
Piet Hein Donner en Jetta Klijnsma, presentatie rapport commissie-Donner, 12 maart 2020 © Laurens van Putten / Hollandse Hoogte
Het hardnekkige wegkijken van de commissie-Donner
De commissie-Donner stelt dat bijna niemand wist dat ouders hard getroffen werden door het terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Maar uit de wetsgeschiedenis blijkt dat de commissie lenig met de feiten omging: voormalig minister Lodewijk Asscher, zijn collega’s in het kabinet en een stoet ambtenaren wisten precies hoe groot het probleem was. Dat geldt ook voor voorzitter Piet Hein Donner.
Donderdag 12 maart 2020 is voor tienduizenden gedupeerde ouders een spannende dag in de toeslagenaffaire. De Adviescommissie Uitvoering Toeslagen presenteert haar eindrapport Omzien in verwondering 2, dat duidelijk zal maken of het kabinet de ouders financieel gaat compenseren. En waarom dit zo heeft kunnen ontsporen – althans, dat is de hoop.
Het had niets met (vermeende) fraude te maken, wel met het ‘alles-of-niets-karakter’ van de regelgeving
De ogen zijn gericht op de voorzitter van de commissie, Piet Hein Donner, de oud-minister van CDA-huize. Zijn persconferentie is het voorlopige hoogtepunt van de toeslagenaffaire – ooit begonnen vanwege de op hol geslagen fraudejacht van het CAF: Combiteam Aanpak Facilitators van de Belastingdienst. Dit team bestempelde honderden ouders ten onrechte als fraudeur en zette hun toeslag stop. Naar het verweer van de ouders werd niet geluisterd.
Begin 2020 komt aan het licht dat nog eens tienduizenden ouders het slachtoffer zijn geworden van het hardvochtig terugvorderen van de toeslag. Bij hen had het niets met (vermeende) fraude te maken, zoals bij de CAF-zaken, wel met het ‘alles-of-niets-karakter’ van de regelgeving. Die schreef voor dat de Belastingdienst uitbetaalde toeslagen in zijn geheel moest terugvorderen als ouders te weinig (of geen) eigen bijdrage hadden betaald (de zogeheten ‘nihilstelling’). Vaak ging de terugvordering om bedragen van tienduizend euro of meer – een disproportionele bestraffing voor een kleine onregelmatigheid, meestal ontstaan uit onkunde.
De toeslagenaffaire 2.0 was geboren.
De wet bepaalt dat je een eigen bijdrage verschuldigd bent. Als je die niet of niet geheel had betaald, verloor je het recht op kinderopvangtoeslag en vorderde de Belastingdienst de gehele toeslag over een jaar terug – vaak wel tienduizend euro of meer.
Dat kon ook gebeuren als er met de aanvraag iets misging, bijvoorbeeld als er meer uren waren aangevraagd dan er daadwerkelijk werden opgenomen, waardoor de betaalde eigen bijdrage lager was dan vereist. Ook wanneer iemand anders dan de aanvrager de eigen bijdrage op zich nam door de kinderopvanginstelling te betalen, werd de volledige toeslag teruggevorderd. Daarnaast was ook een betalingsachterstand bij de eigen bijdrage – indien die een jaar later nog niet was ingelopen – een reden voor terugvordering van de volledige toeslag. Tot slot was ook het niet compleet aanleveren van door de Belastingdienst gevraagde informatie aanleiding tot veel terugvorderingen.
De gewezen ‘onderkoning’ van Nederland krijgt een extra taak
Eind vorig jaar vroeg het kabinet de al eerder opgerichte commissie-Donner om ook hierover te adviseren. Ze weten wat ze aan Donner hebben: hij is een rechtlijnig jurist met een verleden als vice-president van de Raad van State; een functie waaraan hij als belangrijkste adviseur van de regering de bijnaam ‘onderkoning van Nederland’ dankte. Bij de Raad van State bemoeide Donner zich enkele jaren geleden intensief met een wetsvoorstel om de problemen rond kinderopvangtoeslag op te lossen.
Maar dat laatste vertelt Donner niet in zijn rapport. De eerdere poging om wetgeving te ontwerpen die mede tot doel had om grote terugvorderingen van toeslag te stoppen, wordt verzwegen. Wel constateert Donner dat bijna niemand zicht had op de ‘sociale gevolgen’ van de strikte handhaving van de regelgeving; dat grote aantallen ouders failliet gingen zou een goed bewaard geheim zijn.
Uit openbare stukken blijkt echter iets anders. Bewindslieden van meerdere departementen, topambtenaren van SZW en Financiën en Donner zelf, wisten hoe groot het probleem was. Wie was verantwoordelijkheid voor het hardvochtige beleid dat zoveel ouders heeft getroffen en een gat van 500 miljoen euro in de schatkist slaat?
‘Natuurlijk zal ieder die toen betrokken was bij het opstellen van regelgeving en uitvoeringsbeleid nu stellen dat hij niet wist wat de mogelijke gevolgen waren; dat het zo niet was bedoeld en dat dus de verantwoordelijkheid voor de concrete gevolgen bij de uitvoering ligt. Gevreesd moet worden dat inderdaad maar heel weinigen van degenen die toen betrokken waren bij het opstellen van wetgeving en beleid werkelijk zicht hadden op de sociale gevolgen van de strikte handhaving van de KOT-regelgeving, hoewel die informatie wel voorhanden was. De Belastingdienst heeft in het verleden (2012, 2013 en 2014) de nadelige gevolgen van de strikte handhaving van de KOT-regelgeving voor de burger bij het beleidsdepartement (SZW) aangekaart. De gewenste wijzigingen in de regelgeving en uitvoering om de nadelige gevolgen voor de burger te beperken, moesten immers door het beleidsdepartement worden goedgekeurd en in de regelgeving aangebracht. Achteraf bezien is hier weinig van terecht gekomen, omdat de politieke en maatschappelijke roep om fraudebestrijding steeds luider werd door nieuwe gevallen van fraude met toeslagen (zoals beschreven in de Kamerbrief van 15 november 2019). De vrees bij het beleidsdepartement om te “soft” op het fraudedossier te lijken, kreeg uiteindelijk de overhand en bovendien lag onmiddellijk de vraag op tafel wie dan wel voor dat soepeler beleid zou gaan betalen.’
Tijdens zijn persconferentie beaamt de CDA-coryfee dat er binnen de Belastingdienst ‘vragen waren gerezen’ en dat die zijn besproken met SZW, dat verantwoordelijk was voor het beleid. ‘Maar op het moment dat men zei: misschien moeten we er iets aan doen, stond er weer een groot fraudeverhaal in de krant. En was het punt dat de politiek zei: nou, liever niet op dit moment. Het grote gevaar in dit soort zaken is dat je van hypes afhankelijk bent.’
De wet die nooit het daglicht zag
Onderzoek van Follow the Money begin maart toonde aan dat voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) en voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) in 2014 de noodkreten van de Belastingdienst over het harde beleid hebben genegeerd. De oplossing die de Belastingdienst opperde – proportioneel terugvorderen van de toeslag – kwam op het bureau van Eric Wiebes terecht en een notitie hierover zou eind 2014 in de ‘kersttas’ van minister Asscher zijn beland. Eind april doken nieuwe stukken op waaruit blijkt dat er bij SZW op het hoogste ambtelijke niveau aandacht was voor het probleem.
Toch concludeert de commissie-Donner dat ‘heel weinigen’ zicht hadden op de ‘sociale gevolgen’ van strikte handhaving. Maar een reconstructie, op basis van Kamerstukken over de voortgang van een nieuw wetsvoorstel, laat iets anders zien. We loodsen u door de ontstaansgeschiedenis van een wet die nooit het daglicht zag.
2014: de noodkreet van de Belastingdienst
Daarvoor moeten we terug naar 2014, toen de Belastingdienst waarschuwde voor de gevolgen van het hardvochtig terugvorderen. Topambtenaren van Financiën brachten het probleem bij staatssecretaris Eric Wiebes onder de aandacht, met het verzoek het op te lossen in overleg met minister Asscher.
Daar kwam niets van terecht.
Maar dat wil niet zeggen dat Asscher niets wist van de ‘sociale gevolgen’ van handhaving. Tijdens een algemeen overleg op 24 september 2014 zegt de minister: ‘Daarmee [door directe financiering van kinderopvanginstelling in te voeren, red.] pakken we bovendien het soms – ik zou haast zeggen vaak – pijnlijke probleem van de terugvorderingen aan, waarbij mensen soms zeer forse bedragen moeten terugbetalen op een moment dat ze daartoe nauwelijks in staat zijn.’
November 2014: Asscher ziet ‘schrijnende situaties’
In november 2014 schrijft Asscher in een brief aan de Kamer dat de huidige systematiek van bevoorschotting via de ouders tot ‘schrijnende situaties’ kan leiden. ‘We zien omvangrijke terugbetalingen bij het definitief vaststellen van de toeslag.’ Daarom onderzoekt het kabinet de mogelijkheid kinderopvanginstellingen direct te financieren, meldt hij. Een wetsvoorstel is in de maak.
2015: een complex wetgevingstraject gaat van start
De gehele systematiek gaat op de schop, met grote implicaties voor uitvoering, ICT, handhaving en privacy
In een voortgangsbrief van juli 2015 laat Asscher opnieuw merken de ernst van de situatie in te zien. ‘Terugvorderingen van tienduizenden euro’s zijn niet uitzonderlijk in deze situaties [..] Het kabinet wil deze tegenvallers, maar ook de veel vaker voorkomende, relatief kleinere tegenvallers vanwege bijvoorbeeld een verkeerd ingeschat inkomen of niet (tijdig) doorgegeven wijziging, tot een minimum beperken.’ Het idee is dat er onder het nieuwe systeem minder onzekerheid is over de definitieve toeslag en daarmee minder terugvorderingen.
Samenvattend: er is in 2015 een wetgevingsproces op gang gekomen dat het terugdringen van grote terugvorderingen als een van de centrale doelstellingen heeft. Daarbij is een groot team van ambtenaren betrokken, omdat de wetgeving tamelijk complex is. Het is geen kwestie van een paar artikelen wijzigen en wat omnummeren: de gehele systematiek gaat op de schop, met grote implicaties voor uitvoering, ICT, handhaving en privacy. Het kabinet is nadrukkelijk betrokken.
Juni 2016: kink in de kabel, Asscher richt projectgroep op
Dan komt er een kink in de kabel: het Bureau ICT-toetsing (BIT) adviseert Asscher om, vanwege de grote impact van het wetsvoorstel op IT-systemen, alternatieven te overwegen. De minister neemt dat ter harte en schrijft in juni 2016 aan de Kamer dat hij meer tijd uittrekt voor de wet. Er komt een ‘heroriëntatie’, ‘waarbij knelpunten in het huidige stelsel nogmaals tegen het licht worden gehouden’. Daarvoor richt de minister een ‘projectgroep’ op die september 2016 rapporteert.
Voor bijna 20.000 ouders is sprake van een problematische schuld die niet meer op een normale wijze kan worden afgelost
September 2016: schrikbarende cijfers
De gedetailleerde cijfers die de projectgroep opdiept, zijn schrikbarend: ‘Jaarlijks moeten zo’n 75.000 ouders € 500 of meer aan de overheid terugbetalen, omdat zij een te hoog voorschot van de toeslag hadden ontvangen. Voor bijna 7.000 ouders is dat bedrag meer dan € 5.000. In april 2016 heeft de BDT [Belastingdienst Toeslagen, red.] met 30.000 ouders een specifieke betalingsregeling getroffen. Voor bijna 20.000 ouders is sprake van een problematische schuld die niet meer op een normale wijze kan worden afgelost. De betalingscapaciteit van de ouders is onvoldoende om de schuld af te lossen.’
Hier staat dus dat 20.000 ouders door het terugvorderen volledig financieel zijn uitgekleed, velen van hen komen in de schuldsanering terecht. Let wel: dit is de tussenstand van 2016, hun aantal is inmiddels veel hoger: het beleid hield tot oktober vorig jaar stand.
De projectgroep onderzocht meerdere oplossingen, waaronder ‘aanpassing van het terugvorderingsregime bij deelbetaling ouderbijdrage’. Dit is de enige – zij het wat cryptische – verwijzing naar de noodkreet van de Belastingdienst en de door hen voorgestelde proportionele terugvordering. Opvallend genoeg houdt SZW vast aan een majeure stelselwijziging, en negeert het de relatief eenvoudige oplossing waarmee ouders direct geholpen zijn.
Zo’n oplossing zou geen overbodige luxe zijn: PvdA-man Asscher krijgt voorgehouden dat de hoge terugvorderingen vaker plaatsvinden bij ouders in de lagere inkomensgroepen; zij krijgen immers meer toeslag dan de hogere inkomens. ‘Juist ouders in de lagere inkomensgroepen zijn niet altijd in staat dergelijke terugbetalingen op te vangen,’ meldt de projectgroep.
Kabinet in 2016: ‘Kwetsbare groep ouders en problematische betalingsachterstanden’
In een Kamerbrief van september 2016 zegt Asscher hierover: ‘Het kabinet ziet dat dit [beleid] bij een kwetsbare groep ouders resulteert in hoge terugvorderingen en problematische betalingsachterstanden. Ook ontstaan hierdoor budgettaire verliezen bij de overheid. De gevolgen van deze problemen komen nu vrijwel volledig bij ouders terecht. Deze problemen moeten en kunnen we voorkomen.’ Maar tot een noodstop leidt het niet: in de Kamer verdedigt Asscher samen met Wiebes het beleid waarvan hij weet dat het vooral de minima keihard treft.
Wisten slechts ‘heel weinigen’ van de sociale gevolgen? Deze wetsgeschiedenis laat zien dat de hoge terugvorderingen een belangrijk redenen was voor de nieuwe wetgeving, waaraan bijna twee jaar is gewerkt. De ‘sociale gevolgen’ waren daarbij cijfermatig in kaart gebracht. Bovendien wist niet alleen Asscher hiervan; het voltallige kabinet was op de hoogte van de gevolgen voor de ‘kwetsbare groep ouders’.
SZW vindt slechts negen documenten voor Donner
Geen van die documenten gaat over de totstandkoming van het wetsvoorstel in 2015 en daarna
In het rapport van Donner staat geen enkele verwijzing naar dit wetsvoorstel in spe, noch naar het kabinetsstandpunt erover. Nu kun je stellen dat de commissie als adviescommissie – geen onderzoekscommissie – voor haar informatie afhankelijk was van hetgeen SZW aanleverde. Dat pakket blijkt slechts te bestaan uit negen documenten, die ook aan de Kamer zijn gestuurd en die Follow the Money tot een eerder artikel inspireerden.
Geen van die documenten gaat over de totstandkoming van het wetsvoorstel in 2015 en daarna. Dat is geen omissie, stelt de woordvoerder van SZW: ‘De stukken over directe financiering zijn niet naar de commissie gestuurd omdat ze openbaar zijn. De commissie heeft er dus kennis van genomen.’
November 2016: wetsvoorstel gaat naar Raad van State
Dat Donner weet heeft van de politieke en ambtelijke geschiedenis van het wetsvoorstel, staat buiten kijf. Want net als andere wetsvoorstellen gaat ook het voorstel van Asscher voor advies naar de Raad van State (RvS). Dat gebeurt in november 2016; Donner is dan vice-president. Zeker wanneer de RvS kritisch is en adviseert om een wet niet in te voeren, is de vice-president daarbij persoonlijk betrokken. Het is gebruikelijk dat hij ook aanwezig is bij de voorbereidende gesprekken van de leden van de RvS die het advies voorbereiden, zo leert navraag bij de RvS.
Maart 2017: Raad van State maakt gehakt van wetsvoorstel
Het advies dat de RvS in maart 2017 over het wetsontwerp naar het kabinet stuurt, is niet mals. ‘De voorgestelde regeling kan er in de praktijk [..] toe leiden dat de ouder en diens partner geconfronteerd worden met een terugvordering van een disproportioneel hoog bedrag. [..] niet uit te sluiten valt dat een kleine fout in de voorgestelde complexe regeling disproportioneel grote financiële gevolgen heeft voor de ouder. De Afdeling [advisering, red.] adviseert om bij de regeling van herziening en terugvordering alsnog te bepalen dat een afweging moet worden gemaakt tussen de mate waarin de gemaakte fout aan de ouder kan worden toegerekend en het terug te vorderen bedrag.’
De RvS merkt ook op dat de hoogte van de kinderopvangtoeslag pas enige jaren na afloop van het kalenderjaar waarin de toeslag wordt verstrekt, definitief wordt vastgesteld. Het gevolg is dat ouders na inwerkingtreding van het wetsvoorstel ‘nog ten minste vijf jaar’ geconfronteerd kunnen worden met grote terugvorderingen.
Niets hiervan is terug te lezen in het rapport van de commissie-Donner: het RvS-advies waaronder Donner zelf zijn handtekening zette, wordt niet genoemd
Donner rept met geen woord over zijn eigen advies
Kortom, de wetgeving die juist ten doel had om disproportionele financiële gevolgen tegen te gaan, slaagt daar niet in. En Asscher kan er kennelijk mee leven dat ouders na invoering nog vijf jaar lang in de schuldsanering terecht kunnen komen, ondanks een wetswijziging die net dat moest verhinderen. Niets hiervan is terug te lezen in het rapport van de commissie-Donner: het RvS-advies waaronder Donner nota bene zelf zijn handtekening zette, wordt niet genoemd.
Jetta Klijnsma (PvdA) is lid van de commissie-Donner. Momenteel is ze commissaris van de Koning in Drenthe; van half november 2012 tot eind oktober 2017 was ze staatssecretaris van SZW. Zij werkte in die periode nauw samen met haar partijgenoot Lodewijk Asscher, indertijd de minister van het departement. Als staatssecretaris van Sociale Zaken was Klijnsma onder meer belast met het armoedebeleid, en was ze vertrouwd met de bestaande wetgeving inzake de kinderopvangtoeslag.
In 2017 krijgt ze een advies aangereikt van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, waarin dit onafhankelijke adviesorgaan van de regering stelt dat de overheid zich ervan bewust moet worden dat die zelf een grote veroorzaker is van schulden vanwege het toeslagensysteem. Klijnsma erkent dat de toeslagen gecompliceerd zijn. ‘Het gaat helaas niet altijd goed, maar er is al veel verbeterd. Bij het terugvorderen treffen zorgverzekeraars, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Belastingdienst steeds vaker persoonlijke betalingsregelingen. Daarnaast is er onlangs een wet van mij aangenomen die zorgt schuldeisers er altijd rekening mee moeten houden dat mensen genoeg geld overhouden om van te leven.’
De opmerking van Donner dat er slechts ambtelijk overleg is geweest dat tot niets leidde, omdat de aandacht steeds werd afgeleid door fraudebestrijding, is in dit licht niet goed te begrijpen. Uit de openbare stukken blijkt niet dat de wet werd afgeblazen omdat fraudebestrijding beleidsprioriteit was. Het lijkt vooral de complexiteit van het stelsel te zijn geweest waarop pogingen tot verbetering zijn gestrand. Daarover had Donner zelf zijn licht kunnen laten schijnen, ook als voorzitter van de adviescommissie.
2018: het wetsvoorstel gaat de prullenmand in
In oktober 2017, een paar maanden na het vernietigende advies van de RvS, komt de regeringstermijn van het kabinet Rutte-Asscher ten einde. Een jaar later deponeert de nieuwe staatssecretaris van SZW, Tamara van Ark (VVD), het wetsvoorstel in de prullenmand. Ze neemt geen nieuw initiatief, totdat de afdeling rechtspraak van de Raad van State in oktober 2019 oordeelt dat de wet die tot hardvochtige terugvorderingen leidde, al die jaren verkeerd is toegepast: de bestaande wet biedt wel degelijk ruimte voor proportionele terugvordering. Vervolgens geeft het kabinet de reeds ingestelde commissie-Donner een extra opdracht: adviseer ook over de terugvorderingen vanwege de harde regelgeving.
‘Dat weinig mensen op SZW daarvan zouden weten is heel ongeloofwaardig’
In dat kader sprak de commissie met Gjald Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Tegen FTM zegt Jellesma dat hij Klijnsma heeft gemeld dat hij al sinds 2010 periodiek overleg had met Martin Flier, de directeur Kinderopvang bij SZW, tot diens vertrek in 2015. ‘Telkens zei ik: vorder alleen de eigen bijdrage terug. Het gesprek eindigde altijd met de Raad van State [afdeling rechtspraak, red.] waarvan Flier zei dat die het beleid heeft goedgekeurd. Het is me niet gelukt om beleid bij SZW te wijzigen.’
Kamerlid Renske Leijten (SP), die zich in de materie heeft vastgebeten, vindt dat het advies van Donner ‘rammelt’. Ze zegt tegen FTM: ‘Omdat ze niet hebben gekeken naar wat mensen buiten de CAF-onderzoeken [de fraude-onderzoeken, red.] hebben meegemaakt en waarom die zijn aangepakt. Dat weinig mensen op SZW daarvan zouden weten is heel ongeloofwaardig. Donner deed onderzoek op basis van gevraagde stukken, heeft niet doorgevraagd of is zelf op zoek gegaan. Hiermee kan het lijken alsof het “case closed” is, maar dat is het alles behalve.’
‘Alleen onder ede kunnen we de waarheid boven tafel krijgen’
Bart Snels, Kamerlid voor GroenLinks, noemt de bevindingen van deze reconstructie ‘schokkend’. ‘Vele topambtenaren en bewindspersonen blijken geweten te hebben hoe schrijnend de alles-of-niets-aanpak was. Ik ga opnieuw een parlementaire ondervraging voorstellen. Alleen door betrokken topambtenaren en bewindspersonen onder ede te horen, kunnen we de waarheid boven tafel krijgen.’
Piet Hein Donner heeft niet gereageerd op vragen van FTM, Jetta Klijnsma wel. Zij laat weten dat kinderopvang destijds niet tot haar verantwoordelijkheid behoorde. ‘Het is geen usance dat je je verdiept in wetgeving die niet bij jou regardeert. Ik heb er niet mee van doen gehad.’ Dat de gang van zaken in 2015 en daarna volledig ontbreekt in het advies, is volgens haar geen omissie. ‘Wij waren geen onderzoekscommissie.’
Piet Hein Donner was niet bereikbaar voor vragen. FTM vroeg Petra Huijser, de woordvoerder van Financiën, onze vragen aan hem door te sturen. Financiën voerde immers het secretariaat van de commissie en beschikt dus over zijn gegevens. Huijser weigerde dat: ‘Niet onze rol en taak, en past niet in onze verhouding met hem.’ Vervolgens deed FTM bij de Rijksvoorlichtingsdienst eenzelfde verzoek, maar kreeg opnieuw nul op het rekest.
Vragen van FTM:
In uw rapport staat: ‘Gevreesd moet worden dat inderdaad maar heel weinigen van degenen die toen betrokken waren bij het opstellen van wetgeving en beleid werkelijk zicht hadden op de sociale gevolgen van de strikte handhaving van de KOT-regelgeving, hoewel die informatie wel voorhanden was.’
- Waarop is deze vrees gebaseerd? Hoe heeft u kunnen vaststellen dat slechts heel weinigen zich hadden op de sociale gevolgen?
- Hoe rijmt u het dat de informatie voorhanden was maar dat toch slechts heel weinigen ervan wisten?
- Vanaf 2014 is er hard gewerkt aan een nieuwe wet voor een andere financieringssystematiek voor de de kinderopvangtoeslag. Herinnert u zich dat een van de doelstellingen van deze wet was het terugdringen van hoge terugvorderingen was vanwege de gevolgen voor ouders?
- Heeft u ervan kennis genomen dat er talrijke stukken zijn waarin duidelijk wordt dat de minister van SZW (en dus ook velen van zijn ambtenaren) wist hoezeer de terugvorderingen problematisch zijn voor ouders. Bijvoorbeeld: Kamerstuk 31322, nr. 261, Kamerstuk 31322, nr. 277, Kamerstuk 31322, nr. 304, Heroriëntatie Programma Directe Financiering Kinderopvang en Kamerstuk 31322, nr. 310. Waarom ontbreekt in uw rapport een verwijzing naar deze wetsgeschiedenis?
- Gezien deze geschiedenis: bent u goed geïnformeerd door SZW over de mate van kennis binnen het departement omtrent de sociale gevolgen? Of ontbreekt er naar uw smaak nog het een en ander, achteraf bezien?
- De voorzitter van Boink – Gjald Jellesma – heeft met uw commissie gesproken en u verteld dat hij veelvuldig heeft gesproken met de directeur Kinderopvang van SZW - Martin Flier over de terugvorderingen. Waarom heeft dat uw rapport niet bereikt?
- U bent goed bekend met het advies van de Raad van State over de genoemde wet uit 2017. Daaruit blijkt dat u zelf bekend was met het probleem van de terugvorderingen en de sociale gevolgen: ‘De voorgestelde regeling kan er in de praktijk dan ook toe leiden dat de ouder en diens partner geconfronteerd worden met een terugvordering van een disproportioneel hoog bedrag. Al worden ouders geacht de voorwaarden te kennen waaronder de wet kinderopvangvergoeding toekent en op basis waarvan de eigen bijdrage wordt vastgesteld, niet uit te sluiten valt dat een kleine fout in de voorgestelde complexe regeling disproportioneel grote financiële gevolgen heeft voor de ouder.’ Dit advies is gedeeld met het kabinet. Waarom heeft u dit niet genoemd in uw rapport?
- Is uw conclusie dat slechts weinigen bij SZW ervan wisten gerechtvaardigd?
60 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Holke J.M. Flapper 3
Hans Grijseels
Roland Horvath 7
Hans GrijseelsDe hele historie bewijst onder andere twee zaken.
De huidige NL overheid dus de regeringen Rutte mogen
ten eerste, als een bende staatsterroristen gekwalificeerd worden,
die er op uit zijn uitsluitend de zwaksten te terroriseren en
hen -onterecht- verdacht te maken.
En ten tweede, is het een bende onbetrouwbare leugenaars en bedriegers.
Als men die historie echter van uit een ander standpunt bekijkt namelijk dat van
het grootkapitaal, van de miljardairs en van de GMO, dan is die hele operatie tot
vandaag de dag zeer geslaagd.
Want daardoor komen de neoliberale praktijken als grootschalige belasting vermijding door GMO,
die in feite belasting ontduiking is, niet in de media.
Als het zo verder gaat, dan kunnen lieden als Donner en Asscher rekenen op een beloning
namelijk een job, waar alleen hun aanwezigheid af en toe vereist is, en waar een salaris aan vastzit van minimaal het tienvoudige van wat ze als minister hebben gehad.
Met zo'n overheid is NL straks een arm derde wereld ontwikkelingsland.
Pieter db 1
Maar even wat anders; wat doet Rutte het goed he?! Wat een leider in deze moeilijke tijden. Zo hard aan het werk.
Nico Janssen 7
Pieter dbMartien van Dongen 4
Pieter dbEvenwichtig overkomen en rustig blijven en doen alsof er geen keuzes gemaakt kunnen of hoeven te worden.
De Shell strategie
Jan Riemens 2
Pieter dbNico Janssen 7
j.a. karman 5
1/ De alles of niets aanpak was een politieke keuze en politiek beleid.
Er zijn zaken daarover tot aan de hoge raad gegaan en die gaven de strikte handhaving altijd gelijk. Ik mis daarover achtergronden hoe dat heeft gelopen
2/ De harde aanpak fraudebestrijding was vanaf 2013 politiek beleid.
Dat was na de Bulgarenfraude opgespeeld via journalisten.
Er speelde voor die tijd veel meer. Ik noem het gemak dat je toeslagen voor anderen naar een willekeurige andere rekening kan laten overmaken en het lucratieve gastouder gebeuren via tussenbureau's. Het makkelijke geld van de staat, ofwel de vele gedachten over fraude, speelde bepaalde politieke partijen in de kaart.
Wat heeft dat voor invloed gehad?
3/ Horizontaal toezicht was het nieuw ideaal sinds 2005 voor de belastingdienst.
Met een breuk in de oude benadering naar een andere manier van werken met vele reorganisaties. Grote interne onrust naast de grote politieke onrust is geen goede combinatie.
Ik vermoed dat daardoor het nodige heeft kunnen gebeuren, het wordt uitvoeren conform opdracht en het werk van de ambtenaar staat ter discussie. Het zou me niets verbazen als daardoor het nodige niet uitgevoerd is hoe het zou moeten.
Jan-Hein Strop 5
j.a. karman2) dat heeft grote invloed gehad! maar de eigen bijdrage-problematiek heeft niets met fraude te maken. ik snap niet goed hoe fraudebestrijding als excuus kan dienen om dit onrecht zo lang in stand te houden.
3) weet ik niet veel van, interessant.
j.a. karman 5
Jan-Hein StropHet gaf een voortgaande vrijbrief om wat nu disproportioneel genoemd wordt te continueren
2) Eens echter die grote invloed met alle voortdurende fraudeverhalen.
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/11/29/bijlage-1-antwoorden-51-kamervragen-caf-binnengekomen-22-nov-2019/bijlage-1-antwoorden-51-kamervragen-caf-binnengekomen-22-nov-2019.pdf Parel en appelbloesem worden genoemd.
Daar zit al pijn met eigen bijdragen bij.
3) Er zou goed samengewerkt moeten worden. Ondanks de gesloten houding komt zo nu en dan toch iets naar boven. https://www.groene.nl/artikel/inspecteurs-zonder-inspectiebevoegdheid
Meer recent stond in het FD https://fd.nl/economie-politiek/1334535/belastingdienst-geeft-onevenredig-veel-medewerkers-strafontslag.
Ik heb de wobs toeslagen doorgelopen. Wat we opviel is het zelfstandig data verzamelen. Het opvragen via queries en daarna via EHI verwonderd. Je zou er een centrale afdeling voor hebben.
Je komt als je daarna kijkt in een ander verhaal terecht.
[Verwijderd]
Jan-Hein Stropj.a. karman 5
[Verwijderd]https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/28/beter-inzicht-in-registratiesysteem-belastingdienst Het was opgezet voor de grote bedrijven, als systeemeigenaar had het MKB.
De queries genoemd bij toeslagen in de wobs is een ander apart verhaal.
Jan Riemens 2
Jan-Hein Strop[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd][Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]- Hoge raad uitspraak hoogste NL instantie rechtszaken.
- Raad van state uitspraken via bestuurszaken beroep.
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-van-State
Dan zie je https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2016:1610
Geen bewijs voor een deel dan is het wettelijk recht op niets. Uitspraak van raad van state in 2016.
Zeer pijnlijk is dat Donner in die tijd vice president van de raad van state was.
[Verwijderd]
j.a. karmanJan-Hein Strop 5
[Verwijderd]Elmar Otter 6
Jan-Hein StropHilène Richel
Ik stelde het U.W.V. daarvan in kennis en gaf keurig maandelijks mijn inkomsten op. Ik belde dit na en kreeg als antwoord dat er nog verrekend zou worden. Er gebeurde niks. Wel ontving ik maandelijks steeds weer diezelfde post (inkomensopgave) met: 'u bent verplicht' dit en dat.
Ik zette mijn inkomsten uit werk opzij omdat ik wist dat er een verrekening zou komen. Ná twee jaar kwam die verrekening. Nota Bene: BRUTO! Ik belde het U.W.V. en men vertelde mij dat dat altijd zo ging, ik zou zelf mijn belasting moeten afdragen over dit bedrag.
Maar ik had nooit op een BRUTO terugbetaling gerekend!
Ik ben jaren bezig geweest om dit bedrag terug te betalen. Ik hield dus weer niks over van mijn maandelijkse salaris, want de belasting die erbij gerekend werd was zo hoog.
Ik ben zo klaar met die overheden! Dat wantrouwen en het geklungel is al een reden om daar ver van uit de buurt te blijven!
* Fibromyalgie (altijd pijn en doodmoe door zenuwbeknellingen). Ook zo'n schandaal. Je kunt gewoon genezen d.m.v .operaties. maar er wordt door de "deskundigen" gezegd dat je er maar mee moet leren leven. De ziekte is nooit meer teruggekeerd.
[Verwijderd]
Hilène RichelJan Riemens 2
Hilène RichelPeter Tetteroo 2
Chris Vuyk 6
Jan-Hein Strop 5
Chris VuykRiyaan Lange
Jan-Hein StropJan-Hein Strop 5
Riyaan LangeRiyaan Lange
Jan-Hein StropAlles over zaken van a tot z hoe zij gezamenlijk van SZW tot aan de rechter mij hebben buitengesloten,om recht te halen,en mijn onschuld te bewijzen en onrechtmatige illegale handelingen aan te kaarten.
Jan-Hein Strop 5
Riyaan LangeJohn Janssen 4
Rogier Stulemeijer 1
Uitgelicht door de redactie
Holke J.M. Flapper 3
Chris Vuyk 6
Holke J.M. Flapper[Verwijderd]
Holke J.M. Flapperpetros 4
Holke J.M. FlapperKlaas den Breejen 2
Holke J.M. FlapperZowel VVD, CDA als PvdA zitten in een diep waarden crisis. De toeslagen affaire lijkt toch wel een absoluut dieptepunt in een reeks schandalen. Dit wordt beslist niet opgelost met enkel een sterkere controle functie van de Tweede Kamer en de onafhankelijke pers.
Een meer fundamentele herbezinning op waarden lijkt mij hard nodig. Zie ook mijn bijdragen verder naar onder in de discussie (27 mei, 17:27 en verder)
Jan Ooms 10
Ik hoop vurig dat dit artikel ook de nodige opschudding veroorzaakt in de MSM en er geen ontkomen meer is aan een onderzoekscommissie met parlementaire enquête.
Wat mij betreft gaan Renske Leijten en Pieter Omtzigt die commissie leiden en zoeken ze zelf de overige leden erbij.
Daarna mogen Wiebes, Asscher, Donner en Klijnsma met pek en veren over het Binnenhof gejaagd worden. En daarna (figuurlijk): aan de hoogste boom!
Chris Vuyk 6
Jan OomsKlaas den Breejen 2
Jan OomsJan Ooms 10
Klaas den BreejenKlaas den Breejen 2
Jan OomsEr is in de samenleving een diepere waarden crisis gaande. Mij lijkt dat we het doel en de verwachtingen van nader onderzoek (waaronder een enquete) extra scherp moeten krijgen. Anders valt het alleen maar tegen. Hoe willen we anders een eerlijker, waardiger en rechtvaardiger belastingdienst bereiken? Want daar gaat het toch om? Zie ook mijn bijdrage hier verder naar onder (17:27).
Pim van Rij 1
Gerard van Dijk 6
Er zijn zoveel mensen zoveel leed aangedaan en de bestuurders hebben dit (on)bewust door hun vingers laten glippen. Net zoal vrijwilligers persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden, kan dit ook bij bestuurders. De mensen die hun huis kwijt zijn moeten in staat gesteld worden om binnen die aansprakelijkheid gewoon weer eenzelfde soort woning te kopen. Uiteraard met daarnaast een keurig nette smartengeld regeling. Immers dit had allemaal voorkomen kunnen worden.
Welke mogelijkheden hebben de slachtoffers om collectief de bestuurders aansprakelijk te stellen? Als het goed is hebben de meeste bestuurders ook een eigen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Hebben ze die niet, dan hebben de meeste denk ik wel een probleem.
Met het behalen van een heftruckcertificaat heb ik geleerd dat het certificaat voor de wet niet verplicht is, terwijl verzekeraars die wel verplichten. Ook wanneer een werkgever ervoor kiest werknemers zonder heftruckcertificaat en er letselschade ontstaat, zonder dat daarin een certificaat enige relevantie heeft kan de aansprakelijkheid aan de werkgever worden overgedragen, zonder dat die persoon zich ertegen kan verzekeren. Aldus zo heb ik uit de jurisprudentie kunnen opmaken. Tot op heden heb ik begrepen dat bij hogere functies zij wel verantwoordelijk zijn maar niet aansprakelijk. Bij lagere functies geldt het omgekeerde niet verantwoordelijk maar wel aansprakelijk.
Welke rechtvaardiging zit hierachter?
Pim van Rij 1
Klaas den Breejen 2
* De VVD met voorop ondermeer minister Ivo Opstelten en Fred Teeven hadden als mantra 'hard aanpakken'; niet van foute ondernemers, maar wel van luie uitkeringstrekkers. Van dik hout zaagt men planken. Het ging erin als zoete koek in brede lagen van de bevolking.
* In het Calvinistische protestantisme (en het Angelsaksische Puritanisme) zit een dominante financieel hardvochtige kant, onverschillig en zonder enige empathie, zo schreef Max Weber al. Dat verklaart ook deels waarom Nederland het meest neo-liberaal is van Europa, waar hard bezuinigd en ingegrepen is in de overheid, waaronder de belastingdienst. In het neoliberale geweld werd de PvdA weggespeeld.
* Het afbraak beleid van de politiek richting de belastingdienst lijkt maar niet te stoppen (ook nu weer met de gevreesde heksenjacht). Daarbij moesten 'luie' ambtenaren die het brede algemeen belang voor ogen hielden, plaatsmaken voor de Angelsaksische gejuridiseerde aanpak: niet meer werken in de (continentale) geest van de wet, maar volgens de letter van de wet. Dat vergemakkelijkt het hard aanpakken. Bij de continue reeks fouten blijven ambtenaren een makkelijke prooi, waar met name de VVD en CDA steeds wegduiken. Dominante media kijken toch weg.
Mooi dat Jan-Hein Strop laat zien dat fouten toch echt van de politiek komen. Maar willen we er uit leren, dan moeten we erkennen dat we ook dieper op zoek moeten naar onze waarden, naar waar we als Nederland voor willen staan.
Jan Ooms 10
Klaas den BreejenMaar wil de politiek leren van de gemaakte fouten dan zullen de consequenties voor de schuldigen veel meer moeten inhouden dan ‘sorry’ roepen, aftreden , wachtgeld genieten en een volgend baantje uit de carrousel pikken om op dezelfde incompetente wijze door te kunnen besturen.
Dan staat de uitkomst van de zoektocht, naar de waarden waar we als NL voor willen staan, bij voorbaat al vast.
Verder helemaal met je eens.
Willem de Vroomen 4
Klaas den Breejen"...... waar met name VVD en CDA steeds wegduiken." Bedenk zelf een andere formulering, zonder de PvdA als onschuldig slachtoffer aan te duiden. En vergeet daarbij ook het FNV en andere vakbonden.
Ook interessant op het terrein van de pensioenen: De medeplichtigheid van het FNV en diens vice-voorzitter Tuur Elzinga, (ex?)SP, ooit SP-senator, aan het neoliberale pensioenakkoord.
Klaas den Breejen 2
Willem de VroomenToch ben ik van mening dat in de eerste plaats de VVD en het CDA er voor hebben gekozen hard te bezuinigen op de belastingdienst. Ook het 'hard aanpakken' is waar zij eigenlijk nog steeds voor staan. Zij holden de organisatie uit en verziekten het werkklimaat: Zij hebben er van die onverschillige cowboy doorpakkers neergezet zonder kennis van en affiniteit met de belastinguitvoering, met kwalitatief goede medewerkers en de ICT. En het ergste is: het houdt niet op. Ook getroffenen van de toeslagen affaire zijn nog steeds niet uit de brand.
Said Ajouaau 5
Klaas den BreejenMooier kunnen we het niet maken....
Klaas den Breejen 2
Said AjouaauKlaas den Breejen 2
Said AjouaauMaar of zelfs 2024 gehaald gaat worden? Ik vraag het me af. Met de knevelerij van de belastingdienst en het ontslag van 4 topambtenaren krijgt de disciplinering en angst cultuur een nieuwe (fatale?) impuls. Zal er straks uberhaupt nog belasting ge-ind kunnen worden? Hoe lang kan je doorgaan een organisatie murw te maken?
Het neo-liberale gedachtegoed van VVD en CDA, met hardvochtige destructie van burgers en van de overheid en de belastingdienst (a la Ayn Rand) gaat onverminderd door.
VVD en CDA lijken volledig losgezongen van waar zij ooit voor stonden. Zij hebben heel wat werk te verrichten.
Said Ajouaau 5
Klaas den BreejenDe VVD en gelijkwaardige partijen zijn 'geïnfiltreerd' door mensen die voornamelijk zelfverijking, zowel financieel als carrière gericht, als doel hebben. Als je daarvan bewust bent dan zal veel duidelijk worden.
Het kan niet zo zijn dat de problemen die we nu ervaren niet worden gezien en vooral niet worden aangepakt door de 'managers' van de regering. Ach... ze worden wel aangepakt, maar de positieve resultaten vallen vooral ten deel aan de veroorzakers van die problemen. Met behulp van de mainstream media worden deze problemen voorál niet aangekaart bij het grote publiek. De juiste vragen worden vermeden. Ook ons educatieve instellingen laten het afweten. Als ik me meng in discussies over dit soort vraagstukken binnen mijn omgeving wordt het bovenstaande bevestigd. We hebben een lange weg te gaan ben ik bang.
Als je nu kijkt naar de huidige crisis. De VVD is weer de winnaar in de pols. Zo krijgen ze weer een podium om zich te profileren. Wat dan weer niet duidelijk wordt en niet wordt gemeld is dat zij juist ten grondslag liggen aan die crisissen. Onbegrijpelijk? Helaas niet voor de tot nu toch te kleine minderheid.
Klaas den Breejen 2
Said AjouaauMaar in een crisis kan wel veel vloeibaar worden. Heel veel mensen weten ook donders goed waar het fout ging. Als maar genoeg mensen zich eerlijk kwaad maken.
Elmar Otter 6
Zie ook de oproep van de FNV die oproept tot een parlementaire enquête:
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fnv-overheid/2020/05/fnv-overheid-wil-parlementaire-enquete-belastingdi
"FNV overheid wil dat er een parlementaire enquête komt naar de misstanden bij de Belastingdienst. ‘De onderste steen moet boven’, zegt vakbondsbestuurder Mieke van Vliet van FNV Overheid. ‘Want was het de schuld van de (top) ambtenaren of voerden zij uit wat in feite een politieke opdracht was?’
Volgens van Vliet is het nog nooit zo slecht gesteld met de veiligheid op de werkvloer. ‘Nog steeds komen er lijken uit de kast bij de Belastingdienst. En nog steeds kunnen medewerkers misstanden niet melden bij de dienst omdat het dan ‘hun kop kost’.
..."
Frans Koenz 1
Elmar OtterEr bestaan meer wetten waarbij de overheid genadeloos hard optreedt tegen burgers;
En geheel in de lijn van de denkwijze van de VVD dat iedere burger in een uitkeringssituatie als zijnde een potentiële fraudeur wordt beschouwd. Ik noem kortheidshalve 2 van die wurgwetten: de Wet Werk & Inkomen en de Participatie Wet. Met die wetten in de hand worden burgers ook buitenproportioneel afgestraft bij vaak zeer kleine overtredingen en/of fouten (uit onwetendheid) al snel zwaar gesanctioneerd worden met hoge strafkortingen en terugvorderingen. Het gaat eigenlijk helemaal niet meer over fraudebestrijding maar het bewust stigmatiseren en systematische betuttelende onderdrukking van uitkeringsgerechtigden. Met name de VVD stelt zich hardvochtig op naar uitkeringsgerechtigden.
Nogal wrang als je bedenkt dat deze partij al jaren te boek staat als een partij met nogal wat integriteitskwesties op haar conto.
Willem de Vroomen 4
Frans KoenzGert van de Kraats 6
Iedere politicus of rechtsgeleerde, die beweert, dat hij/zij niet bekend was met de problematiek van de torenhoge boetes van de Belastingdienst, liegt, als of het gedrukt staat.
Marco Fredriks 4
Jan-Hein Strop 5
Marco Fredriks