
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
© P&F Photography / Alamy
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken reageerde gisteren verontwaardigd op een onthulling van Follow the Money. Het bedrijf introduceerde vorig jaar 61 nieuwe producten op de Russische markt en nam er extra personeel aan. Die berichtgeving zou ‘misleidend’ zijn. Maar Heineken kwam wel degelijk terug op zijn eerdere toezegging niet langer in Rusland te investeren. De eigen Russische website, waarop het bewijs stond, ging offline.
‘Misschien hebben jullie vandaag de misinformatie in het nieuws gelezen over een belangrijk onderwerp: ons vertrek uit Rusland,’ schreef directielid Stacey Tank gisteren aan haar collega’s van Heineken. Daarmee verwees ze naar de berichtgeving die volgde op de onthulling van Follow the Money dat Heineken de belofte brak niet langer in Rusland te investeren.
‘Jullie krijgen hierover misschien vragen van familie en vrienden,’ schreef Tank. ‘Voel je vrij deze informatie met ze te delen. Dat kan behulpzaam zijn.’
Vervolgens legde ze uit hoe het écht zou zitten. ‘We zijn zeer verontrust over recente nieuwspublicaties die stellen: “Heineken heeft zijn belofte gebroken Rusland te verlaten.” Dit is categorisch onwaar en misleidend. We werken hard om ons bedrijf te verkopen aan een betrouwbare koper in zeer uitdagende omstandigheden en we verwachten een aanzienlijk financieel verlies te lijden van ongeveer 300 miljoen euro. Ondertussen doen onze lokale Heineken-collega’s wat ze kunnen om het bedrijf overeind te houden, nadat ze het Heineken-merk volledig uit de markt hebben gehaald, om nationalisatie te voorkomen en in hun levensonderhoud te voorzien.’

Iets soortgelijks meldde Heineken ook aan de pers. Het AD, de krant met het grootste bereik van Nederland, kopte gisteren: ‘Heineken: ‘We hebben wél gebroken met Rusland.’
Alleen: Follow the Money schreef niet dat Heinekens vertrek op losse schroeven zou staan, maar dat het concern zijn belofte verbrak niet langer in Rusland te investeren. Dat was op te maken uit Heinekens eigen website www.heinekenrussia.ru, die vol stond met berichten over recordverkopen en de lancering van 61 nieuwe producten in Rusland. Die website is inmiddels integraal offline ‘wegens technische werkzaamheden’.
Heineken schreef aan onder meer de NOS: ‘Heineken Russia staat geheel apart en financiert zelf zijn operationele uitgaven. Er beweegt geen geld tussen Heineken en ons lokale bedrijf in Rusland en we ontvangen geen dividend, vergoedingen of royalty's. We zijn erop gericht om de verkoop in de eerste helft van 2023 te voltooien.’
De brouwer presenteert zijn Russische dochteronderneming als een zelfstandig bedrijf, maar dat is ze niet.
Heineken Rusland is volgens het meest recente jaarverslag (over 2022) nog steeds een volle dochter. De huidige directeur in Rusland, de Griek Georgios Polymenakos, rapporteert aan Roland Pirmez, Heinekens directeur van de regio Oost-Europa. Volgens een manager van Heineken is instemming van het hoofdkantoor een vereiste voor elke belangrijke innovatie, zeker voor de introductie van een nieuw product.
De brouwer benadrukt dat er geen geldstromen meer zijn tussen Rusland en de rest van het concern. Maar het is gebruikelijk dat multinationals hun dochters zo veel mogelijk zelf en lokaal laten financieren – dat staat los van zeggenschap.
Feit is dat Heineken 100 procent eigenaar is van het Russische dochterbedrijf, en die dochter heeft ‘geconsolideerd’, blijkt uit het jaarverslag. Dat houdt in dat het moederbedrijf zeggenschap kan uitoefenen over het dochterbedrijf. En dat de resultaten van de dochter worden opgenomen in de resultaten van de moeder. Als Heineken in Rusland winst maakt, dan telt die mee voor de winst van het moederbedrijf.
Oorlogskas Poetin
Met de aankondiging niet langer te investeren, wekte Heineken in maart vorig jaar de indruk in Rusland af te bouwen en te voldoen aan de oproep de oorlogskas van Vladimir Poetin niet met belastinginkomsten te spekken.
Heineken deed het tegenovergestelde: mede dankzij de introductie van nieuwe merken verkocht het bedrijf vorig jaar 720.000 hectoliter meer bier en frisdrank en het nam in Rusland 243 nieuwe mensen aan.
Bovendien probeert Heineken te profiteren van de internationale sancties tegen Rusland door alternatieven te bieden voor producten die daar niet meer verkrijgbaar zijn. Heineken lanceerde in Rusland vervangers voor bier van het eigen merk, voor Carlsberg, Budweiser en Guinness, en voor de frisdrankmerken Coca Cola en Pepsi.
In eerdere berichten naar aanleiding van de invasie van Oekraïne verwees Heineken naar zijn 1800 personeelsleden in Rusland. ‘Steun voor onze werknemers en hun familie is een van onze belangrijkste principes,’ schreef het bedrijf toen.
Heineken, en ook andere ondernemingen, zetten het welzijn van werknemers vaker in wanneer hun aanwezigheid in een land ter discussie staat. Maar nog geen twee jaar geleden kondigde topman Dolf van den Brink aan wereldwijd 8000 banen te schrappen, bijna 10 procent van het personeelsbestand. Die reorganisatie is een van de redenen voor de recordwinst van 2,8 miljard euro die Heineken vorige week bekendmaakte.
Hoorzitting
In Den Haag werd gisteren met verontwaardiging gereageerd op de Russische investeringen van Heineken.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt die ‘moreel niet uit te leggen’. ‘We horen de meest verschrikkelijke verhalen over wat Rusland allemaal uithaalt,’ zei hij in de Telegraaf. ‘Dat je dan doet alsof het business as usual is, vind ik heel lastig.’
Minister van Financiën Sigrid Kaag zei tegen RTL Nieuws ‘heel verbaasd’ te zijn. ‘Ik denk dat Heineken daar een goede verklaring voor moet hebben.’
Ook premier Mark Rutte kreeg gisteravond in een debat in de Tweede Kamer een vraag over de investeringen. Hij verwees naar het persbericht van de brouwer. ‘Ik citeer nu een verklaring van Heineken. Daaruit blijkt dat ze geen winst maken in Rusland en zo snel mogelijk de activiteiten willen beëindigen. Meer weet ik ook niet.’ Hij zei geen aanwijzingen te hebben dat Heineken ‘iets ongepast doet’ in Rusland.
‘Dit kan niet zo,’ twitterde eerder Tweede Kamerlid Tom van der Lee Groen Links). Hij kondigde aan Heineken ter verantwoording te roepen in een parlementaire hoorzitting. Die moet plaatsvinden na het reces van volgende week.
59 Bijdragen
Andries Munnik 3
Ton De Wijs
Andries MunnikArjen Prinsen
Andries MunnikAls ik het goed heb zijn er een Ierse familie brouwerij Baronscourt en een brouwerij uit Ermelo Burg Brouwer die al een bier met de naam Black Sheep (Stout) voerde.
Werkelijk het zwarte schaap van de familie. Ik laat de Affligem staan vanaf nu. Ik ben diep teleurgesteld in Heineken.
John Janssen 4
Als we aan mogen nemen dat het verlies zo'n 300 miljoen is zoals Ms. Tank aangeeft, spreken we zonder meer over super-sukkels. Dat verlies weggezet tegen een winst van 2,8 miljard had men allang moeten nemen.
Nu is waarschijnlijk de reputatieschade groter, vooral als een slinkse concurrent dit soort media exposure even 'verstrooit' over bijvoorbeeld de Amerikaanse markt.
De drie 'lachende Eetjes' in de naam mogen wel een 30 graden met de klok mee draaien!
Simon Wijnnobel
John JanssenVincent Huijbers 9
Dit is het nieuwe logo voor de voormalige Russische McDonalds restaurants (juni 2022!):
https://www.theguardian.com/world/2022/jun/10/burger-and-two-fries-russia-unveils-logo-as-it-replaces-mcdonalds
Het vertrek van merken is denk ik vooral ook een symbolisch statement in een land dat murw is gemaakt door propaganda en repressie.
https://www.cnbc.com/2022/05/20/mcdonalds-exiting-russia-after-32-years-is-the-end-of-an-era.html
Ferd Latour
Evert Hamstra 1
Ferd LatourFisca List
Zonder in discussie te willen treden over de morele aspecten, een serieuze fiscaal economische vraag. Als een bedrijf met westerse aandeelhouders zijn belang verkoopt / vertrekt uit Rusland, betekent dit niet dat het marktaandeel dat door deze partij bediend werd zal verdwijnen. Kun je dan vanuit fiscaal perspectief beter een westerse aandeelhouder hebben die middels het opwaarts stromen van winsten bijdraagt aan een handelstekort voor de Russische economie of heb je liever een Russische aandeelhouders waardoor de gemaakte winsten in de invloedssfeer van Poetin blijven?
Rik van Dongen 4
Fisca ListDe hele beeldvorming van "weggaan" of "terugtrekken" uit Rusland klopt in de kern niet. De suggestie is immers dat Rusland schade zou leiden doordat er iets zou ophouden te bestaan in Rusland. Het enige dat verandert is het eigendom, bedrijven worden immers (in het elgemeen) niet opgedoekt. Winsten en zeggenschap gaan dan niet meer naar buiten Rusland, maar komen geheel binnen Rusland (bij Poetins vriendjes?) te liggen. Of dat een straf is??
Hooguit als de bedrijfsvoering slechter zou worden onder de nieuwe eigenaar zou er sprake zijn van schade voor Rusland. De vraag is of dat zo is. In het geval van Heineken kan er kennelijk binnen Rusland flink gescoord worden onder de nieuwe marktverhoudingen!
Edwin den Boer
Fisca ListTer vergelijking: heeft u wel eens Noord-Koreaanse whiskey geproefd? Moeilijk te vinden, maar volgens een review smaakt en ruikt het naar knoflook.
Hannie Groen 5
Annemiek van Moorst 11
Hannie GroenRaymond Leijdekkers
Roland Horvath 7
Door hun eigen schuld is een evidente samenwerking in een Europees -Aziatische samenwerking kapot gemaakt door de EU zelf, voor zeer lang. Europa blijft de knecht van de VS. Bank tegoeden in VS dollar en euro van RU 'oligarchen' zijn bevroren. Gas en olie contracten met RU worden opgezegd en o.a. vervangen door vervuild en veel duurder schaliegas uit de VS. De EU ondernemingen moet hun investeringen in RU opgeven.
De EU heeft juridisch niets te maken de oorlog in UA.
We hebben ons zelf verarmd voor meer dan 50 jaar zo niet veel langer. Onder andere door onbekwame overheden en MSM die uitsluitend het grootkapitaal dienen.
De EU is opgebouwd als een confederatie met het doel te resulteren in de huidige onbekwaamheid. De Commissie bestaande uit 27 afgevaardigden / afdankertjes van de staten, Ursula voorop. En de 27 ministers van de Raad, die ook geen band met elkaar hebben. Een federale structuur is minder dictatoriaal en dan is er ten minste een ideologie, een samenhangend beleid. Nu is er uitsluitend neoliberalisme en verknechting door de GMO en de NAVO / VS.
Wij doen aan zelfbedrog, we staan ons zelf in de weg.
John Janssen 4
Roland HorvathZou zo maar kunnen, dat we ook nog wat zelf gaan halen uit de Noordzee!
Had Vladimir 'juridische reden' om UA binnen te vallen?
Roland Horvath 7
John JanssenDe veiligheid van RU, van UA en van heel Europa stonden op het spel. En nu wordt diezelfde veiligheid van heel Europa bedreigd door het conflict in UA. Zuid Amerika, Afrika, Azië, alle landen vragen om een onderhandelde vrede in UA en omliggende. Alleen het Westen, voorop de VS, wil oorlog, en het liefst zo lang mogelijk. Het gaat niet alleen om gas en olie. Ook over graan dat bniet kan geleverd worden, waardoor miljoenen menen kunnen verhongeren.
In het Warschaupact werd de leidende staat, de Sovjet Unie, nooit tegengesproken door een andere lidstaat. Er heerste een kadaverdiscipline. In de NAVO wordt de VS nooit tegengesproken, ook daar heerst er een kadaverdiscipline. Vandaar dat de VS op Europees grondgebied een onwettige oorlog tegen RU mag organiseren. Die oorlog mag eeuwig duren zoals in Afghanistan, 20 jaar lang. Zodat er zo veel mogelijk schade aangericht wordt aan de infrastructuur van UA. Dan moet er veel opgebouwd worden. Bijvoorbeeld door GMO uit de VS. Dat er dan miljoenen doden vallen wordt nooit meegerekend.
