Help, de dokter verzuipt door ambtenaren

  De rol van de huisarts als medische poortwachter was vanouds helder in ons land. Maar nu dreigt te dokter te verzuipen dankzij bemoeizuchtige ambtenaren, stelt columnist Jan Bennink.

  Gezond zijn en blijven in Nederland anno 2012? Dat moet voortaan anders als het ligt aan de 'Taskforce Beheersing Zorguitgaven'. Vorige week vrijdag presenteerde deze ambtelijke werkgroep een rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

   

  En het roer binnen ons zorgstelsel moet echt om volgens deze wijze wetsdienaars: via hogere accijnzen moet gezond gedrag worden gestimuleerd, ook moet de huisarts onder het eigen risico vallen, moeten mensen meer zelf gaan betalen en wordt de eigen bijdrage voor langdurige zorg vermogensafhankelijk. Daarnaast zouden mensen beter dienen na te denken over een huisartsbezoek als dat binnen het eigen risico valt.


  Voldoende reden voor publicist Jan Bennink om de vraag op te werpen of de ambtenaren van de 'Taskforce Beheersing Zorguitgaven' wel goed bij hun hoofd zijn. Want waarom mogen vertrouwde witte jassen niet meer bepalen wat gezond is in ons land maar dient dat een taak te zijn voor pennenlikkers in blauwe pakken?


      
  'Iek ziek!'
  Het is een poortwachter die, gewapend met receptjes, een stethoscoop en gekleurde teststrookjes onze ziekenhuizen een tsunami aan hypochonders, snotteraars en 'iek ziek!' roepers bespaart.

   

  Een droog hoestje of een vage koorts die wat langer aanhoudt. 't wijst meestal op een onschuldige verkoudheid of een virus. Het kunnen ook de eerste tekenen van kanker zijn.

   

  Vaak plassen? Daar is mee te leven. Maar het zijn ook symptomen van diabetes, een sluipmoordenaar die onbehandeld tot blindheid of open wonden kunnen leiden. Of erger. Zoek de plaatjes maar op internet.

   

  En zo is er nog een boekenplank vol griezelige aandoeningen die onnozel beginnen. Met een kuchje of een kringetje, een vlekje of een bloedje.

   

  Van junk tot jonkheer
  Gelukkig hebben we de huisarts waar de spreekkamer altijd open staat voor iedereen. Van junk tot jonkheer.

   

  De dokter onderzoekt, stelt gerust, behandelt of verwijst zonodig door. Het is een poortwachter die, gewapend met receptjes, een stethoscoop en gekleurde teststrookjes onze ziekenhuizen een tsunami aan hypochonders, snotteraars en 'iek ziek!' roepers bespaart. En tegelijkertijd de patiënt behoedt voor rampen, door tijdig alarm te slaan als er wel iets grondig mis is. Dat alles zonder financieel risico voor de patient om de drempel naar de eerstelijns zorg zo laag mogelijk te houden.

   

  Het leek een gezond systeem. Maar het moet anders van de 'Taskforce Beheersing Zorguitgaven'. Mannen in blauwe pakken in plaats van witte jassen, die precies weten wat gezond is voor Nederland. Pennenlikkers die het huisartsenbezoek, zoals het bezoek aan een specialist, onder het eigen risico van de patiënt willen laten vallen.

   

  Laagdrempelige zorg wordt een onneembare financiële horde

  En dat heeft verstrekkende gevolgen. Want voor veel mensen wordt laagdrempelige zorg zo een onneembare financiële horde. De rekening kan zelfs oplopen tot 350 euro per jaar, per patiënt. 

   

  Zou de 'Taskforce Beheersing Zorguitgaven' zich realiseren dat er heel wat mensen zijn, die niet meer naar de huisarts gaan met een rare bult of vage duizel als ze het consult uit eigen zak moeten betalen? Dat er mensen zijn die een noodzakelijk bezoekje toch even uitstellen? Zou de 'Taskforce Beheersing Zorguitgaven' zich beseffen dat te laat ontdekte ziektes tot verdriet, lijden, dood en juist extra uitgaven gaan leiden? Dat laatste zou ambtenaren toch moeten aanspreken.

   

  Snijden in gezond vlees

  Als dit voorstel beleid wordt, gaan ambtenaren snijden in gezond vlees. En wordt de 'Taskforce Beheersing Zorguitgaven' medeverantwoordelijk voor elk geval, waar geld de oorzaak is voor verwaarloosde kanker, lyme, diabetes en andere ziektes die niet tijdig zijn ontdekt bij de huisarts.

   

  Een simpel 'Eigen schuld, dikke bult' volstaat dan niet voor de dames en heren ambtenaren. De ogen van zieken en nabestaanden zullen de 'Taskforce Beheersing Zorguitgaven' dan nastaren tot de poorten van de hel. En dat is met recht hun eigen risico.

   

  *******************************************************************************************************

  Jan Bennink is publicist, fanatiek twitteraar onder de alias @Superjan en reclameman.
   

  Over de auteur

  Jan Bennink

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren