Helletocht op hemelvaart

Stormchaser Dwarshuis zet zich schrap voor naderend noodweer en plant een schoolreisje naar de Spaanse spooksteden.

Het was tot nu toe de week van de ‘black swan’ voor de tuinbouwsector. Van de een op de andere dag donderde de vraag naar komkommers in elkaar. En als klap op de vuurpijl blijkt de bron van de besmetting met de EHEC-bacterie niet te liggen bij de groenten in Duitsland.

De als oerdegelijke bekend staande Duitse autoriteiten in Hamburg, waar de besmetting met de EHEC-bacterie vooral is ontstaan, staan in hun hemd op Hemelvaartsdag. Maar zoals u zult begrijpen draait de wereld, met alle respect voor de getroffen komkommertelers, niet om een vage bacterie ook al is het voer voor onze driftig speculerende Ab Oosterhaus.

Gisterochtend voorbeurs waarschuwden wij u al voor naderende donderkopjes op de mondiale beurzen. Wel nu, wij worden op onze wenken bedient. Ook dit keer was Griekenland weer eens de boosdoener. De afglijdende natie kreeg de zoveelste downgrade te verwerken. Negatief nieuws over de Amerikaanse economie deed de rest.

Schoolreisje
De actieve belegger zal vandaag dus achter zijn handelsscherm moeten kruipen. Want mijn voorspellingen, dat we te maken krijgen met meer serieus neerwaarts gedonder op Beursplein 5, worden met het uur realistischer. Sterker nog, volgens onze glazen bol is er sprake van de bevestiging van een toppatroon. En neemt u maar van mij aan dat dit een veeg teken is.

En als ik mijn blik over de oceaan richt, denken onze Amerikaanse vrienden er kennelijk net zo over. Het aloude gezegde dat u wel ordinair een bak water kan neerzetten voor uw paard, maar dat u de trouwe viervoeter niet kan dwingen te drinken lijkt steeds meer van toepassing te worden voor de Amerikaanse economie.

Uw dienaar is vandaag op schoolreisje door het Spaanse achterland op zoek naar in elkaar gedraaide vastgoedprojecten die verworden zijn tot ‘ghost cities’ (zie het filmpje aan het einde van mijn column). Dat leek ons wel een leuk klusje voor de Hemelvaartsdag. Van komkommertijd is dus geen enkele sprake ook al heeft de  Europese Commissie de waarschuwing voor de consumptie van Spaanse komkommers ingetrokken. Laat nou uitgerekend die Europese Commissie ons wel vaker iets hebben voorgehouden dat krom was en later zachtjes rechtgezet moest worden.

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl