Mees' liefde voor topeconoom Buiter eindigt (voorlopig) in cel

2 Connecties

Heleen Mees, columniste bij het Financieele Dagblad, stuurde topeconoom Willem Buiter seksueel getinte en bedreigende e-mails. 'May you live in interesting times,' wenste Mees Buiter in haar proefschrift toe.

Heleen Mees, columniste bij het Financieele Dagblad en vermaard feminist, is afgelopen maandag gearresteerd en aangeklaagd voor stalking en intimidatie van Citigroup-econoom Willem Buiter. Het tweetal had tijdenlang een affaire, die uiteindelijk afliep. Vanaf juli 2011 stuurde Mees meer dan duizend e-mails aan de 63-jarige getrouwde professor. Ook vrouw en kinderen van Buiter kregen berichten van Mees.

 

Mees begon als woordvoerder van staatssecretaris Willem Vermeend begin jaren '90. Ze werd echter befaamd om een opiniestuk dat ze in januari 2006 in het NRC schreef met de weinig aan de verbeelding over latende titel: 'Vrouwen zouden nu eindelijk eens écht aan het werk moeten gaan'.

 

Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat de mails nogal eens seksueel getint waren. Zo stuurde Mees de getrouwde Buiter foto’s van naakte vrouwen, waaronder een zelfportret waarop Mees al masturberend te zien was. “Wat kan ik doen om het goed te maken? Zal ik je ballen likken?” vroeg Mees in één e-mail. “Zullen we een kind adopteren?” zei ze in een andere. Niet alle mails waren zo olijk van toon. Mees stuurde Buiter tevens foto’s van dode vogels en wierp hem in één e-mail toe dat ze hoopte dat zijn vliegtuig uit de lucht zou vallen.

 

In 2009 zei Heleen Mees in een interview met Vrij Nederland dat ze zich afvroeg of ze wel genoeg geleefd had. 'Veel tijd bracht ik peinzend door, ik had ook de beest kunnen uithangen. Ik vind mezelf saai, niet voldoende spannend of ondeugend. Ik ben op zoek naar een grotere vervulling.' En later in het interview:'[I]k vrees dat ik seksualiteit niet kan loskoppelen van zondigheid, ik heb altijd het gevoel gehad dat ik op mijn reputatie moest letten: keeping your numbers down. Dat kuisheidsideaal belemmert me. Maar sinds afgelopen zomer heb ik bedacht: ik mag nu illusieloze seks hebben zonder dat het tot een huwelijk of zwangerschap hoeft te leiden. Vanaf mijn veertigste mag het voor het plezier.'

 

Willem Buiter frequenteerde dikwijls in de columns van Heleen Mees voor het NRC, de Volkskrant en het Financieele Dagblad. Sinds april 2008 werd Buiter in maar liefst achttien columns van Mees aangehaald. Ook toen de relatie tussen de twee al was geëindigd bleef Mees Buiter noemen, meest recentelijk in één van haar laatste columns voor het Financieele Dagblad. Per 1 juni schrijft Heleen Mees niet meer voor het Financieele Dagblad. 

 
In haar proefschrift ‘Changing Fortunes’, waarin China de schuld van de kredietcrisis in de schoenen krijgt geschoven, kreeg Buiter een hele pagina van Mees. “Finally, I want to thank Willem Buiter who was so kind to meet with me in the summer of 2008 in London to discuss possible avenues for a doctoral thesis,” schreef Mees in haar thesis. “Our meeting proved to be the first tangible step towards this thesis.” Het proefschrift werd in augustus 2012 gepubliceerd. De stalkcampagne was toen volgens de aanklacht al ruim een jaar aan de gang. 
 
Mees’ advocate Vaneshka Hyacinte zegt dat de NYU professore onschuldig is. Mees had een ‘langdurige relatie’ met Buiter, bovendien zou Mees ook dikwijls ontvanger zijn geweest van Buiters e-mails. De relatie tussen Buiter en Mees was jarenlang een publiek geheim. De twee economen werden in Amsterdam geregeld in elkaars gezelschap gezien. Het stel schroomde zich ook niet om elkaar in publieke gelegenheden innig te omstrengelen.
De rechter heeft Mees bevolen uit de buurt van Buiters familie te blijven. “Do not call them, do not go to their home, school, businesses, place of employment . . . no email, no text messages, instant messages, no phone calls, letters, fax or voice messages,” aldus de rechter.
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 650 leden