
Bij Biesheuvels 'Nieuwe Ondernemersbank' wordt een financieringsvraag een 'event'
Ondernemersclub ONL wil financiering regelen voor ondernemers die te groot zijn voor crowdfunding, maar te klein voor de bank. ONL-voorman Hans Biesheuvel noemt het zelf een 'nieuwe bank', maar het heeft meer weg van een evenement.
'Voor banken zijn ondernemers die minder dan een miljoen euro willen lenen niet interessant,' zegt Hans Biesheuvel, de man die ooit voorzitter was van werkgeversvereniging MKB-Nederland, maar daar wegging om zijn eigen ondernemersclub te beginnen: Ondernemend Nederland (ONL).
'Crowdfunding gaat vaak niet verder dan een paar ton. Voor ondernemers die daar tussen zitten is het vaak moeilijk om financiering te vinden. En dat terwijl het overgrote deel van de kredietaanvragen onder de een miljoen euro zit.' En zoals het een goed ondernemer betaamt, wil Biesheuvel met zijn ONL in dit 'gat in de markt' springen.
In het persbericht van ONL heet zijn initiatief een 'Nieuwe Ondernemersbank' en zo werd het eerder deze week ook door diverse media opgepakt. Maar 'de bank van Biesheuvel', zoals De Telegraaf het maandag noemde, is eigenlijk meer een evenement dat voortbouwt op het TV-programma De Ondernemersclub dat Hans Biesheuvel presenteert bij RTL 7. Uitgezonden op zondagochtend vóór Business Class van Harry Mens.
'Alle financiële experts zeggen het: stapelen van financiering heeft de toekomst'Biesheuvel: 'Bij De Ondernemersclub kunnen ondernemers hun idee pitchen bij een groep van ongeveer negen financiers', zegt Biesheuvel. 'Daar zitten onder meer banken tussen, crowdfunders en private equity. Dan zie je dat die financiers bij een goed idee de handen ineenslaan, en zo onstaan er mooie combinaties van financiering. Ze zitten daar ook niet met elkaar te concurreren, ze er zitten doodleuk naast elkaar. Alle financiële experts zeggen het: stapelen van financiering heeft de toekomst.'
Nieuwe financiering
De laatste jaren komen steeds meer alternatieve manieren van financiering op, van kredietunies waarin geldschieters zich verenigen, tot crowdfundingwebsites en Qredits. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaf eerder deze week nog aan dat er één loket moet komen voor al deze financieringsvormen, net zoals ONL eigenlijk wil met zijn Biesbank. Zelf stopt de overheid ook honderden miljoenen in leningen en garantiestellingen voor MKB’ers. Dat dit niet geheel zonder risico is, bleek vorige maand, toen minister Kamp tegen BNR zei dat de overheid vorig jaar honderd miljoen euro verlies had geleden op de garanties op MKB-leningen.'We gaan binnenkort inventariseren hoe succesvol het is'Zelf zegt Biesheuvel 'overvallen te zijn door het succes' van zijn platform. Zo’n veertig tot vijftig ondernemers hebben de afgelopen twaalf weken een pitch gedaan, maar Biesheuvel weet nog niet hoeveel daarvan daadwerkelijk financiering hebben gekregen. 'Dat gaan we binnenkort inventariseren.' ONL-woordvoerder Marieke Dekker vult aan dat veel ondernemers nog steeds in gesprek zijn met de financiers. 'We krijgen van zowel financiers als ondernemers die hebben meegedaan positieve reacties', zegt Dekker. Biesheuvel wil het concept de komende tijd uitbreiden. 'Veel ondernemers kunnen wel een businessplan schrijven, maar geen financieringsplan, daar willen wij bij helpen. En als ze eenmaal financiering hebben, wil ik een mentorsysteem voor de ondernemers hebben.' Daarnaast zit ONL net als alle andere banken te denken aan het deels vervangen van de fysieke bijeenkomsten door online dienstverlening.
Samenwerking met banken
Biesheuvel geeft in zijn persbericht af op de banken, die 'ondernemers in de kou laten staan!' Toch werkt ONL met zijn nieuwe platform samen met de banken. 'Het heeft mij verbaasd dat banken zelf niet de rol van matchmaker op zich hebben genomen, om financiers en ondernemers bij elkaar te brengen. Maar zij doen nu wel mee aan onze evenementen.' Hoewel Biesheuvel zelf het stempel 'bank' drukt op zijn activiteiten, wil hij benadrukken dat ondernemers niet altijd maar weer naar de bank moet kijken voor geld. 'Het gaat bij ons platform niet alleen om krediet. Er zitten ook private equity-partijen bij, die eigen kapitaal verschaffen. Dat doet de bank zelf niet. Veel ondernemers zijn, net als ik, opgevoed met het idee dat je voor geld naar de bank gaat, maar de mode is te veel doorgeslagen naar leningen, daar zijn we met zijn allen bij de kredietcrisis ook een beetje kapot aan gegaan. Wij brengen als platform een heel palet aan investeerders.''We doen het nu ook al zonder bankvergunning'Maar heeft de Ondernemersbank dan geen bankvergunning nodig? 'Ik vraag me af of dat nodig is, we doen het nu ook al zonder vergunning', zegt Biesheuvel gedecideerd.
7 Bijdragen
Michiel Werkman
Gestapeld/hybride financieren vergt regie, afstemming en overleg (vooraf!), zekerheden deling etc. etc. Banken blijven een voorname rol spelen maar moeten wel 'om'
Hilterman
Banken moeten aan het werk. Nederland draait niet op multinationals maar op kleinere ondernemingen met vaak niet meer dan tien, twintig werknemers. Die bedrijven staan nu in de kou, ze stoten hun neus bij de aanvraag van krediet. Te arbeidsintensief, het levert te weinig op voor de banken.
wim
HiltermanInderdaad, waarom dan maar blijven zeuren over de banken. Aan een kredietje van minder dan 100K, met verwaarloosbare zekerheid, wordt niets verdiend. En als je ondernemer bent, stel je dan ook als zodanig op en ga de markt op om werkkapitaal voor je onderneming bij elkaar te krijgen in plaats van bij de plaatselijke NMB binnen te lopen. Waarom zou bijvoorbeeld het personeel niet in de onderneming willen participeren?
Hilterman
wimDat geeft alleen maar ellende.
Plant
Beter is het om de bestaande organisaties met elkaar om tafel te zetten om de verwachtingen zoveel mogelijk op 1 lijn te krijgen. Banken hebben de afgelopen jaren te maken gekregen met toenemende wet- en regelgeving, forse kredietverliezen (sommige beweren door te forse kredietverlening), aandacht voor opbouw van vermogen en personeelsreductie. Daarnaast is het nu eenmaal zo dat in een groeiende economie er meer behoefte is aan krediet en er meer succesvolle ondernemingen zijn.
Verwacht mag worden banken de komende jaren minder energie hoeven te steken in hetgeen hierboven benoemd is, dit in combinatie met een licht verbeterd economisch klimaat kan helpen om tot een passend niveau van kredietverlening te komen. Daarnaast is het van belang te beseffen van een bancaire financiering is, dit is het uitlenen van spaargeld. Ik neem aan dat de gemiddelde Nederlandse consument wenst dat dit op een passende wijze beschermt wordt. Dit houdt in dat dit per definitie geen risicodragend vermogen is, hiervoor zijn andere vormen van vermogen (met ook andere percentages)noodzakelijk. Mogelijk kunnen onze pensioenfondsen risicodragend kapitaal verschaffen (dit
peter
Speculaas