© Willem Stapel

Heinekens communicatiedirecteur vertrekt na onthullingen over Russische investeringen

1 Connectie

Organisaties

Heineken
17 Bijdragen

Het vertrek van communicatiedirecteur Sarah Backhouse bij Heineken is volgens twee bronnen het gevolg van de affaire-Rusland.

’s Lands grootste bierbrouwer neemt binnenkort afscheid van ‘Global Communications Director’ Sarah Backhouse. Volgens een intern bericht, waarin Follow the Money inzage kreeg, heeft ze besloten ‘haar volgende stappen buiten Heineken’ te zetten. Het hoofd van de communicatieafdeling in Amsterdam werkte sinds tweeënhalf jaar voor Heineken en maakte niet bekend wat ze hierna gaat doen.

Volgens een welingelichte bron is Backhouse het eerste interne slachtoffer van het pr-debacle in Rusland, waarbij Heineken herhaaldelijk onwaarheden verkondigde over het dochterbedrijf en misleidende informatie gaf. Ook een tweede bron meldt dat ze is ontslagen vanwege ‘Rusland’. Heineken reageert niet op vragen hierover.

Backhouse wordt opgevolgd door Joris Evers, die eerder actief was op de communicatieafdelingen van onder meer streamingdienst Netflix en de Spaanse voetbalcompetitie (LaLiga). Hij begon zijn carrière in de techjournalistiek. 

Onwaarheden en misleidende berichten

Follow the Money onthulde in februari dat Heineken in 2022 liefst 61 nieuwe producten in Rusland lanceerde, terwijl de brouwer eerder had aangekondigd daar juist weg te gaan uit protest tegen de invasie van Oekraïne. Tot het definitieve vertrek zou het bedrijf niet meer investeren en een verlaagde productie draaien, maar in werkelijkheid breidde het fors uit. De winst in Rusland verdrievoudigde, onder meer dankzij nieuwe merken als alternatief voor Coca Cola en Guinness, die wel weg zijn.

Follow the Money zette vorige maand alle onwaarheden en misleidende berichten van het afgelopen jaar op een rij. Zo meldde Heineken dat de Russische dochteronderneming volledig los stond van het moederbedrijf, zowel bestuurlijk als financieel, en dat de nieuwe merken zonder instemming van het hoofdkantoor waren gelanceerd. Dat klopte niet, zo moest de bierbrouwer later toegeven. Het bedrijf bood zijn excuses aan voor de warrige communicatie, maar niet voor het feit dat het zijn woord had gebroken door de nieuwe investeringen.

‘Verbod op Heineken’

De berichtgeving ging ook de grenzen over, maar leidde vooral in Nederland tot grootschalige verontwaardiging. Afgelopen zaterdag pleitte VVD-Europarlementariër Bart Groothuis zelfs voor een verbod op Heineken. ‘Ik vind het echt een schande dat Heineken die zestig nieuwe merken heeft uitgebracht op de Russische markt. Dat vind ik echt geen pas geven. Onze Nederlandse trots moet hier echt nog eens een keer goed over nadenken,' zei hij op radiostation BNR

‘Het is geen toeval dat ze een Nederlandse ex-journalist hebben aangetrokken als opvolger,’ laat de tweede bron weten. ‘Hij moet zich vooral richten op de problemen in Nederland.’

De communicatieafdeling van Heineken was telefonisch onbereikbaar voor commentaar en reageerde ook niet op e-mail. Sarah Backhouse gaf evenmin antwoorden op vragen van Follow the Money. 

Heineken-topman Dolf van den Brink heeft herhaaldelijk gezegd dat hij op het dossier-Rusland in zijn eigen beleving precies heeft gedaan wat hij had beloofd. Tijdens de aandeelhoudersvergadering vorige maand liet hij weten zichzelf prima in de spiegel te kunnen aankijken, ondanks de honderden miljoenen euro’s die zijn bedrijf het afgelopen jaar afdroeg aan de Russische fiscus. Hij hekelde de ‘toon in de media’, ‘waar het heel moeilijk is wederhoor te krijgen.’

Voorzitter Transparency International mag Follow the Money geen interview geven wegens ‘belangenconflict’

Ruim drie maanden geleden, kort voordat de affaire rond Heineken in Rusland losbarstte, berichtte Follow the Money over de dubbele pet van Frans Eusman, een topmanager bij Heineken die sinds december 2022 ook onbezoldigd voorzitter is van de Nederlandse afdeling van Transparency International.

De directeur van de corruptiewaakhond, Lousewies van der Laan, zag geen risico op belangenverstrengeling, liet ze desgevraagd weten. ‘Je moet iemand loskoppelen van zijn bedrijf; wij gaan geen relatie aan met zijn bedrijf maar met hem als persoon.’

Toen Follow the Money vervolgens om een interview vroeg met Eusman, schreef een woordvoerder: ‘Bij Transparency is het logisch dat wij zoveel mogelijk ja zeggen tegen interviews, juist ook als we zelf kritisch worden bevraagd. Alleen: een bestuurschap bij Transparency is een onbezoldigde vrijwilligersfunctie die mensen uitvoeren naast hun werk, zoals bij wel meer organisaties gebruikelijk is. Dat kan, in ieder geval in theorie, belangenconflicten opleveren.’

De woordvoerder: ‘Jij hebt in het verleden veel werk gemaakt van dat bedrijf, en het is lastig voor te stellen dat je daar nu geen vragen over hebt. Bij alles wat ook maar indirect aan Heineken raakt, zou onze voorzitter zich afzijdig moeten houden, waardoor al snel een vreemd gesprek zou ontstaan.’

Conclusie: vanwege dit mogelijke belangenconflict krijgt Follow the Money de voorzitter van Transparency International, volgens de eigen governance code samen met directeur Van der Laan ‘het gezicht van Transparency International Nederland’, niet te spreken.

Lees verder Inklappen