Hans Kroon en Richard den Drijver duiken weer op

Voormalig bestuurders Hans Kroon, Richard den Drijver en Martin Mcnally van het failliete Van der Moolen worden gezocht door de VEB, maar waren onvindbaar. FTM traceerde ze alledrie.

Eerder deze week kreeg zakenblad Quote Hans Kroon al aan de lijn. ‘Ik ben helemaal niet onvindbaar,’ meldde hij tegen Quote.  ‘Ik woon al zestien jaar in Monaco en dat weet de VEB ook gewoon,’ vertelt hij telefonisch tegen FTM na een korte zoektocht. 'Ze hadden me toch gewoon kunnen bellen?'  Hans Kroon werkte ruim veertig jaar bij het vermaarde hoekmansbedrijf, dat 116 jaar bestond toen het faillisement in 2009 werd uitgesproken. Kroon maakte het bedrijf als bestuursvoorzitter in de jaren negentig groot met voormalig Ajax-penningmeester Arie van Os. In 1999 vertrekt hij als directeur en wordt commissaris. In 2002 stapte hij ook op als commissaris na ruzie met toenmalig topman Fred Böttcher. Tot verbazing van vriend en vijand wordt Kroon in 2007 opeens weer 'adviseur' van Van der Moolen, op voorspraak van de nieuwe CEO Richard den Drijver. Die is na de verkoop van zijn optiehuis Curvalue stilletjes opgeklommen tot de hoogste baas. De twee samen werken als een tandem langzaam de een na de andere werknemer, commissaris en bestuurder bij Van der Moolen de deur uit. Kroon gedraagt zich daarbij alsof hij directievoorzitter is, zo oordeelde de Ondernemingskamer afgelopen februari. "De Ondernemingskamer: stelt wanbeleid van Van der Moolen Holding N.V. vast wat betreft [...] het beleid ten aanzien van: Online Trader, Avalon, het inkopen van aandelen en de corporate governance.' Zowel Richard den Drijver als CEO als Hans Kroon de adviseur als de raad van comissarissen zijn volgens de Ondernemingskamer hoofdelijk aansprakelijk. En dat opende de deur voor claims. Eerst van ASR verzekeringen en later dus ook van de VEB.  

VEB kreeg falende topmannen Van der Moolen niet te pakken

Beiden kregen ze de heren niet te pakken. Kroon zelf beweert niets van de VEB of van de andere aandeelhouders die hem zoeken gehoord te hebben.  Geen brief, geen telefoontje niets.  Volgens Kroon heeft de VEB gewoon zijn adres en ook zijn telefoonnummer. Dat blijft opmerkelijk aangezien de VEB  vorige week in het begeleidende bericht bij haar zoektocht schreef: “ Den Drijver zou zich bevinden in Marokko of Zwitserland maar is daar niet te traceren. Hans Kroon verblijft in Monaco maar weigert te reageren op iedere poging om in contact te komen. Ook commissaris James McNally heeft tot op heden niets van zich laten horen.” Dat prikkelde de nieuwsgierigheid, zeker nadat Kroon opeens opdook. Hoe onvindbaar zijn de andere twee heren eigenlijk? Dat bleek mee te vallen. Richard den Drijver zou dus in Zwitserland wonen en blijkt gewoon in het telefoonboek te staan.   Richard den Drijver Zwitserland huis Het huis van Richard den Drijver in Zwitserland. Helaas is hij op dit nummer al twee dagen niet te bereiken. Bronnen melden dat hij ook over een appartement in Londen zou beschikken. En dat blijkt te kloppen. Den Drijver heeft al sinds jaar en dag een optrekje vlakbij Hyde Park. Het valt echter te betwijfelen of hij er nog vaak te vinden is, want het staat te koop voor 4,5 miljoen pond.  

'Richard den Drijver heb ik gelukkig al jaren niet gesproken'

De zoektocht gaat verder. Betrokkenen uit de van der Moolen tijd laten weten geen idee te hebben waar den Drijver nou echt uit hangt. Voormalig president commissaris Dolf van den Brink, die in 2007 opstapte bij Van der Moolen reageert kort en krachtig. 'Ik heb Richard den Drijver gelukkig al jaren niet gesproken. En ik hoop dat dat zo blijft.' Heeft hij misschien enig idee waar den Drijver zich zou kunnen ophouden, bijvoorbeeld in Marokko? Van den Brink: 'Daar had hij wel iets ja, naar verluidt zelfs een kasteeltje.' Een andere bron meldt dat Den Drijver zich zou hebben verschuild in een appartementje in Queens, New York. Het is niet uitgesloten aangezien hij altijd al een bijzondere voorkeur voor New York had, ook in zijn Van der Moolen tijd. Destijds declareerde zonder blikken of blozen 105.324 dollar  aan hotelkosten voor twee maanden en meer dan 142.000 dollar voor het verbouwing en inrichting van zijn appartement aan Park Avenue, waarvan Van der Moolen maandelijkse huur van 32.250 dollar per maand betaalde. In welk van zijn huizen den Drijver ook zit, uiteindelijk zou hij in zijn Zwitserse optrekje op moeten duiken, zeker nu de winter weer in aantocht is. 'Richard houd erg van skieen, dus hij zal er binnenkort wel weer veel zitten,' weet een bron. Daar kan de VEB haar brief de volgende keer heen sturen. En Martin Mcnally, de eveneens zoekgeraakte commissaris? Die is op vakantie, meldt zijn secretaressse bij Orange Corporate Finance in Londen. 'U kunt hem maandag bellen of even een email sturen.' Nu iedereen getraceerd is kunnen de rechtsplegingen binnenkort misschien hun aanvang nemen. Volgens Kroon zelf hebben de heren er veel zin in.  'Reken er maar op dat er binnenkort iets gaat gebeuren. Ik wil de waarheid zien en niets dan de waarheid. Van der Moolen is het gezondste bedrijf in de geschiedenis dat ooit failliet ging. En dat ga ik bewijzen.' Paul Coenen van de VEB was niet bereikbaar voor commentaar. Ook Den Drijvers advocaat Sidney Berendsen was niet bereikbaar.