Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods uit de 16de eeuw aan het Rode Plein in Moskou, gefotografeerd in 2019.

Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods uit de 16de eeuw aan het Rode Plein in Moskou, gefotografeerd in 2019. © ANP/Hollandse Hoogte/Marlies Wessels

Heineken meldt koper voor Russische dochter, zal 10 procent van verkoopprijs moeten afstaan aan Poetin

2 Connecties

Organisaties

Heineken

Locaties

Rusland
2 Bijdragen

Heineken meldt vandaag bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers dat het een koper heeft gevonden voor de Russische dochteronderneming. De bierbrouwer heeft de transactie voorgelegd aan een speciale commissie in Moskou die toestemming moet verlenen aan elke verkoop van een buitenlandse bedrijfsentiteit. De commissie kan de verkoop ook afkeuren.

Bij verkoop van de dochteronderneming in Rusland zal Heineken 10 procent van de verkoopprijs moeten afstaan aan de Russische staatskas. Dat is een regel die volgens berichtgeving in The Financial Times sinds 27 maart geldt. 

De commissie die toestemming moet geven, kent lange wachttijden. Er zouden zo’n tweeduizend bedrijven wachten op een fiat. ‘De commissie komt drie keer per maand bijeen en behandelt niet meer dan zeven aanvragen per vergadering – reken maar uit,’ zei een bron die zelf bij de onderhandelingen over het vertrek betrokken is tegen The Financial Times

Heineken was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Het concern kreeg de afgelopen maanden veel kritiek. De brouwer meldde ruim een jaar geleden weg te gaan uit Rusland en daar niet meer te investeren, maar Follow the Money ontdekte dat het bedrijf in 2022 liefst 61 nieuwe producten op de Russische markt bracht. Sommige daarvan waren speciaal bedoeld ter vervanging van merken die wel weg waren, zoals Coca Cola en Guinness.

Vervolgens heeft Heineken meermaals onjuistheden verkondigd en misleidende informatie verspreid. Zo claimde het bedrijf ten onrechte dat de dochteronderneming volledig zelfstandig opereerde en dat er geen financiële banden meer waren met het hoofdkantoor. In dit artikel heeft Follow the Money alle onjuistheden op een rij gezet.

Heineken hoopte aanvankelijk de verkoop vorig jaar af te ronden, maar gaf de voorkeur aan een goede verkoopprijs boven een snelle afhandeling. Het bedrijf hoopt nu voor 1 juli helemaal weg te zijn uit Rusland.