Harry Muermans’ status aparte in de Klimop-affaire

4 Connecties

Relaties

Muermans Klimop

Organisaties

Philips

Werkvelden

Vastgoed
1 Bijdrage

Na 5,5 jaar weet vastgoedondernemer Harry Muermans nog steeds niet of hij wel/niet vervolgd gaat worden voor zijn aandeel in de Klimop-zaak. Het FD plaatst vraagtekens bij zijn beschermde status.

In de vastgoedfraude rond Bouwfonds en Philips, de zogeheten Klimop-affaire, kreeg de Limburgse vastgoedondernemer Harry Muermans een belangrijke rol toegedicht. Vandaag de dag is Muermans echter nog de last man standing, dit terwijl bijna alles en iedereen is veroordeeld, een schikking heeft getroffen of opgelucht kon ademen na een sepot.  

Vraagtekens

Het Financieele Dagblad zet vandaag vraagtekens bij deze status aparte van Muermans, de Roermondse vastgoedondernemer die recht had op een kwart van de winst van een vennootschap waarin Will Frencken, destijds directeur van Philips Pensioenfonds, zijn steekpenningen liet vloeien. Toch werd Muermans niet meegenomen in de golf invallen die op 13 november 2007 plaatsvonden bij andere verdachten. Pas een jaar later werd Muermans door de Fiod verhoord. Ook tijdens het uiteindelijke proces werd Muermans lange tijd uit de wind gehouden. Pas nadat er verklaringen naar buiten kwamen dat ook Muermans pensioendirecteuren had omgekocht, liet het Openbaar Ministerie in 2011 weten dat ze Muermans zouden gaan vervolgen. Uit navraag van het FD blijkt dat het enkel bij een statement is gebleven. ‘Al vijfenhalf jaar wacht ik op mijn dossier van het Openbaar Ministerie, maar ik heb nog steeds niks. Ik ben nooit gedagvaard en er is nog nooit een huiszoeking bij mij geweest. Niet thuis en niet op mijn bedrijven,’ aldus Muermans, die vervolgens zijn slachtofferschap laat optekenen en fel uithaalt naar de werkwijze van het Openbaar Ministerie.  

FIOD-informant?

Het FD hint op de mogelijkheid dat Muermans in bescherming wordt genomen door justitie. De roze krant schrijft dat zo lang Muermans niet weet wat het OM met hem voor heeft, hij zich als getuige tijdens het hoger beroep van de Klimopzaak (najaar 2013) zich op zijn verschoningsrecht kan beroepen. Dat kan hij niet meer doen als justitie besluit om hem officieel te vervolgen of de zaak tegen hem te seponeren. Kortom, Muermans leeft weliswaar in onzekerheid over wel/geen vervolging, huilt nu krokodillentranen, maar hoeft tijdens het hoger beroep zijn mond niet open te doen over zijn exacte rol. Juristen noemen de status aparte van Muermans ‘een vorm van immuniteit’. Het woord ‘informant’ valt echter nergens in het FD-artikel. In een publicatie van zakenblad Quote wordt Muermans wel gevraagd naar de hardnekkige geruchten dat hij een Fiod-informant zou zijn. Zijn reactie begin dit jaar: ‘Dat is nonsens. In dat geval had ik wel aangestuurd op een ‘sepo’. En schikken? No way, ik betaal niks! En ik weet dus nog steeds niks: de zaak is nog altijd niet afgehandeld.’