Hangen aan de Finse Dakgoot

Dwarshuis is niet kinderachtig en spaart Nokia noch zichzelf. Maar de ware (fantasierijke) beursrat ziet tegelijkertijd de mogelijkheden weer opdoemen.

Beleggers hangen aan de dakgoot. De zone waarin de AEX zich bevindt is belangrijker dan u op het eerste gezicht zou geloven. Tergend langzaam zakken de koersen weg. Ik richt mijn blik weer eens op de wereldkampioen vernietigen van aandeelhouderswaarde: Nokia.

Want van de verwaarloosbare koersuitslagen krijg ik slechts huiduitslag. Het wachten is of op een positieve impuls of op de man met de zware hamer. En wat ons betreft liever vandaag nog dan morgen. Op deze manier wordt het lastig om er dit jaar nog een fatsoenlijk rendement voor uw schoonmoeder uit te persen zonder een rood hoofd te krijgen aan de Kerstdis. Ik neem tenminste aan dat u niet graag de les wordt gelezen door uw zuigende moeder van uw vrouw of maîtresse.

Ik neem u even mee naar onze column van dinsdag 15 februari van dit jaar. Lachende gezichten bij Nokia's Elop en Microsofts Ballmer. MicroNokia is een aardige gebruikersnaam waarbij het steenrijke Microsoft het geplaagde Nokia de hand toe reikt. Nu ken ik genoeg columnisten die louter en alleen succes kennen en dat ook dagelijks breed uitmeten. Ik wil me daar liever niet aan bezondigen. Ik vertel het u liever zoals het is: de Apple/Nokia hedge die ik destijds heb opgezet slaat op dit moment diep rood uit.

 

 

Mayday, Nokia coming down

 

Een koffer vol gereedschap
Maar deze beursrat heeft een koffer vol met gereedschap en ideetjes om de positie nieuw leven in te blazen. En dat heb ik ook al stoïcijns gedaan. Het probleem is eigenlijk dat Apple te langzaam daalt en Nokia haar aandeelhouders tot wanhoop drijft door nog verder in het moeras weg te zakken dan menigeen mogelijk had gehouden.

Wel nu: ik vermoeden dat het einde van alle Nokia ellende langzaam maar zeker in zicht is. En daarom speculeer ik er als vanouds wild op los. Want waar niemand durft te handelen, ruik ik - als getergde beursrat - kansen. Zo simpel zit ons vak eigenlijk in elkaar. Ooit was de Finse trots zo’n slordige 300 miljard dollar waard. Nu is daar nog een fractie van over, te weten een schamele 25 miljard dollar. En of het aandeel dan nog eens 10 procent onderuit gaat doet er eigenlijk niet meer toe. In absolute bedragen valt dat allemaal wel mee.

Door alle negatieve berichtgeving is Nokia een stuk goedkoper te verkrijgen op het moment dan haar rivalen als ik de vriendelijke knipperende Bloomberg raadpleeg. Door bijvoorbeeld Nokia bruut op te knippen ziet de waardering er opeens heel anders uit. Want de infrastructuur, de sofware en de octrooien van Nokia zijn goud waard. Geleerden hebben het dan opeens over een waarde van circa 39 miljard dollar. Het is een klassieke situatie waarbij de losse delen veel meer waard zijn dan het geheel.

Maar er zijn meer harde feiten die tot de verbeelding spreken. De waarde van het merk Nokia werd nota bene vorig jaar nog geschat op zijn slordige 29,5 miljard dollar. Het merk wedijverde met Intel en HP om de hoogste posities. Alleen daarom al is de huidige beurskoers dus een lachertje waar snel fantasie in kan komen. En ik ben dol op fantasie zoals u weet. Misschien ook iets voor uw schoonmoeder.

 

Traditionele telecom business heeft langste tijd gehad
Het zal u niet ontgaan zijn dat Microsoft ondertussen VoIP-aanbieder Skype heeft opgeslokt. Stelt u zich nou eens voor dat Microsoft een volstrekt nieuwe generatie mobiele apparaten introduceert in samenwerking met Nokia en vervolgens internettelefonie gaat aanbieden over deze gehele aardkloot via haar mobiele data netwerken. Dat zou een kleine revolutie ontketenen en abrupt een serieuze concurrent voor Apple betekenen, of niet soms?

Het gedonder en geschuif van de huidige telecom aanbieders bevestigd ons alleen maar dat er veranderingen op til zijn. De traditionele telecom business heeft naar ons idee zijn langste tijd wel gehad. Daar weten ze bij KPN inmiddels alles van.

Kortom: met mijn Apple/Nokia telecomhedge ben ik – om maar eens in zeiltermen te spreken – slechts begonnen aan mijn eerste kruisrakje waarbij ik wat hoogte heb gezocht om het veld in een later stadium een hak te kunnen zetten. Eerst maar eens kijken hoe ik over bakboord het boventonnetje ga aanzeilen. Of ik met Nokia aan een gammele Finse dakgoot hang laat ik verder aan u over…


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl