Bij Biesheuvels 'Nieuwe Ondernemersbank' wordt een financieringsvraag een 'event'

Ondernemersclub ONL wil financiering regelen voor ondernemers die te groot zijn voor crowdfunding, maar te klein voor de bank. ONL-voorman Hans Biesheuvel noemt het zelf een 'nieuwe bank', maar het heeft meer weg van een evenement.

'Voor banken zijn ondernemers die minder dan een miljoen euro willen lenen niet interessant,' zegt Hans Biesheuvel, de man die ooit voorzitter was van werkgeversvereniging MKB-Nederland, maar daar wegging om zijn eigen ondernemersclub te beginnen: Ondernemend Nederland (ONL). 'Crowdfunding gaat vaak niet verder dan een paar ton. Voor ondernemers die daar tussen zitten is het vaak moeilijk om financiering te vinden. En dat terwijl het overgrote deel van de kredietaanvragen onder de een miljoen euro zit.' En zoals het een goed ondernemer betaamt, wil Biesheuvel met zijn ONL in dit 'gat in de markt' springen. In het persbericht van ONL heet zijn initiatief een 'Nieuwe Ondernemersbank' en zo werd het eerder deze week ook door diverse media opgepakt. Maar 'de bank van Biesheuvel', zoals De Telegraaf het maandag noemde, is eigenlijk meer een evenement dat voortbouwt op het TV-programma De Ondernemersclub dat Hans Biesheuvel presenteert bij RTL 7. Uitgezonden op zondagochtend vóór Business Class van Harry Mens.
'Alle financiële experts zeggen het: stapelen van financiering heeft de toekomst'
Biesheuvel: 'Bij De Ondernemersclub kunnen ondernemers hun idee pitchen bij een groep van ongeveer negen financiers', zegt Biesheuvel. 'Daar zitten onder meer banken tussen, crowdfunders en private equity. Dan zie je dat die financiers bij een goed idee de handen ineenslaan, en zo onstaan er mooie combinaties van financiering. Ze zitten daar ook niet met elkaar te concurreren, ze er zitten doodleuk naast elkaar. Alle financiële experts zeggen het: stapelen van financiering heeft de toekomst.'

Nieuwe financiering

De laatste jaren komen steeds meer alternatieve manieren van financiering op, van kredietunies waarin geldschieters zich verenigen, tot crowdfundingwebsites en Qredits. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaf eerder deze week nog aan dat er één loket moet komen voor al deze financieringsvormen, net zoals ONL eigenlijk wil met zijn Biesbank. Zelf stopt de overheid ook honderden miljoenen in leningen en garantiestellingen voor MKB’ers. Dat dit niet geheel zonder risico is, bleek vorige maand, toen minister Kamp tegen BNR zei dat de overheid vorig jaar honderd miljoen euro verlies had geleden op de garanties op MKB-leningen.
'We gaan binnenkort inventariseren hoe succesvol het is'
Zelf zegt Biesheuvel 'overvallen te zijn door het succes' van zijn platform. Zo’n veertig tot vijftig ondernemers hebben de afgelopen twaalf weken een pitch gedaan, maar Biesheuvel weet nog niet hoeveel daarvan daadwerkelijk financiering hebben gekregen. 'Dat gaan we binnenkort inventariseren.' ONL-woordvoerder Marieke Dekker vult aan dat veel ondernemers nog steeds in gesprek zijn met de financiers. 'We krijgen van zowel financiers als ondernemers die hebben meegedaan positieve reacties', zegt Dekker. Biesheuvel wil het concept de komende tijd uitbreiden. 'Veel ondernemers kunnen wel een businessplan schrijven, maar geen financieringsplan, daar willen wij bij helpen. En als ze eenmaal financiering hebben, wil ik een mentorsysteem voor de ondernemers hebben.' Daarnaast zit ONL net als alle andere banken te denken aan het deels vervangen van de fysieke bijeenkomsten door online dienstverlening.

Samenwerking met banken

Biesheuvel geeft in zijn persbericht af op de banken, die 'ondernemers in de kou laten staan!' Toch werkt ONL met zijn nieuwe platform samen met de banken. 'Het heeft mij verbaasd dat banken zelf niet de rol van matchmaker op zich hebben genomen, om financiers en ondernemers bij elkaar te brengen. Maar zij doen nu wel mee aan onze evenementen.' Hoewel Biesheuvel zelf het stempel 'bank' drukt op zijn activiteiten, wil hij benadrukken dat ondernemers niet altijd maar weer naar de bank moet kijken voor geld. 'Het gaat bij ons platform niet alleen om krediet. Er zitten ook private equity-partijen bij, die eigen kapitaal verschaffen. Dat doet de bank zelf niet. Veel ondernemers zijn, net als ik, opgevoed met het idee dat je voor geld naar de bank gaat, maar de mode is te veel doorgeslagen naar leningen, daar zijn we met zijn allen bij de kredietcrisis ook een beetje kapot aan gegaan. Wij brengen als platform een heel palet aan investeerders.'
'We doen het nu ook al zonder bankvergunning'
Maar heeft de Ondernemersbank dan geen bankvergunning nodig? 'Ik vraag me af of dat nodig is, we doen het nu ook al zonder vergunning', zegt Biesheuvel gedecideerd.

 Ook voor de bakker?

De kritiek dat ondernemers vaak niet bij de bank terecht kunnen, lijkt ook voor De Nieuwe Ondernemersbank op te gaan. 'Voor meer traditionele bedrijven als de bakker en de slager zijn we niet bedoeld,' tekende BN DeStem afgelopen dinsdag op uit de mond van ONL-woordvoerder Marieke Dekker. Volgens de krant zou de nieuwe bank meer bedoeld zijn voor de 'nieuwe economie', zoals ICT-bedrijven. Dekker ontkent desgevraagd die opmerking. 'Bij het TV-programma dat wij nu doen, zit niet de traditionele bakker. Maar wij willen er wel degelijk zijn voor alle ondernemers.' Biesheuvel haakt daar bij aan, maar is wel duidelijk over zijn focus met zijn nieuwe Biesbank. 'Iedereen kan bij ons komen, maar het gaat bij ons om groeifinanciering. Van klein naar groot, dat vinden wij interessant.' Hans Biesheuvel had zelf jarenlang een technische groothandel, tot hij dat bedrijf in 2000 verkocht. Tegenwoordig is hij naast zijn activiteiten als TV-presentator en ONL-voorman ook nog bezig met zijn eigen Habest Holding, dat onder meer investeert in MKB-bedrijven. Maar ook over zijn nieuwe rol als koppelaar van financiers en ondernemers is veeldoener Biesheuvel erg enthousiast. 'We doen het evenement nu een keer per week, maar eigenlijk zou ik dit iedere dag willen doen.'