
Het is oorlog in Europa. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland en de rest van de wereld? Lees meer
Wat betekent de Russische invasie van Oekraïne voor de geldstromen van en naar Rusland? In dit dossier analyseren we de rol van Nederland in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
OM legt beslag op eigendom van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Poetin
Buitenlandse Zaken onderzoekt Nederlander op Amerikaanse sanctielijst-Rusland
Heinekens communicatiedirecteur vertrekt na onthullingen over Russische investeringen
VS zetten voor het eerst Nederlander op Rusland-sanctielijst
Unilever breekt beloftes: winst in Rusland verdubbeld, reclamekosten gestegen
Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst
Topman Heineken krijgt felle kritiek, hekelt ‘huidig maatschappelijk klimaat van wantrouwen’
Na vertrek van de concurrentie in Rusland verdrievoudigt Heineken de winst
Heineken meldt koper voor Russische dochter, zal 10 procent van verkoopprijs moeten afstaan aan Poetin
Zelensky wil actie tegen Russische gokbedrijven op Curaçao
De brouwerij in Amsterdam © ANP, Berlinda van Dam
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Heineken ligt in binnen- en buitenland onder vuur vanwege investeringen op de Russische markt. Intussen houdt de bierbrouwer voet bij stuk: het moederbedrijf profiteert zelf niet van nieuwe productlijnen in Rusland. Maar klopt dat wel?
‘Zonder enige morele twijfel gooide Heineken 61 spiksplinternieuwe producten op de Russische markt. Terwijl ze de Oekraïners dagelijks zagen kreunen en creperen,’ schreef de cabaretier Youp van ’t Hek zaterdag in zijn column in dagblad NRC. ‘Dat bier willen we voorlopig niet meer in de koelkast’.
‘Proud supporter of Russian genocide,’ twitterde het hackerscollectief Anonymous. Op een begeleidende illustratie hebben de bekende groene bierflesjes van Heineken de vorm van een kogel. De tweet met hashtag #BoycottHeineken werd meer dan een miljoen keer bekeken.
Eerder had programmamaker Arjen Lubach zich in De Avondshow kritisch uitgelaten. ‘Dat je op een feestje staat en zegt “ik ga ervandoor” en dan nog 61 biertjes drinkt.’
Terwijl de verontwaardiging in binnen- en buitenland toeneemt, is het brouwbedrijf zich van geen kwaad bewust. ‘In onze beleving hebben we precies gedaan wat we hadden gezegd,’ zei topman Dolf van den Brink zaterdag in een interview in NRC.
Heineken blijft erbij dat de nieuwe producten niet in tegenspraak zijn met de toezegging niet meer in Rusland te investeren
Heineken blijft bij het standpunt dat de introductie van nieuwe bieren en frisdranken niet in tegenspraak is met de eerdere toezegging niet meer in Rusland te investeren vanwege de invasie van Oekraïne.
Volgens de multinational staat de Russische dochteronderneming volledig los van het moederbedrijf, en haalt dat zelf geen financieel voordeel uit de activiteiten in Rusland. En productlanceringen gelden niet als investeringen van Heineken omdat die lokaal worden gefinancierd.
Bestuursvoorzitter Van den Brink nam zelf het initiatief voor het interview in NRC. En hoewel Heineken wel antwoord geeft op vragen van andere media, weigert het bedrijf nog altijd in gesprek te gaan met Follow the Money.
Moederbedrijf profiteert
Vrijdag publiceerde Heineken een algemene verklaring waarin het claimt dat ook de toekomstige verkoop van de Russische dochteronderneming geen financieel voordeel oplevert voor het moederbedrijf. De bierbrouwer boekte voor 2022 een afschrijving van 88 miljoen euro en verwacht in de toekomst nog eens zo’n 300 miljoen te moeten afschrijven.
Heineken Rusland is sinds de inval in Oekraïne inderdaad minder waard geworden, onder meer doordat de dochteronderneming stopte met de productie en verkoop van bier van het merk Heineken.
Maar de investeringen van het afgelopen jaar voegen waarde toe*, waardoor het verlies beperkt blijft. Dat komt te zijner tijd waarschijnlijk ten goede aan de verkoopprijs van de dochteronderneming – waarvan naar verwachting het moederbedrijf en de aandeelhouders profiteren.
Dankzij de investeringen boekte Heineken vorig jaar naar eigen zeggen veel succes in Rusland. Diverse verkooprecords werden gebroken, stond te lezen op de Russische website die inmiddels uit de lucht is gehaald. ‘2022 was een turbulent jaar voor alle marktspelers, maar bood tegelijkertijd volop kansen en opende nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling en groei van onze business.’
Meer bier dan jaar ervoor
Heineken sprak eerder van ‘verminderde activiteiten’ in Rusland, maar volgens officiële cijfers verkocht Heineken als enige van de top 3-brouwers in Rusland in 2022 meer bier en frisdrank dan een jaar daarvoor: de afzet steeg met 0,4 procent naar 9,4 miljoen hectoliter.
Concurrent Carlsberg zag een daling van 4,7 procent en ook AB InBev, dat in Rusland samenwerkt met de Turkse partner Efes, verkocht vorig jaar 2 procent minder drank.
Volgens een anonieme bron bij Heineken is instemming van het hoofdkantoor een vereiste voor elke belangrijke innovatie en zeker voor de introductie van een nieuw merk. Maar Heineken houdt vol dat het management van de Russische dochter helemaal autonoom opereert, zonder steun van het moederbedrijf.
In Rusland staat een Heineken-man aan het roer, geen buitenstaander
Het concern gaat niet in op de vraag of het management beslissingen kan nemen die indruisen tegen de richtlijnen van het moederconcern. Ook de vraag of de algemeen directeur van Heineken Rusland, Georgios Polymenakos, nog altijd rapporteert aan de directeur van de regio Oost-Europa, blijft onbeantwoord.
De Griek Polymenakos, die in mei vorig jaar de Nederlander Boudewijn Haarsma opvolgde, was al voor de oorlog aangesteld als verkoopdirecteur bij Heineken Rusland en werkte daarvoor bij de Nigeriaanse dochteronderneming van de Nederlandse biergigant. Er staat dus een Heineken-man aan het roer in Rusland, geen buitenstaander.
Heineken reageert niet op vragen over eventuele veranderingen in de verhouding tussen het hoofdkantoor en de Russische dochter. En evenmin op de vraag of Heineken Rusland op eigen initiatief de Russische website offline heeft gehaald, vorige week dinsdag na de onthulling van Follow the Money (in het Nederlands). Heineken kwam dit weekend wel met twee verklaringen – die staan onder dit artikel.

‘Heineken is nog steeds verantwoordelijk voor wat er in Rusland gebeurt,’ zegt analist Fernand de Boer van Bank Degroof Petercam, die vindt dat Heineken transparanter had moeten communiceren over de situatie in Rusland. Hij benadrukt dat Heineken Rusland een geconsolideerde dochteronderneming is, waarvan Heineken 100 procent van de aandelen bezit.
De jaarrekening is geïntegreerd in die van het moederbedrijf en omzet en winst in Rusland tellen mee voor de balans. ‘Zonder zeggenschap mag je die onderneming niet consolideren,’ zegt hij.
Voor analisten zoals hijzelf maakt het niet zoveel uit of Heineken bij verkoop van zijn Russische dochter 100 miljoen euro meer of minder krijgt. De Boer: ‘Beleggers liggen daar niet wakker van. Heineken is bijna 60 miljard euro waard. Maar betrokken managers willen wel een zo goed mogelijk resultaat. Die doen hun uiterste best om daar optimaal weg te gaan.’
‘Dit zou voor Heineken wel eens de boeken in kunnen gaan als de grootste PR-blunder uit de geschiedenis’
Heineken is overigens niet de enige brouwer die nog steeds producten aanbiedt in Rusland. Ook de merken Bavaria en Hollandia van moederbedrijf Swinkels Family Brewers zijn er nog verkrijgbaar, net als Amsterdam Navigator, een zwaar bier uit het portfolio van Grolsch.
Bavaria heeft geen eigen brouwerijen in Rusland en laat zijn merken onder licentie produceren door de Moscow Brewing Company. Een woordvoerder zegt dat Bavaria die licentie heeft opgezegd, maar dat de Russiche brouwerij die opzegging niet accepteert*. De opbrengsten uit Rusland gaan volgens de woordvoerder naar goede doelen in Oekraïne.
Grolsch, onderdeel van het Japanse moederbedrijf Asahi, laat Amsterdam Navigator in Rusland brouwen door AB Inbev Efes. Grolsch zegt de producent ook te hebben gevraagd de licentie stop te zetten, maar dat is nog niet gebeurd. Het bedrijf geeft geen antwoord op de vraag wat er met de inkomsten uit Rusland gebeurt.
‘Heineken heeft lopen dralen’
Heineken is dus zeker niet het enige westerse bedrijf dat nog actief is in Rusland. De huidige kritiek is vooral een reactie op de grootschalige investeringen, nadat het bedrijf eerder aankondigde daarmee te stoppen.
Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB, was in NRC zeer kritisch over het optreden van Heineken in de afgelopen week. ‘Merken op de wereld zetten, nieuwe markten aanboren, activiteiten ontplooien die opbrengst genereren: dat ís investeren. Wat Heineken doet is een steekspel van woorden om te verbloemen dat ze helemaal niet uit Rusland zijn weggegaan,’ zei hij.
Everts: ‘Heineken heeft lopen dralen. Wat er deze week naar buiten kwam is schadelijk voor consumenten én beleggers. Dit zou voor Heineken wel eens de boeken in kunnen gaan als de grootste PR-blunder uit de geschiedenis.’
Communicatiestrateeg Jan Driessen van adviesbureau Q&A in Amsterdam vindt dat deze misser meer is dan een historische blunder. ‘Een bedrijf als Heineken, met miljoenen klanten, heeft een steeds grotere verantwoordelijkheid, ook om maatschappelijk verantwoording af te willen leggen. Je moet dan wel uit kunnen gaan van de eerlijkheid en feitelijke correctheid van het bedrijf,’ zegt hij tegen Follow the Money.
‘Wat er nu gebeurt is een doodzonde, in strijd ook met alle beursregels. De gegevens die je naar buiten brengt, moeten tot achter de komma kloppen en je intenties precies weergeven. Ik viel van mijn stoel toen ik las dat ze nog steeds niet weg waren uit Rusland en gewoon zijn doorgegaan met investeren.’
Driessen vindt dat de PR-afdeling van Heineken ‘zeer amateuristisch’ heeft gehandeld. ‘Puur paniekvoetbal. Dit is Heineken, niet de plaatselijke kruidenier. Op het moment dat die scoop naar buiten komt moet je open, eerlijk en volledig zijn. Maar ze maken het door de eerdere ontkenningen nu nog smoezeliger. Dat is verwerpelijke communicatie, maar het is het verkeerde investeringsgedrag dat de integriteit van dit bedrijf echt ten diepste aantast.’
We legden Heineken de passage voor over het moederbedrijf dat in principe profiteert van de door de investeringen toegevoegde waarde aan de dochteronderneming* in Rusland. Heineken zegt dat dat niet klopt:
‘De lanceringen van vorig jaar waren bedoeld om het volumeverlies gedeeltelijk te beperken als gevolg van het weghalen van het Heineken-merk, Miller en Guinness. Dit om te voorkomen dat het bedrijf failliet zou gaan, wat anders weer het risico op strafrechtelijke vervolging en/of nationalisatie met zich meebracht. De Russische activiteiten, geleid door het lokale managementteam, zijn gericht op bedrijfscontinuïteit en solvabiliteit (vermogen om voor werknemers te blijven zorgen, salarissen betalen, leveranciers betalen enz.) ter overbrugging naar het moment van eigendomsoverdracht. We hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat we niet profiteren van de lopende activiteiten en ook niet zullen profiteren van de eigendomsoverdracht.’
Eerder ontvingen we deze verklaring:
‘We hebben altijd gezegd dat we het bedrijf financieel aan het afschermen waren. Dit betekent dat er geen geld naar Rusland gaat en er geen geld uitkomt. We nemen geen royalty’s, winsten, vergoedingen etc. en zullen dit ook in de toekomst niet doen. Tegelijkertijd zijn we gebonden aan boekhoudregels (IFRS) om de activiteiten in Rusland te blijven consolideren totdat de verkoop plaatsvindt. Naast de financiële afscherming hebben we het lokale team buitengewone speelruimte gegeven om beslissingen te nemen voor continuïteit en solvabiliteit, inclusief lokale besluitvorming over de lancering van nieuwe SKU’s.’ Desgevraagd licht Heineken nog toe: ‘Dat zijn type producten in verschillende vorm. Dus hetzelfde product maar dan in een ander vorm zoals bijvoorbeeld een flesje, blikje, andere maat, andere verpakking etc.’
De woordvoerder zegt dus niet dat Heineken Rusland ook de vrijheid heeft nieuwe merken te lanceren zonder instemming van het hoofdkantoor.
21 Bijdragen
Roland Horvath 7
Wat als de dochteronderneming van Heineken in RU wel onafhankelijk van het moederbedrijf werkt. Zodat Heineken in NL niet profiteert van de winst in de Russische Federatie RU.
In een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. Door de propaganda van beide partijen.
In het artikel wordt gesteld dat Heineken nieuwe producten op de markt heeft gebracht, dat is geen argument om te stellen dat Heineken in fout is.
Er is bovendien het feit dat het EU bestuur besluiten heeft genomen die de EU zeer grote schade berokkenen. Wat het EU overheid doet is niet redelijk. Wel schadelijk voor de belangen van iedere EU ingezetene.
Onder andere zijn de aardgas contracten met RU opgezegd en o.a. vervangen door veel duurder en meer bevuild schaliegas uit de VS. Bovendien is er dat gedoe met de banktegoeden van RU oligarchen, waardoor de VS dollar en de euro nu de reputatie hebben onbetrouwbaar te zijn. En verder is er het feit dat ondernemingen uit de EU hun activiteiten in de RU moeten opzeggen. Is dat om in de toekomst de investeringen van VS ondernemingen te vergemakkelijken. Iets dergelijks is ook gebeurd met de dekolonisering: De VS waren daar voorstander van wegens het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren. Tot de VS de rol van de Europese kolonisatoren hadden overgenomen.
FTM doet aan onderzoeksjournalistiek en is daarin bedreven en redelijk. Maar na al de kwalijke besluiten van de EU overheid, die wijzen op onbekwaamheid, mogen er wel vragen gesteld worden.
John Janssen 4
Roland HorvathDenk dat het meeste gas van ons momenteel ergens anders vandaan komt, met een sterk opkomend Nigeria in de supply chain.
Roland Horvath 7
John JanssenWat echter bijzonder kwalijk is, is het feit dat er nog geen afspraken waren met andere leveranciers toen de aardgas contracten met RU werden opgezegd. 2/ Er wordt nu meer betaald voor aardgas. Dat verzwakt de EU industrie in hun concurrentie met de rest van de wereld bijvoorbeeld CN, India, de VS. 3/ RU is een buur. Een brood koop je bij de warme bakker om de hoek, niet bij een grote onderneming bijvoorbeeld in Nigeria. 4/ Een reden voor het opzeggen van de gas contracten was dat de EU het budget van RU niet wilde vullen alsof RU geen andere klanten zou kunnen vinden. Sedert Napoleon Bonaparte het Continentale Stelsel heeft verordend in 1806-1814, om GB van de Europese markt te weren, weet men dat dat bijna niets heeft opgebracht. GB heeft andere markten gezocht voor zijn producten. 5/ De EU wetgeving laat het EU bestuur niet zo maar toe om alle soorten besluiten te nemen die als een oorlogsdaad geïnterpreteerd kunnen worden.
John Janssen 4
Roland HorvathKan mij niet meer voorstellen dat we weer grootschalig Russisch in gaan slaan, wanneer deze oorlog te einde is. Natuurlijk zal je altijd de uitzondering op de regel zien in de vorm van een Orban, maar het grote plaatje zal een volledige shift zien van de bekende energiestromen wereldwijd.
Roland Horvath 7
John JanssenWel een Noord Amerikaans - West & Midden Europees blok. Met Europa als kolonie of protectoraat.
En in één van de coalities, de NAVO, een absolute volgzaamheid van Europa ten opzichte van de Leider.
Turkije is een uitzondering.
In het vroegere Warschau pact was de verhouding van de lidstaten tegenover de leidende staat, de Sovjet Unie SU, even dominant. De SU werd nooit tegen gesproken. In de NAVO is er ook geen inspraak, laat staan tegenspraak.
De 12 West Europese NAVO lidstaten sedert 1949-1955 komen niet op voor hun eigen veiligheid.
Met als argument dat Poetin de enige schuldige is voor de oorlog in UA en dat zij de 12 NAVO lidstaten wapens leveren, om het gladiatoren gevecht in stand te houden.
De indoctrinatie van welke absolute waarheid dan ook, heeft nooit veel anders dan miserie opgeleverd.
John Janssen 4
Roland HorvathVincent Huijbers 9
https://images.app.goo.gl/qwGpYYgFupqFoYtA6
Zonder gekheid. Los van de juridische structuur van het bedrijf gaat het om het symbool dat teruggetrokken had moeten worden.
Dat had het sprookje dat Heineken verteld in hun reclameuitingen én hun flesjes meer inhoud gegeven.
What a wonderful world.
John Janssen 4
Zit te wachten op de eerste cartoon waarop een groen flesje als zijnde een raket vanuit het Russische zal word afgeschoten op Ukraine. Dhr. Youp zal er ongetwijfeld een stuk van zijn show aan gaan wijden. Een soort van Buckler XXL. Youp zal eigenhandig de verkoop van 'de Groene rakker' aan banden gaan leggen tijdens de pauzes op tournee! Als een James Gordon, en/of, een Jimmy Kimmel dit oppikken in één van hun avondshows is dat een forse nagel aan de kist van de grondlegger van het concern.
Nu de rest van corporate Nederland ook aan gaan spreken op hun gaande business in het Russische. Of ziet de ING zichzelf daar ook al als 'systeembank' dus to big to leave?
Volgt FTM ook. wellicht via een Duitse of Franse FTM variant, diezelfde ontwikkeling in de rest van Europa? Je zal bijvoorbeeld maar een familiebedrijf hebben met 600 tankstations waar voorheen miljoenen liters Russische Diesel doorheen gingen. Wat dan!?
Moet de vraag toch stellen. Gezien het bashen van een Heineken, zit wellicht een Heer Smit 'short' op het aandeel?:-)
Roland Horvath 7
John JanssenSterker nog, men moet zich afvragen van wie een dochter onderneming in RU is: Van de RU maatschappij of van het moederbedrijf in NL. In de regel gaat de winst van dochterondernemingen naar het westen bijvoorbeeld via de Zuidas in Amsterdam. Want geld, kapitaal moet ongehinderd de wereld rond kunnen reizen. Daarom kozen veel ondernemingen er voor hun hoofdzetel te hebben in Europa en niet in hun -vroegere- koloniën. Die werden daardoor straatarm gemaakt.
