
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
VVD partijvoorzitter Henry Keizer verlaat het partijkantoor; mei 2017. © ANP / Bart Maat
Henry Keizer is niet meer
Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer overleed zaterdagavond onverwachts na een kort ziekbed. Follow the Money bracht Keizer in de lente van 2017 na diepgravend onderzoek in opspraak. Keizer en zijn zakenpartners namen in 2012 voor een extreem laag bedrag het miljoenenbedrijf de Facultatieve Groep over van de gelijknamige Koninklijke crematievereniging. Keizer had daarbij meerdere petten op en werd door de transactie op slag multimiljonair.
Henry Keizer is niet meer. Twee dagen voor zijn overlijden op zaterdagavond 5 oktober, werd Keizer in het ziekenhuis opgenomen. Bronnen dichtbij de familie vertellen dat zijn opname verband hield met een infectie. ‘De schok is erg groot,’ zegt woordvoerder Charles Huijskens.
De VVD liet zondag op haar website en op Twitter weten ‘met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden van onze oud-voorzitter Henry Keizer’. VVD-voorzitter Christianne van der Wal: ‘Henry heeft als voorzitter van de VVD veel voor de partij betekend. Hij heeft de partij moderner gemaakt en een grote stap verder gebracht.’ Premier Mark Rutte zegt een goede vriend te hebben verloren. ‘Wij zullen hem herinneren als een energieke man die altijd voor iedereen een vriendelijk woord had. Waar je ontzettend mee kon lachen en die altijd klaar stond voor advies of hulp.’
De partij kon in 2017 zelfs geen volledig CV van haar voorzitter produceren
Henry Keizer (4 november 1960) werd in 2014 onbezoldigd voorzitter van de VVD, op dat moment de grootste politieke partij van Nederland. Onder zijn voorzitterschap werd de VVD met strakke hand gereorganiseerd, waardoor volgens verschillende VVD’ers het democratische gehalte binnen de partij te lijden kreeg. Premier Mark Rutte was in het bijzonder van Keizer gecharmeerd en rekende hem tot zijn kleine groep van vertrouwelingen. Vrienden, kennissen, zakenrelaties en partijgenoten omschrijven Keizer veelal als ‘charmant’, ‘aimabel’, ‘daadkrachtig’ en als iemand met een goed gevoel voor humor en de nodige zelfspot.
Over de achtergrond van de VVD-partijvoorzitter was voor april 2017 maar weinig bekend. Binnen de VVD-gelederen was gedetailleerde kennis over het zakelijke verleden van de partijvoorzitter zelfs verwaarloosbaar te noemen, zo bleek uit onderzoek van Follow the Money. De partij kon in 2017 zelfs geen volledig CV van haar voorzitter produceren. Volgens de oud-VVD-wethouder in Den Haag Frits Huffnagel deed hij ‘iets in de crematie-business, dat lijkt me een groeimarkt.’
Via doktershulpdienst en limousinetaxi’s naar de Facultatieve
De feiten rond het eerdere zakelijke leven van Keizer kwamen via FTM naar buiten. Keizers vader richtte begin jaren zeventig in Amsterdam de Centrale Doktersdienst op, een service voor patiënten die buiten kantoortijden een arts nodig hadden. Het bedrijf was innovatief en introduceerde als eerste de mobilofoon bij de Amsterdamse huisartsen. Toen zijn vader ernstig ziek werd, nam Keizer op 17-jarige leeftijd de leiding van het bedrijf op zich.
Keizer en zijn zus Truus besloten in 1980 de activiteiten te staken. Het dienstenpakket van het familiebedrijf werd opgesplitst, uitgebreid en in een andere vennootschap voortgezet: de Centrale Autodienst en de Centrale Servicedienst (samen: CAD/CSD). CSD leverde naast een telefooncentrale voor artsen ook een telefonische boodschappendienst, een bejaardenalarm en een mobilofoonservice. Met CAD begaf Keizer zich voor het eerst in de wereld van het luxe personenvervoer. In de jaren tachtig kreeg hij interesse in het vervoer van overledenen.
Vanaf 1987 richtte Keizer zich vanaf de Amsterdamse Weesperzijde meer op het topsegment binnen de taxiwereld: de verhuur van gechauffeerde limousines. Met de activiteiten van het oorspronkelijke familiebedrijf werden geen goede resultaten meer geboekt. Op 14 maart 1991 werd CAD/CSD op ‘een openbare’ terechtzitting ontbonden door de Officier van Justitie, nadat twee jaar eerder de activiteiten al waren gestaakt.
Keizer knoopte banden aan met het Amerikaanse bedrijf Manhattan International Limousine Network en in 1993 vertrok Keizer – zonder zijn eerste vrouw – naar New York, om daar in het luxe-personenvervoer actief te worden. Midden jaren negentig keerde hij terug naar Nederland, waar hij zich opnieuw richtte op het vervoer per limousine. Dit keer spitste de dienstverlening zich toe op het personenvervoer rond uitvaarten. Vanaf 1996 deed hij dat bij Van Stolkenburgh in Den Haag, een dochter van een dochter van het miljoenenbedrijf dat hij in 2012 voor een piepklein bedrag zou overnemen: de BV Beheermaatschappij de Facultatieve. Keizer was er woordvoerder en toonde zijn ontwikkelde gevoel voor humor en public relations. Alles is mogelijk in de luxe-uitvaartbranche, zei hij tegen de Provinciale Zeeuwse Courant: ‘Al zou de overledene opgebaard willen worden in het puntje van de Westertoren.’
De overname van het crematieconcern
In 1997 trad Keizer toe tot het bestuur van de BV Beheermaatschappij de Facultatieve en een jaar later werd hij er de hoogste baas. Het bedrijf was eigendom van de uit 1874 stammende Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Die vereniging was ooit opgericht om het cremeren in Nederland mogelijk te maken, en ontwikkelde in de loop der jaren tal van bedrijfsactiviteiten die begin jaren negentig in de BV Beheermaatschappij de Facultatieve werden samengebracht. Het bedrijf deed overnames en ontwikkelde eigen technologie voor verbrandingsovens, waarmee het wereldmarktleider werd.
Henry Keizer werd in 2012 in één klap multimiljonair toen hij samen met zijn drie zakenpartners voor een netto-investering van slechts 30 duizend euro de gehele Beheermaatschappij van de Koninklijke vereniging overnam. Keizer was ten tijde van de transactie ook ‘gecommitteerd adviseur’ van het bestuur van de vereniging. Het bloeiende bedrijf boekte in het jaar van de overname een nettowinst van 2,9 miljoen euro bij een omzet van 106 miljoen.
De transactie, waarbij tienduizenden leden van de Koninklijke vereniging werden benadeeld, vond plaats onder het toeziend oog van prominente VVD’ers
Het grootste deel van de overnamesom die Keizer c.s. voor het crematiebedrijf aan de vereniging overmaakten, bestond uit een dividend waarop de vereniging al aanspraak maakte. Het bedrijf was volgens de berekeningen van Keizer en zijn zakenpartners minstens 31,5 miljoen euro waard. Bezittingen als de twee prestigieuze kantoorvilla’s in Den Haag en de historische begraafplaatsen Westerveld in Driehuis en Moscowa in Arnhem stonden voor nul euro op de balans.
De transactie, waarbij tienduizenden leden van de Koninklijke vereniging werden benadeeld, vond in 2012 plaats onder het toeziend oog van prominente VVD’ers die zitting hadden in de Raad van Commissarissen van de BV Beheermaatschappij de Facultatieve: Loek Hermans en Anne-Wil Duthler.
Nadat FTM deze feiten op 22 april 2017 onthulde, kwam de toenmalige VVD-voorzitter, die integriteit de speerpunt van zijn beleid had gemaakt, in opspraak. Op 28 april wilde Keizer alles rechtzetten tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van de Facultatieve in Den Haag. Bij die gelegenheid weigerde hij FTM en PowNed de toegang. Ondanks de waarneming van premier Rutte dat na de geruchtmakende persconferentie ‘de feiten op tafel’ lagen en zijn voorzitter ‘integer’ was, bleek dat allerminst het geval. Drie weken later – op 18 mei 2017 – trok Keizer zijn conclusies en trad hij af als voorzitter van de VVD. Keizer kondigde bij die gelegenheid aan dat hij zich ging concentreren op het ‘weerleggen van de stroom van onware beschuldigingen en insinuaties die naar voren zijn gebracht’.
Het OM legde bij Keizer persoonlijk voor twintig miljoen euro beslag
Die weerlegging kwam niet. In plaats daarvan deed het Openbaar Ministerie in mei 2018 invallen bij de Facultatieve en vier woningen van betrokkenen, wegens verdenkingen van oplichting en valsheid in geschrifte. Het OM legde bij Keizer persoonlijk voor twintig miljoen euro beslag.
Keizers woordvoerder Charles Huijskens laat FTM weten ‘op geen enkele manier inhoudelijk’ in te gaan op vragen over de status van de ‘weerlegging’ die de oud-partijvoorzitter nog zou leveren. ‘Henry is overleden in de volle overtuiging dat hij in staat zou zijn alle aantijgingen te ontkrachten en dat de schade aan zijn reputatie zou worden hersteld. Het is verdrietig dat hij die dag niet meer zal meemaken.’
94 Bijdragen
Markdraaier 7
Amen.
Rikkie 7
MarkdraaierWas het maar zo simpel als u zegt.
Soms is het zonneklaar dat de integriteit het heeft moeten afleggen tegen hebzucht, egoïsme of machtsdenken van een organisatie of individu. Maar het komt ook voor dat aannemelijke morele afwegingen, percepties en interpretaties een rol speelden bij handelingen, maar dat deze handelingen volgens de geldende compliance als niet-integer beoordeeld worden
Markdraaier 7
RikkieMaar verder ben ik het wel met u eens.
Rikkie 7
MarkdraaierWillem86 4
RikkieAlex Hoen 4
Willem86 4
Alex HoenEline Gumbert 4
Eric Smit 11
Eline GumbertHH Manders 4
Eric SmitEric Smit 11
HH Manderspaul Hoogendijk 8
HH MandersHH Manders 4
paul HoogendijkAan de ene kant zou het mij niet verbazen als dit beslag vervalt (verdachte overleden, er kan niet bepaald woorden door een rechter of verdachte schuldig is of niet).
Aan de andere kant zou het mij ook niet verbazen als dit beslag NIET vervalt, omdat Keizer verdacht werd van een misdaad gepleegd in samenwerking met anderen, en dat dit vermogen (deels) daardoor verkregen zou zijn. En dat als bepaalt wordt dat er een misdaad heeft plaatsgevonden (met de overige verdachten veroordeeld en Keizer's medeplichtigheid aannemelijk gemaakt) dat deze 20 miljoen niet terug gaat naar de erfgenamen (omdat het een deel is van een buit verkregen door een misdaad).
Peter Waalkens 7
HH Manders[Verwijderd]
Eric SmitEric Smit 11
[Verwijderd]Marla Singer 7
Eric Smithttps://www.youtube.com/watch?v=JLT3AsEZfnk
Eric Smit 11
Marla Singer[Verwijderd]
Eric SmitMarla Singer 7
Eric SmitDus de argumenten zijn op? Typisch.
Voor een ieder die het tweegesprek tussen Marcel van Silfhout en Paul Ruijs niet gezien heeft. Paul Ruis stelt voor dat als procedure stap bij elke rechtszaak een rechter vooraf verplicht is aan te geven of er sprake is van mogelijke belangenverstrengeling. Als dan achteraf blijkt dat er wel/niet sprake van is dan dat handvat gebruikt worden voor later. (Wilt u daar meer over weten raad ik u aan alsnog even het tweegesprek te bekijken)
Dit omdat in de praktijk blijkt dat rechters soms of vaak budy budy zijn met de tegenpartij en voor de hand liggende uitspraken totaal anders uitpakken met alle gevolgen van dien. Van de honderdtallen zelfdodingen per jaar kan een gedeelte hiervan ook gekoppeld worden aan 'oneerlijke' rechtszaken.
Voor een FTM is het ook van belang dat een feuilleton van artikelen die een 'boef' heeft opgespoord ook een goede afloop heeft. Anders is het zo depressief en haken mensen af.
[Verwijderd]
Eric SmitWillem86 4
Eric SmitFrancois peters 2
thies 3
En nu staan de 3 zakenpartners in de schijnwerpers, neem ik aan.
Mz59 7
thies 3The Beyonder 3
Krikke is lekker makkelijk opgestapt zonder in de raad verantwoording af te leggen.
Alweer twee VVD dossiers die stinken aan alle kanten die onbevredigend eindigen.
Het staat er wat cru maar goed dit is zakelijk bedoeld en ik snap dat de nabestaanden verdriet hebben.
Rikkie 7
The BeyonderHoe vaak bent u zelf opgestapt als u een fout maakte? Opstappen is niet lekker makkelijk, dat is conclusies verbinden aan je functioneren. Dat is goed voor de democratie. dat verdient respect, geen trap na. Pek en veren mentaliteit.
The Beyonder 3
RikkieDit is geen teken van kracht, dit is jezelf proberen zoveel mogelijk uit de wind te zetten als je al weet dat het niet meer gaat zodat je hopelijk snel ergens anders een carousel baantje vind.
Ik heb uiteraard wel fouten gemaakt net als ieder ander maar nooit in die gradatie dat ik zelf al van tevoren maar naar mijn "werkgever" moest gaan om te zeggen dat ik stop omdat ik al vrijwel zeker weet dat die werkgever mij er uit gaat zetten.
Rikkie 7
The BeyonderThe Beyonder 3
RikkieMen gaat iha obv vermeende kwaliteiten en een selectieprocedure een functie aan met wederzijdse instemming. De verwachting is dat je degene bent die de verwachtingen ook waarmaakt en kan omgaan met de bijbehorende risco's en "kansen".
Het gaat er meer om wat er aan een fout vooraf gaat en hoe er mee om wordt gegaan. En dan komt er m.i. een nogal onthutsend beeld naar voren bij mevr. Krikke wat bovendien een patroon vormt wat teruggaat tot vorige functies.
Zij is daar verder niet uniek in, het lijkt helaas een onafwendbare uitkomst van het gedrag binnen ons politiek bestel en de selectiemechanismen.
HH Manders 4
RikkieIn de praktijk stopt vaak verder onderzoek (en ook rapporteren) op het moment dat een betrokken persoon opstapt. Gevolg is dat veel vuile was wat betreft die persoon dan in de beerput blijft, en niet wordt meegewogen bij het beoordelen naar de geschiktheid van die persoon voor een nieuwe functie.
Daarnaast wordt/kan in zulke gevallen vaak ook persoonlijke (juridische) aansprakelijkheid voor de gevolgen van het disfunctioneren worden vermeden.
Rikkie 7
HH MandersKunt u een concreet voorbeeld geven van persoonlijke juridische aansprakelijkheid die vervalt als een burgemeester of een andere politieke figuur wegens disfunctioneren zelf opstapt? Ik kan eerlijk gezegd niets bedenken, maar dat kan aan mij liggen. Persoonlijke aansprakelijkheid, het woord zegt het al, hangt toch samen met de persoon, niet de functionaris?
HH Manders 4
RikkieOp het moment dat iemand zelf opstapt blijft de beerput vaak verder gesloten. Het is niet meer interessant om verder te graven voor gemeenteraad of journalisten. Dus de kans dat verwijtbare nalatigheid naar boven komt als die nog niet naar boven gekomen is wordt op dat moment steeds kleiner (bijna 0).
[Verwijderd]
RikkieMij komt het meer over als stiekum door een achterdeur vertrekken.
Rikkie 7
[Verwijderd]Jeroen Wolf 4
RikkieMevrouw Krikke heeft wel een fraaie track-record. Als burgemeester van Arnhem is ze met ruzie/ophef weggegaan. Mensen die bij de gemeente werkten en het gewoon goed deden, functioneerden onder haar veel minder. Na Arnhem heeft ze een tijdje bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gewerkt en ook daar had ze binnen no time ruzie met de hele tent.
Aan de andere kant was ze in haar burgermeester-functies wel benaderbaar voor de inwoners. Dat wel, maar zodra er druk kwam ging ze rare dingen doen. Ik zou zeggen: lees de artikelen op de NOS en NRC er eens op na.
https://nos.nl/artikel/2305036-krikke-of-stikken-de-burgermoeder-voor-wie-de-geschiedenis-zich-herhaalde.html
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/29/beroepsbestuurder-met-een-gekreukt-verleden-7764327-a1552376
Rikkie 7
Jeroen WolfWillem86 4
Rikkie[Verwijderd]
The BeyonderVandaag, 7-10-19 om 13:55
Marja de Jong 2
Jammer dat hij de beker niet tot op de bodem heeft moeten leegdrinken.
Eric Smit 11
Marja de JongNiek Jansen 9
Marja de JongMz59 7
Niek Jansenf. van Dam 6
Niek Jansen[Verwijderd]
f. van Dam[Verwijderd]
Niek JansenIk heb dat zien gebeuren, toen ik als leerling verpleegster werkte in Haarlem.
Mz59 7
[Verwijderd]Hannie Groen 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Hannie Groenf. van Dam 6
Diny Pubben 9
Eric Smit en Kim van Keken, ethiek en techniek, het dossier prominent op de ftm site vond ik te ver gaan. Had bovenstaande graag gezien, dat zet mensen aan het denken ook op twitter en onze politici over ethiek en techniek.
Wat gebeurt hier nu en waarom? Al weet ik niet of dat technisch kan, het dossier even sluiten, geen toegang.
Eric Smit 11
Diny Pubben[Verwijderd]
Eric SmitReinier van der Drift 2
[Verwijderd]In Den Haag is zojuist een burgemeester afgetreden omdat ze wegkeek.
Willem86 4
Reinier van der DriftPaul Huygen 2
Eric SmitEric Smit 11
Paul HuygenNiek Jansen 9
Eric Smithttps://youtu.be/8W9DqF6K7Pk
Prachtig hoe in deze.video Roger Waters , frontman van Pink Floyd, zijn solidariteit betuigt met Julian Asssange en andere klokkenluiders!
Diny Pubben 9
Eric SmitOpenstaande vragen komen later.
'Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.'
Inmiddels dat intro gelezen op ftm, keurig Eric Smit!
Agressie en hulpverleners? Politici reageren 'daar blijf je vanaf', ze zouden in de snelle tech wereld beter dat intuïtieve weten, de beroepsethiek verwoorden.
Vond ook de agressie op deze site daarom ongepast.
Journalistieke beroepsethiek, dossier prominent op de site?
Was het journalistieke intuïtieve principe, makkelijk en snel vindbaar zijn voor andere journalisten en graag met verwijzing naar ftm?
Knipoog. Als journalisten niet welkom zijn bij die persconferentie, dank voor snappen.
paul Hoogendijk 8
Diny PubbenMaartenH 10
paul Hoogendijk 8
MaartenHJac. 1
MaartenHMaartenH 10
Jac. 1Jac. 1
MaartenHMaartenH 10
Jac. 1[Verwijderd]
Jac. 1Rikkie 7
MaartenHHelemaal mee eens. Het enige positieve hiervan is misschien dat een aantal reageerders zijn of haar ware gezicht laat zien. Mond vol over immoreel gedrag van anderen, maar ondertussen zelf gespeend van elke vorm van fatsoen.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86U kent het allemaal, ja dat dacht ik al. Dan weet ik wel genoeg. Het verklaart uw mensbeeld en opvattingen ook wel aardig.
In elk geval bedankt dat u uw ware gezicht hebt laten zien.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Twee dingen zijn oneindig, het universum en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86[Verwijderd]
[Verwijderd]
[Verwijderd]f. van Dam 6
Harbers 8
En wanneer en hoe het allemaal gaat gebeuren?
Wil er graag bij zijn.
Annemiek van Moorst 11
HarbersWillem86 4
HarbersMarla Singer 7
Jac. 1
Marla SingerRoland Horvath 7
List, bedrog en schijnheiligheid zijn in het huidige NL -en wellicht ook vroeger en ook elders- een nodige voorwaarde om te behoren tot de besturende kliek.
Zeker nu er door een dominante neoliberale doctrine verkondigd wordt dat vrije private ondernemingen al het collectieve inbegrepen de Regering en de Staten Generaal moeten overnemen.
De drie sleutel woorden zijn daarbij privatisering, deregulering en vermindering van de bedrijfslasten.
HK heeft een collectieve onderneming overgenomen, met list en bedrog.
Hij is een ware neoliberaal. Ex voorzitter van de grootste politieke partij.
Moet hij niet gezien - en herinnerd worden als een voorbeeld van hoe het niet moet.
En dus een standbeeld krijgen.
Jan Pieterszoon Coen 1597-1629, VOC medewerker, gouverneur generaal van Nederlands Indië, de slachter van Banda, heeft een standbeeld in Hoorn. Nog zo'n voorbeeld.
Bij HK ging het om zo'n 30 miljoen. Bij CETA, eventueel TTIP en vooral TISA gaat het om 30 of wordt het 300 miljard of meer. Geprivatiseerd voor een appel en een ei. Legaal. Met de medewerking van de parlementsleden en van de ministers, waarvan de meesten niet weten waar het over gaat of die de problemen daarvan niet zien of niet willen zien. Hun eigen belang is het enig criterium bij de meesten. De meesten zijn dus geen Koning-jes maar Keizer- tjes.
Zij die zullen profiteren van de privatiseringen en miljoenen of miljarden zullen krijgen zullen gelauwerd worden. Besluit: Diefstal pleegt men in het groot en legaal.
In het kader van het neoliberalisme:
Een standbeeld voor Judicus Marinus Henricus Jacobus (Henry) Keizer in zijn geboorteplaats Amsterdam.
Philip Pieterse 3
Rein Wynja 1
John Law 10
Goed, hij is overleden, het is wat het is, dus heeft FTM nog enige aanleiding om verder te wroeten in dit dossier? De levenden zijn immers leuker om achter de broek te zitten - en dat zegt iets over ons allen.
Hans Melief
Chris Vuyk 6
Marcus de Regt 1
Alexander Rongen 1