Help, Docters van Leeuwen verzuipt!

2 Connecties

Personen

Arthur Docters van Leeuwen

Organisaties

Wilgenhaege
5 Bijdragen

Vermogensbeheerder Jerry Langelaar haalt nog steeds schelmenstreken uit, ondanks het feit dat oud-AFM-topman Arthur Docters van Leeuwen al drie jaar in zijn Raad van Advies zit.

Hij zou voor beterschap zorgen bij vermogensbeheerder Wilgenhaege; Arthur Docters van Leeuwen. Althans, dat vertelde de voormalige topman van de Autoriteit Financiële Markten eind 2010 desgevraagd aan Follow the Money. Vanaf het moment dat hij samen met emeritus hoogleraar economie Arnold Heertje plaats nam in de Raad van Advies van Wilgenhaege, lijkt er echter weinig te zijn veranderd. 

Arthur Docters Van Leeuwen beschikt over een indrukwekkend cv. Zo was hij ooit het hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, voorloper van de huidige AIVD en diende hij acht jaar lang als de bestuursvoorzitter van de AFM. 'Mijn naam staat voor rechtvaardigheid en integriteit', zei hij. Het was dan ook opmerkelijk dat iemand van een dergelijke statuur zijn naam aan een vermogensbeheerder verbond die al regelmatig in opspraak was geraakt.

Geen altruïsme meer

De oud-AFM-topman begon drie jaar geleden als adviseur van de Hoofddorpse vermogensbeheerbedrijf van de flamboyante Jerry Langelaar, ooit een regelmatige (betalende) gast in het zondagochtendprogramma van Harry Mens en een liefhebber van autoracen.

‘Ik ben op voorspraak van hoogleraar Arnoud Boot met de heer Langelaar in contact gekomen', liet Docters van Leeuwen destijds weten. 'Hij heeft me vervolgens gevraagd om hem te helpen. Hij had last van een minder gunstige reputatie'. Het was geen kwestie van geld, voegde de voormalige AFM-topman toe, sommige dingen deed hij ook uit 'altruïsme'. Gratis dus.

Inmiddels is de adviesfunctie van Docters van Leeuwen niet meer geheel gespeend van welbegrepen eigenbelang. Op de website van de Nationale School voor Openbaar Bestuur, waarvan hij staflid is, staat bij zijn uitgebreide cv onder het kopje 'betaald' in elk geval de nevenfunctie van 'president commissaris Wilgenhaege B.V.'

Dag KiFid? 

De vraag rijst nu wat de inbreng van de betaalde adviseur precies is. Tijdens zijn dienst wist hij het imago van Wilgenhaege bepaald niet de goede kant op te bewegen. Vorig jaar zomer besloot de vermogensbeheerder zich uit te schrijven bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFid), het klachtenregister waar beleggers onder andere met klachten over wanpresterende vermogensbeheerders terecht kunnen. Een opmerkelijke stap voor een bedrijf dat met het vaandel van een oud-AFM-topman mag wapperen.

Het afscheid van het KifiD kwam niet uit de lucht vallen: Wilgenhaege ontvangt nog steeds veel klachten en erkent uitspraken van het KiFid daarom liever niet als bindend. Bovendien is Wilgenhaege al eens door KiFid op zijn vingers getikt toen te risicovolle beleggingen deed voor zijn klanten.

AFM-boete
Niet alleen het KiFid, ook AFM, de oude werkgever van Docters van Leeuwen, legde Wilgenhaege in 2010 een bestuurlijke boete op van 12.000 euro op. De club van Langelaar had niet genoeg informatie ingewonnen bij de klant alvorens er een beleggingstrategie werd uitgestippeld. Deze gebrekkige dienstverlening vond plaats in de periode 2008 - 2009, toen Docters van Leeuwen nog niet bij Wilgenhaege was aangetreden. 

Dat de trukendoos van Langelaar, ook na de aanstelling van Docters van Leeuwen, nog lang niet is geleegd, maakte Follow the Money-columnist Paul van Straaten vorige week donderdag duidelijk (Van Straaten is een adviseur van gedupeerde beleggers). Zo verkeert Propertunity, het vastgoedfonds van Wilgenhaege, in zwaar weer. De koers is al met 75 procent gedaald en beleggers kunnen door een structuurverandering niet uittreden. 

Dubieuze vooruitbetalingen
Maar dat is in wezen niet eens de ernst van het probleem. Door de sterke waardevermindering heeft Nordbank, de kredietverstrekker van het fonds, het recht om zijn hypotheekschulden op te eisen. Propertunity beloofde echter per contract om bij dit scenario extra af te lossen maar zegt in het jaarverslag dat het hiertoe niet in staat is. Ondertussen doet Propertunity wel vooruitbetalingen aan ondernemingen die aan Wilgenhaege gelieerd zijn. Dat is schuiven met geld van beleggers om andere gaten te dichten. Hier mag gerust een bloedrode vlag bij worden geplaatst.

Hetzelfde scenario speelt ook bij het andere Wilgenhaege-huisfonds dat onder water staat: Stedekroon. Bij dit vastgoedfonds zijn tevens betalingen gedaan aan gelieerde ondernemingen terwijl met Nordbank is afgesproken om extra af te lossen vanwege de te hoge loan to value.

Het is een raadsel waarom een oud-topman van de AFM deze vooruitbetalingen onder zijn toezicht laat gebeuren. Wanneer Nordbank het niet meer pikt en zijn hypotheekschulden opeist, kan het vastgoedfonds namelijk omvallen en zullen de beleggers met lege handen komen te staan.

‘Ik sta u niet te woord'
Deze beleggers kunnen dan niet aankloppen bij het KiFid. Wilgenhaege heeft zich daar immers - ook onder toezicht van Docters Van Leeuwen - uitgeschreven. Een goed moment om de wijze bestuurder eens te vragen wat zijn overwegingen zijn bij deze uitdagende situaties.

Na een aantal dagen contact te hebben gehad met zijn echtgenote, komt Docters van Leeuwen eindelijk zelf aan de telefoon. ‘U bent van Follow the Money? Oh, dan sta ik u niet te woord’, klinkt het streng, waarna de voormalige toezichthouder prompt de verbinding verbreekt.