
De grootste Britse banken: HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland en Lloyds. © CC
Het bankenkartel bestaat écht
De Libor- en Euribor-schandalen gelden als de grootste bancaire fraudezaken ooit. Toch wordt de ernst van deze zaken vaak onderschat, of worden ze gezien als het werk van een paar losgeslagen handelaren. UvA-professor Maarten Pieter Schinkel presenteerde onlangs onderzoek waaruit een ander geluid klinkt. Redacteur Dennis Mijnheer sprak met hem.
‘Het is verbazingwekkend hoe het manipuleren van de Libor-rente ervoor kan zorgen dat je zoveel geld kunt winnen, of verliezen als je aan de verkeerde kant staat… Het is een kartel in Londen.’ Dit bericht verstuurde RBS-handelaar Tan Chi Min in 2008 naar zijn collega’s binnen de Britse bank en naar bevriende handelaren bij andere banken.
De inmiddels ontslagen handelaar noemt de manipulatie van de Libor-rente — de belangrijkste benchmark in de financiële wereld, één waar duizenden miljarden euro’s mee zijn gemoeid — expliciet een ‘kartel’. Toch heeft het mededingingsrecht, nu juist een manier om kartelvorming te bestrijden, slechts een marginale rol gespeeld in de vervolging van de betrokken banken en handelaren. De gedragingen zijn vrijwel uitsluitend veroordeeld als individuele fraudezaken, en niet als samenspanningen.
Hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel van de Universiteit van Amsterdam publiceerde onlangs een rapport waarin hij met mede-UvA-econoom Timo Klein en Nuria Boot van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) inzoomt op een onderbelicht aspect in de schandalen: dat de manipulaties van deze belangrijkste financiële benchmarks kan worden gezien als kartelstrategie.
Het onderzoek toont aan dat de Libor-fraude veel meer het gevolg is van een systeemfout dan een kwestie van een paar losgeslagen handelaren
Het kartel-onderzoek vormt een interessant nieuw uitgangspunt, want de samenspannende banken zijn vrijwel nergens veroordeeld op grond van overtreding van de mededingingswet. Alleen de Europese Commissie heeft een aantal banken vervolgd vanwege kartelvorming in de Libor-affaire: de banken RBS en JP Morgan erkenden kartelvorming en troffen een schikking. Schinkel en co. maken nu duidelijk hoe dat kartel dan gewerkt zou kunnen hebben.
De London Interbank Offered Rate oftewel Libor is de belangrijkste benchmark in de wereld voor korte-termijnrentes. De Libor-rente werd vastgesteld voor tien verschillende valuta, waaronder bijvoorbeeld de yen, dollar en pond sterling. De rentes werden afgegeven voor 15 termijnen, variërend van één dag tot een heel jaar, en werden dagelijks in Londen vastgesteld door een panel van 16 ‘uitverkoren’ banken.
De methodologie was vrij simpel: banken gaven dagelijks om 11 uur aan samensteller Thomson Reuters door tegen welk rentepercentage zij die dag verwachtten te kunnen lenen. Zo rolden er steeds 16 tarieven uit, afgegeven door de 16 geselecteerde banken. De hoogste en laagste vier verwachtingen werden geschrapt. De Libor-rentes betroffen dan het gemiddelde van deze middelste bandbreedte. De rentes die eruit rollen worden in de financiële wereld gebruikt als referentie voor circa 350 duizend miljard dollar aan derivaten en leningen. Zo worden er bijvoorbeeld hypotheekaktes opgesteld met de gepubliceerde Libor-rente plus een opslag van 1 procent. Op die manier werkt de Libor-rente door in de financiële wereld en heeft het ook impact op handel van de banken zelf. Zo kan een hogere Libor-rente gunstiger uitpakken voor de deals die zij gemaakt hebben.
Kleine verschuivingen van de Libor-rente kunnen een enorme impact hebben: Tom Hayes, één van de frauderende handelaren bij UBS en later Citibank, gaf aan dat een minieme verschuiving van één basispunt (0,01 procent) al een winst opleverde van 750 duizend dollar. Kortom, het ‘plussen’ of juist ‘minnen’ is een verdienmodel waar banken gretig gebruik van maakten.
Ook Rabobank, de enige Nederlandse vertegenwoordiging in de Libor-panels, bleek gefraudeerd te hebben. Rabobank schikte eind 2013 voor 774 miljoen euro met financieel toezichthouders. Topman Piet Moerland stapte op en Rabo trok zich terug uit de panels. Rabobank bleef buiten schot in het kartelonderzoek van de Europese Commissie, net als veel andere panelbanken.
In de afgelopen jaren zijn meerdere handelaren ontslagen en een aantal is ook veroordeeld tot gevangenisstraffen. De methodologie van de Libor-rente gaat waarschijnlijk ook op de schop: Britse toezichthouders willen per 2021 af van de huidige panels en de schattingen; ze willen dat zo’n belangrijke benchmark tot stand komt op basis van daadwerkelijke transacties. Ook daar zitten haken en ogen aan, zo bewees het valutaschandaal de afgelopen jaren. Valutahandelaren vormden kartels en stuwden de wisselkoersen omhoog op het moment dat er daadwerkelijke transacties gemeten werden. Lees hier in het FTM-dossier over alle vernuftige trucs van valutahandaleren.
Het onderzoek van Schinkel en co-auteurs toont aan dat er iets fundamenteels fout zit in de opzet van de Libor-bepaling. De fraude is dan ook veel meer het gevolg van een systeemfout dan een kwestie van een paar losgeslagen handelaren. De onderzoekers trekken bovendien een zorgwekkende conclusie: de aangekondigde hervormingen van de methodologie (zie kader) van de Libor-rente, die een nieuw schandaal moeten voorkomen, zijn volgens Schinkel ontoereikend. De systeemfout is ook ná de hervormingen — en mogelijk ook in het voorgestelde alternatief voor de Libor-rente — nog steeds aanwezig.
Follow the Money sprak met Schinkel over de Libor-rente, zijn onderzoek en de mogelijke gevolgen van zijn conclusies.
In het UvA-persbericht stond dat het kartel ‘gekraakt’ is. Kunt u dat toelichten?
Schinkel: ‘Het Libor-schandaal is nooit helder als een kartelstrategie omschreven. Ook in het recente boek The Fix, waarin het schandaal spannend wordt beschreven, blijft het bij individuele manipulaties: het wordt niet duidelijk of en hoe de schandalen als een volledig kartel kunnen hebben gewerkt. Het boek bevestigt het beeld dat banken wel bevallen zal: “Het is onmogelijk dat we een kartel vormden, want wij hadden verschillende posities; de een heeft geld nodig en de ander heeft juist geld over en moet uitlenen. Dat zijn tegengestelde belangen waardoor er geen sprake zal zijn van een kartel, want de een profiteert dan van een rentestijging terwijl de andere dan juist verliest. Dus hoe konden we het eens worden en coördineren?!”’
Dat klinkt ook plausibel, toch?
‘Als je een bierkartel hebt, dan is het inderdaad gemakkelijk: alle kartelleden profiteren ervan als de bierprijs omhoog gaat, dus daarover zijn ze het snel eens. Een kartel tussen banken is lastiger; de één wil de Libor-rate morgen omhoog, de ander juist omlaag. En overmorgen kan dat andersom zijn. Daarbij werden de Libor quotes eerst getrimd [zie kader: de hoogste 4 en laagste 4 doorgegeven rentes werden erbuiten gehouden, red.] voordat het gemiddelde werd genomen, wat manipulatie ingewikkelder maakt.’
Hoe is de hypothese ontstaan dat er mogelijk tóch sprake was van een kartel?
‘Eerlijk gezegd was ik zelf eerst ook sceptisch over de schikking van de Europese Commissie: hoe werkte dat vermeende kartel dan? Toen werd ik opgebeld door iemand die heel goed is ingevoerd in de bankwereld en anoniem moet blijven, een soort deep throat, die tegen mij zei; “Pas op: ze spraken niet alleen over de rates, maar ze pasten in samenspraak ook hun achterliggende posities aan.” Wij zijn toen onderzoek gaan doen hóe ze dan hun posities met elkaar op één lijn konden brengen. En dat begrijpen we nu.’
Kunt u dat beknopt uitleggen?
‘Het komt er in essentie op neer dat als de banken in het panel ‘s ochtends met elkaar belden – om af te spreken waar de rate naar toe moest gaan – dat ze op dat moment ook voorkennis hadden over die toekomstige waarden. Met die voorkennis konden ze vervolgens een paar uur lang handel drijven om hun positie in lijn te brengen met de afgesproken rate. Zodat zij ook konden profiteren van de afgesproken Libor-rente. Dit was een nieuw inzicht. In de praktijk zijn die positieveranderingen complex en kostbaar, en blijft het noodzakelijk dat kartelleden bij toerbeurt ook periodieke verliezen maakten. Maar er waren zeker counterparties [dit zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen of kleinere banken die niet tot het panel behoorden, red.] die, zonder die voorkennis immers, nadelige posities zouden hebben kunnen overnemen. En in verwachte waarde was karteldeelname dan op de langere termijn profijtelijk.’
Hebt u ook concreet bewijs dat ze hun posities aanpasten?
‘Nee, dat is lastig. We wilden natuurlijk de positieveranderingen in de tussenliggende periodes onderzoeken, maar die informatie wordt, voor zover wij weten, helaas door niemand verzameld. Althans niet door de Europese Centrale Banken of andere toezichthouders. Mogelijk hebben de banken zelf deze gegevens wel bewaard, maar ik krijg niet de indruk dat ze bereidwillig zijn om die voor onderzoek vrij te geven. Dat is vervelend, want onze hypotheses kunnen daardoor niet getest worden. Het blijft daardoor primair een theorypaper, waarin we laten zien hoe de kartelstrategie gewerkt kan hebben. Dat is een belangrijke bijdrage: wij zijn wetenschappers, geen mededingingsautoriteit. We tonen aan dat het kan werken, leggen uit hoe het werkt, inclusief software om de dagelijkse kartelstrategieën in detail te bepalen, die we achterin de paper hebben opgenomen. Met die inzichten kan opsporing beginnen.’
Welk doel dient de publicatie van de codes?
‘De code geeft volledig inzicht in hoe kartelplanning in Libor of Euribor werkt. Het is een soort spreadsheet-programmaatje waarin de basisposities worden ingetikt en dat vervolgens uitrekent welke bank welke posities hoeveel dient te veranderen. Om zodoende de gezamenlijke winst uit blootstelling aan de rates te maximaliseren. Conform onze karteltheorie. De code geeft inzichten voor opsporing. Interessant is dat er dagen zijn dat een paar banken niet profiteert, zelfs verlies lijdt, maar gemiddeld genomen gaan alle karteldeelnemers er op vooruit.’
Waarom is dit een belangrijke ontdekking?
‘Bij Libor en Euribor zijn de banken weggekomen – zeker in de Verenigde Staten – met het beeld dat er slechts sprake was van rogue traders en bilateraaltjes voor eigen gewin. Maar het systeem vraagt juist bijna om een gecoördineerde aanpak in manipulatie. Het verhaal was dat er geen sprake kon zijn van een kartel vanwege de tegengestelde belangen en de complexiteit van het proces waarmee Libor en Euribor worden vastgesteld. Dat argument hebben wij ontkracht: het is theoretisch wel degelijk mogelijk voor de panelbanken om allemaal te profiteren van een gezamenlijk kartel. Het blijkt helemaal niet zo ingewikkeld.
We tonen daarnaast aan dat de hervormingen die momenteel worden doorgevoerd ontoereikend zijn om kartelvormingen in de toekomst tegen te gaan. Libor en Euribor kwamen tot stand doordat de banken in het panel hun schátting doorbelden. Dat was alles: ze hoefden niet aan te geven waarop die schattingen waren gebaseerd. Na de hervormingen wordt Libor niet meer bepaald door schattingen, maar op basis van daadwerkelijke handel en bijbehorende rate, zogeheten eligible transactions. We laten zien dat het daarmee nog steeds mogelijk is om de richting van de rate in samenspanning te manipuleren. Ook al dienen de karteldeelnemers dan verlieslatende korte termijn transacties te doen, op de lange termijn profiteren ze van de kartelwinsten. Het systeem kent nog steeds een prikkel om samen te spannen.’
Wat is het voordeel dat de banken niet als kartel zijn vervolgd, maar voor bijvoorbeeld het overtreden van het beroepsgeheim en de bankcode?
‘Ik kan niet met zekerheid zeggen waarom de toezichthouders voor een bepaalde vorm van vervolging gekozen hebben, en niet voor een andere. Feit is dat de zaken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bij de financiële marktautoriteiten en fraude-afdeling terecht zijn gekomen, en niet bij de mededingingsautoriteiten. Dat heeft bijvoorbeeld consequenties voor de slachtoffers. Bij kartelzaken is er voor benadeelde partijen de mogelijkheid om hun schade terug te claimen. In de US is dat bovendien ook nog eens treble damages; als je 1 dollar teveel hebt betaald dan kun je drie dollar terugclaimen. Dat gaat om enorme bedragen, waardoor banken nog meer schade zouden oplopen. Als het daarentegen bij enkele losgeslagen handelaren blijft, dan zal de schade ook beperkter zijn. Het is belangrijk dat de totale omvang van de manipulaties en hun gevolgen volledig in beeld komt.’
25 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Elke bank kent zijn eigen portefeuille, en dus ook hoe de netto waarde daarvan in totaal omhoog of omlaag gaat met veranderingen in de Libor/Euribor. Die portefeuille verandert snel, van dag tot dag, evenals de verdeling van het panel in twee groepen: de groep banken die netto winst behalen met een hogere Libor/Euribor, en de andere banken die netto winst behalen van juist een lagere rate. Het lijkt daardoor wellicht dat ze het in een kartel samen nooit eens zouden kunnen worden over wat de optimale nieuwe Libor/Euribor rate zou moeten worden. Er kunnen panel banken zijn die netto geld inlenen tegen Libor, en dus graag een lage rente zouden zien, en banken die juist uitlenen en daarom graag een hoge rente willen. Het belang van een individuele panel bank kan de ene dag in lijn zijn met het belang van het kartel als geheel, terwijl het de volgende dag niet het geval kan zijn. Een succesvol kartel moet dus een manier zien te vinden om het collectief eens te zijn over welke kant de rente op moet, of anders zullen bepaalde banken niet mee willen doen en het kartel ondermijnen.
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Het eerste mechanisme (front running) houdt in dat een kartel dat af heeft gesproken waar de rente naartoe gaat kan handelen met voorkennis op de derivatenmarkt. Banken in het kartel hebben immers kennis die andere banken en partijen die handelen op dezelfde markt niet hebben. Ook zorgt dit mechanisme ervoor dat een panel bank die in eerste instantie een tegengestelde belang had aan die van de rest van het kartel, haar belang aan kan passen en zo ook kan profiteren van het kartel. Bijvoorbeeld een bank die netto geld uit heeft geleend tegen de Libor/Euriborrente zou in eerste instantie geen baat hebben bij een kartel dat de rente wil verlagen. Echter, als deze bank op tijd op de hoogte is van de plannen van het kartel met de nieuwe rate, dan kan het nog een tijd handelen op de derivatenmarkt en ervoor zorgen dat het morgen, als de nieuwe (kartel) rate effectief wordt, netto geld leent (of minder geld uitleent) en zo alsnog profiteren van het kartel (of minder verlies lijden).
Het andere mechanisme (eligible transactions rigging) zorgt ervoor dat banken hun gemanipuleerde rentes kunnen “verantwoorden” bij de administrator. Sinds de hervormingen dient de rente die elke bank doorgeeft volledig gebaseerd te zijn op geoormerkte werkelijke transacties – dat zijn onder andere transacties op de interbancaire markt. In kartelverband moeten de banken daarom de eligible transactions waarop ze hun renterapportage zullen moeten baseren doen op basis van de afgesproken toekomstige waarden, en niet tegen de geldende rate. De banken moeten dus gemanipuleerde transacties uitvoeren om hun door te geven kartelrente te rechtvaardigen. Als een kartel bijvoorbeeld afspreekt om een lage rente door te geven, dienen karteldeelnemers, ter verantwoording van de rente, bijvoorbeeld een lening te geven aan een andere bank of bedrijf tegen een (gemanipuleerde) lage(re) rente (dan de werkelijk heersende rente).
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Het grote voordeel voor het panel van een kartel is nu dat het de banken in staat stelt om gezamenlijk de kartelwinst te maximaliseren, door zowel de kartelkosten te minimaliseren als de opbrengsten uit de nieuwe Libor/Euribor rate op hun totale portefeuille te maximaliseren. Daartoe doet het kartel zo min mogelijk noodzakelijke transacties. En soms moet een panelbank een periode of wat verlies nemen, met de belofte van veel grotere winsten in de toekomst. De code die we bij het artikel hebben gevoegd maakt deze berekeningen – in principe op een eenvoudige laptop. Zo zou een panelbankenkartel dus (hebben) kunnen werken: het is niet zo ingewikkeld dat een kartel onmogelijk is, zoals werd gedacht. ***
Robelia 8
Marla Singer 7
RobeliaDanny Split 7
Marla SingerGrappig dat veel dergelijk nieuws al jaren in de complot wereld rondspook en pas zoveel jaren later op een respectabele nieuwssite komt.
Er word ergens een lijst bijgehouden van bankiers die zelfmoord hebben gepleegd. Waar precies kan ik mij niet heugen.
