Hedgefunds weer long op goud vanwege angst voor inflatie

2 Connecties

Relaties

Inflatie Goud
1 Bijdrage

Is de goudprijs hersteld na de klapper van vorige maand? Niet helemaal. Maar inflatiezorgen hebben de koers weer een slinger gegeven.

Hegdefondsen hebben sinds 30 april hun long-posities op goud met 19 procent opgeschroefd. De shortcontracten op goud van grote marktpartijen namen met 9,2 procent af. Beleggers maken zich weer zorgen over inflatie. De Federal Reserve maakte begin deze maand bekend dat het door blijft gaan met steunaankopen, en zo nodig zelfs nog uitbreidt. De ECB verlaagde op zijn beurt de rente naar historisch laag niveau.

Donkere week
Het was drie weken geleden even slikken voor de dames en heren die hun portefeuille voor een groot deel gevuld hebben met aandelen in goud. In de donkere week van 15 april daalde de koers van het edelmetaal naar het laagste punt in twee jaar, met als megaklapper op maandag een daling van 8 procent. Door de long-posities is het prijsniveau in de afgelopen twee weken met bijna 5 procent gestegen. Maar dus nog geen volledig herstel. 
 De crash maakte als vanouds de tongen los in de financiële kolommen van de krantenpagina's. Is het goud toch geen goede manier om de belegger te beschermen tegen inflatie? Heeft het edelmetaal zijn hoogste punt bereikt? Onder andere miljardair Warren Buffett mengde zich in de discussie en benadrukte opnieuw de nutteloosheid van het edelmetaal. In de notendop: aandelen en andere activa zijn productief terwijl goud er maar een beetje ligt.

Echt versus papier
De echte die hards beleggen overigens ook helemaal niet in goudaandelen, het zogeheten paper gold, maar in fysiek goud. FTM-columnist Sander Boon waarschuwt dat het aantal papieren claims op goud de fysieke hoeveelheid allang heeft overschreven. 'De termijncontracten resulteren in 95% van de gevallen niet in fysieke levering van goud, maar worden uitgekeerd in dollars. De papieren goudmarkt is dus eigenlijk een dollarderivaat.'

Beleggers die in echt goud beleggen, zijn volgens Sander Boon helemaal niet op zoek naar dollars, of winst, zoals Warren Buffett, maar naar een waardevaste grondstof - voor het geval het financiële systeem in elkaar dondert. Die fysieke vraag naar goud is volgens de andere Nederlandse goudhaan, Willem Middelkoop, overigens - ondanks de recente daling - altijd hoger geweest dan het aanbod. 'Er wordt zo’n 2800 ton goud per jaar uit de mijnen gehaald terwijl de jaarlijkse vraag 4100 ton is. Het is al jaren zo dat er structureel meer vraag dan aanbod is.'