Hedgefondsen blokkeren redding Griekenland en dreigen met een rechtszaak

Hedgefondsen is er alles aan gelegen om het onderste uit de kan te schrapen en dreigen met een gang naar het Europees Hof voor de rechten van de mens.

Een groep van vijf hedgefondsen blokkeert de sanering van de Griekse schuldenberg wanneer ze niet de zekerheid van een substantiële uitkering krijgen en dreigen met een gang naar het Europees Hof voor de rechten van de mens.

Woensdag schreef The Independent dat eind vorige week het onderhandelingsproces over de herstructurering van de Griekse schulden stokte omdat een aantal hedgefondsen de onderhandelingen gijzeling houden. Reden: ze wensen meer winst te maken op de Griekse staatsobligaties die ze eerder voor lage prijzen verwierven. De hedgefondsen proberen (vanzelfsprekend) meer voor de obligaties te krijgen dan ze er voor hebben betaald. Een vijftal fondsen denkt dus nu nog meer te kunnen verdienen door niet akkoord te gaan met de afwaarderingsvoorstellen van de Griekse regering en deze te dwingen meer te betalen.

Door de knieën
De Europese regeringen en het IMF hebben eerder gezegd gesteld dat de volgende betaling uit het reddingsfonds aan Griekenland alleen kan plaatsvinden als de Grieken in staat zijn de staatsschuld van 355 miljard euro met 100 miljard omlaag te brengen. Daarvoor is het nodig dat een deel van de Griekse schuld wordt gesaneerd. Dat betekent dat een aantal crediteuren van de Griekse overheid vrijwillig 50 procent van de waarde van hun Griekse staatsobligaties moeten afschrijven. Indien de Grieken daar niet toe in staat zijn dan dreigt op 20 maart, wanneer 14,5 miljard euro aan schuld moet worden geherfinancierd, een bankroet voor Griekse overheid.

Verschillende hedgefondsen hebben  het Griekse schatkistpapier voor zeer lage prijzen van banken gekocht die deze 'giftige' bezittingen niet meer op hun balans wilde hebben staan. Vorige week publiceerde Reuters al dat er verschillende hedgefondsen geen genoegen zouden nemen met de mate van de afschrijving en de deal zouden blokkeren, in de verwachting dat de Griekse overheid onder de internationale druk door de knieën zal gaan en ze meer zal uitbetalen.
Vanochtend schreef the New York Times dat de hedgefondsen het nu ook overwegen om zich tot het Europese Hof voor de rechten van de mens te richten en de Grieken daar te dwingen om hun rechten als houder van Grieks schatkistpapier te respecteren. Een aanpak die bepaald geen garantie op succes biedt en vele jaren zal duren.

Hier het overzicht van het vijftal genadeloze hedgefondsen:


Och-Ziff
Met 28,4 miljard dollar onder beheer is Och-Ziff uit New York een van de grootste hedgefondsen ter wereld. Het fonds werd in 1994 opgericht door voormalig Goldman Sachs-bankier Daniel Och en kreeg in 2007 een notering aan de NYSE. De familie Ziff (die van uitgeefconcern Ziff-Davis) hielp Och in 1994 in het zadel en schonk haar naam aan het hedgefonds dat nu een van de partijen is die bij de Grieken het onderste uit de kan wil schrapen.

Marathon Asset Management
Het in New York gevestigde Marathon beschrijft zijn belangrijkste competentie als "distressed and situational investing". Oprichter Bruce Richards is lid van de het private sectorcomité dat onderhandelt met de Griekse regering.

York Capital Management
Het eveneens in New York gevestigde York Capital Management is deels eigendom van de Zwitserse bank Credit Suisse en heeft ruim 11 miljard euro onder management. Het vermogen van oprichter/eigenaar Jamie Dinan wordt geschat op 1,2 miljard dollar.

GreyLock Asset Management
De aanpak van GreyLock is gesponnen rond de bijzondere vaardigheden van het management. Het fonds "relies on its extensive investment experience to identify unique, non-consensus opportunities with lower correlation to global markets". De heren  verdienen het geld met specialisaties in twee categorieën: high yield bonds (junk bonds) en schuldsaneringen.

Vega Asset Management
Het in Madrid, Londen en New York gevestigde Vega Asset Management was ooit, met bijna 10 miljard euro onder beheer, een van de grootste Europese hedgefondsen. Vega werd in 1996 opgericht door Ravinder Mehra, een master of the Universe die bij Banco Santander naar de sterren reikte.  Vega dreigde eind vorig jaar al naar de rechter te zullen stappen als de afschrijvingen op de obligaties groter dan 50 procent zouden worden.

 

Woensdag maakte de Wall Street Journal ook bekend dat de FBI weer invallen heeft gedaan bij verschillende hedgefondsen en drie vermogensbeheerders heeft gearresteerd op verdenking van misbruik van voorkennis.