Helemaal niets!

2 Connecties

Onderwerpen

Verkiezingen Eurocrisis
3 Reacties

De verkiezingsprogramma's van de regeringspartijen CDA en VVD bevatten haast geen zinnig woord over de Eurocrisis. En daarover is columnist Bas Jacobs verbijsterd.

Bas Jacobs heeft de verkiezingsprogramma's van het CDA en de VVD doorgenomen op het standpunt met betrekking tot de Eurocrisis, het belangrijkste economische onderwerp van de aanstaande verkiezingen. Een teleurstelling.

 

VVD
Hoofdpunt van het VVD verkiezingsprogramma: de VVD wil alleen strenge begrotingsregels  -- bestaan al -- en wie zich daar niet aan houdt wordt de euro uit geknikkerd. Met dit onnadenkende gejeuzel geeft de VVD blijk helemaal niets van de crisis te snappen. Uitzetting uit de euro zet de 'mother of all crises' in werking: een run op banken en overheden waardoor de economische schade wordt gemaximaliseerd, landen en banken gegarandeerd failliet gaan en helemaal niets van ons geld (in banken, beleggingen, en pensioenfondsen) dat is uitgeleend aan het uitgezette land terugkomt. Zie ook Barry Eichengreen. De VVD-opstelling levert daarom geen constructieve bijdrage aan oplossing van de eurocrisis. Sterker, ze maakt die alleen nog maar groter.

 

De VVD zegt ook nog iets over strenger toezicht op de banken en tijdelijk steun verlenen aan banken in nood. Op zich prima, maar banken kunnen al aankloppen bij de centrale bank/ECB en wat met strenger toezicht wordt bedoeld, is mij niet duidelijk geworden. Daarnaast wijst de VVD euro-obligaties ten principale af.

 

De opvattingen van de VVD zijn fundamenteel onverenigbaar met het voortbestaan van de eurozone. Daarvoor zijn minimaal een bankenunie, een lener in laatste instantie voor overheden en fondsen voor de herstructurering van geheel of gedeeltelijk failliete overheden en banken nodig.

 

De opstelling van de VVD is cynisch en getuigt van minachting van de democratie. De eurocrisis is niet afgelopen na 12 september. Maar de kiezer weet met een stem op de VVD niet waarop hij stemt. Of hij moet doelbewust willen stemmen op een partij die door economische onnozelheid slechts aanstuurt op het einde van de euro.

 

CDA
Ik dacht na het lezen van het verkiezingsprogramma van de VVD, het kan niet erger. Totdat ik bij het CDA aanbelandde. Het kan wel! Er staan, jawel, maar liefst twee alinea’s in het CDA verkiezingsprogramma over de eurocrisis, zelfs een minder dan de VVD. En zo mogelijk nog inhoudslozer. 
 
Ook het CDA belooft de kiezers zaken die allang bestaan: strenge begrotingsregels die we al hebben afgesproken (inclusief sancties) net als de begrotingscommissaris. Het CDA wil vermoedelijk niet dat de ECB ingrijpt op de obligatiemarkten, maar dan ben ik hun programma (‘behouden onafhankelijke centrale bank’) wel heel vrij aan het interpreteren; het staat er namelijk niet. Het enige, kleine lichtpuntje is dat het CDA Europees bankentoezicht wil. Zeer aan te bevelen, inderdaad, maar lang niet genoeg.
 
Dus is mijn conclusie dat ook het CDA verkiezingsprogramma niet te verenigen is met het voortbestaan van de euro. Doordat het niets zegt, voorkomt het CDA een economische flater zoals bij de VVD, maar ik weet niet wat erger is: niet zeggen wat je vindt uit angst voor de kiezer, of wel zeggen wat je vindt, ook al is dat onnozel.
 
In de eurocrisis gaat het om vele, vele miljarden aan belastinggeld. Als ik CDA stemmer zou zijn, zou ik willen weten hoe het CDA hiermee wil omgaan. Maar helaas. Ook het CDA draait haar haar kiezers een rad voor ogen. Het is godgeklaagd.

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Bas Jacobs

Gevolgd door 201 leden

Hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics.