
Stichting Beroepseer presenteert vandaag het boek 'Het Alternatief voor de zorg', waaraan ook Follow The Money een bijdrage leverde. Het vormt een aanklacht tegen de 'afrekencultuur' in de zorg en pleit voor het centraal stellen van patiënt en zorgverlener.
'Humaniteit boven bureaucratie', luidt de ondertitel van het boek dat vandaag verschijnt. Die ondertitel bevat de kern van de aanklacht die het boek wil zijn tegen het zorgstelsel zoals dat nú functioneert. Tegelijkertijd behelst dit het pleidooi van de redactie – bestaande uit directeur Thijs Jansen van Beroepseer, Jos de Blok van Buurtzorg, Herman Suichies van de VPHuisartsen en radioloog Lewi Vogelpoel - voor een omslag in de zorg.
Het alternatief voor de zorg is het tiende boek van Stichting Beroepseer en is een vervolg op Het Alternatief, dat een soortgelijke aanklacht vormde tegen de manier waarop het onderwijs is georganiseerd. Net als in Het Alternatief is de gedachte achter deze zorgeditie dat het systeem omgedraaid zou moeten worden; de zorgverlener moet niet in dienst staan van het systeem, maar van de patiënt - en het zorgstelsel zou daaromheen georganiseerd moeten worden.
Afrekencultuur
Een kleine dertig auteurs, voornamelijk mensen uit de zorg - maar ook oud IGZ-hoofdinspecteur Wim Schellekens en economen Marc Pomp en Nicolas Da Silva - leggen vanuit hun eigen perspectief de 'afrekencultuur' in de zorg onder de loep. Die wordt beschreven als 'De cultuur waarin zorgprofessionals in toenemende mate gewantrouwd worden en in de positie van uitvoerder gedrongen worden' – onder toenemende druk van overheid, verzekeraars en administratieve lasten. Oud-CPB econoom Pomp legt verrassend genoeg de bijl zelfs aan de fundamenten van het stelsel. Zijn stelling: het ideaalbeeld van patiënten die op basis van kwaliteitsinformatie hun zorgverleners en zorgverzekeraars kiezen is een farce – en daarmee rammelt de hele aanname onder het zorgstelsel dat de 'consument' concurrentie op prijs en kwaliteit tussen verzekeraars kan waarborgen.Bureaucratische lasten
Follow the Money is verantwoordelijk voor de inhoud van twee hoofdstukken. Een interview met de Amerikaanse artsen en wetenschappers David Himmelstein en Steffi Woolhandler - waarvan deze zomer al een voorproefje verscheen op FTM.nl - en een ruwe analyse van de kosten van bureaucratie in de zorg. CPB-cijfers laten zien dat het aandeel administratief- en stafpersoneel in de ziekenhuissector door de jaren heen gestaag blijft stijgen. Maar de kosten van bureaucratie zitten 'm niet alleen in de overhead van organisaties - zoals de hoge administratieve lasten die bleken uit internationaal onderzoek in de ziekenhuissector – maar in belangrijke mate in de inzet van personeel.Veel minder zichtbaar in de officiële cijfers is hoeveel inzet van zorgpersoneel gevergd wordt om administratieve lasten uit te voerenVeel minder zichtbaar in de officiële cijfers is hoeveel inzet van zorgpersoneel gevergd wordt om administratieve lasten uit te voeren. Maar uit verschillende onderzoeken, waaronder een nooit gepubliceerde meting van lastendruk onder medewerkers in de GGZ en het KPMG-onderzoek Meer tijd voor de client, bleek dat die inzet fors is. Zo zijn zorgverleners over de hele linie gemiddeld 38 procent van hun tijd kwijt aan zaken die niet direct of indirect iets met zorg voor de patiënt te maken hebben. Met uitschieters naar 46 procent van de tijd van zorgverleners in ziekenhuizen en een ondergrens van 31 procent in de thuiszorg. Wie die tijd omzet in loonkosten, komt uit op vele miljarden euro's.
'Terreur van de registratie'
Maar los van het financiële plaatje schetsen verschillende auteurs de menselijke kosten van het circus van meten en verantwoorden. Zoals Michiel Tebbes, arts op de spoedeisende hulp van het Deventer Ziekenhuis. Natuurlijk is het belangrijk om een degelijk dossier aan te leggen van de patiënt, zegt Tebbes, die het nut erkent van vele screenings en checklists: 'Op de vraag of de patiënt wat aan deze registratie heeft, is het antwoord een volmondig JA. (..) Maar dan volgt de terreur van de registratie waarvan ik niet zo zeker ben of mijn antwoord erop wel een JA is…' Tebbes noemt een reeks voorbeelden, waaronder formulieren van verzekeraars en overheid, vragenlijsten van de vakvereniging en landelijke traumaregistratie. 'Het toppunt is dat ik in mijn elektronisch patiëntendossier een lijst met standaardzinnen heb,' niet dat een patiënt of collega daar iets aan heeft, maar Tebbes moet de zinnen verplicht toevoegen aan zijn dossier om niet van fraude beschuldigd te kunnen worden door de verzekeraar.Duizenden kwaliteitsindicatoren
Een groeiend deel van de administratieve lasten zijn de indicatoren waarmee kwaliteit gemeten moet worden. In 2004 werden daar de eerste 25 van ontwikkeld door de IGZ, tegenwoordig zeggen ziekenhuisbestuurders van grote ziekenhuizen met twee- tot drieduizend indicatoren te moeten werken. Wim Schellekens schrijft hierover 'Jan van Kimpen, voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht heeft becijferd dat hij jaarlijks zo'n tweeduizend indicatoren moet meten en rapporteren. Hij heeft daarvoor zelfs een aparte afdeling opgezet van acht fulltime medewerkers, zonder dat dit voor de zorgorganisatie een toegevoegde waarde lijkt te hebben.' Indicatoren staan centraal in dit stelsel omdat het hele functioneren van onze marktwerking er in theorie van afhangt. Die marktwerking draait namelijk volledig om concurrentie op prijs en kwaliteit door zorgverzekeraars. Het is daarvoor wel nodig dat kwaliteit meetbaar is en onderling vergelijkbaar, en dat die informatie gebruikt kan worden door de patiënt om rationele keuzes mee te maken. Anders blijft enkel concurrentie op prijs over voor de zorgverzekeraars - en dat zien ook zorgeconomen als een gevaar.'Illusie'
Het geloof van minister Edith Schippers en het gros van de economen in de zorg is dat het haalbaar is om de 'zorgconsument' met kwaliteitsinformatie te informeren en zo deugdelijke concurrentie op gang te helpen. Het is oud-CPB medewerker econoom Marc Pomp die in het laatste hoofdstuk van Het alternatief voor de zorg, deze gedachtengang volledig onderuit haalt. Hij beargumenteert dat sommige kwaliteitsinformatie weliswaar nuttig is, maar enkel om artsen zelf van spiegelinformatie te voorzien. Voor de patiënt is die echter nauwelijks te doorgronden laat Pomp zien in zijn hoofdstuk. 'Goede kwaliteitsinformatie voor de burger is een illusie. We moeten daarom op zoek naar andere manieren om de kwaliteit te borgen.''Goede kwaliteitsinformatie voor de burger is een illusie'Pomp onthoudt zich niet van felle kritiek op de aanhoudende pogingen om deze missie toch te laten slagen, zoals het, volgens de econoom mislukte, programma Zichtbare Zorg 'waaraan honderden miljoenen zijn verspild'. Dat de minister het toch blijft proberen komt volgens Pomp door de overtuiging – die hij zelf in het verleden ook aanhing – dat zonder goed geïnformeerde patiënt geen concurrentie mogelijk is op kwaliteit. 'Als kwaliteitsborging uitsluitend zou moeten komen van een kritisch kiezende burger, dan klopt deze economenredenering. Het ontbreken van goede kwaliteitsinformatie voor de burger is dan (letterlijk) dodelijk voor de werking van het stelsel.' Een doodvonnis dus? Daar wil Pomp niet aan; hij zegt de hoop nog niet te hebben opgegeven voor gereguleerde marktwerking. Een aanbeveling is om kwaliteit weer de verantwoordelijkheid te maken van de beroepsgroep. Het 'koesteren van menselijk kapitaal in de zorg'.
Budgetten
In de rest van zijn betoog pleit Pomp voor het loslaten van de budgetten. Die zijn volgens de econoom dodelijk voor concurrentie tussen zorgverleners. Hij noemt het de 'catch-22' van het stelsel: budgetten laten geen ruimte voor nieuwe markttoetreders, waardoor zorgverzekeraars afhankelijk zijn van steeds minder, maar steeds grotere zorgverlenende instanties. Bovendien, stelt de econoom, zal een 'te strenge' budgettering van de hele zorg in het ene jaar alleen maar tot gevolg hebben dat maatschappelijke druk in de volgende jaren juist weer leidt tot meer geld naar de zorg.'Als je van tevoren zou weten waar en hoeveel doelmatigheidswinst er te behalen is, had je die hele marktwerking niet nodig'De oplossing is vrij radicaal: laat de budgetten helemaal los. Doelmatigheidswinst door marktwerking kan namelijk niet afgedwongen worden, aldus Pomp: 'Als je van tevoren zou weten waar en hoeveel doelmatigheidswinst er te behalen is, had je die hele marktwerking niet nodig. Dan zou top-downregulering ook prima werken, misschien wel beter.' Het alternatief voor de zorg wordt vanmiddag gepresenteerd in het hoofdkantoor van de VVAA in Utrecht en wordt gevolgd door een debat over de zorg tussen 19.15 en 21.00 uur, te volgen via BNR.
36 Bijdragen
jefcooper
Uit discussie hier met zorgmensen blijkt dat dat bedrijfseconomie nog iets volledig vreemds is in de zorg.
Minachting voor administratie komt ook in slecht geleide commerciële bedrijven voor, maar die blijven niet lang overeind.
Minachting voor administratie, budgettering, en kostprijsbepaling is standaard in bureaucratieën.
Sommige gingen daaraan ten onder, bij het openbare verhoor naar het CTSV drama, Commissie Toezicht Sociale Verzekeringen, in 1996 of 1997, bleek het GAK geen begroting ingediend te hebben, waardoor toezicht onmogelijk was.
Het GAK bestaat niet meer.
De Fyra en Betuwe lijn verantwoordelijken zitten er nog, de meeste.
Nu in de zorg de bomen niet tot in de hemel blijken te groeien ontstaan er conflicten, tussen professionals die menen ongehinderd hun gang te moeten kunnen gaan, en degenen wiens taak het is de zorg betaalbaar te houden.
Guido
jefcooperjefcooper
GuidoWat betreft medicijnen, er wordt goed geld verdiend in de farmaceutische branche.
Tegelijk, zonder capabele mensen, daar, en die willen meestal redelijk worden betaald, naar hun capaciteiten, komen er geen nieuwe medicijnen.
En dat is een riskante bezigheid, iets van één of twee jaar geleden schreef Pfizer een miljard af op een ontwikkeld medicijn tegen Alzheimer, of Parkinson, herinner me dat niet meer, maar het was wel een miljard euro.
Guido
jefcooperEn mooie kwinkslag trouwens. Heerlijk subtiel.
jefcooper
GuidoIk zie geen kwinkslag !
Guido
jefcooperEn ik doelde op:
"medicijn tegen Alzheimer, of Parkinson, herinner me dat niet meer"
Guido
jefcooperR Guzman
Enige vorm van zelfreflectie bij Zorgaanbieders ontbreekt volledig. Het is sinds jaar en dag bekend dat Zorgaanbieders hoe dan ook hun omzetplafonds vol maken. Ik heb meer dan genoeg artsen gesproken die aan het eind van het jaar te horen krijgen dat ze meer moeten produceren omdat de plafonds vol moeten. Zolang Zorgaanbieders niet zelf de handschoen oppakken om de kosten te beheersen blijven we baat hebben wij Zorgverzekeraars, een impopulaire rol maar een zeer belangrijke rol. Het open zetten van de kraan is niemand gebaat bij. Het wordt tijd dat FTM hier is een keer onderzoek naar gaat doen.
wp200
R GuzmanPeteur
R GuzmanPersoonlijk heb ik meer dan genoeg van dit zorgstelsel. Zeker ook vanwege de enorme buffers die de zorgverzekeraars aanleggen, het feit dat ongeveer 20 procent van het budget in reclame en marketing gaat zitten en de dikke salarissen voor de top bij een aantal verzekeraars. Ik ken de argumenten voor inmiddels wel.
jefcooper
PeteurMaar ik ben het eens, het marketing en overstapcircus is weggegooid geld.
groart
jefcooperjefcooper
groartwp200
R GuzmanBron: Himmelstein et al. HEALTH AFFAIRS 33, NO. 9 (2014): 1586–1594
Guttegut wat doen de verzekeraars het goed met het intomen van de kosten.
jefcooper
wp200Bij FTM ging het daar eerder over, ik meen me te herinneren dat de definities niets voorstelden.
Vogelvrije Huisarts
R GuzmanEelke van Ark
R Guzmanwp200
Wij vragen aan elke patiënt dus braaf of hij drager is van MRSA of een ander naar beestje, of hij in het buitenland in een ziekenhuis is geweest of dat hij een risicovol beroep uitoefent (mbt resistente bacteriën: veehouder, dierenarts of zeevarend matroos).
Onze patiënten krijgen een intake-gesprek deze vragen voor hun kiezen. Da's de week voor de opname. Op de dag van de opname zelf, krijgen zij deze vragen uiteraard nogmaals. Waarom? Omdat de kwaliteitsindicator toetst op de dag van opname. Handig.
Carthago
Als patiënt /cliënt is pas achteraf te constateren wat goede zorg is,dus om een goed beeld van zorg te verkrijgen is het raadzaam in alle ziekenhuizen een keer gelegen te hebben, idioot dus.
"zorg concurrentie "ligt zwaar op de schouders van de zorgverleners,ziekmakend ,en ook nog met nb een boekhouder naast de operatie tafel. De huidige "zorg" zal op de huidige manier nooit de complexe diversiteit van ziekte en genezing kunnen beheersen , de bovenliggende administratieve molog heeft daar geen baat bij. Een voorbeeld daarvan is de vergoeding voor medicijnen welke in feite zodanig afgebouwd wordt dat het voor heel veel afhankelijke patiënten financieel interessanter wordt om maar helemaal niet verzekerd te zijn, maar dat is tragisch nb verboden in de bananenrepubliek.
eNdEmiOn
Het was tig keer beter geweest als we gewoon het ziekenfonds hadden aangehouden en simpelweg een maximum cap op de zorgkosten per persoon boven een bepaalde leeftijd hadden ingesteld.
Peter Berben
Peter Berben
Guido
Ko Pernicus
Wie loop je dan voor de gek te houden?
Het zal een hele werkelijkheid op zich zijn hoor. Berekenen, controleren, rapporteren... Maar met bedrijfsvoering heeft het allemaal niet meer zoveel te maken. Laat staat dat je het allemaal kan consolideren tot het mythische begrip - "kwaliteit".
Stel je nou 's voor dat je "kwaliteit" niet zou overlaten aan managers en politiek, maar dat je het zou vragen aan patienten en zorgverleners... wat maakt nou dat jullie het gevoel hebben of je kwaliteit krijgt / dan wel kwaliteit levert. Waar zit 'm dat in... Dan krijg je echt geen 2000 indicatoren. Geloof ik niets van...
Misschien ook nog 1 klein off topic verhaaltje ter inspriatie... ooit hoorde ik op de radio een bedrijf dat mobieltjes maakte voor ziekenhuisverplegers... Mobieltjes voor ziekenhuis verplegers??? Ja mobieltjes voor ziekenhuisverplegers... ze zijn gaan luisteren... wat doen jullie nou met een mobieltje? Wat daar uitkwam... er zijn momenten dat er zo'n paniek is dat ze alles uit hun handen laten vallen, dus die mobieltjes kan je laten vallen. Er zijn momenten dat ze direct willen zien waar er een noodoproep is, dus op die mobieltjes kan je vanaf de buitenkant zien naar welke afdeling je toe moet voor de noodoproep etc... ik vond het prachtig... Luisteren.... : - )
DrNomad
Wat hierboven wordt beschreven is het gevolg van overheidsbemoeienis en de pretentie van marktwerking. Er is geen marktwerking. Sterker, de zorg wordt nog steeds gebruikt als voertuig voor de herverdeling van welvaart (en niet persé voor de armen). Dus die administratie-hel is gewoon verklaarbaar. Dat hoort bij overheid en democratie. Want bureaus betekent banen (herverdeling van welvaart). Dat de verzekeraars hier ook aan meedoen is volgens mij logisch, want je kunt maar zes weken per jaar overstappen, dus hoe zouden die verzekeraars anders moeten concurreren, terwijl den Haag ieder jaar het basispakket duurder maakt?
Ook hoeft de cliënt helemaal niet goed geïnformeerd te zijn wil marktwerking goed functioneren. Ik heb geen verstand van brillen, maar ik ga ook gewoon naar de opticiën in de brillenwinkel. Zij zijn de specialist en adviseren mij. Marktwerking in de zorg hoort nu juist dat stukje dienstverlening te geven. Hoeft geeneens concurrentie te zijn op prijs/kwaliteit, kan ook gewoon op gevoel.
Wie de rekening betaald, staat centraal, ook in de zorg (wiens brood men eet..). Je moet dus verder gaan met privatisering.
Meer overheid zal meer bureaucratie brengen. Hoe zou je anders gekozen politici bezig moeten houden?
Ko Pernicus
DrNomadDat er geen marktwerking is, ben ik met je eens. Dat de politiek er al een 20 jaar een puinhoop van maakt, ben ik ook met je eens. Wat jij met marktwerking beoogt, blijft me vaag. Marktwerking als in - prijsevenwicht bepaald door vraag en aanbod aannemende dat alle overige omstandigheden hetzelfde blijven. Lijkt me zomaar dat dat NIET is wat jij ermee bedoelt.
Opticien voorbeeld vind ik nogal zwak - zelf doorhebben dat je niet zo goed ziet en dat je weet dat brillen ooit zijn uitgevonden, en dat die doorgaans werken, dat lukt meestal wel. Maar ehm.. tja... even net wat van een simpeler niveau dan gezondheidsissues. Het eerste wat me te binnenschiet zijn GGZ issues. Als je dat nog nooit van dichtbij hebt meegemaakt, prijs je gelukkig. Als je het dichtbij gezien hebt, vergelijk je dat niet met een opticien.
DrNomad
Ko PernicusEr bestaan nu al vertrouwensrelaties (=gevoel) tussen huisarts en patiënt. Ik zie niet wat er mis mee is om daar iets meer mee te doen. Prijsevenwicht is één aspect van marktwerking. Er kan veel meer.
Bottomline - herhaling - denk ik dat de patiënt pas centraal staat als deze de rekening betaalt.
Guido
DrNomadDrNomad
GuidoSanne
DrNomadDrNomad
SanneSanne
DrNomadSchut
Marktwerking is gebaseerd op concurrentie tussen aanbieders van producten en diensten gekoppeld aan afnemers die een keuze maken op prijs/kwaliteit.
De afnemer is de zorgconsument. Deze kan geen keuze maken op kwaliteit omdat die niet bekend is. Je weet niet of een arts goed of minder goed is in de behandeling due nodig is.
De afnemer kan ook op prijs geen afweging maken omdat het hem niet bekend is wat de behanding kost bij de verschillende aanbieders. Bovendien maakt het niets uit zou hij het wel weten. Het heeft immers geen gevolg voor zijn portomonee.
Dus is de rol van afnemer doorgeschoven naar de verzekeraar met de gedacht dat die de prijs/kwaliteits afweging maakt voor zijn klant, de zorgconsument .
Dat is stuitend naïef .
De verzekeraars dienen maar een God: geld . Het is een illusie te denken dat de drie verzekeraars ,die ook nog eens samen in een koepel orgaan zitten , onderling concurreren.
Er is geen enkele sprake van marktwerking alleen de schadelijke illusie. Feitelijk is de zorg overgeheveld van overheid naar privaat waarbij de zorgconsument slecht keuze heeft uit drie aanbieders , 1 koepel ( die tientallen labels hebben)
Daniel
j. berkelaar
– en daarmee rammelt de hele aanname onder het zorgstelsel, dat de ‘consument’ concurrentie op prijs en kwaliteit tussen verzekeraars kan waarborgen.’
De grote vier zorgverzekeraars bezitten voor 90% de markt. Hiermee nemen zij overduidelijk een overheersende positie in. Er is weinig transparantie.
Wat voor een negatieve invloed hebben deze mammoetorganisaties op de kwaliteitsprikkel voor hun eigen (bureaucratische) sector?
Zij profiteren van de status too big to fail. Daar zullen de burgers de dupe van worden.
Binnen de gezondheidszorg vinden enorme fusies plaats. Grote fusies hebben niet alleen een negatieve invloed op de keuzevrijheid van patiënten, maar gaan ook ten koste van de kleine instellingen, nieuwkomers en de vrijgevestigden: grote instellingen kunnen namelijk betere prijsafspraken maken met de zorgverzekeraars. Ik denk dat er op dit moment nauwelijks tot geen concurrentie is op basis van kwaliteit, maar slechts alleen op basis van de prijs voor de zorgverzekeraars.
Zo worden zorginstellingen, om te kunnen overleven, gedwongen om te fuseren. Het gevolg hiervan is dat de patiënt steeds onzichtbaarder wordt in dit gevecht.
Het wordt inderdaad hoog tijd dat de menselijke maat terugkeert in de zorg. Er ligt hier mijns inziens een taak voor de zorgbestuurders. Naast het feit dat de zorgbestuurders zich wat meer zouden moeten laten zien op de werkvloer, zouden zij niet alleen moeten praten over de patiënt, maar vooral ook moeten praten met de patiënt. Zorg voor een zorg die overzichtelijk is, zorg voor een zorg waarbij hulpverleners van betekenis zijn voor de organisatie en zorg dat zij hun eigen werkzaamheden kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat zij hun bevlogenheid niet
verliezen. Zorg ervoor dat de vertrouwensrelatie tussen de arts en patiënt intact blijft, zorg ervoor dat
RichardBanLvMI
En wie gaat zich bemoeien met dat "maken"? Toch weer de overheid? Een aanwijzing staat in de twee woorden die aan de passage voorafgaan: <i>gereguleerde</i> marktwerking. Ziedaar het probleem.
Is dit nu "felle kritiek"? Hoe kun je patiënt en arts (pardon: "zorgverlener") weer centraal stellen als je het fundamentele probleem van een dirigistische staat niet oplost? Zachte heelmeesters..