Heinz totaal uitgeknepen na overname Warren Buffett en 3G

Sinds de overname van de voedselgigant Heinz door het Braziliaanse 3G capital en Warren Buffett wordt er in het bedrijf afgezien. Rücksichtlos snijden is het devies, om zo snel mogelijk de hoge schulden voor de overname te kunnen terug betalen, zo bevestigt een voorname insider tegenover Follow the Money.

Onlangs publiceerde Fortune een vernietigend portret over Heinz sinds de overname door het Braziliaanse 3G capital en Warren Buffett. De gehele top van het bedrijf is vervangen door de nieuwe eigenaren, tegelijkertijd met een kwart van de werknemers op het hoofdkantoor en de nieuwe focus van het bedrijf met haar sterke bekende merken is kostenbesparen. Op alles. Door iedereen. Werken op zaterdag is sinds afgelopen zomer regel in plaats van uitzondering, aldus Fortune, dat met meer dan 21 mensen uit de top van Heinz sprak. 'Zeker 90% van wat Fortune schrijft is waar,' bevestigt een hoge insider bij Heinz tegenover Follow the Money Het Braziliaanse 3G Capital en Warren Buffett legden afgelopen zomer samen ruim 29 miljard dollar neer voor Heinz, dat een omzet heeft van 11,6 miljard dollar. De deal was de grootste overname in de voedselindustrie ooit en werd gefinancierd met meer dan de helft aan schuld. In totaal 15  miljard dollar. Daarnaast kreeg Warren Buffett geen gewone aandelen, maar zogenaamde preferente aandelen ter waarde van ruim 8 miljard dollar. Op die die aandelen van Buffett, die meer als financier dan als aandeelhouder optreedt,  moet jaarlijks 9% vast dividend betaald worden.

'Meest efficiënte bedrijf in voedselindustrie'

Heinz presteerde het om in de jaren voor de overname maar liefst dertig kwartalen op rij organische groei te realiseren. De beurskoers steeg in de twee jaar voorafgaand aan de overname met 27%. Niet bepaald slechte resultaten zou je denken dus. Maar Heinz moet volgens de nieuwe topman Bernardo Hees - partner van 3G - het meest efficiënte bedrijf in de wereldwijde voedselindustrie worden. En daar is een goede reden voor: de schulden moeten worden terugbetaald. Heinz ging namelijk niet bepaald voor een koopje van de hand.
Lehmann heeft een vermogen van 17,8 miljard dollar en is daarmee de rijkste man van Zuid-Amerika.
Om de flinke aankoopsom terug te verdienen moet er flink worden ingegrepen. En daar heeft het Braziliaanse 3G Capital wel ervaring mee. Het bedrijf - niet te verwarren met de Britse investeerder 3i - is opgericht door 3 brazilianen: Marcel Hermann Telles, Carlos "Beto " Sicupira en Jorge Paolo Lehmann. Het begon allemaal ruim dertig jaar geleden met het opzetten van de Braziliaanse investment bank, Banco Garantia, die nu nog de G vormt van 3G.  Nu bezitten de heren onder andere een controlerend belang in de grootste bierbrouwer ter wereld, AB Inbev, en zijn ze de trotse bezitters van Burger King. Lehmann heeft volgens Forbes een vermogen van 17,8 miljard dollar en is daarmee de rijkste man van Zuid-Amerika. De filosofie van 3G is simpel en doeltreffend en zeer herkenbaar voor een private equity bedrijf. Ze kopen bedrijven met veel waarde, een constante hoge cashflow en betalen de overname met heel veel schuld. Vervolgens worden er kosten bespaard. In dat laatste is 3G echter de koning en de keizer. Bij de bedrijven waar ze instapten werd rücksichtlos op alles bespaard, volgens het principe 'zero based budgeting'. Bij alles werd  de vraag gesteld: hebben we dit of deze persoon echt nodig om het bedrijf te draaien? Is het antwoord nee, dan wordt het proces gestopt of de persoon ontslagen.
hebben we dit of deze persoon echt nodig om het bedrijf te draaien?
De brazilianen halen er goede resultaten mee. Sinds ze een groot deel van de aandelen van Inbev in handen hebben, steeg de operationele marge van 23% naar maar liefst 37%. De winst bij Burger King steeg in 2012 met 33%.De vraag is of 3G dat ook voor elkaar gaat krijgen bij Heinz.

Slapen in Holiday Inn

In juni werd de top 50 van het management van Heinz uitgenodigd voor een sessie in het luxueuze Four Seasons in Fransisco. Na de speech van hun nieuwe baas Hees mochten ze allen een kwartiertje op audiëntie komen en kregen prompt te horen of ze nog nodig waren of niet. Ook werd hen verteld dat er een privejet klaar stond om de volgende dag terug te vliegen naar Pennsylvania. Meer dan de helft vloog niet mee terug naar het hoofdkantoor on Pittsburgh. De brazilianen snijden in alles waarin gesneden kan worden. Dat geldt zeker ook voor privileges voor de top van het bedrijf. Die zijn afgeschaft sinds de Brazilianen zijn binnengekomen. Zo verloren ze hun eigen werkkamers. De muren werden gesloopt en ze kregen anderhalve meter bureau toebedeeld met ruimte voor maximaal 1 persoonlijke bezitting. Welkom in de nieuwe wereld.
Het wordt zeer aangemoedigd wanneer werknemers het Heinz-logo laten bedrukken op hun (eigen) kleding.
Waar de top van Heinz bij zakenreizen eerder hun tere lichamen konden laten rusten in de bedden van het Fours seasons hotel, tegenwoordig checken ze gewoon in bij de Holiday Inn. In Heinz t-shirt. Want dat is ook onderdeel van de filosofie van 3G: iedereen moet zich verbonden voelen met het merk. Dus wordt het zeer aangemoedigd wanneer werknemers het logo laten bedrukken op hun (eigen) kleding. Werken op zaterdag is voor de medewerkers van Heinz tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Weigeren is geen optie, dan is er geen plaats meer voor je in de nieuwe Heinz organisatie. Voor wie trouw en loyaal is liggen er mogelijkheden om door te groeien. En dat kan snel gaan. Zo is de nieuwe CFO van Burger King 26 jaar oud. Het zijn  de eerste tekenen van wat er nog verder komen gaat. Het is de vraag of er naast het snijden in de kosten nog plaats is om te blijven investeren in de sterke merken van Heinz. Een bron hoog in de organisatie van Heinz vreest van niet, zo laat hij Follow the Money weten. 'De schulden zijn gigantisch hoog. Die moeten worden terugverdiend. En dus wordt overal in gesneden. Daar heb ik op zich geen problemen mee, als er maar flink geïnvesteerd wordt in de business. Dat gebeurt niet meer. Dus ik denk dat veel werknemers eigenlijk blij zijn dat ze er weg zijn.'