Het afluister-adviesbureau Booz Allen Hamilton

2 Connecties
3 Bijdragen

Het adviesbureau Booz Allen Hamilton, een oud-werkgever van prins Constantijn, speelt ongewild een hoofdrol in het Amerikaanse afluisterschandaal.

Klokkenluider Edward Snowden werkte eerst als analist bij de inlichtingendienst NSA en werd later - als medewerker van het adviesbureau Booz Allen Hamilton - weer ingehuurd door dezelfde inlichtingendienst voor het minen van data afkomstig van Facebook, YouTube, Skype en andere internetgiganten. Het is een lucratieve business. Booz Allen Hamilton behaalde in 2012 een omzet van 5,86 miljard dollar, een kwart daarvan (1,3 miljard) vloeit voort uit samenwerkingen met inlichtingendiensten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er geïnvesteerd wordt in het onderhouden van nauwe banden met de diverse inlichtingendiensten. De banden blijken heel nauw te zijn. Zo werkte de oud-NSA directeur Mike McConnell voor Booz Allen Hamilton en maakte in 2007 de overstap naar de Bush-administratie met als functie Director of National Intelligence. Oftewel, hij mocht Bush influisteren over potentiële dreigingen. Twee jaar later keerde hij terug als vicevoorzitter van Booz Allen Hamilton tegen een salaris van 2,4 miljoen dollar per jaar. Het contact met het Witte Huis ging niet verloren, want de huidige Director of National Intelligence, James Clapper, heeft een werkzaam verleden bij Booz Allen Hamilton. De firma wist in het verleden ook koninklijk bloed binnen de gelederen te krijgen. Zo werkte prins Constantijn van 2001 tot 2003 als strategisch beleidsadviseur bij het Booz Allen Hamilton-kantoor in Londen.

Honderdduizenden mensen met top secret clearing

De publiek-private samenwerkingen op het gebied van inlichtingen nam een grote vlucht na de aanslagen op de World Trade Centre. Rond de hoofdkwartieren van de NSA en CIA vestigden zich consultancy en technologie-bedrijven die de verschillende inlichtingendiensten gingen voorzien van de nieuwste hardware en software. Het kostenvoordeel: de inlichtingendiensten hoefden niet meer zelfstandig alle technologie inhouse te ontwikkelen. Het nadeel: het aantal personen dat toegang kreeg tot getapte data, zoals Edward Snowden, nam door de outsourcing exponentieel toe. Bij Booz Allen Hamilton heeft zeventig procent van de 25 duizend medewerkers een zogeheten clearance om inlichtingen in te zien, waarvan de helft zelfs inzage heeft tot data die geclassificeerd worden als ‘top secret’ en daarboven. Uit een onderzoek van de Washington Post in 2010 bleek dat 265 duizend mensen bij private contractors beschikten over een zogeheten top-secret clearance. Het aantal mensen dat toegang heeft tot ‘classified informatie’ zou meer dan 4 miljoen bedragen. Door de groei neemt ook de kans op het lekken van informatie toe. Saillant detail: De Carlyle Group, met 176 miljard dollar aan assets under management, één van ’s werelds grootste investeringsfondsen, werd in 2008 voor 2,5 miljard dollar grootaandeelhouder (67 procent) van adviesbureau Booz Allen Hamilton en bezet drie zetels in het bestuur.