Hartje Duitsland kleurt rood

10 Connecties

Met de forse winst van politiek links in Nordrhein-Westfalen, lijkt Duitsland Frankrijk achter na te gaan. Nog even en kanselier Merkel heeft als strenge begrotingsmeesteres de Europese wind tegen.

De verkiezingen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen zijn uitgelopen op een aframmeling voor het CDU van bondskanselier Angela Merkel en een grote zege voor de regerende minderheidscoalitie van SPD en de Groenen.

 

De verkiezingen in de tegen België en Nederland grenzende deelstaat van Duitsland worden als de opmaat beschouwd naar de verkiezingen voor de landelijke bondsdag volgend jaar. Nordrhein-Westfalen telt 18 miljoen Duitsers, de meeste van alle deelstaten. Over zestien maanden zijn er nationale verkiezingen in de Bondsrepubliek.

 

Als deze verkiezingen inderdaad de lakmoesproef zijn voor Merkel, dan kan zij haar lol nog op. Zowel de SPD als de Groenen zijn geen grote voorstanders van de strenge Duitse bezuinigingspolitiek binnen Europa. Beide partijen zijn net als de fonkelnieuwe Franse socialistische president François Hollande pleitbezorgers van een groeipact binnen de EU.


Historische verkiezingsnederlaag
De verkiezingsuitslagen in Nordrhein-Westfalen maken gelijk duidelijk dat Angela Merkel flink klop heeft gekregen. De CDU van de Duitse bondskanselier incasseerde in Nordrhein-Westfalen een historische verkiezingsnederlaag. Met een verlies van 8,6 procent viel de partij van Merkel terug naar 26 procent, het meest belabberde resultaat ooit. De FDP, _ Merkels coalitiepartner in Berlijn _ hield wel stand met 8,6 procent. Opmerkelijk was ook de doorbraak van de piratenpartij van 7,8 procent in de Duitse deelstaat.


De deelstaatcoalitie SPD-Grünen blijft ruim overeind: De SPD onder aanvoering van populaire minister-president in ruste Hannelore Kraft  haalde liefst 39,4 procent van de stemmen, terwijl de groenen goed voor 11,4 procent voor de groenen. Daarmee regeert de coalitie SPD/Groenen onder leiding deelstaatpremier Hannelore Kraft _die twee jaar met een minderheid regeerde _ dus door. 


Wind in Europa draait pal tegen Merkel

Voorafgaand aan de verkiezingen had Merkel nog zwaar ingezet met het sturen van Norbert Röttgen, bondsminister van Milieu, naar Nordrein-Westfalen. Maar de topkandidaat uit Berlijn bleek een regelrechte flop te zijn. Zodra de eerste prognoses gisteren bekend werden, beet hij in het stof en kondigen zijn aftreden aan. 'Dit is een bittere dag en allereerst ook mijn nederlaag".


Das Handelsblatt constateert dat de electorale nederlaag voor bondskanselier Angela Merkel hard moet zijn aangekomen omdat Röttgen had aangekondigd dat de verkiezingen tegelijkertijd een stemming zouden inhouden over Europa en de EU-begrotingspolitiek van de Bondsrepubliek. Uitgerekend zo'n desastreuze verkiezingsuitslag is wel het laatste wat Merkel kan gebruiken in een tijd, waarin de wind in Europa dreigt te draaien pal tegen haar richting in, zo schrijft de Duitse zakenkrant in zijn commentaar.