor een rechter gedaagd moeten worden.
Het probleem zit hem waarschijnlijk in het woord "product" als ware het bijvoorbeeld een automobiel. Auto's worden regelmatig terug geroepen om een productie foutje te herstellen. Bij zwaardere problemen in combinatie met slachtoffers en/of erger moeten er compensaties worden betaald.
Maar bij bankster-"producten" ligt dat m.i. toch wat anders. De overtredingen zijn niet op een technische niveau, maar liggen op het nog hogere niveau van de betrouwbaarheid, van een voor ons dagelijks leven onmisbaar geldsysteem (i. c.m. de intentionele misbruik d.m.v./ gebruikmaking van het product/systeem). Daar ligt voor mijn gevoel een nog wat hoger aansprakelijkheid gehalte, waarbij naast de gebruikelijke opgelegde compensaties/ boetes, ook nog vrijheidsstraffen/ beroepsverboden voor die "handjevullen" op zijn plaats zouden/ moeten zijn.
Ko Pernicus
peterVerantwoordelijk misschien wel - maar denk nou echt niet dat mensen aan de top het karakter hebben om veel met contemplatie bezig te zijn. Laat ik eens alles van mijn product weten, en laat ik eens een moment nemen om me af te vragen of het product wel deugdelijk is...
En die compliance en risk jongens en meisjes... moet je maar van hopen dat het iets meer is dan hokjes afvinken. Compliance zeker... En het hangt er ook vanaf hoe die in een bedrijf gepositioneerd zijn. Worden die ondersteund als ze zeggen - gaan we niet doen. Of gaat sales het winnen???
En als je nou 's iedereen (omzet gedreven) targets meegeeft, en een leuke bonus daarbij... dan komt er weinig terecht van wat voor tegengeluid dan ook. Ik denk dus echt niet dat het een handjevol topmensen is die de boel verziekt. Ik denk dat er toch wel fundamenteel dingen mis zijn.
Peter
Ko PernicusMvdB
Ko Pernicusjsmid
peterpubben
peterWaarom niet?
Waar gaan die kritische medewerkers dan aan het werk?
peter
pubbenpubben
peterMvdB
https://www.youtube.com/watch?v=PhJnpbicLnk