Happy halloween voor Saab

7 Connecties
0 Bijdragen

Ontsnappingskunstenaar Victor Muller heeft zijn faam weer bevestigd; Saab voor 100 miljoen euro naar Chinezen

Vlak voor halloween heeft Victor - Houdini - Muller een voorlopig einde gemaakt aan de voortdurende nachtmerrie in Trollhättan, de standplaats van het automerk Saab. Pang Da en Youngman krijgen voor 100 miljoen euro 100 procent van het 60 jaar oude Zweedse automobielbedrijf in handen, zo laat het bedrijf in een persbericht weten. Persbureau Reuters meldde vrijdagochtend al dat de deal gemaakt was.

De Chinese overheid nog akkoord moet gaan voordat de deal definitief is. Het principe-akkoord loopt af op 15 november.

Vorige week wees Muller, tevens grootaandeelhouder van het moederconcern Swedish Automobile een deal met de Chinezen nog af. Wat voor invloed de transactie heeft op het persoonlijke vermogen van de flamboyante ontsnappingsartiest is nog niet duidelijk. Aan de aanvankelijke weerstand van Muller te meten, zal de overeenkomst zijn persoonlijke financiële situatie niet veel verbeteren. De vraag is ook of Muller nog lang topman zal blijven nu de Chinezen aan de macht zijn. In september ging het kekke, maar ernstig verlieslatende automerk Spyker in handen over van een Amerikaanse private equity firma North Street Capital. De deal met de Chinezen betekent waarschijnlijk dat Muller zelf geen belangen meer heeft in een automerk en dat zijn hachelijke avontuur in de auto-industrie als investeerder een voorlopig einde nadert.

Het merk Saab had enkele dagen eerder ook nog een ander positief bericht te melden. De vijf Saab Gripen straaljagers die betrokken waren bij de door de Verenigde Naties geleide aanvallen op de troepen van Gadaffi, zijn na 650 missies die meer dan 2000 vlieguren kostten, veilig in Zweden teruggekeerd. De defensietak van Saab valt overigens niet onder de vleugels van het aan de Amsterdamse Effectenbeurs genoteerde Swedish Automobile.