© ANP / Robin Utrecht

En toen stond heel de polder in zijn hemd

3 Connecties
38 Bijdragen

Nederland heeft de strijd om Unilever gewonnen: het hoofdkantoor komt in Rotterdam te zitten. Een vrucht van het gunstige vestigingsklimaat, jubelde de regering. Een opsteker voor het afschaffen van de dividendbelasting, zei lobbyorganisatie VNO/NCW. Bleek daar even niets van te kloppen.

Zelden zijn de polderjongens zo in hun hemd gezet. Premier Rutte, zijn coalitiegenoten, de opperbazen uit het old boys-netwerk en natuurlijk de onvermijdelijke Hans de Boer van VNO/NCW: maandenlang hebben ze ons voorgehouden dat afschaffing van de dividendbelasting absoluut noodzakelijk was. Noodzakelijk om Nederland als vestigingslocatie voor buitenlandse multinationals aantrekkelijk te houden; noodzakelijk om Nederlandse multinationals Nederlands te houden.

Tegen de voltallige oppositie in (op het oikofobe Forum voor Democratie na, dat steevast de ontwortelde, cosmopolitische financiële elite steunt), bezwoeren Rutte, Seegers, Pechthold en Buma ons dat de baten van afschaffing de niet geringe kosten – pakweg 1,4 miljard euro op jaarbasis – ruim zouden overtreffen.

Toen gisteren de kogel alsnog door de kerk ging en het Brits-Nederlandse Unilever bekendmaakte dat de hoofdvestiging van het concern aan het Rotterdamse Weena zou komen, waren de polderjongens en -meisjes er dan ook als de kippen bij om hosanna te kraaien.

In een eerste reactie liet Rutte weten blij te zijn met het besluit vanwege de werkgelegenheid die het oplevert; minister Eric Wiebes van Economische Zaken wist te melden dat de komst aangaf dat Nederland een ‘aantrekkelijk vestigingsklimaat’ heeft. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bestond het om te twitteren dat ze het een ‘verstandige keuze’ van Unilever vond: ‘goed voor het bedrijf, voor de stad, voor Nederland, voor de Sustainable Development Goals.’

De Boer van VNO/NCW noemde het ‘een prachtige opsteker voor ons vestigingsklimaat’ voor ‘maatregelen uit het regeerakkoord zoals de afschaffing van de dividendbelasting’, en voor ons stelsel van corporate governance, waar iedereen in Nederland voordeel van zou hebben. De lokale bestuurder van VNO/NCW, Bert Wijbenga, deed er nog een fijn schepje bovenop door na bekendmaking van het nieuws in het AD te pleiten voor meer huizen voor miljonairs. Dit onder het motto: deze mensen geven geld uit, en daar hebben we uiteindelijk allemaal profijt van.

Rutte-3 geeft die 1.4 miljard op jaarbasis gewoon voor de kat zijn kut weg

Tot Chief Financial Officer van Unilever Graeme Pitkethly het met een paar rake citaten in De Telegraaf als lariekoek bestempelde. Er komen hoogstens enkele tientallen banen naar Rotterdam. En de afschaffing van de dividendbelasting heeft bij die beslissing ‘geen enkele rol’ gespeeld: ‘Het is slechts 0,6% van de waarde van het aandeel, terwijl een normale koersschommeling al op zo’n 1 à 2% per dag ligt. Daarnaast betalen Amerikaanse aandeelhouders toch al geen dividendbelasting, want die kunnen de belasting in de Verenigde Staten aftrekken.’

Ook verandert de belastinggrondslag van Unilever door de beslissing niet: Nederland vangt straks nog net zo veel (of beter: net zo weinig) als ervoor.

Oftewel: Rutte-3 geeft die 1.4 miljard op jaarbasis gewoon voor de kat zijn kut weg. Terecht dat de oppositie het kabinet oproept om de afschaffing van de dividendbelasting te schrappen. Als een maatregel alleen maar geld kost en niets opbrengt, is het gewoon een stupide maatregel.

Overigens is die CFO van Unilever een Brit. Een Nederlander zou zijn collega's nooit zo hebben laten vallen. Collectief leren liegen, dat is de kracht van de polder.