
Shell zou een hoofdrol kunnen spelen in de energietransitie naar een duurzame energievoorziening, betogen Mark van Baal en Tjerk Wagenaar. Nederlandse institutionele beleggers, die samen 20 tot 25 procent van de aandelen bezitten, hebben de sleutel in handen om Shell die draai te laten maken.
Pensioenfondsen hebben een steentje in hun schoen: beleggingen in fossiele energiebedrijven, met Nederlands prominentste energiebedrijf Shell in het bijzonder. Hun aandelen leveren ieder kwartaal een mooi dividend op, maar hoe leg je uit dat je aandelen bezit die onverenigbaar zijn met je eigen ambities om je portefeuille te verduurzamen? Het zijn bovendien aandelen die veel waarde kunnen verliezen vanwege stranded assets. Shell heeft namelijk grote voorraden potentieel bezit dat veel minder waard zou kunnen zijn dan waarvoor het nu in de boeken staat. Volgens de Britse denktank van oud-bankiers Carbon Bubble loopt Shell nu al voor 77 miljard euro risico op olie- en gasvoorraden die in de grond moeten blijven als de internationale gemeenschap de temperatuurstijging als gevolg van klimaatverandering wil beperken tot twee graden, zoals de wereldleiders op de klimaatconferentie in Parijs plechtig hebben beloofd.
Shell loopt nu al voor 77 miljard euro risico op olie- en gasvoorraden die misschien in de grond moeten blijven
Daar komt nog bij dat Shell-aandelen verre van waardevast zijn. De beurskoers van de oliegigant daalde het afgelopen jaar van 30 euro tot (op het dieptepunt) 17 euro, vanwege de grote afhankelijkheid van de olieprijs. Bovendien zijn aandelen in een fossiel energiebedrijf per definitie niet toekomstbestendig in een wereld die wil overschakelen op duurzame energie.
Hoe leg je uit dat je aandelen bezit die onverenigbaar zijn met je eigen ambities om je portefeuille te verduurzamen?
Resolutie: ‘Shell beslis’
De oplossing voor al deze problemen, vervat in een resolutie, staat nu op de agenda van de Shell-aandeelhoudersvergadering van 24 mei: Shell wordt een duurzaam energiebedrijf door de winsten uit fossiele energie (na betaling van dividend) te investeren in duurzame energie. Alle aandeelhouders stemmen hierover.
De resolutie vraagt Shell niet om van vandaag op morgen te stoppen met het winnen van fossiele brandstoffen, maar wél om vandaag een stip aan de horizon te zetten door vanaf morgen geen olie en gas meer te zoeken of te kopen, maar te investeren in duurzame energie. Met andere woorden: pomp alles op wat je kunt — om de onterecht verguisde uitspraak van Shell-ceo Ben van Beurden aan te halen — maar zoek of koop geen nieuwe voorraden. Zet de vrijgekomen kasstroom in om nieuwe duurzame businessmodellen te vinden in plaats van nog meer olie. Shell mag blij zijn als zijn huidige bewezen voorraden geen stranded assets worden.
Pomp alles op wat je kunt, maar zoek of koop geen nieuwe voorraden
Sommige pensioenfondsen vragen: wat voegt deze resolutie 19 toe aan onze resolutie van vorig jaar? Samengevat luidde die: 'Shell moet de gevolgen van klimaatverandering voor zijn businessmodel gaan rapporteren.'
Het grote verschil is dat de resolutie uit 2015 vroeg om rapportage en dat de 2016-resolutie vraagt om een beslissing. Eigenlijk is die beslissing om te stoppen met het zoeken naar meer olie en gas de enige logische conclusie die rapportage kan opleveren.
De resolutie vraagt Shell niet om van vandaag op morgen te stoppen met het winnen van fossiele brandstoffen, maar wél om vandaag een stip aan de horizon te zetten
Imagine…
Want stel je voor wat Shell zou kunnen zijn: een bedrijf dat de leiding neemt in de overgang naar duurzame energie. Bij het steunen van Shell in het maken van de omslag naar een duurzaam energiebedrijf, maken de pensioenfondsen hun Shell-aandelen ten eerste verenigbaar met hun eigen duurzame ambities, ten tweede minder gevoelig voor risico’s op stranded assets, ten derde stabieler (vanwege de diversificatie die de vele mogelijk businessmodellen voor duurzame energie mogelijk maken) en ten vierde toekomstbestendig.
Het verplaatsen van de investeringen naar duurzame energie heeft geen invloed op Shells vermogen om vandaag dividend uit te keren
En dit alles mét behoud van dividend. Investeringen die Shell vandaag doet in de exploratie van olie of gas, leveren pas over een jaar of vijftien geld op. De 7 miljard dollar die Shell heeft verloren aan zoeken naar olie op de Noordpool had pas in 2030 olie, geld, winst en dividend kunnen opleveren. Het verplaatsen van die investeringen naar duurzame energie heeft daarom geen invloed op Shells vermogen om vandaag dividend uit te keren.
Dinsdag 24 mei wordt duidelijk of de Nederlandse institutionele beleggers, die samen tussen de 20 en 25 procent van de aandelen van Shell in handen hebben, Shell willen helpen om duurzaam te worden door vóór resolutie #19 te stemmen — voor de toekomst van Shell, zijn aandeelhouders en de wereld.
Tjerk Wagenaar is directeur van Natuur & Milieu.
Mark van Baal is oprichter van Follow This, initiatiefnemer van de resolutie die Shell oproept een duurzaam energiebedrijf te worden.
11 Bijdragen
Bart Bartelds 4
Dat door de MENS veroorzaakt word of door zijn industrie.
Door verdere ontwikkeling binnen BRICS en ook geheel Azië en Afrika zijn het energie gebruik uit fossiele brandstof giga toenemen.
Er is hopelijk toch niemand die er van droomt dat de AIB en AIIB voor jan met de korte naam zijn opgericht.
Shell speelt het spel op de juiste wijze lijkt mij, in Europa waar duurzaam het toverwoord is en Azië waar normaal doen zoals altijd het toverwoord is.
Over enige tijd als de EU aardig verarmd is en de subsidie op windmolens en zonnecellen niet meer op te brengen is.
Op dat moment zullen we eens zien hoe duurzaam wij Europeanen wel zijn.
Nederland en Duitsland vol zetten met windmolens en zonnecellen maar onderwijl stookt het voormalig Oostblok vrolijk voort op Kolen en wel voor 85% van hun energiegebruik.
Gezellig onzinnig bezig zijn met giga geldverspilling.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsBart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Behoudens uiteraard de subsidie ontvangers want dat is hun winst in de portfolie.
Gilles Wattel 1 3
Als er geloof in zou zijn dat wij geen olie meer nodig hebben ga je daar toch geen bijna gevechten tussen vliegtuigen aan ?
M. van Deelen 11
http://www.bnr.nl/opinie/laseur/10304111/circus-shell
Edit: PGGM gaat niet vóór stemmen. ABP zie ik dat dan ook niet doen. Maar die zijn meestal zwijgzaam over wat ze doen + te druk met Libelle zomerweek, toch?
Fred Raaks 2
http://www.energiebusiness.nl/2012/12/07/eneco-leverancier-van-zon-zoekt-dak-ii/
http://www.energiebusiness.nl/2012/12/11/analyse-solar-living-hoogmoed-komt-voor-de-val/
Gewoon parasieten die leven op subsidies en commissies van zonenergie leveranciers onder het mom van duurzame en groene energie en die op het FTM podium krijgen om hun sales pitch te maken. Doorzichtige groene propaganda. Overigens Wagenaar was directeur bij Eneco van 2007-2011 en besloot toen uit de groene energie-trog te gaan eten.
MatthijsK 7
Niks wat we om ons heen hebben, hebben we te danken aan de 'groene' alternatieven. De 'groene' alternatieven leunen ook weer op fossiel. Fossiel wordt gebruikt bij de productie, operatie en afbraak van de 'groene' alternatieve. Derhalve drijven ze onze fossiele afhankelijkheid omhoog, vooral de afhankelijkheid van kolen.
Het werkt niet zo dat je iedere kWh die 'groen' is opgewekt mag aftrekken van iedere kWh die met fossiel is opgewerkt. Vandaar ook dat de energieprijs omhoog gaat voor de consument, die krijgt de rekening voor dit verhaal gepresenteerd.
Shell een ultimatum stellen is het bedrijf om zeep helpen,.
En als we bedrijven die ons leven makkelijker maken om zeep gaan helpen, gaan we het onszelf erg moeilijk maken. En waarom maken we het onszelf moeilijk? Voor niet kwantificeerbare baten,.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKTegen die tijd moeten we toch wel kernfusie kunnen beheersen, of iets wat nog wat beter is.
Nadat onze wetenschap sinds Christus stil lag, tot 1600 ongeveer, was er heel wat vooruitgang.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Thorium all the way
Stravidarus 6
Bart Bartelds 4
Op DLD en NL is er nergens op de wereld zoveel wezens die in sprookjes geloven.
Mijn woonland Polen gister bekent geworden 94% van de energie opwekking gebeurd met de fossiele stof KOLEN en de NL en DLD mensen hoge energie BELASTING BETALEN voor de KLIMAAT IDIOTEN.