Niet echt Hema

1 Connectie

Onderwerpen

Retail
3 Bijdragen

Jan Dwarshuis rekent af met de aandeelhouder van het oerhollandse warenhuis. 'Lion Capital houdt de Hema een worst voor de neus.'

Ook al kom ik de laatste jaren niet zo vaak meer in een Hema, het oer-Hollandse bedrijf staat uiteraard ook bij ondergetekende op zijn printplaat gebrand. De Hema - Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam - staat voor Hollandse nuchterheid, kwaliteit, rookworsten en de tompoes. Wanneer u iets bij de Hema koopt, dan is het goed en dat alles tegen een faire prijs. Een gouden formule in de knieperige polder.

 
Respect?
Van de week werd ik door een van mijn collega’s gewezen op een uitzending van de VPRO waarin de Hema - naar mijn oordeel - krampachtig sleutelt aan een charmeoffensief. Ik neem u mee naar de broeierige zomer van 2007. Maxeda, eigenaar van onder andere de Bijenkorf en V&D verkoopt de Hema - zonder enig respect voor haar Nederlandse roots en Nederlandse medewerkers - aan de hoogste bieder. De koopprijs lag ergens tussen het duizelingwekkende bedrag van 1,1 en 1,2 miljard euro. Notabene wijlen Jaap Blokker toonde destijds interesse maar werd als een klein kind in de hoek gezet. Maxeda ging voor de poen.
 
Lion Capital ging vervolgens aan de haal met de Hema, destijds een redelijk onervaren investeringsclub uit het almachtige Londen, want daar weten ze alles beter. So far so good.
'Ik ben blij met Lion Capital, want bij een financiële partij heb je meer kans dat er niets aan de winkelformule verandert,' aldus COR-voorzitter Jacques Cohen destijds. 'Het is mij er veel aan gelegen dat de Hema de Hema blijft. Dan moet je je voor mijn gevoel niet aansluiten bij een ander winkelbedrijf.' Een redelijk naïeve inschatting, hetgeen bleek nadat de inkt van het koopcontract nog niet eens droog was.
 
Schuld?
Want wat de heren van Lion Capital er destijds niet bij vertelden is dat ze de Hema - direct na hun grootste aankoop ooit - tot op de dag van vandaag tot over haar strot in de schuld duwden. De een vindt het slim, ondergetekende vindt het een walgelijke strategie. De hele Hema moest op die manier vanaf dag één haar eigen overname zelf gaan terugverdienen. Inderdaad een cadeautje van Lion Capital.
 
En daarmee werd de opdracht van de CEO van de Hema - Ronald van Zetten - opeens een hachelijk klusje. Interessant daarbij te vermelden is dat Maxeda al eerder geprobeerd heeft de Hema formule buiten de Nederlandse grenzen tot een succes te maken. Dat mislukte jammerlijk en was een van de redenen om de Hema een schop te geven. Van Zetten zou dat zich nog moeten kunnen herinneren.
 
Houten Klaas in China?
Lion Capital zag het allemaal anders. De Hema moest en zou - wiegend langs de financiële afgrond - een internationale speler van formaat worden. Het komt bij ondergetekende allemaal erg onnatuurlijk over. Van Zetten gedraagt zich in China als een onhandige Hollandse houten Klaas en voelt de grommende ‘Lion’ in zijn nek hijgen.
 
Het deed mij direct denken aan zeer begenadigd belegger Aad Jacobs - de oude baas van onze Nederlandse Lion die ING heet. Jacobs nam in de jaren negentig in tenenkrommend Steenkolenengels het chique Barings over voor 1 pond. De ING werd er in een klap wereldberoemd mee. De uitvinder van het bankverzekeren wordt nog wel eens bekritiseerd, maar naar mijn oordeel ten onrechte. ING heeft zich later niet gehouden aan het beleggingsbeleid dat Jacobs in die jaren hanteerde. Daardoor moest u - als belastingbetaler - bijspringen op een lullig moment. Sorry, ik dwaal wat af. We hadden het immers over rookworsten.
 
Hema geen Barca?
Dat de Hema vervolgens de illusie heeft om de kledingproductie van Inditex - de eigenaar van het uiterst succesvolle Zara - te willen kloppen is een utopie. FC Den Bosch verslaat Barca niet. Dat weet u, dat weet ik. En of de Hema een arrogante Fransman aan de rookworst kan krijgen vraag ik me ook openlijk af. Ik krijg hier een gesloten Zwitser toch ook echt niet aan de brandende kroketten en bitterballen. Daar weten ze bij de fusiekroket van Kwekkeboom/Van Dobben alles van.
 
 
Enfin, het lijkt er op dat de Hema bezig is met een opmerkelijk charmeoffensief op allerlei fronten. Lion Capital dobbelt ondertussen over de rug van de Hema zelf net zo lang door tot ze de rookworstentent goed verkocht hebben. In 2010 was er al sprake van dat Ahold mogelijk geïnteresseerd zou zijn. Dat is zeker geen vreemde gedachte. In de Zaanstad hebben ze immers hun lesje ook wel geleerd met Van der Hoeven cs.  Ik mag daarom hopen dat de Hema gewoon weer in Nederlandse handen komt en zich simpelweg bezighoudt met de dingen waar ze echt goed in zijn. Dat maakt de klus voor Van Zetten op zeker een stuk eenvoudiger.
 
Dikke rookworst?
Lion Capital houdt de Hema - helaas - al jaren een dikke rookworst voor, niet meer dan dat. Daar moest maar eens snel een einde aan komen wat mij betreft. En voor de oplettende belegger. Dit soort gevoelens bekruipen me vandaag de dag wederom bij de overnamepogingen van pillendraaier Mediq. Op grapjes van sluwe investeerders en een management met een dubbele agenda zit ondergetekende niet te wachten.
 
Voor ons Thirteen Diversified Fund  een ‘no go area’.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 
***********************************************************************************************
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...