
Ieder jaar geven we meer geld uit aan de gezondheidszorg. Hoe komt dat? Lees meer
In het dossier 'Wat maakt onze zorg zo duur?' doet FTM onderzoek naar de zorgkosten. Hierbij vormen bureaucratie, verspilling en onzinnige zorg centrale thema's.
Ziekenhuizen willen suikerbaby's niet kwijt
Farma-industrie manipuleert ‘eerlijke’ medicijnprijs tot onbetaalbare hoogtes
Plan voor toegankelijke, betaalbare medicijnen doodgepolderd in werkgroep
De onzichtbare hand achter baby Pia
Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’
Podcast | Kapotte knie als kaskraker
Kapotte knie als kaskraker
Leid meer artsen op, dan kunnen de zorgkosten omlaag
De verliezers én winnaars van ons zorgstelsel
Marktfalen in de farma-industrie vraagt om praktische oplossingen
Salarissen Nederlandse medisch specialisten hoogste van Europa
De beloningen van ziekenhuisbestuurders zijn flink teruggedrongen door de Wet Normering Topinkomens. Hoe anders is dat voor medisch specialisten: zij worden volledig ontzien. Nederlandse vrijgevestigde specialisten zijn zelfs de best verdienende van Europa. Hoe is dat mogelijk?
De bestuurlijke elite van de Nederlandse gezondheidszorg moest er aan geloven. Sputterend en morrend hebben zij in de afgelopen jaren het salaris stapsgewijs bijgesteld op een maximum van 179.000 euro, gelijk aan dat van een minister. Daar ging wel een klein gevecht aan vooraf. Zo weigerde de Nederlandse Vereniging van Zorgdirecteuren medewerking te verlenen aan de Wet Normering Topinkomens en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen tekende protest aan en stelde dat ‘de bestuurbaarheid van ziekenhuizen in gevaar zou komen’. Geen van die doemscenario’s is werkelijkheid geworden. Ieder jaar zijn er minder functionarissen met een salaris boven de norm en de lagere beloningen lijken niet te resulteren in bestuurlijke wanorde. In die zin treft de wet doel.
Aantal grootverdieners stijgt
Toch betekent het niet dat topsalarissen in het ziekenhuis tot het verleden behoren. Bij het Medisch Centrum Haaglanden bijvoorbeeld is het aantal grootverdieners flink gestegen. In 2015 verdienden 66 specialisten in dat ziekenhuis meer dan een minister, terwijl dat er een jaar eerder nog 24 waren. In de gehele regio Den Haag waren er 166 specialisten die een beloning kregen boven de norm, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad.
Bij het Medisch Centrum Haaglanden bijvoorbeeld is het aantal grootverdieners flink gestegen
Onwettig is het niet want medisch specialisten vallen niet onder de wet die topinkomens in de publieke sector aan banden legt. Zij mogen daarom meer verdienen dan de minister.
Een vergelijking met andere landen leert dat Nederlandse medisch specialisten tot de best verdienende ter wereld behoren, zo werd duidelijk uit een studie die het ministerie van Volksgezondheid in 2012 liet uitvoeren. Vrij gevestigde medisch specialisten zijn Europees kampioen met een gemiddeld inkomen van 211.451 euro. De Duitse collega’s moeten het met een stuk minder doen, zij verdienen gemiddeld 160.000 euro per jaar. In ons andere buurland België krijgt een specialist ongeveer 170.000 euro voor een jaar werken. Reden voor minister Schippers om de wens uit te spreken de salarissen van de specialisten meer in lijn te brengen met die van de in ons omringende landen.
Toch geldt het grote verschil in beloningen niet voor de gehele groep van medisch specialisten. Nederlandse artsen in loondienst ontvangen geen uitzonderlijk hoog salaris. Het gemiddelde salaris van een specialist in loondienst bedroeg in 2012 139.849 euro, dat ligt in de buurt van wat specialisten in omringende landen ontvangen. Ongeveer 60 procent van de 23.000 medisch specialisten zijn vrijgevestigd. De overige artsen werken veelal in loondienst. Van alle specialismen maken anesthesisten, cardiologen en chirurgen het meeste winst.
Lage capaciteit
Hoe komt het dat Nederlandse vrijgevestigde medische specialisten relatief veel verdienen? Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het aanbod van medisch specialisten. Ook kan het verklaard worden door het feit dat Nederlanders iets minder specialistische zorg nodig hebben door hun relatief goede gezondheid en de functie van huisarts als poortwachter. Het aantal specialisten in ons land is een stuk kleiner dan in andere Europese landen, zo becijferen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de OECD.
Het aantal specialisten in ons land is een stuk kleiner dan in andere Europese landen
In Nederland is er gemiddeld 1 specialist op 1000 mensen. Dat is laag vergeleken met België waar de verhouding 1,75 op 1000 is of Duitsland waar gemiddeld 2 specialisten beschikbaar zijn per 1000 inwoners.
Door hun geringe aantal moeten Nederlandse specialisten meer productie draaien, maar hebben zij ook een sterke onderhandelingsmacht. En dat heeft gunstige effecten op de salarissen van medische specialisten met een eigen onderneming. Want hoe beperkter het aanbod van specialisten in een land, hoe hoger het salaris.
Het aantal opleidingsplaatsen voor de studie geneeskunde is gelimiteerd. Dat bepaalt hoeveel basisartsen uiteindelijk kunnen kiezen voor een bepaald specialisme. Niet iedere basisarts kan zomaar doorstromen naar een specialisme van zijn of haar keuze. Het zogenoemde Capaciteitsorgaan bepaalt hoeveel plekken er jaarlijks beschikbaar zijn voor medische vervolgopleidingen. Dit orgaan bestaat voor een groot deel uit medisch specialisten en enkele vertegenwoordigers van zorgverzekeraars. Zij adviseren de minister en die stelt vervolgens het aantal instroomplaatsen vast. Daarmee hebben specialisten een grote invloed op het toekomstig aantal medisch specialisten in de gezondheidszorg.
Hoe zit het nu echt?
Deze cijfers over de forse salarissen van medisch specialisten zijn inmiddels vier jaar oud. Daarom zoekt FTM contact met het ministerie van Volksgezondheid om te vragen wat de actuele stand van zaken is, maar dat blijkt het ministerie niet te weten. Woordvoerder Ole Heil vertelt: 'Op dit moment hebben wij die gegevens niet paraat. Ik ga uitzoeken of er wel ergens actuele cijfers zijn.'
Het ministerie gaat 'uitzoeken of er wel ergens actuele cijfers zijn.'
Volgens Heil is er wel het een en ander veranderd in de financiering van artsen: ‘Vroeger moest de zorgverzekeraar over de betaling onderhandelen met het ziekenhuis en daarna nog een keer met de medisch specialisten. Door integrale bekostiging hoeft dat nu niet meer. Verder is het zo dat die tussenvorm tussen loondienst en ondernemerschap is verdwenen. Je bent als arts tegenwoordig in loondienst, of je bent een ondernemer in een medisch specialistisch bedrijf, wat betekent dat je ook risico’s draagt.’
FTM vraagt eveneens de Federatie van Medisch Specialisten en de Nederlandse Zorg autoriteit om informatie over de ontwikkelingen in het salaris. Maar ook zij moet ons het antwoord schuldig blijven. FTM laat het er niet bij zitten. Wij roepen de hulp van het Zorgpanel in om de feiten boven tafel te krijgen.
Zorgpanel kan helpen
Hoeveel verdienen Nederlandse medisch specialisten? Zijn zij nog steeds de grootverdieners van Europa? En wie verdient er eigenlijk het meest? Met jullie hulp kunnen we onder andere door het raadplegen van alle jaarverslagen uitvinden hoe het zit. Die informatie willen we gebruiken voor een artikel dat onderdeel zal uitmaken van ons dossier: wat maakt onze zorg zo duur? Meld je aan bij ons Zorgpanel en zie hoe je een bijdrage kunt leveren aan deze zoektocht.
21 Bijdragen
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
Diny Pubben 9
Tedje van Asseldonk, IEZKun jij concreter zijn? Heb jij het over het EPD-LSP?
Waar ik zo voor waarschuw. Of over de zorgverzekeraar?
Stelde Jeffrey al ooit de vraag, weet de burger wat dat is, hoe dat eruit ziet?
Heel veel mensen stemmen op FTM voor EPD-LSP maar weten ze waar ze het over hebben, die vraag moet er in het zorgpannel aan vooraf. Hoe ziet dat eruit weten ze dat?
Juist die onzin brieven, die op hol geslagen systemen, 24 uur van tevoren afmelden en je hebt de mail nog niet eens, die waanzin.
Ton Elias, hoorzittingen ICT, waar zelfs geen praktijk vragen meer aan de orde kwamen, hoe ervaart de burger dit, waar werkt het goed waar niet, hier lieten onze journalisten het zelfs af weten.
Hij, Ton Elias, wordt deze week op een zijspoor gezet, waarom moet die doofpot dicht blijven?
De dochter van Loek Hermans krijgt een verkiesbare plaats.
Schippers wordt hier bewust uit de wind gehouden.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckJe ziet hier toch de mensen, die ik persoonlijke integriteitsvragen stel, verdwijnen in de reacties.
Of niet?
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenIk mis inderdaad een paar mensen, waaronder helaas ook ULO meisje. Erg jammer, ja. Overigens schrijf je zelf over deze partij ivm Elias. Ik wist niet dat hij op een goed spoor zat. Als er maar weinig mensen zijn die het weten, hoe wil je dit dan doen stoppen?
Diny Pubben 9
Lydia LembeckBen ontdaan als ik dan mijn bezwaren lees 2014 Saskia Stuiveling over onze zorgsystemen en het EPD LSP. Zij zweeg zelfs over die bezwaren ICT hoorzitting Elias.
Weet niet of de laatste die in en outs kent maar dat Schippers hier uit de wind gehouden wordt, zeker bij dochter Loek Hermans op de lijst, lijkt mij klontjes duidelijk. Veel ICT deugt gewoon niet.
'Onze bestuurders zwijgen als ze zouden moeten spreken.'
Daarmee zijn ze medeplichtig en niet integer.
Ze spreken pas als ze bestuurder af zijn, idem bestuurder Autoriteit Persoonsgegevens.
Wat deden ze met interne kritiek?
Kan alleen met 'skin in the game' vragen. I.m.o.
Er de vinger op leggen, wat vindt u daarvan (veel mensen zijn onverschillig maar niet iedereen) en dan waarom doet u dat, waarom werkt u mee, waarom weigert u niet? Of zwijgplicht? Probeer dat hier. Journalisten zouden die mentaliteit kunnen bevragen, wie moet het anders maar nu zijn ze zelf 'in crisis'. Goed ze weten het dat is al een stap vooruit.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenTedje van Asseldonk, IEZ 9
Diny PubbenDiny Pubben 9
Tedje van Asseldonk, IEZhttps://specifieketoestemming.nl/het-lsp-en-de-sleepwet-a-match-made-in-heaven/
Matthijs 11
Over de lonen van vrijgevestigde artsen: lastige van die getallen is dat er vaak van alles van betaald moet worden. Dure verzekeringen, een investering in de maatschap (inkopen met een ton of wat), evt personeel, etc.
Mark Haanen 2
MatthijsVroeger was dit ook bij bijvoorbeeld apotheken en notarissen het geval, maar onder invloed van de zorgverzekeraars (o.a. vergoedingsbeleid medicijnen), overheidsbeleid (o.a. vrije vestiging notarissen) en techniek (o.a. vergelijkingssites) zijn de winsten voor deze beroepen gedaald. Erg zuur voor de recente toetreders tot de markt (die nog wel goodwill hadden afgerekend met hun voorganger(s) op basis van de oude cijfers) en voor bijna gepensioneerden (die op de goodwill gerekend hadden voor hun pensioenvoorziening).
Matthijs 11
Mark HaanenBello de hond 1
Bij de farma industrie en de specialisten heb je beiden
-- door goedkoper en simpler behanddelingen buiten te houden blijft de prizen hoog en hun posities sterk.
(verspilling is ook een probleem maar is in theorie makkelijker op te lossen).
Een paar voorbelden van wat ik zie als wetenshcap kartels:
Verschillend aandoeningen:
http://www.resurrection-clinics.eu/index.php/de/clinics/roermond-netherlands
- twee voorbelden van deze kliniek website zijn Kanker en Autisme (zie links voor voorlichting)
http://www.survivingterminalcancer.com/
http://man-made-epidemic.com/
http://drsuzanne.net/
https://people.csail.mit.edu/seneff/
Surviving "Terminal" Cancer:
Clinical Trials, Drug Cocktails, and Other Treatments Your Oncologist Won't Tell You About Paperback
– 2 Jun 2002 by Ben A. Williams Ph.D. (Author)
[[de weg dat hij heeft gevolgd is moelijk - de wetenschap kartel]]
Huid aandoeningen
- dit koude plasma tech is nieuw maar veilig, goedkoop en veel belovend.
De neoplas-tools link beneden stamt uit 2009 (zie About us in die link)
Hoe lang zal het duren voordat nederlanders krigt zo'n behandelingen?
Drie linken hier beneden (drie links in een blok) gaat over huid aandoeningen en behandelingen met koude plasma (de zon werkt met heet plasma dus dit is de koude variant). Pagina 8/11 van de eerste link gaat over de kosten van koude plasma behandelingen (echt goedkoper).
Huidaandoening in Duitsland - 800,000 mensen en jaarlijks kosten boven de 26 mijlard.
De andere twee links zijn van een bedrijf die ik op ARTE.tv gezien heb [Programminfos:
Wundheilung: Was kann die Medizin tun?
Wiederholung: Mittwoch, 23. November 2016 um 06:00 Uhr Nur noch 87 Tage verfügbar Deutschland)]
(http://sites.arte.tv/xenius/de/video/xenius-369)
http://www.max-planck-innovation.com/share/technology/0207-3818_WWT_DE.pdf
http://www.neoplas-tools.eu/eng/patients.html
https://www.y
Jan Smid 8
Er is nog iets, de studie die ze moesten volgen en bijscholing.
Jeffrey 5
Jan SmidJe hebt gelijk dat er hard gewerkt wordt door medisch specialisten. En ik ben erg dankbaar dat zij dat doen. Maar: artsen in loondienst werken ongeveer even lang, ervaren dezelfde werkdruk, volgde dezelfde opleiding en laten zich evengoed met enige regelmaat bijscholen. Waarom zouden die vrijgevestigde specialisten dan ongeveer 70.000 euro meer moeten verdienen dan de arts in loondienst?
Dan is er nog de vergelijking met de rest van Europa: wat verklaart nu dat Nederlandse vrijgevestigde specialisten zo veel meer verdienen dan in de omringende landen? Vooralsnog denk ik dat het vooral te maken heeft met het aanbod.
Jan Smid 8
Jeffrey[Verwijderd]
Jan SmidJeroen van der Smissen 3
Robert Kreis 1
Er wordt dus per 1000 inwoners aan medisch specialistische kosten in Denemarken 340.000-200.000=140.000 meer uitgeven dan in Nederland.
Robert Kreis 1
Er wordt dus per 1000 inwoners aan medisch specialistische kosten in Denemarken 340.000-200.000=140.000 meer uitgeven dan in Nederland.
Robert Kreis 1
Dat inkomen is in Nederland met gemiddeld 200.000 Euro per jaar het hoogst van Europa. Hierbij is gemiddeld is tussen medisch specialisten in loondienst en “vrij gevestigden”.
Het inkomen van medisch specialisten is het laagst in Denemarken met een gemiddelde van Euro 150.000.
Echter de hoeveelheid medisch specialisten per 1000 inwoners is in Denemarken ruim 2x zo hoog als in Nederland.
Er wordt dus per 1000 inwoners aan medisch specialistische kosten in Denemarken (300.000-200.000=) Euro 100.000 meer uitgeven dan in Nederland.
Bijkomende aspecten:
Het aantal medisch specialisten wordt in Nederland - samen met VWS - centraal gereguleerd.
Mede om de zorgkosten te beteugelen, wordt traditioneel het aantal medisch specialisten “beperkt” gehouden. Deze opzet geeft ruimte aan het ontstaan van zorg ondersteunende beroepsgroepen zoals “nurse-practioners” en “nurse- physicians” die daarmee bijdragen aan een beperking van de zorgkosten.
In tegenstelling tot vele andere landen werken medisch specialisten in Nederland in maatschapverband. Dit betekent dat inkomsten, verantwoordelijkheden en verplichtingen gelijk worden verdeeld. Het is aannemelijk dat dit principe in belangrijke mate bijdraagt aan de hoge kwaliteit van de medische zorg in Nederland.