De kadaversdiscipline heeft ook als gevolg dat de West europese politici over elkaar heen vallen om wapens aan UA te leveren. Terwijl het conflict zou opgelost zijn als er geen wapens geleverd worden. Dat weet iedereen maar dan debiteert men de bekende leugen dat RU dan geheel UA zal onderwerpen. Terwijl iedereen weet dat het RU te doen is om de Oostelijke provincies en vooral de Krim, dat tot 1954 bij RU hoorde en waar nu de RU Zwarte Zee vloot is gelegerd. Van oorlogsgestook gesproken.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathHet is daarom ook goed dat je dit een oorlog noemt. Want in Rusland laten ze de mensen denken dat dit een speciale militaire operatie is en zijn ze minder consistent in de motivatie voor dit conflict. Het valt me ook altijd op hoeveel moeite er in gelegen is in deze heilstaten om te doen alsof ze dat zijn en wat voor speklaag van wijze mannen daarvoor nodig is om hun burgers daarvan te overtuigen.
Wat dat betreft kun je spiegelen. Maar je moet ook kijken naar hoe het uitpakt voor de meeste burgers.
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersMaar de oorlog is begonnen in 2015, toen is Kiev begonnen met de Oostelijke provincies te bombarderen. De oorlog heeft geduurd tot 2022, 7 jaar lang, en resulteerde in 14.000 doden. Daar hebben de MSM ons nooit over ingelicht, de MSM dienen uitsluitend het grootkapitaal, niet de burgers, niet de 99,99%.
Op 24 februari 2022 was de oorlog reeds 7 jaar bezig en toen in RU begonnen met een speciale militaire operatie.
Oorlog of een speciale operatie, UA is begonnen of RU, het moet ophouden.
Dat kan uitsluitend met onderhandelingen.
Een uitbreiding van de oorlog is te riskant. Vooral door westerse wapenleveringen zoals vliegtuigen.
Typisch, de VS willen geen vliegtuigen leveren aan UA. FR ook niet.
Als het fout gaat pleiten de VS en FR onschuldig.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathEn waarom? De NAVO speelde geen enkele rol voordat Poetin Oekraïne binnenviel. In 2019 verklaarde Macron die nog hersendood. Veel Europese landen zijn handelsrelaties aangegaan met Rusland en hebben al 30 jaar hun defensie verwaarloosd. Onze eigen prins pils zat nog een biertje met hem te drinken. Als hij zijn frustratie over de val van de Sovjet Unie had aangewend om een beter alternatief te creëren was al deze ellende niet nodig geweest. Nu is hij hard bezig om van het land een pariastaat te maken.
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Roland HorvathWie een oorlog start heeft de onderhandelingen al verlaten. Het was Rusland die Oekraïne is binnengetrokken en duidelijk het sentiment heeft onderschat. De onzin van die dreiging wordt eigenlijk al door Poetin zelf duidelijk door het steeds veranderen van het naratief voor zijn beslissing. Onderhandelen is een het opdringen van een decreet is twee. Poetin annexeerde illegaal gebieden.
Wanneer Poetin op vreedzame wijze had willen acteren had hij dezelfde gaskraan kunnen gebruiken zonder inval en zo zijn positie of grieven duidelijk kunnen maken. Dat een soeverein land weerstand bied en hulp daarbij krijgt is wat anders dan je te laten onderwerpen waar Poetin op uit is. Dat heeft deze oorlog zijn dynamiek gegeven. Tot op heden is hij ook bereid om veel van zijn burgers daar voor op te offeren wat ook te denken geeft. Oekraïne is in een verdedigende rol en kun je niet zomaar verwijten door te vechten.
Laten we hopen dat wijsheid beide partijen ertoe beweegt om elkaar de ruimte te geven en andere wegen te bewandelen om tot een overeenkomst te komen..
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathJe kunt vanalles vinden van de VS of Europa en de veelal hypocriete houding. Ook nu. Maar ondanks de talloze problemen leveren deze landen kennelijk toch wat ze beloven. Veel van de modernisering van Europa is na de Tweede Wereldoorlog vanuit de VS gekomen. Stofzuigers, koelkasten, televisie hebben de maatschappij veranderd.