Wilma Schrover 7
Danny Splithttp://www.ellaster.nl/2016/06/22/lijst-dode-bankiers-wordt-steeds-langer/
Danny Split 7
Wilma SchroverBas van de Haterd 5
Maar ik dacht dus dat het de ECB was die de LIBOR bepaalde. Dat blijkt gewoon een commercieel data bedrijf te zijn. Dat verklaart veel. Een weeffout niet alleen in de manier van vaststellen, maar in het feit dat we dit niet door een centraal, niet commercieel, overheidsorgaan (lees: DE ECB) hebben geregeld. (En dat uit mijn mond)....
Marco Fredriks 4
Bas van de HaterdPieter Jongejan 7
Ernest Jacobs 6
Pieter Jongejanhttps://www.rtlnieuws.nl/rene-tissen
bps 12
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
bpsbps 12
Ernest JacobsHoe het nu is, is mij niet bekend. Iemand anders misschien.
Arjan 7
Jammer dat Schinkel niet van de gelegenheid gebruik maakt om dat tijdens dit interview toe te lichten, want de gemiddelde lezer kan dat echt niet volgen. Wie dat wel wil zal toch echt dat rapport moeten lezen.
Berend Pijlman 13
ArjanAls de 16 banken uit het panel allemaal in het kartel zitten dan weten zij of deze banken te veel of te weinig buffers aanhouden. Banken houden altijd marge aan op de wettelijk verplichte buffers om niet direct tegen boetes aan te lopen. Dit geeft ook de mogelijkheid om niet in paniek te hoeven handelen.
Als de banken afspreken om maandag de rente kunstmatig laag te houden maar de dagen erna de rente extra te verhogen. Dan kunnen banken met te veel buffers ervoor kiezen om toch nog even het te veel aan buffers aan te houden (in afwachting op de hogere rentes). In de tussentijd lenen de banken met te weinig buffers nog snel tegen de lagere rente.
Ten opzichte van banken zonder deze voorkennis maak je dus winst.
Ik denk dat het in essentie niet moeilijker is dan dat.
Arjan 7
Berend PijlmanDat er gefraudeerd is met de fixings was natuurlijk bekend, maar dat alle panelbanken daarvan hebben geprofiteerd en de huidige systematiek ook nog fraudegevoelig is, is toch wel een nieuwe visie. Zie de kritiek waar men stelt dat heel veel partijen allemaal verschillende posities en belangen hebben.
Ik vind het jammer dat er niet een begrijpelijke vertaalslag is gemaakt voor de lezer. Nu zitten we met een link naar een rapport wat slechts is te begrijpen voor vakspecialisten.
Lydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia LembeckDanny Split 7
Iemand een idee?
Ik ben een groot fan van geschiedenisboek hypotheses.
Als ik kijk naar de informatie die ik tot dusver zelf heb verzameld denk ik dat de volledige openheid van ons economisch stelsel de misdaden begaan in de afgelopen 100 jaar oorlogen zal doen verbleken. Iets wat door het bestaan van het Internet mogelijk is, beetje bij beetje.
Helaas zie ik het zelf niet snel goed komen, gezien we in een democratie leven waar de overgrote meerderheid totaal geen interesse heeft in de beleidsvorming of de politiek eromheen. Daarnaast zie je in onze cultuur dat academici die door doorsnee ego-ik-burgers niet begrepen worden, over het algemeen gezien worden als domme complotdenkers. Want als het namelijk echt zo was, dan wisten de hbo opgeleide NOS kijkende Telegraaf lezers het ook, en ze weten het niet, dus zal het wel niet waar zijn.
Net als ons voedsel, word informatie en kennis ook steeds meer in hapklare brokken aan ons gevoerd. Praktisch, lekker, snel en schadelijk over een langere periode. Net als met fastfood kom je op de lange duur simpelweg vitale informatie tekort. Zoals bij mainstream kanalen, waar je enkel genoeg informatie krijgt gevoerd om op een gewenste conclusie uit te komen, waar je met meer kennis juist heel andere conclusies kan trekken. Met als gevaar dat jij het niet eens bent met de beleidsvoerders, oftewel je eigenaren die willen dat burgers zich naar hun visie conformeren.
Gevaarlijke situatie, anti-intellectuisme hoort thuis in een totalitaire staat. Een tyrannieke totalitaire oligarch als er niet snel en adequaat word ingegrepen.
