Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer

China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?

66 artikelen

© Ming Ong

Heineken deed in 2019 zijn bezittingen in China over aan staatsbedrijf China Resources, dat in ruil een licentie kreeg om hun bier te brouwen en te verkopen. Het staatsbedrijf betrekt zijn hop van boerderijen in Xinjiang, waar sprake lijkt te zijn van onvrijwillige arbeid. De samenwerking levert Heineken honderden miljoenen op.

0:00
Dit stuk in 1 minuut

Wat is het nieuws?

  • In 2019 verkocht Heineken zijn Chinese activiteiten aan staatsbedrijf China Resources en gaf dat een licentie om hun bier te brouwen. In ruil daarvoor kreeg Heineken een flink aandeel in China’s grootste bierbrouwer, CR Beer. De twee werken in China innig samen.
  • Het Chinese bedrijf haalt hop voor zijn bieren uit Xinjiang, waar minderheden op grote schaal worden onderdrukt – ook op de boerderijen waar de hop vandaan komt.

Waarom is dit relevant?

  • In Xinjiang worden mensenrechten op grote schaal geschonden, zelfs in die mate dat verschillende instanties – waaronder de Tweede Kamer – tegenwoordig stellen dat daar sprake is van genocide. 
  • Toen Heineken een partnerschap met CR Beer aanging, waren de mensenrechtenschendingen al geruime tijd bekend.
  • Na vragen van Follow the Money stelt Heineken dat bij de Heinekenpilsjes die CR Beer brouwt ‘geen van de ruwe hop en gerst afkomstig is uit China; deze ingrediënten zijn 100% geïmporteerd’. Maar partner CR Beer haalt volgens Chinese media wel degelijk hop uit Xinjiang.
  • Heineken vindt dat het als minderheidsaandeelhouder niet verantwoordelijk is voor wat CR Beer doet, maar deskundigen stellen dat de activiteiten van beide bedrijven zo verweven zijn dat Heineken wel degelijk verantwoordelijkheid draagt. Bovendien staat de werkwijze van CR Beer haaks op hun eigen mensenrechtenbeleid.

Hoe hebben we dit onderzocht? 

  • Follow the Money onderzocht openbare Chinese berichten en legde die voor aan Xinjiang-experts. Zij bevestigden dat die berichten sterke aanwijzingen bevatten dat er sprake is van dwangarbeid.
  • Ook legden we het partnerschap van Heineken en CR Beer voor aan deskundigen op het gebied van verantwoord ondernemen.
Lees verder

De mensen die Heineken in april 2019 in Shanghai vertegenwoordigden, waren niet de minsten. Namens de bierbrouwer stapten Richard Raymond Weissend, de chef van Heineken Management China, Dolf van den Brink, indertijd de topman van Heineken Azië, grootaandeelhouder Charlene de Carvalho-Heineken en haar echtgenoot het podium op. Ze namen plaats achter een tafel in de vorm van een bootje met het groene Heinekenlogo met de rode ster. 

Dat de dochter van Freddy Heineken acte de presence gaf is opmerkelijk; ze houdt zich gewoonlijk op de achtergrond. Maar dit was een belangrijke gebeurtenis: in deze volle zaal vond de Strategic Cooperation Ceremony plaats tussen Heineken en zijn voormalige concurrent China Resources Beer. Ook die had vier toppers op het podium staan. Een van hen was Fu Yuning, de hoogste baas van China Resources Holding, het moederbedrijf van CR Beer.

De acht op het podium zwaaiden met een bierflesje in de hand naar het publiek. Achter hen prijkte een enorme afbeelding van een flesje Heineken en een flesje Snow – CR Beers topmerk – die met elkaar proosten, tegen een achtergrond van groen vuurwerk.

In berichten over de ceremonie roemde Heineken de kansen die de samenwerking met CR Beer bood. Over risico’s werd niet gesproken. Opmerkelijk, want het bedrijf heeft nauwe banden met de Chinese Communistische Partij (CCP) en betrekt zijn hop van enorme boerderijen in de provincie Xinjiang, waar volgens internationale onderzoekers sprake is van dwangarbeid.

Zo constateerde Xinjiang-onderzoeker Adrian Zenz in december 2019 op basis van Chinese overheidsdocumenten dat in Xinjiang op grote schaal sprake is van gedwongen arbeid van Oeigoeren en Turkse minderheidsgroepen. Dat de Chinese overheid Oeigoeren op grote schaal opsluit, is al bekend sinds september 2017 (zie kader).

Onderdrukking in Xinjiang

Op 10 september 2017 publiceerde Human Rights Watch een rapport waarin het stelde dat China sinds april 2017 ‘duizenden mensen’ heeft opgesloten in instellingen voor ‘politiek onderwijs’. Een dag later meldde Radio Free Asia het bestaan van heropvoedingskampen.

Over de omvang van de operatie werd in mei 2018 meer bekend. Onderzoeker Adrian Zenz publiceerde toen in het blad China Brief een schatting op basis van door hem gevonden Chinese overheidsdocumenten: in de kampen zouden honderdduizenden, misschien wel een miljoen mensen vast ziten. Het bestaan van de kampen werd die maand ook aangetoond door een Canadese student die gebruik had gemaakt van satellietbeelden. 

Onafhankelijk onderzoek doen in Xinjiang zelf is vrijwel onmogelijk

In november 2019 beschreef The New York Times op basis van vierhonderd interne Chinese overheidsdocumenten hoe alomvattend het surveillance- en repressiesysteem was. In mei 2022 publiceerde een internationaal consortium van journalisten de Xinjiang Police Files, een enorme verzameling interne overheidsdocumenten over de kampen.

Onafhankelijk onderzoek doen in Xinjiang zelf is vrijwel onmogelijk. Al jaren weigert China onafhankelijke onderzoekers en ngo’s toe te laten. Journalisten die de aantijgingen willen onderzoeken, wordt het werken vrijwel onmogelijk gemaakt. Dat is waarom onderzoekers, ngo’s en media, zoals Follow the Money, zich noodgedwongen baseren op openbare Chinese bronnen (mediaberichten, aanbestedingsdocumenten) en/of gelekte documenten en satellietbeelden, en waarom we alleen kunnen spreken van ‘aanwijzingen’ of ‘signalen’: niemand kan hard bewijs verzamelen.

Lees verder Inklappen

De ‘gouden slag’

De strategische samenwerking met CR Beer is voor Heineken van groot belang. Hoewel Heineken al sinds 1983 in China actief is, heeft het er nooit een sterk distributienetwerk weten op te zetten.

In zijn jaarverslag 2017 meldde Heineken dan ook dat de verkoop in China en Vietnam ‘onder druk’ stond. Dat jaar was hun aandeel in de Chinese biermarkt maar 0,5 procent. Hun Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch deed het met 16 procent aanzienlijk beter. Wilde Heineken na de rest van de wereld ook China veroveren, dan moet er iets veranderen. Maar wat?

De Chinezen in eigen land verslaan leek onmogelijk. Dan maar samenwerken, moeten ze op het hoofdkantoor in Amsterdam hebben gedacht. Op 3 augustus 2018 maakte Heineken het plan voor samenwerking met China’s grootste bierbrouwer bekend met een uitgebreide presentatie door topman Jean-François van Boxmeer.

Het nieuws werd wereldwijd opgepikt. Het AD schreef dat Heineken ‘een gouden slag’ had geslagen. Vrijwel niemand meldde dat Heineken die had binnengehaald met een staatsbedrijf dat trouw de lijn van de CCP volgt. 

In het ESG-jaarverslag 2021 meldde CR Beer dat het leiderschap van de CCP in hun organisatie is verankerd. Belangrijke bedrijfsbeslissingen worden met het interne partijcomité besproken. In 2021 volgden zeventien topmanagers van CR Beer een training op de Centrale Partijschool, waar het partijkader wordt opgeleid. Het ESG-verslag meldde bovendien dat van de tweehonderd jonge managers er 161 lid waren van de CCP; dat is 81 procent. 

Het logo van CR, vier witte ‘dakjes’ in een geel vlak, symboliseert hun ‘consistente loyaliteit en betrouwbaarheid jegens de Partij’.

 

 

 

 

Zo zit de deal tussen Heineken en CR Beer in elkaar

Heineken nv neemt een belang van 40 procent in CRH (Beer) Ltd, statutair gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. De overige 60 procent is in handen van China Resources Enterprises (CRE), een volle dochter van staatsbedrijf China Resources Group.

CRH (Beer) Ltd heeft bijna 52 procent van de aandelen in China Resources Beer (Holdings) Co Ltd, dat aan de beurs in Hong Kong staat genoteerd. Omdat Heineken slechts 40 procent in de joint venture heeft, bedraagt het uiteindelijke indirecte belang van de Amsterdammers in CR Beer 20,67 procent.

In een aantal voormalige dochterbedrijven, waaronder drie brouwerijen, heeft Heineken nu nog een belang van 20,67 procent over. Ook heeft het nu een aandeel in de brouwerijen van CR Beer. Heineken verstrekte CR Beer bovendien een licentie om Heinekenbier te brouwen. Verder tekenden Heineken en CR Beer een overeenkomst die regelt wat CR Beer met Heinekens overige premiumbieren mag doen.

Een aanmerkelijk deel van Heinekens winst komt voort uit de deal met CR Beer

CRE kocht op zijn beurt voor 464 miljoen euro aandelen in Heineken nv. Daarmee verkregen de Chinezen een belang van 0,9 procent in de Amsterdamse brouwer.

Onderaan de streep kostte de deal Heineken bijna 2 miljard euro, een investering die het bedrijf de komende jaren verwacht terug te verdienen met royalties en (vooral) dividend.

Wat de deal Heineken jaarlijks oplevert, is niet bekend. De jaarverslagen tonen alleen de nettowinst van alle joint ventures en partnerschappen samen. In 2021 was die 250 miljoen euro, in 2022 zakte die naar 223 miljoen. Heineken schrijft dat het aandeel van de joint venture met CR Beer ‘materieel’ is, wat wil zeggen dat een aanmerkelijk deel van de winst voortkomt uit de deal met de Chinese partner.

Heineken onderhandelde rechtstreeks met China Resources Enterprise over de deal. CRE is de incubator van de China Resources Group, opgericht door de CCP, en uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld. De CRG bestaat uit een conglomeraat van bedrijven waarvan er acht beursgenoteerd zijn. Een daarvan is CR Beer. 

China Resources kreeg juli 2022 de status ‘staatsinvesteringsmaatschappij’ toegekend. Slechts vijf bedrijven kregen dat jaar die status, die ten doel heeft de concurrentiepositie en de industriële structuur te versterken, met het oog op de economie en de nationale veiligheid.

Lees verder Inklappen

Win-win op een groeimarkt

Op 4 november 2018 werd de overeenkomst voor de samenwerking getekend. Die komt er in het kort op neer dat Heineken en CR Beer een belang in elkaars bedrijven nemen, de Amsterdammers hun drie Chinese brouwerijen verkopen en CR Beer in licentie Heineken gaat brouwen. Nadat de toezichthouders en wetgevers in beide landen akkoord waren gegaan, werd de samenwerking op 29 april 2019 beklonken.

Uit persberichten van zowel Heineken als CRE wordt duidelijk dat ze de samenwerking allebei als een win-win zien. Heineken-topman Jean-François van Boxmeer sprak van een ‘strategisch partnerschap voor de lange termijn’. Het wijdvertakte distributienetwerk van CR Beer moet ervoor zorgen dat Heinekens biermerken voortaan overal in China verkrijgbaar zijn. Ook kan Heineken profiteren van CR Beers kennis van de Chinese markt. 

Chen Lang, de voorzitter van CRE, benadrukte dat zijn bedrijf nu beschikt over premium bieren die tot dan toe in hun assortiment ontbraken. De Chinezen willen met Heineken onderzoeken welke andere topbieren ze nog meer kunnen brouwen. ‘In Heineken hebben we de perfecte partner gevonden om onze ambities in China en de groei in het buitenland te realiseren,’ zei Chen.