Het is zeer waarschijnlijk dat die koloniale praktijken bij het EU bestuur en bij hun lobbyisten nog steeds de heersende leer is. Dus een onderneming mag dan zo maar weg gaan uit een ander land en een dochteronderneming in de steek laten door niet te voorzien in passende maatregelen om de werking van de onderneming te kunnen voortzetten.
In een kapitalistische maatschappij heeft private eigendom te veel -absolute- rechten gekregen. Dat ontwricht de hele wereld.
John Janssen 4
Roland HorvathDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Sicco Kamminga 4
John JanssenReputatie schade is natuurlijk een dingetje, maar dat is niet het grote probleem hier !
Heel erg flauw die laatste alinea. 'Ik stel alleen maar vragen ...' , maar ondertussen beschuldig je iemand zonder dat je kennelijk ook maar de geringste aanwijzing hebt.
John Janssen 4
Sicco KammingaEn ik benoem iets, zijne hoogheid, waar een Heineken aan moest denken in zijn beslissinproces.
Sicco Kamminga 4
John JanssenWalter Boer 3
Sicco Kamminga 4
Marc Fahrner 7
Vincent Huijbers 9
Marc FahrnerDe boodschappen karretjes rammelen aan het einde week als van ouds hoor. Zelfs bij de geïnformeerde burger heeft verontwaardiging een beperkte houdbaarheid in deze tijd.
Het correctieve vermogen van de maatschappij is nogal afgenomen in de afgelopen decennia. Grote bedrijven maar bijvoorkbeeld ook onze minister president komen weg met tal van zaken.
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersVeel eenvoudiger. Het is vooral een gebrek aan kennis en begrip. En een reeds tientallen jaren durende indoctrinatie van de heiligheid van het grootkapitaal en van de macht. De politici en de MSM bestaan dus voornamelijk uit mensen wiens geest gevuld is met absolute waarheden, kortom rigide geesten. Ze behoren tot de juiste kerk (-en), ze hebben het juiste geloof. Die de veranderingen in de maatschappij niet aankunnen.
Dat belooft niet veel goeds. Maar uiteindelijk hebben wij, het volk, dat alles stap voor stap goed gekeurd.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathWat denk ik meespeelt zijn de dagelijkse beslommeringen met tal van afleidingen. Het 'nieuws' stroomd 'op maat' je telefoon binnen om vervolgens in dezelfde tred in de tijdlijn naar onderen te zakken.
Politici en bedrijven weten dat omdat ze enorm veel moeite moeten doen om zichtbaar te zijn. Merken lanceren nog betere producten en politici rennen van incident naar incident.
Bij problemen is niet reageren dan ook verdwijnen.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathDe Exota affaire:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Exota-affaire
Een filmpje op televisie van een in scene gezette exploderende fles leidt uiteindelijk tot het faillissement van het bedrijf.
Of de Samsung Galaxy Note 7 waarvan de batterij explodeerde of de beademingsapparaten van Philips.
De laatste twee zijn vooral PR problemen en een aderlating voor hun aandeelhouders. Het zijn rimpelingen.
John Janssen 4
Vincent HuijbersDe grote meute wil het ook niet anders. We willen het nieuws samengeperst hebben rond de koffie van 20:00 in 15 minuten. We willen niet goed geïnformeerd worden, we willen 'rare families' non-dagelijkse dingen zien doen. De politiek heeft zich goed aangepast aan onze 'waan van de dag' en regeert daar ook naar.
De discussie op WNL tussen diverse 1e Kamer Senatoren was kenmerkend daarvoor. Bagger in het kwadraat!