Herkemij: 'Benninks waarden zijn de mijne niet'

Michiel Herkemij, de ontslagen topman van DE Master Blenders 1753, rekent af met Jan Bennink. Hij hekelt de verkoop van het oer-Nederlandse bedrijf aan de Duitsers.

CEO van DE Master Blenders 1753: het was een veelbelovende, maar uiteindelijk korte carrière voor Michiel Herkemij. Eind december, na amper een jaar, werd hij aan de kant gezet door de man die hem juist had weggelokt van Heineken: Jan Bennink. De man die als CEO Numico had verkocht aan zijn voormalige werkgever Danone. En daar €87,4 miljoen aan over hield.
Toen hij het losweken van Douwe Egberts uit het Sara Lee concern, en de daaropvolgende beursintroductie als DE MasterBlenders, op zich nam suggereerde Bennink dat het hem ging om het nieuw leven in blazen van een oer-Nederlands bedrijf. Hij wilde laten zien, zo zei Bennink, dat hij ook bedrijven kon laten groeien. En niet alleen maar oppoetsen en verkopen.
De cynici kregen uiteindelijk gelijk: onlangs kondigde Bennink aan dat DE Master Blenders 1753 verkocht gaat worden aan de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser.
Bennink, als voorzitter in de onetier board de baas van ceo Herkemij,  veranderde de strategie door opeens aan te sturen op een snelle verkoop van de onderneming, zo bericht Het Financieele Dagblad, dat Herkemij hoorde spreken op een bijeenkomst van militairen en veteranen in - of all places – Madurodam. Daar zei Herkemij dit:
  • ‘Op een gegeven moment worden agenda’s veranderd en komt er een beweging vanuit de chairman om te verkopen voor een heel hoge premium. Dat is een ander verhaal dan eerst de bedoeling was… 'Mijn waarden waren anders dan dat ze in een later bijgestelde agenda waren.'
Golden hello, golden goodbye
De wrok die Herkemij jegens Bennink koestert, is begrijpelijk. Hij was immers aangetrokken om als CEO een bedrijf te leiden en te laten groeien. De kans dat hij opnieuw in die positie een prestigieus bedrijf naar de beurs mag brengen is klein. Zijn reputatie heeft hoe dan ook geleden onder het grillige en geldgedreven juk van Bennink. Dat moet de voormalig marine-officier steken. En dan wordt DE Master Blenders 1753 ook nog eens verkocht aan de Duitsers. Dat lag sowieso niet lekker in Madurodam.
Het geld dat hij als pion in het schaakspel van Bennink kreeg maakt weliswaar veel goed, maar klaarblijkelijk niet alles. Herkemij kreeg bij het in diensttreden van DE 6 ton als golden hello op zijn rekening gestort en een pakket aandelen ter waarde van €1,5 miljoen. Als ontslagvergoeding kreeg hij €2,25 miljoen. Hello, goodbye.