Drie jaar nadat de samenwerking van start ging, zijn de verwachtingen van beide topmannen uitgekomen. Ondanks de coronacrisis wist CR Beer te groeien. In 2022 steeg de omzet ten opzichte van 2021 met 5,2 procent.

Na Heineken en Heineken 0.0 ging CR Beer ook Amstel en Heineken Silver brouwen. Dat laatste biertje, met een laag alcoholpercentage (4 procent), werd eerst in Vietnam en kort daarna met veel succes op de Chinese markt gebracht. 

Heineken rapporteerde over 2022 een hogere winst dan verwacht. Dat hield vooral verband met het sterke herstel van de activiteiten in Azië. Het economische belang daarvan bedroeg – gebaseerd op hun aandelenbelang in CR Beer – volgens Heineken eind 2022 bijna 4,4 miljard euro. Die markt zal de komende jaren alleen maar groeien, verwacht Heineken. Terwijl sommige traditionele biermarkten, zoals de Europese, al aardig zijn verzadigd, zijn er in Azië en vooral in China volop groeimogelijkheden – zeker met de steun van een partner als CR Beer.

Hop uit Xinjiang

Maar wie is die partner precies en waar haalt CR Beer zijn grondstoffen vandaan? De afgelopen maanden onderzocht Follow the Money de banden tussen CR Beer en de Chinese overheid, met name die in de provincie Xinjiang. Daar is volgens tal van wetenschappers, onderzoeksjournalisten, mensenrechtenorganisaties en recent ook de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties sprake van ernstige schendingen van de mensenrechten. Op 25 februari 2021 constateerde ook een meerderheid van de Tweede Kamer dat in China genocide op de Oeigoeren plaatsvindt.

In zijn jaarverslagen stelt CR Beer dat het hop afneemt van buitenlandse en binnenlandse partijen uit het ‘noordwesten’ van China. Het bedrijf specificeert niet of dat Gansu betreft of Xinjiang, de twee Chinese provincies waar de meeste hop wordt verbouwd. Maar uit wat Chinese bronnen melden, blijkt dat CR Beer zijn hop betrekt van staatsboerderijen en tussenhandelaren in Xinjiang.

In september 2020 trok een verslaggever van Tianshan Net News naar Xinjiang voor een verslag over de hopoogst. Op de Xinjiang Landbouwacademie ontdekte hij dat in die provincie 20 duizend mu met hop is beplant. In zijn artikel ‘Xinjiang hopoogst: de hop is geurig en bedwelmend’ schrijft hij onder andere over de oogst in het dorp Yuanhu, gelegen in Hutubi County. De coöperatie die daar de hopvelden beheert, heeft een contract met CR Beer. Dat betekent volgens hem dat de verkoop van de hop is ‘gegarandeerd’.

Arbeidstransporten, overtollige arbeidskracht en ‘armoedebestrijding’

Follow the Money vond zeven gebieden in Xinjiang die direct of indirect aan de Chinese brouwer leveren. Zo zegt een partijfunctionaris van een hopbedrijf in het landbouwgebied Yanqi Reclamation Area op een lokale overheidssite dat zijn bedrijf een langetermijncontract met Chinese brouwers heeft, waaronder CR Beer. In datzelfde nieuwsbericht schetst een inkoopmanager van CR Beer hoe de ingekochte hop naar hun 96 brouwerijen gaat, verspreid over het hele land. 

De verkoop van hop uit Xinjiang gaat soms via een tussenpartij. Zo levert de Junhu Farm hop aan CR Beer via de Japans-Chinese joint venture Sanbaole. Junhu verbouwt al vijftien jaar hop op boerderijen die eigendom zijn van het Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), een conglomeraat van een paramilitaire organisatie, lokale overheden en (staats)bedrijven.

Datzelfde XPCC beheert in Xinjiang kampen waarin naar schatting een miljoen Oeigoeren en leden van andere islamitische minderheden zijn vastgezet. In juli 2020 zette de Amerikaanse overheid het XPCC en een aantal van hun topbestuurders op een sanctielijst wegens hun betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen.

Het XPCC en lokale overheden in Xinjiang zijn ook betrokken bij dwangarbeid op de hopboerderijen. In Chinese artikelen over deze boerderijen wordt gesproken over arbeidstransporten, overtollige arbeidskracht en ‘armoedebestrijding’.

Deze artikelen zijn voorgelegd aan Xinjiang-deskundigen Darren Byler, docent internationale studies aan de Simon Fraser Universiteit in het Canadese Vancouver, en Rune Steenberg, een Deense antropoloog werkzaam bij de Palacky University in Tsjechië.

Byler constateert dat de gebruikte termen wijzen op de onvrije, gedwongen arbeid die je in vrijwel elke sector van de economie in Xinjiang ziet. Steenberg stelt: ‘De deelname van die bedrijven aan deze arbeidsprogramma’s duidt op een zeer nauwe samenwerking met de Chinese staat. Dit valt onder hetzelfde systeem als dat van de kampen, de surveillance, en de onderdrukking en discriminatie van oeigoeren en minderheden.’ 

Follow the Money vond verder bronnen die volgens Xinjiang-deskundigen sterke aanwijzingen bevatten dat er op die boerderijen sprake is van dwangarbeid. Komende week zal Follow the Money uitgebreid ingaan op zowel de relatie tussen CR Beer en het XPCC als op de aanwijzingen dat er sprake is van dwangarbeid.

Veel vragen, amper antwoorden

Wat weet Heineken van de relatie van zijn partner met het XPCC en van mogelijke dwangarbeid bij de hopteelt? Nadat Follow the Money Heineken vroeg of het bedrijf ooit onderzoek heeft gedaan naar de toeleveranciers van CR Beer – of daarnaar heeft geïnformeerd – stuurde een woordvoerder op 17 februari 2023 een kort mailtje met de mededeling dat Heineken een minderheidsaandeelhouder van CR Beer is. Verder verwees hij naar de ‘supplier code of conduct’ van CR Beer. Maar daarin staat alleen dat het bedrijf van zijn 4300 toeleveranciers eist dat zij zich aan de Chinese wet houden.

Op 30 maart 2023 stuurde Follow the Money Heineken een mail met een uitvoerige samenvatting van ons onderzoek naar de hopteelt in Xinjiang; we vroegen of Heineken weet dat CR Beer zijn hop daar betrekt.

Vier dagen later antwoordde Heineken opnieuw dat het slechts een minderheidsaandeelhouder van CR Beer is. De woordvoerder voegde daaraan toe dat CR Beer ‘is genoteerd aan de beurs van Hong Kong en is onderworpen aan de regelgeving en governance volgens de regels voor beursgenoteerde bedrijven’. 

Wel meldde hij dat voor de productie van ‘Heineken en al onze andere internationale merken die in China worden verkocht, geen van de ruwe hop en gerst afkomstig is uit China; deze ingrediënten zijn 100% geïmporteerd’. Geen woord over onze bevindingen over de banden van CR Beer met de XPCC of de sterke aanwijzingen over onvrijwillige arbeid.

CR Beer reageerde niet op een reeks mails met vragen in het Chinees en in het Engels. Diverse telefoontjes naar op hun website vermelde nummers leverden niets op: de nummers waren niet in bedrijf, of er werd niet opgenomen. Op onze vraag aan Heineken of het contactgegevens van een woordvoerder of een persafdeling bij partner CR Beer kon geven, kwam geen antwoord.

Lees verder Inklappen

Heineken stelt dat de grondstoffen voor de in China gebrouwen Heineken-bieren niet uit Xinjiang komen. Bovendien zegt het als minderheidsaandeelhouder niet verantwoordelijk te zijn voor wat zijn Chinese partner in Xinjiang uitspookt. Maar klopt dat laatste wel?

Percentages of principes

Officiële documenten van Heineken en CR Beer zelf, zoals jaarverslagen, persberichten en de eerder genoemde presentatie van voormalig topman Van Boxmeer, wijzen uit dat de banden tussen beide bedrijven nauw zijn. In een persbericht van 4 november 2018 typeert Heineken de samenwerking als ‘zeer complementair’. Beide bedrijven spreken steevast van een ‘strategisch partnerschap’ dat voor hen allebei zeer belangrijk is.

Heineken zegt dat het al zijn activiteiten in China heeft verkocht, maar dat klopt niet. In Shanghai bezit het nog steeds Heineken China Management, een bedrijf met circa 75 werknemers, dat volgens CR Beers jaarverslag 2022 de Chinese brouwer ondersteunt op het gebied van marketing, communicatie, productie en productontwikkeling. De baas van deze Heineken-dochter is de Canadees Richard Raymond Weissend, die ook commissaris bij CR Beer is en bestuurder bij zowel de moeder- als een dochtermaatschappij van CR Beer.

Marcel Pheijffer, hoogleraar forensische accountancy

Er sprake van morele verantwoordelijkheid van Heineken. Dat is geen kwestie van het percentage aandelen in een deelneming, maar van ethiek

Tot slot heeft Heineken nv 40 procent van de aandelen in CRH (Beer) Ltd en houdt CRE een belang van 0,9 procent in Heineken nv.

‘Het is vrij simpel: er is sprake van een grote verwevenheid tussen beide bedrijven,’ concludeert Marcel Pheijffer, hoogleraar forensische accountancy aan de Nyenrode Business University. Op verzoek van Follow the Money bekeek hij de relatie tussen Heineken en CR Beer: ‘Hun onderlinge verwevenheid is dusdanig dat Heineken niet kan volstaan met een verwijzing naar de werkmaatschappijen waarin Heineken minderheidsaandeelhouder is.’

‘Zeker wanneer het mogelijke mensenrechtenschendingen betreft, is er sprake van morele verantwoordelijkheid van Heineken. Dat is geen kwestie van het percentage aandelen in een deelneming, maar van ethiek.’

‘Respect voor mensenrechten’

‘Hier bij Heineken doen we zaken met respect voor de fundamentele waardigheid van mensen en hun mensenrechten.’ Dit is de eerste zin in de Human Rights Policy die op Heinekens website staat. In deze code stelt de bierbrouwer dat hij van zijn werknemers, het management, mensen die via derden voor Heineken werken, leveranciers en zakenpartners verwacht dat zij het mensenrechtenbeleid van Heineken onderschrijven.

Pheijffer vindt Heinekens betrokkenheid als aandeelhouder bij mogelijke mensenrechtenschendingen haaks staan op de beginselen die het bedrijf in zijn Human Rights Policy formuleert. 

Ook Tara Scally, beleidsadviseur bij Amnesty, en Channa Samkalden, mensenrechtenadvocaat bij kantoor Prakken d’Oliveira, bekeken op verzoek van Follow the Money de beleidscodes van Heineken en de betrokkenheid van het bedrijf bij CR Beer.

In zijn Human Rights Policy committeert Heineken zich aan de richtlijnen van de OESO voor multinationale ondernemingen. ‘Dan heeft het bedrijf ook de plicht om zorgvuldigheid te betrachten. Het moet de risico’s op mensenrechtenschendingen, waaronder dwangarbeid, in kaart brengen, om zulke schendingen te voorkomen en waar nodig te herstellen. Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid om te onderzoeken wat de impact van hun eigen activiteiten op mensenrechten is. Dat geldt ook voor die van hun zakelijke relaties,’ stelt Scally.

Naleving van richtlijnen als die van de OESO vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Maar veel bedrijven houden zich daar niet aan. Scally: ‘Daarom pleit Amnesty voor wetgeving om te zorgen dat bedrijven verplicht rekening houden met mensenrechten en het milieu.’ Zij hoopt dat Heineken alsnog zal onderzoeken of er bij CR Beer sprake is van dwangarbeid.

Samkalden vertegenwoordigde eerder vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie in een rechtszaak tegen Shell wegens olievervuiling in Nigeria. Zij vindt het vooral interessant dat Heineken zelf zegt dat het nauw betrokken is bij CR Beer, dat Heineken in China volgens CR Beer een adviserende rol vervult, en een bestuurslid van Heineken in het bestuur van de Chinese bierbedrijven zit. ‘Dat impliceert een grote mate van betrokkenheid en dus ook invloed op de gang van zaken ter plaatse. Dat is uiteindelijk doorslaggevend voor de vraag of Heineken juridisch iets te verwijten valt.’

Ook zij verwijst naar Heinekens Human Rights Policy en het feit dat het bedrijf zich naar eigen zeggen aan de richtlijnen van de OESO houdt. ‘Dat maakt hun verantwoordelijkheid natuurlijk nog pregnanter.’

Gelet op de verhoudingen tussen Heineken en CR Beer heeft Heineken volgens Samkalden niet alleen de verplichting om mensenrechtenschendingen tegen te gaan, maar ook om die te voorkomen en om toegebrachte schade te herstellen. ‘Nu van alle kanten wordt bevestigd dat Heineken in China in een positie zit om de situatie te beïnvloeden, kan het bestuur zich in alle redelijkheid niet achter formele eigendomsverhoudingen verschuilen.’

Intussen gaat Heinekens expansie in China door. Recent meldde de Chinese website Beer World Network dat CR Beer in Xiamen een gigantische fabriek bouwt voor het bottelen van Heineken. De nieuwe fabriek, waar Heinekens logo groot op komt, moet per uur 60 duizend flesjes en 72 duizend blikjes Heineken produceren.

Voor de bouw van deze megafabriek moeten huizen en land worden onteigend. Of de bewoners en bezitters daarvoor gecompenseerd worden en of voor hen nieuwe huizen worden geregeld, vermeldt het bericht niet.

Hoe hebben we dit onderzocht?

FTM heeft voor dit artikel onderzoek gedaan naar openbare, Chinese artikelen over de hopteelt. We gebruikten overheidsdocumenten, websites van lokale overheden, officiële WeChat-accounts en lokale Chinese media. Naar aanleiding van rapporten zoals Until Nothing is Left heeft FTM artikelen gevonden met termen die op dwangarbeid kunnen wijzen. 

Met experts heeft FTM een selectie gemaakt van een aantal sleuteltermen die wijzen op gedwongen arbeid. De artikelen die we daarmee vonden, hebben we eveneens voorgelegd aan deze experts.

Zijn deze Chinese mediaberichten wel betrouwbaar?

Het Deense onderzoeksjournalistieke platform Danwatch publiceerde in maart van dit jaar artikelen over biergigant Carlsberg, dat een belang heeft in fabrieken in Xinjiang. Zij deden op dezelfde manier onderzoek als FTM en vroegen Jørgen Delman, emeritus hoogleraar Chinastudies, naar de betrouwbaarheid van de bronnen.

Delman stelt dat Chinese artikelen – hoewel die altijd een bepaalde interpretatie van een verhaal bieden – wel betrouwbaar zijn. Tot op zekere hoogte maken auteurs gebruik van propaganda en opsmuk, maar over bedrijven zullen ze niet zomaar onwaarheden debiteren. 

Neem de inkoopmanager uit het begin van dit artikel: als zijn uitspraak verzonnen zou zijn, levert dat onnodige verwarring op bij de boerderij en CR Beer. Vooraleer we iets voor waar hielden, verzamelden we altijd meerdere bronnen. In dit geval was dat een ander medium, dat in een ander jaar opnieuw naar CR Beer verwees als langetermijn-afnemer.

Ook Xinjiang-onderzoekers doen op deze manier onderzoek met openbare bronnen omdat ze China niet in mogen. 

(Lokale) overheden in China stellen data vaak wel rooskleuriger voor dan die in werkelijkheid zijn, zeker wanneer het productievolumes betreft. Toch geven data uit Chinese bronnen een idee wat het beoogde doel is van de betrokken partijen. Daarom heeft FTM die data – wel met kanttekening – op diverse plekken gebruikt.

Lees verder Inklappen