
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Veerkracht en een lange adem
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
Cora van Nieuwenhuizen heeft een lobbyverbod maar bemoeit zich met het werk van klimaatminister Jetten
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
© ANP, Koen van Weel
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Frans Eusman, topmanager bij Heineken, is sinds kort voorzitter van de Nederlandse afdeling van anti-corruptiewaakhond Transparency International. De bierbrouwer was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws vanwege corruptie en andere wanpraktijken, waarbij het bedrijf weinig blijk gaf van transparantie.
De huidige ‘executive director Global Audit’ van Heineken, Frans Eusman, is sinds anderhalve maand onbezoldigd bestuursvoorzitter van de Nederlandse afdeling van Transparency International, een organisatie die wereldwijd corruptie in kaart brengt en bestrijdt. Volgens de vacature vergt de functie acht uur per week. De rest van zijn werkweek brengt Eusman door op het hoofdkantoor van Heineken, eveneens aan de Singelgracht in Amsterdam.
Transparency International is vooral bekend van de jaarlijkse Corruptie Perceptie Index, een rangschikking van landen op basis van waargenomen corruptie. Op de lijst van 2022 staat Nederland op de achtste plaats, zo werd eind januari bekend, met een 8,0 – een rapportcijfer dat sinds vijftien jaar een dalende trend vertoont. De organisatie zet zich in voor ‘integriteitsbevordering bij de overheid, politiek en het bedrijfsleven, zowel lokaal als internationaal,’ vertelde algemeen directeur Lousewies van der Laan eerder in een podcast van Follow the Money.
Volgens de interne bestuursregels is de voorzitter van de vereniging ‘het gezicht’ van de organisatie, samen met Van der Laan, voormalig lid van het Europees Parlement en van de Tweede Kamer voor D66. In het bestuur zitten verder onder meer Betty Feenstra (directeur bestuursondersteuning bij de Raad van State), Belle Webster (hoofd IT en cybersecurity van de haven van Amsterdam) en Leonard Zijlstra (voormalig directeur van ontwikkelingsorganisatie Terre des Hommes).

Eusman werd op 13 december 2022 benoemd tijdens de algemene ledenvergadering van Transparency International. De Nederlandse tak heeft een kleine 400 individuele en 24 institutionele leden, waaronder ABN AMRO, de Rabobank, Schiphol, Siemens en – jawel – Heineken.
Ook SBM Offshore, dat met smeergeld opdrachten verwierf in Angola, Equatoriaal-Guinea en Angola, is lid van Transparency International. Tegen SBM Offshore loopt een strafrechtelijk onderzoek in Monaco; het bedrijf betaalde de afgelopen tien jaar in totaal ruim 800 miljoen dollar aan schikkingen in corruptiezaken.
Heineken kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws vanwege corruptie en andere wanpraktijken. Follow the Money bracht onder meer een omvangrijke corruptiezaak in Nigeria aan het licht, liet zien dat een militaire staatsgreep voor Heineken geen reden was om uit Myanmar te vertrekken en onthulde dat de brouwer aanvankelijk gewoon bier bleef produceren in Rusland, ondanks de internationale oproep tot sancties na de inval op Oekraïne. Drie dagen na die publicatie kondigde de brouwer aan écht te zullen vertrekken, maar bijna een jaar later heeft het zijn dochteronderneming nog steeds niet verkocht.
In Burundi werkt Heineken nauw samen met de corrupte autoriteiten van dat land en stond de dochteronderneming jarenlang onder formele leiding van een magistraat die tegelijkertijd voorzitter was van het Grondwettelijk Hof van dat land. En vorige week beschuldigde een groep boeren de Ethiopische staat van landroof en marteling, toen hun dorp en akkers moesten plaatsmaken voor een nieuwe brouwerij van Heineken.
Transparantie is bij een verzoek om wederhoor aan Heineken vaak ver te zoeken. Communicatie verloopt uitsluitend per e-mail en de meeste vragen van Follow the Money blijven onbeantwoord. Inzage in rapporten en interviews met betrokkenen worden stelselmatig geweigerd.
‘Je moet iemand loskoppelen van zijn bedrijf’
Global Audit, de divisie waar Eusman het voor het zeggen heeft, moet wereldwijd goed bestuur binnen Heineken waarborgen en de effectiviteit van risicomanagement en interne controles in de gaten houden. In de hiërarchie van Heineken bevindt Eusman zich net onder het Executive Team (de directie).
‘In de praktijk huurt de afdeling vooral accountants van grote kantoren in om mooie rapporten te schrijven, waarin staat dat alles goed gaat,’ zegt voormalig manager Hans Wesseling. Hij is gespecialiseerd in bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en werkte tussen 1991 en 2005 op de afdeling personeelszaken van Heineken. ‘Het is de lichtst mogelijke toets voor goed gedrag, niet bedoeld om problemen fundamenteel aan te pakken. Misschien is het nu anders, maar in mijn tijd kwam het daarop neer.’
Een voormalig manager die recenter bij Heineken in Afrika werkte en intern contact houdt, bevestigt dat het er nog steeds zo aan toe gaat. ‘Ze praten daar recht wat krom is,’ zegt deze bron.
De oud-manager denkt dat Eusman in zijn nevenfunctie zal lobbyen om minder hard op te treden tegen corruptie binnen bedrijven, en dat Heineken gebruik zal maken van zijn positie: ‘Kijk ons eens, we leveren de voorzitter van Transparency International. Daar zit je niet als je zelf niet brandschoon bent.’
‘Het is een vreemde combinatie van functies,’ zegt Wesseling. ‘Ik snap niet dat Transparency International een actieve manager van een multinational als voorzitter aanstelt.’
Wie wel enthousiast is over Eusmans benoeming, is Paul Arlman. Hij was van 2007 tot 2015 voorzitter van het bestuur van Transparency International Nederland. ‘We hadden vaak te maken met een gebrek aan professionalisme. We hebben niet alleen mensen nodig die het beste met de wereld voorhebben, maar ook bestuurders met een zakelijke instelling, die weten hoe dingen werken. Als je bij Heineken op die functie zit, heb je je sporen verdiend en ik ga ervan uit dat ze binnen de raad van bestuur goed over deze dubbele pet hebben nagedacht.’
Arlman denkt bovendien dat de dubbelfunctie een preventieve werking kan hebben. ‘Als voorzitter van Transparency International kijk je wel twee keer uit voordat je bij Heineken een controversiële beslissing neemt. Dat zou de organisatie schaden.’
‘Bedrijven mogen geen legitimiteit ontlenen aan hun lidmaatschap van onze vereniging of samenwerking’
‘Ik zat zelf in de selectiecommissie voor de nieuwe voorzitter,’ zegt Van der Laan telefonisch. ‘We hebben ons afgevraagd wat het risico op belangenverstrengeling is en hoe we het vinden om iemand van een big corporate in ons bestuur te hebben. Je moet je bewust zijn van de lijntjes die er lopen. De beste manier om belangenverstrengeling te voorkomen is om erover te spreken. Wij zagen geen risico.’
Dat Heineken bij veel schandalen betrokken is, vindt Van der Laan irrelevant. ‘Je moet iemand loskoppelen van zijn bedrijf; wij gaan geen relatie aan met zijn bedrijf maar met hem als persoon. Hij straalt bedachtzaamheid en integriteit uit. We merkten echt: hij begrijpt het.’
Van der Laan vindt het van belang dat Transparency International geen denktank is ‘die een rapport publiceert waarmee later niets meer gebeurt’. ‘We willen werken met mensen die met hun poten in de modder staan, die te maken hebben met alle verschillende aspecten van corruptie, om samen oplossingen te formuleren.’
Ze zegt niet bang te zijn dat haar organisatie wordt gebruikt om goede sier mee te maken. ‘Daarvoor gelden een paar heel strenge regels: bedrijven mogen geen legitimiteit ontlenen aan hun lidmaatschap van onze vereniging of samenwerking. Wij dienen niet tot greenwashing.’
Als een van de prominenten van Transparency International is Eusman volgens de bestuursregels van de ngo ook verantwoordelijk voor de externe vertegenwoordiging van de organisatie. Follow the Money heeft inmiddels een interviewaanvraag ingediend en verwacht de nieuwe voorzitter van de anti-corruptiewaakhond binnenkort te kunnen spreken.
Reactie Heineken
Follow the Money wilde Heineken telefonisch enkele vragen stellen, maar een woordvoerder liet weten alleen per mail beschikbaar te zijn. We vroegen onder meer of de nevenfunctie van Eusman is besproken in de raad van bestuur, of Heineken vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling en of het geen vreemd signaal is dat een bedrijf dat verwikkeld raakte in talrijke schandalen de voorzitter van Transparency International Nederland levert. We vroegen voorts of Heineken meer transparantie zal betrachten nu zijn topmanager Frans Eusman voorzitter is van Transparency International.
Onze mail bleef onbeantwoord.
31 Bijdragen
Roland Horvath 7
Geciteerd uit het artikel:
Transparency International is vooral bekend van de jaarlijkse Corruptie Perceptie Index, ...
vertelde algemeen directeur Lousewies van der Laan ....
Van der Laan ... ‘We willen werken met mensen die met hun poten in de modder staan, ...
Einde citaat.
'... die met hun poten in de modder staan, ....'
Het liefst niet letterlijk.
Een ander aspect. Het zogenaamde liberale is veelal verworden tot neoliberaal.
De markt, het geld regeert. Ook over de uiterwaarden.
Een fout, die in tal van Europese staten zo niet in veel meer, is gemaakt.
Met af en toe catastrofale overstromingen als gevolg.
John Janssen 4
Roland HorvathHeeft men weinig aan in Valkenburg. De slogan "de politiek is er voor u" durven ze daar niet meer te gebruiken.
Roland Horvath 7
John JanssenSuzy Willemsen 1
Maik van Rossum
Harry van der Velde 2
ben wellerdieck 4
Goed gezegd Paul! Duidelijker kun je het niet hebben!
Maar Lousewies is ook niet mis: ‘We willen werken met mensen die met hun poten in de modder staan, die te maken hebben met alle verschillende aspecten van corruptie, om samen oplossingen te formuleren.’ Poten in de morele modder en handen die druipen van het bloed!
Hoe transparant wilt u het hebben?
Arthur Venis 3
ben wellerdieckDat je überhaupt de woorden “dubbele pet” al gebruikt in je hiep-hiep-hoera verhaal over de nieuwe voorzitter. Het is werkelijk bij de wilde spinnen af.
Kom uit je bubbel.
Pieter Jongejan 7
Transparency international kan alleen geloofwaardig beleid voeren als zij over voldoende inzicht in de praktijk beschikt. Dat is niet alleen hier, maar bij ieder overheidsbeleid een dwingende voorwaarde. Het uitbesteden van werk aan accountantskantoren maakt de opdrachtgever dom.
Vanuit dit perspectief is het dus geen verkeerde zaak om iemand uit een internationaal aan te stellen. dan haal je kennis in huis. Maar dan moet je natuurlijk tegelijkertijd flankerende maatregelen nemen om die persoon te controleren. Nooit alle eieren in 1 mandje.
John Janssen 4
Logisch dat men de fabrieken nog niet heeft verkocht. Er is geen internationale koper voor te vinden, en een nationaal gegadigde zal er peanuts voor geven met een gegarandeerde salaris cut van 50% voor de huidige werknemers. Super sociaal dus van Heineken om de boel draaiende te houden.
Heineken staat gewoon ergens op plaats x van de tig duizenden buitenlandse bedrijven die nog direct, dus daar gevestigd, en indirect handelen met Vladimir&Co.
Hoe dat mogelijk is, sinds vdL haar duizenden ambtenaren ter controle hierop heeft uitgezonden, is mij nog steeds een raadsel! Die lijn is toch overduidelijk rood gekleurd, of toch niet!?
Pieter Jongejan 7
John JanssenMaak mij groot dan dan wordt de koopkracht van uw loon en pensioen steeds kleiner door een hogere inflatie. Het vermogen van Oekrainse oligarchen en Amerikaanse wapenproducenten wordt zo steeds hoger. Maak fossiele olie en gas in Europa duur en in China en India goedkoop dan bevorder je de lonen en pensioenen bij de mensen met een laag inkomen en zonder assets (eigen huis) in Europa? Of is het slimmer en socialer om de elites op eigen kosten oorlogen te laten uitvechten?
Dat krijg je met politici die niet wille weten dat de Oekraine het meest corrupte land van Europa is en die niet weten waarom de petrodollar stijgt terwijl de Amerikanen al sinds 1975 een tekort op de betalingsbalans hebben. Bij DNB hebben ze nog niet bhgegrepen dat de arbeiudsinkomensquiote trendmatig moet dalen als je een Cobb-Douglas productiuefunctie gebruikt in je DSGE modellen. Kortom je hebt deskundigheid en praktijkervarting nodig om goed beleid te kunnen formuleren.
John Janssen 4
Pieter JongejanMijn mening over Zelenski en Co. steek ik ook niet onder stoelen of banken. 'Verketter' een vdL en Metsola, zij het mild, ook voor hun absurde en te emotionele toezeggingen qua EU toetreding terwijl de miljoenendans van menig lid van de regering van Zelenski met hulpfondsen nu al reeds goed zichtbaar wordt.
Er is al vaak geschamperd over de terughoudendheid van diversen lidstaten om zware middelen te sturen. Is het werkelijk de angst voor het kannibaliseren van de eigen defensievoorraden, of speelt er iets anders achter de schermen? Het slappe excuus van een "we willen met te zwaar materieel niet escaleren" gaat er niet meer in natuurlijk!
Een dikke 30 biljoen schuld toch bij onze buren van 'over de grote rivier'? En nog steeds niet failliet!
Pieter Jongejan 7
John JanssenDaarom verwijs ik naar DNB en hun DSGE-modellen omdat een negatieve reële rente het kenmerk bij uitstek is dat we al lang met een oorlog te maken hebben. Tijdens WW1 en WW2 lag de reële rente op ongeveer minus 20% per jaar. In 2017 werd de nederlandse kapitaalmarktrente negatief. Dat was vijf jaar voor de inval van Rusland in de Oekraine en drie jaar voor de Covid uitbraak.
Thans ligt de reële kapitaalmarktrente rente op ongeveer minus 10% per jaar (3% minus 14%) en volgend jaar wellicht op minus 5 of 6% als de prijs van olie en gas verder zakt. Om de koopkracht op peil te houden is maw een veel hogere reële kapitaalmarktrente nodig en wel een positieve. Dit is wat politici en Klaas Knot hadden moeten zeggen, maar wat ze nalaten. De arbeidsinkomensquote zal echter als gevolg van de aanhoudend negatieve reële kapitaalmarktrente blijven dalen en zich niets aantrekken van de vaste 67% voor het arbeidsaandeel in de Cobb Douglas productiefunctie. Centrale bankiers spelen het misleidende spelletje van de financiële elite mi mee.
De keuze voor een model met ingebakken inkomensverdeling heet de kluit bewust belazeren.
Lourens J Posthumus
Alex Hoen 4
Scato van Opstall
Arthur Venis 3
Natuurlijk moet iemand de tijd krijgen om zich te bewijzen, maar de manier waarop Transparency International dit zelf “uitlegt” is op zijn minst bedenkelijk.
Soms denk ik dat het beter is te stoppen met het lezen van dit soort artikelen.
Berend Pijlman 13
"De Nederlandse tak heeft een kleine 400 individuele en 24 institutionele leden, waaronder ABN AMRO, de Rabobank, Schiphol, Siemens en – jawel – Heineken."
Dus andere landen zullen ook hun allergrootste multinationals in de club hebben. Dan weet je al wel dat het niet zozeer gaat om corruptie waar de gewone inwoners tegenaan lopen maar dat het gaat om corruptie waar deze bedrijven last van hebben. Bijvoorbeeld het door bedrijven meeschrijven aan wetgeving zal niet onder corruptie vallen. Naast bouwleges nog een ambtenaar moeten omkopen voor een bouwvergunning zal wel corruptie zijn. Boetes voor milieuovertredingen van 0,001% van de winst zal geen corruptie zijn maar de politie kunnen afkopen om geen bekeuring te krijgen wel. Dus de netwerkcorruptie is geen corruptie. Dat is gewoon "weten hoe dingen werken".
Marc Fahrner 7
Berend PijlmanEn o, o, wat zijn we trots op ‘ons’ wereldmerk Heineken.
Marc Fahrner 7
Stom. Natuurlijk. Niet gerealiseerd. Hoe kúnnen er eigenlijk nog twijfels zijn?
Eveline Bernard 6
De vos preekt de passie..
Wat een ballentent.
squarejaw 5
Robert Schipperhein 3
Wellicht overheen gelezen; maar hoe lang staat het verzoek tot interview met vz nu uit?
Bij 1-2 weken is de publicatie wat prematuur. Bij 4+ weken is dat een signaal dat ze zelf weten dat ze fout zitten.
Olivier van Beemen 1
Robert SchipperheinMark Hanhart
Olivier van BeemenRobert Schipperhein 3
Olivier van BeemenRobert Schipperhein 3
Olivier van BeemenOlivier van Beemen 1
Robert SchipperheinEr is contact, binnenkort meer.
Mark Hanhart
Toch wil ik graag reageren op dit specifiek artikel. Ben persoonlijk van mening dat jullie hier de plank enigszins mis slaan. Jullie trekken verbanden die feitelijk niet te onderbouwen zijn. Uiteraard is het jullie goed recht om ook mede-ngo’s, die aan jullie zijde staan, de maat te nemen. Doe dat aub dan wel op basis van feiten niet op basis van aannames. Er zijn genoeg boeven en misstanden die zowel TINL als FTM aan de kaak proberen te stellen. Lousewies van de Laan en Paul Arlman zeggen verstandige dingen in uw artikel, hetgeen inderdaad gelukkig zorgt voor gemengde lezer reacties (in tegenstelling tot de teneur van jullie artikel).
Wil daar graag (als één van jullie enthousiaste lezers) daar nog een additionele argument aan toevoegen, waarmee hopelijk meteen voor iedereen duidelijk wordt waarom je vragen kunt stellen bij de door jullie gelegde verbanden. Jullie zullen regelmatig kennis nemen van de volgende feiten relaas die OM publiceert bij een settlement. Meer dan eens wordt als verzwarende element daarin vermeld, dat Compliance, Legal en/of Audit “voldoende” hun zorgen kenbaar hebben gemaakt. In huidig tijdsgeest kan OM zelfs tegen hun persoonlijk optreden als OM vindt dat niet het geval is. Het is dan wel heel gemakkelijk om vanaf de zijlijn dergelijke ongefundeerde uitspraken te doen.
- zie vervolg hieronder -
Mark Hanhart
Voor de goede orde, weet persoonlijk niets meer dan jullie over de feitelijke situatie in dit specifiek geval. Uit publieke bronnen valt makkelijk te bevestigen dat Frans Eusman niet Heineken vertegenwoordigt in deze functie die hij persoonlijk is aangegaan. Hij zal uiteraard zijn referentie kader meenemen, echter zoals velen in de reacties aangeven is dat waarschijnlijk juist effectief in deze rol. Wilde daarom ook deze (meer persoonlijk) perspectief aan jullie lezers meegeven. Heineken als bedrijf is wat mij betreft iets anders. Frans zal ongetwijfeld wel met zijn werkgever gesproken hebben over deze prive aangelegenheid. Ook daarover betwijfel ik een complot gedachte dat daar vanuit green-washing gedachte in mee gegaan zijn (als ze al daar formeel iets over te zeggen hadden). Jullie artikel maakt kristal helder dat voor Heineken meer downside risico’s hieraan kleefden dan upside, zeker bij dergelijke sensatie verslaggeving, jammer.
Olivier van Beemen 1