Die vrijheid en moderniteit wordt kennelijk door velen gedeeld gezien de merken die over de hele wereld als statussymbool worden gezien. Het is niet voor niets dat de olicharchen zich in het westen ophielden en het geld Rusland uitvloeide. Of in Moskou westerse producten te koop zijn. Waarom was het niet andersom? Ik heb Moskou en Sint Petersburg mogen bezoeken en was verbaasd hoe Europees deze steden waren. Toch lukt het ze niet om een stabiele staat te vormen waarvan de legitimiteit vanuit de bevolking komt in plaats vanuit de macht van hun leiders.
Evert Hamstra 1
Vincent HuijbersChristine 3
Roland HorvathEmeritus hoogleraar internationale verhoudingen Kees van der Pijl en Oost Europa deskundige Marie Therese ter Haar, spreken zich uit over de rol de rol van trans-Atlantische organisaties en de reacties van Rusland daarop worden haardscherp tegen het licht gehouden in het Oekraïne conflict.
https://youtu.be/e4TUXWyTY3E
Roland Horvath 7
ChristineVolgens Kees van der Pijl is de kennis van geschiedenis in NL onvoldoende bij de beleidspersonen: Politici en MSM. Het discours van de MSM en van andere media is meestal dom en gevaarlijk oorlogsgestook.
Het vak geschiedenis wordt geminimaliseerd omdat het zo belangrijk is. De 99,99% moeten arm en dom gehouden worden.
Annemiek van Moorst 11
ChristineChristine 3
Annemiek van MoorstWie zegt mij dat jou achternaam echt is?
Annemiek van Moorst 11
ChristineChristine 3
Annemiek van MoorstRoland Horvath 7
Annemiek van Moorstter lering en der vermaeck:
Referentie: Anne Morelli.
Elementaire principes van oorlogspropaganda (2003)
https://www.epo.be/nl/politiek-economie/2344-elementaire-principes-van-oorlogspropaganda-9789064453014.html
“In elke oorlog wordt iedereen die voorzichtig is, die naar de argumenten van beide partijen luistert alvorens een standpunt te vormen, of die officiële informatie in twijfel trekt, onmiddellijk beschouwd als medeplichtig aan de vijand.”
aldus historica Anne Morelli.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/08/23/bekijk-anne-morellis-10-principes-van-oorlogspropaganda/
Elementaire principes van oorlogspropaganda:
1. Wij willen geen oorlog / 2. Het andere kamp is de enige verantwoordelijke voor de oorlog / 3. De vijandelijke leider lijkt op de duivel / 4. Wij verdedigen een nobele zaak, geen particuliere belangen / 5. De vijand begaat bewust wreedheden, wij onopzettelijke blunders / 6. De vijand gebruikt illegale wapens / 7. Wij lijden zeer weinig verliezen, de verliezen van de vijand zijn enorm / 8. Kunstenaars en intellectuelen steunen onze zaak / 9. Onze zaak is heilig / 10. Wie aan onze propaganda twijfelt, is een verrader
Roland Horvath 7
in de verhoudingen tussen staten speelt de veiligheid een beslissende rol.
Dus nu ook voor RU. En voor UA. En en passant voor heel Europa.
Herhaalde malen heeft UA gesteld dat het een neutrale status wil tussen oost en west.
Namelijk van 1991 tot 2014, 23 jaar lang, hebben de UA regeringen dat steeds gesteld.
De NAVO lidstaten o.a. de 12 West Europese lidstaten sedert 1949 -1955 zijn daar niet op ingegaan.
Ze hadden geen juridische maar wel feitelijke redenen, namelijk de veiligheid in heel Europa, om wel iets te doen.
En toen Zelensky in maart 2022 zag, dat het verkeerd ging met de oorlog in UA en op vernietiging van UA zou uitdraaien, is hij samen met Naftali Bennett, de vorige Israëlische premier als bemiddelaar, onderhandelingen met RU begonnen. De onderhandelingen tussen UA en RU resulteerden in positieve resultaten.
De VS en GB, alias Joe en Boris, wilden niet onderhandelen.
Dus ze wilden de oorlog verder zetten.
De VS wapen industrie verdient nu miljarden aan de oorlog, dus de VS en GB hadden feitelijke, financiële redenen. Geen juridische - of morele redenen.
Marco Krook 3
Roland HorvathBerend Pijlman 13
Marco KrookNaftali Bennett heeft dit echter in een interview zelf aangegeven: https://www.firstpost.com/world/ex-israel-prime-minister-naftali-bennett-blames-west-for-thwarting-possibility-of-peace-between-russia-ukraine-12112962.html
Ook in Foreign Affairs (pro westers blaadje) konden we al lezen dat vredesonderhandelingen in een vergevorderd stadium waren. https://www.foreignaffairs.com/russian-federation/world-putin-wants-fiona-hill-angela-stent Maar op datzelfde moment (april 2022) er een verrassingsbezoek van Boris Johnson aan Kiev werd gebracht. Ook het Oekraïnse Pravda meldt hetzelfde: https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/05/5/7344206/
Neem daarbij de onthulling van Sy Hersh dat de VS al voor het binnenvallen van Rusland in Oekraïne bezig was met plannen voor het opblazen van Nord Stream 1 en 2. En daarnaast was het militair industrieel complex naarstig op zoek naar een nieuwe bestemming voor hun oorlogstuig na het beëindigen van de oorlog in Afghanistan (de oorlog is via financiële sancties voortgezet waar de burgers in Afghanistan onder gebukt gaan waardoor er nu misschien nog wel meer slachtoffers vallen dan tijdens de oorlog).
De VS is de alleenheerschappij over de wereld aan het verliezen. De BRICS landen hebben economisch meer in de melk te brokkelen dan de VS. De verleiding voor veel landen om niet meer te handelen in dollars is groot. En ik denk dat ik niet hoef uit te leggen wat de reactie van de VS sinds de 2e Wereldoorlog is geweest op landen die dreigden niet meer te handelen in dollars. Deze proxy-oorlog dient dus ook als signaal naar de overige BRICS-landen en overige landen die nadenken over welk kamp zij willen dienen. En dus ook als signaal naar China. Waar de Amerikaanse geesten ook al rijp worden gemaakt op oorlog tegen China. FtM doet daar overigens rustig aan mee.
Nog over die ballon: https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/02/14/china-spy-balloon-path-tracking-weather/
Roland Horvath 7
Berend PijlmanDe EU hebben dat ook niet geleerd en het resultaat van één jaar oorlog in UA is voor de EU staten nog net niet rampzalig.
FTM leert bij. De moeilijkheid van media als FTM is dat ze een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij. Ze moeten dus anticiperen op veranderingen in de toekomst. Bijvoorbeeld is CO2 de duivel? Dus moet een medium als m.i. 'groen' toelaten en het tegendeel daarvan. Moeilijk.
Roland Horvath 7
Berend PijlmanCN heeft een nota gepubliceerd over de VS imperiale kapitalistische politiek waarbij de VS de wereldwijde alleen heerschappij nastreeft met oorlog.
Referenties:
https://www.dewereldmorgen.be/community/china-gaat-frontaal-in-de-aanval-tegen-amerikaanse-hegemonie/
https://news.cgtn.com/news/2023-02-20/U-S-Hegemony-and-Its-Perils-1hzPTDFI8KI/index.html
Annemiek van Moorst 11
Marco KrookJohn Janssen 4
Roland HorvathVliegtuigen leveren is een stap die niet alleen een EU goed moet overwegen, maar ook een UA. Escalatie excuus voor RU om dan eens mogelijk grof uit te pakken qua 'strategisch bombarderen'. Kans op een Dresden 2.0 kan dan zo maar zeer reëel worden!
En naast een verdienmodel voor de VS is er ook een 'geefmodel' in de vorm van ca 45 miljard!
Roland Horvath 7
John JanssenVoor wat de VS betreft, als men de officiële publicaties van de NAVO leest, dan weet men dat de VS permanent oorlog willen waarbij zij de sterkste moeten zijn. Dat is onhoudbaar en onaanvaardbaar als er kernbommen kunnen ingezet worden. Dan kan de hele mensheid ter aan gaan.
Want 'als iets kan gebeuren, dan zal het ook eens gebeuren. '
Voor de VS / NAVO zijn er nu twee vijanden waar tegen ze in elk geval oorlog willen voeren RU en CN. Als dat tegelijkertijd gebeurt dan zijn de VS de klos. Dan hebben ze hun hand overspeeld. Geen twee fronten.
Geen oorlog tegelijkertijd tegen twee nucleaire grootmachten. De VS president Joe Biden, democraat, één van de ergste haviken in Washington, heeft niet het inzicht en de leeftijd om dat alles nog in te zien. Te oud. Hij wordt niet herkozen als hij dat zou willen, slechts 22% van de VS burgers willen dat. Donald Trump DT kan herkozen worden. Dan wordt de vrije meningsuiting in geperkt door federale wet. Die was reeds in de maak in de 1e ambtsperiode van DT.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathJohn Janssen 4
Annemiek van MoorstIk kan gelukkig die 'bagger' mening nog vrijelijk ventileren zonder uit een raam te worden gekieperd.
Ben het vaak oneens met een Roland, maar wens hem en anderen geen Russische toestanden toe!
Hoe is het eigenlijk met Meloni? Sociale uitkeringen aan vooral de jongeren in Italië gekort dacht ik? Probleempje met good old Silvio toch? Wil dolgraag deelnemen als trojka met Scholz/Macron, als zijnde spreekbuis EU met Poetin!
Beetje info welkom vanwege reis in Mei naar Rome. Wat een stad, wat een eten, wat een volk en cultuur!
Annemiek van Moorst 11
John JanssenJe verandert nu het onderwerp - een stroman - alsof ik ook maar iets aan Meloni kan doen. Mag hier niet eens stemmen. Ik ben het uiteraard niet met haar of welke fascist eens.
Wat mij opvalt in de reacties is het enorme gebrek aan kennis van de geschiedenis en de politiek in diverse landen alsmede de geopolitiek. En dus wat er werkelijk aan de hand is.
Overigens mag je in Italië gewoon zeggen wat je denkt. Net als in Nederland.
En als je niemand Russische toestanden toewenst, denk dan aan Oost-Europa en Oekraïne die absoluut niet onder Russische knoet willen leven. Zij weten hoe gevaarlijk Putin is en dat hij niet zou stoppen bij U. Hij heeft het zelf gezegd. Het is in 2000 begonnen met aanslagen in Ruslland zelf door Putin die Tsetsenen de schuld gaf. Angst aanjagen. Vandaar bergafwaarts. Iedereen in slaap gesust.
John Janssen 4
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
John JanssenMeloni zal in IT niet veel veranderen, regeringen zitten hier altijd kort. Tegen immigratie enzo. De gebruikelijke riedel. Vrouwen als legkip. Triest allemaal. Fascisme is grondwettelijk verboden maar..
Roland Horvath 7
Annemiek van MoorstHet vak geschiedenis wordt geweerd of toch geminimaliseerd door de machtigen want de 99,99% moeten onwetend gehouden worden.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathRoland Horvath 7
Annemiek van MoorstIn het secundair onderwijs moet dubbel zo veel geschiedenis les gegeven worden dan nu.
Christine 3
John JanssenHet is gedaan met de US, ze zijn een stap te ver gegaan, het niveau van leven is daar zwaar ondermaats, de dollar is niets meer waard, de elite weet dat en hun laatste redding is het gebruik van atoomwapens, ze vergeten wel dat Rusland veel verder is met hun lucht en onderwaterafweer. Deze oorlog gaat Europa op alle kanten verliezen. Het is niet anders, als de US geen vrede wil eindigt dit met een desastreuze derde wereldoorlog.
https://www.blckbx.tv/buitenland/blckcheck-kwam-rusland-door-de-sancties-in-een-recessie-terecht
https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream
Christine 3
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
ChristineChristine 3
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Roland HorvathRoland Horvath 7
Annemiek van MoorstZe zijn onproductief en het zijn bis -nummers.
Jan jaap Geusebroek
Annemiek van Moorst 11
Annemiek van Moorst 11
Arjen Prinsen
Als ik het goed heb zijn er een Ierse familie brouwerij Baronscourt en een brouwerij uit Ermelo Burg Brouwer die al een bier met de naam Black Sheep (Stout) voerde.
Werkelijk het zwarte schaap van de familie. Ik laat de Affligem staan vanaf nu. Ik ben diep teleurgesteld in Heineken.
John Janssen 4
Van die laatste was het excuus wel erg sterk; "onze assets worden anders genationaliseerd"!
Zou mooi zijn als FTM al de Nederlandse bedrijven die nog actief zijn vraagt waarom, en de uitkomst daarvan publiceert.
Appels met appels, bier met bier!
Edwin den Boer