We stevenen af op een punt waar een wereldregering nog als enige oplossing kan dienen. Iets wat veel van de machtigste mensen graag zien, en ook niet geheimzinnig over doen.
Hopelijk is er niet wederom een wereldoorlog nodig dit mogelijk te maken, enkel vrees ik van wel.
Peter Urbanus 5
Jitze Jongsma 11
Net als in sommige andere reacties aangegeven, zou ik een tweede artikel met een (technisch-inhoudelijke maar begrijpelijke) verdiepingsslag zeer op prijs stellen.
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Elke bank kent zijn eigen portefeuille, en dus ook hoe de netto waarde daarvan in totaal omhoog of omlaag gaat met veranderingen in de Libor/Euribor. Die portefeuille verandert snel, van dag tot dag, evenals de verdeling van het panel in twee groepen: de groep banken die netto winst behalen met een hogere Libor/Euribor, en de andere banken die netto winst behalen van juist een lagere rate. Het lijkt daardoor wellicht dat ze het in een kartel samen nooit eens zouden kunnen worden over wat de optimale nieuwe Libor/Euribor rate zou moeten worden. Er kunnen panel banken zijn die netto geld inlenen tegen Libor, en dus graag een lage rente zouden zien, en banken die juist uitlenen en daarom graag een hoge rente willen. Het belang van een individuele panel bank kan de ene dag in lijn zijn met het belang van het kartel als geheel, terwijl het de volgende dag niet het geval kan zijn. Een succesvol kartel moet dus een manier zien te vinden om het collectief eens te zijn over welke kant de rente op moet, of anders zullen bepaalde banken niet mee willen doen en het kartel ondermijnen.
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Het eerste mechanisme (front running) houdt in dat een kartel dat af heeft gesproken waar de rente naartoe gaat kan handelen met voorkennis op de derivatenmarkt. Banken in het kartel hebben immers kennis die andere banken en partijen die handelen op dezelfde markt niet hebben. Ook zorgt dit mechanisme ervoor dat een panel bank die in eerste instantie een tegengestelde belang had aan die van de rest van het kartel, haar belang aan kan passen en zo ook kan profiteren van het kartel. Bijvoorbeeld een bank die netto geld uit heeft geleend tegen de Libor/Euriborrente zou in eerste instantie geen baat hebben bij een kartel dat de rente wil verlagen. Echter, als deze bank op tijd op de hoogte is van de plannen van het kartel met de nieuwe rate, dan kan het nog een tijd handelen op de derivatenmarkt en ervoor zorgen dat het morgen, als de nieuwe (kartel) rate effectief wordt, netto geld leent (of minder geld uitleent) en zo alsnog profiteren van het kartel (of minder verlies lijden).
Het andere mechanisme (eligible transactions rigging) zorgt ervoor dat banken hun gemanipuleerde rentes kunnen “verantwoorden” bij de administrator. Sinds de hervormingen dient de rente die elke bank doorgeeft volledig gebaseerd te zijn op geoormerkte werkelijke transacties – dat zijn onder andere transacties op de interbancaire markt. In kartelverband moeten de banken daarom de eligible transactions waarop ze hun renterapportage zullen moeten baseren doen op basis van de afgesproken toekomstige waarden, en niet tegen de geldende rate. De banken moeten dus gemanipuleerde transacties uitvoeren om hun door te geven kartelrente te rechtvaardigen. Als een kartel bijvoorbeeld afspreekt om een lage rente door te geven, dienen karteldeelnemers, ter verantwoording van de rente, bijvoorbeeld een lening te geven aan een andere bank of bedrijf tegen een (gemanipuleerde) lage(re) rente (dan de werkelijk heersende rente).
Uitgelicht door de redactie
Maarten Pieter
Het grote voordeel voor het panel van een kartel is nu dat het de banken in staat stelt om gezamenlijk de kartelwinst te maximaliseren, door zowel de kartelkosten te minimaliseren als de opbrengsten uit de nieuwe Libor/Euribor rate op hun totale portefeuille te maximaliseren. Daartoe doet het kartel zo min mogelijk noodzakelijke transacties. En soms moet een panelbank een periode of wat verlies nemen, met de belofte van veel grotere winsten in de toekomst. De code die we bij het artikel hebben gevoegd maakt deze berekeningen – in principe op een eenvoudige laptop. Zo zou een panelbankenkartel dus (hebben) kunnen werken: het is niet zo ingewikkeld dat een kartel onmogelijk is, zoals werd gedacht. ***