Het einde van dé Hasselblad

  De 'Made in Sweden'-camera gold ooit als het summum van analoge optische technologie, een parel van Europees vakmanschap. Nu stopt de fabrikant met de productie.

  Van de Apollo maanlandingen tot de hoezen van U2-albums – geen camera heeft ons collectieve geheugen meer gevormd dan de Hasselblad 500-serie. Het is een icoon van de na-oorlogse Europese industrie.

   
  De klassieke Hasselblad 50x is een zeer herkenbare, archaïsche, nogal uit de kluiten gevallen box-camera voor films van het zogenoemde middenformaat. De negatieven zijn meestal 6x6 cm en hebben nog steeds een ongewoon hoge resolutie. Bij uitstek ongeschikt voor het maken van een kiekje, deed de Hasselblad 503CW bij veel fotografen het hart even sneller kloppen. Al was het maar om de prijs
   
  Maar de Zweedse fabrikant is gestopt met de fabricage van dit specifieke systeem. Net als Kodak is de business case van Hasselblad sterk geraakt door de opkomst van digitale fotografie. Het probeerde dat op te lossen door de wisselbare achterkanten van de camera – waar de film in zit – geschikt te maken voor digitale fotografie. 
   
  Achteraf gezien was dat uitstel van executie. Hoewel de nostalgische waarde nog steeds groot is, was de reële vraag naar dit type camera sterk gedaald, zo verklaart Hasselblad zijn stap. De camera is zo robuust dat hij zelden kapot gaat. De camera is 100 procent mechanisch en dus is alles wat kapot gaat vrijwel altijd te repareren. Er is dan ook een levendige handel in gebruikte exemplaren van dit type camera.
   
  Overigens blijft het bedrijf voor de professionele markt camera's met het zogenoemde H-systeem maken. Dat is wel een 100 procent digitale camera. Het bedrijf is sinds 2011 in handen van het Duitse private equity fonds Ventizz Capital Fund IV.
   
  Op de maan schijnen nog enkele Hasselblads te liggen. Die is de Nasa vergeten. 
   
  Hieronder een kleine selectie van Hasselblad en hun fotografen.
   
   
  Zweedse degelijkheid, de Volvo onder de camera's
   
  Anton Corbijn maakte van Ierse jochies rockstars
   
   
   
  Zelfportret Angelina Jolie
   
  Lucy in the sky with diamonds.... John Lennon
   
   
   
  The thin white duke, aka David Bowie
   
   
  Beastie Boys fighting their right to party
   
   
   
   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Arne van der Wal

  Gevolgd door 681 leden

  Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.

  Volg Arne van der Wal
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren