
Jan Kuitenbrouwer kapt een pad door de online jungle. Lees meer
2018 was het jaar van de Grote Internet Ontnuchtering. Voor het eerst zagen we de techindustrie met haar datahonger als een Godzilla, die dreunend onze privacy vermorzelt. Jan Kuitenbrouwer signaleert een kentering en kapt tweewekelijks een pad door de online jungle.
Voor wie de klok tikt: Trumps handelsoorlog tegen Chinese tech-bedrijven
De comeback van de corona-app
Zuckerberg moet kiezen uit twee kwaden
Trumps brandweerwagen
In het beloofde land doen we alles op afstand
Hippe Hugo en de appathon
Technoangst is een slechte raadgever
Gezondheid in ruil voor vrijheid
Staatsgreep in cyberspace
De liegrobots komen!
© Rosa Snijders
In het beloofde land doen we alles op afstand
In 2016 kwam onze honeymoon met Big Tech ten einde. Na talloze affaires was Silicon Valley zijn goodwill kwijt, en vonden zelfs politici dat het tijd werd om Big Tech te beteugelen. Maar corona bracht de grote ommekeer. Big Tech gebruikt deze pandemie om ons voor te houden: wij zijn de oplossing. Alleen technologie kan u redden, laat het maar aan ons over.
De Zeven Plagen en het Beloofde Land: de opiniepers lijkt de laatste tijd wel een soort geactualiseerde bijbelvertaling. De wereld wordt gegeseld door crises van klimaat, energie, voedsel, financiën, informatie, democratie, ongelijkheid, het is nogal geen shortlist – en toen kregen we ook nog de Eerste van de Nieuwe Pandemieën. Daar zitten we, mondkapje voor, boven een ontsmette krant, en lezen de preek van de dag over wat dit virus ons eigenlijk probeert te vertellen. Hoe wij deze wrede les moeten begrijpen, en hoe wij, als we gespaard worden, ons leven zullen moeten beteren. Daar, aan de einder, in het Beloofde Land, voorbij Covid en Corona, zal het allemaal anders moeten.
We weten dat we de werkelijkheid niet kunnen veranderen, nu niet en straks niet, maar we houden de moed erin door elkaar mooie verhalen te vertellen over een betere wereld. Utopische vergezichten om bij weg te dromen. Politiek escapisme. Hervormingsporno.
Nieuwe regels vereisen een sterke staat, maar na veertig jaar neoliberaal dieet zijn de staten zo vermagerd dat ze geen vuist kunnen maken
In 2008, tijdens de kredietcrisis, deden we precies hetzelfde. Het is nu 2020, de financiële industrie snort weer als een naaimachientje, nagenoeg zonder hervormingen, en de kloof tussen arm en rijk groeit nog altijd gestaag. De wereld komt beter tevoorschijn uit zo’n crisis, hebben historici lang geloofd, het is een katalysator voor vooruitgang. De twee wereldoorlogen leidden tot meer gelijkheid en democratie. Maar zoals de onderzoekers Bas van Bavel en Marten Scheffer in 2017 schreven, dit is geen wetmatigheid. Waar het om gaat is dat zo’n crisis leidt tot nieuwe regels. Dat gebeurde niet na 2008, en als het na corona ook niet gebeurt, ‘zal de schok op dezelfde manier doorwerken als na 2008, en de ongelijkheid verder vergroten,’ zei Van Bavel onlangs in Trouw. Scheffer: ‘Het ziet er niet goed uit.’
Nieuwe regels vereisen een sterke staat, maar na veertig jaar neoliberaal dieet zijn de staten zo vermagerd dat ze geen vuist meer kunnen maken, en is de privésector zo sterk geworden dat ze staatstaken moeiteloos naar zich toe trekt. Draai die cirkelgang maar eens om. Zie hoe Big Tech deze pandemie gebruikt door ons een nieuwe shockdoctrine voor te houden: wij zijn de oplossing. Alleen technologie kan u redden, laat het aan ons over.
In 2016 kwam onze honeymoon met Big Tech ten einde. Door de schandalen bij Facebook, Cambridge Analytica, het maar doordenderende monopolisme van Google en Amazon, de verAirbnb-ing van mooie oude binnensteden, het sociaal darwinisme van de gig-economie, de opmars van fakenews en desinformatie – plots was Silicon Valley zijn goodwill kwijt. Het werd tijd om Big Tech te beteugelen, willen wij niet afglijden naar een datadictatuur. Mark Zuckerberg moest voor de Senaat verschijnen en hij kwam, niet in zijn gebruikelijke brutale T-shirtje, maar in een pak met wit overhemd en stropdas, als een jeugddelinquent die voor zijn rechtszaak nog even met z’n advocaat naar H&M geweest is. Maar gelukkig, toen kwam corona. Wij werden veroordeeld tot thuisblijven, en thuis, daar heeft Silicon Valley ons het liefst. Thuis, aan het uiteinde van een glasvezelkabel, met onze devices.
Alles is vergeven
Op 6 mei had de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, tijdens zijn dagelijkse corona-briefing een speciale gast, hij verscheen op een groot videoscherm: Eric Schmidt, ex-ceo van Google. Wat een half jaar geleden nog gold als een dystopische hersenschim is nu de communis opinio: we kunnen meer pandemieën verwachten en om die beter het hoofd te kunnen bieden, moet het openbare leven van de staat New York vergaand gedigitaliseerd worden, meent Schmidt, en Cuomo had hem gevraagd om daar leiding aan te geven.
Een paar dagen eerder had Cuomo al een samenwerking aangekondigd met de Bill en Melinda Gates Foundation om het New Yorkse onderwijs ‘smarter’ te maken. Smart is een codewoord geworden voor ‘gedigitaliseerd’ – alsof dingen vanzelf ‘intelligenter’ worden wanneer er een geïntegreerd circuit aan te pas komt met slechts een fractie van het menselijk denkvermogen. Voor tech-ondernemers betekent ‘smart’ ook: een proces waar wij tot voor kort niet bij nodig waren, maar waar wij een goedkoper en sneller alternatief voor hebben. ‘Smart’ als in: heel verstandig dat jullie dit aan ons overlaten.
De staat Californië sloot een groot contract met Google om afstandsonderwijs in de regio te bevorderen. Officieren van justitie van diverse staten hebben Amazon ingeschakeld om prijsopdrijving tegen te gaan van mondkapjes en ander beschermende materialen. Google en Apple kondigden een samenwerking aan om Android en iOS geschikt te maken voor corona-tracking en zijn inmiddels in gesprek met ‘tientallen’ overheden en gezondheidsorganisaties die belangstelling hebben, inclusief Nederland.
Er is amper een product van Silicon Valley te bedenken waarnaar de vraag de afgelopen maanden niet is gestegen
De industrie die een half jaar geleden nog onder vuur lag wegens machtsmisbruik, economische disruptie, aantasting van de geestelijke gezondheid en uitholling van de democratie, herkende het virus direct voor wat het was: een gouden kans om overheden te hulp te schieten met ‘slimme oplossingen’, schreef Naomi Klein. ‘All these buildings, all these physical classrooms – why?’ kraaide Cuomo na zijn gesprekken met Bill en Melinda.‘With all the technology you have?’ Inderdaad, schoolgebouwen, waaromeigenlijk? Praten met Bill Gates leidt kennelijk tot een speciaal soort geheugenverlies.
Onderwijs op afstand, gezondheidszorg per beeldscherm, track- en trace-apps, meer surveillance, meer online retail, meer videoconferencing, meer gaming, meer audio- en videostreaming, meer time spent op sociale media, meer auto’s en taxi’s, liefst zelfrijdend – verzin een product van Silicon Valley waarnaar de vraag de afgelopen maanden níet is gestegen. Of het zouden toerismeplatforms als Booking, TripAdvisor en Airbnb moeten zijn, maar de teloorgang van die parasitaire sector zal denkelijk meer gejuich oproepen dan rouwbeklag.
De Green New Deal, het ambitieuze plan van de Democraten om de Amerikaanse economie groener te maken, heeft plaatsgemaakt voor wat Naomi Klein de Screen New Deal noemde: een ambitieus project, niet om een klimaatramp af te wenden, maar om de wereld met digitale techniek pandemie-proof te maken. Thuisblijven, binnen zitten, virtueel contact in plaats van fysiek, appen in plaats van kletsen, gamen in plaats van sporten – nog maar onlangs gold het als een bedreiging voor de volksgezondheid, nu wordt het verwelkomd als de remedie tegen een dodelijk virus.
Dankbaarheid en applaus
De tech-industrie slaat twee vliegen in één klap: er openen zich tal van nieuwe markten, gecreëerd door overheden die eventuele obstakels snel uit de weg zullen ruimen, altijd prettig, maar ook: een overheid met wie je op die manier samenwerkt, zal je minder snel lastig vallen met restricties en regulering. Het strafmatje is opgeborgen en vervangen door een rode loper.
De mogelijkheden voor pr-washing worden dankbaar benut. Amazon doneert partijen beschermingsmateriaal aan zorginstellingen, uiteraard met veel mediavertoon. ‘It’s a fantastic gift if we donate strategically,’ schreef een adviseur in een uitgelekt memo over de different and bold ways waarop Amazon de crisis kan gebruiken om z’n imago te verbeteren. Intussen moeten werknemers van Amazon het zonder beschermingsmateriaal doen; honderd van hen legden onlangs in New York het werk neer vanwege onveilige werkomstandigheden en gebrek aan mondkapjes. Amazons pr-afdeling mag druk zijn met liefdadigheidsacties, er was nog tijd over om het verzinsel in omloop te brengen dat de werkonderbrekers te kwader trouw waren. De actieleider werd ontslagen.
Dossier
Volg de datadictatuur
2018 was het jaar van de Grote Internet Ontnuchtering. Voor het eerst zagen we de techindustrie met haar datahonger als een Godzilla, die dreunend onze privacy vermorzelt. Jan Kuitenbrouwer signaleert een kentering en kapt tweewekelijks een pad door de online jungle.
De pr-campagne werkt. Neem een recente tweet van Martha Stewart, Amerika’s nationale lifestyle koningin, die altijd precies het juiste antwoord heeft op naderende trends, namelijk een product waar toevallig haar naam op of onder staat. Zij twitterde een foto van zichzelf, in haar droomkeuken, achter een grote Apple laptop (en later eentje vanuit haar droomsalon, met twee stuks.) Martha-watchers weten dan: zij heeft een deal met Apple. ‘Have you all considered what this pandemic would be like,’ vraagt ze, ‘without internet connectivity, great devices like the Apple tablet, the Apple laptop, the cloud for storage, Google search, and the iPhone? Think hard.’
Het draagvlak groeide om de Amerikaanse antitrust-traditie in ere te herstellen en de grote tech-monopolies aan te pakken
Dankbaarheid en applaus voor Silicon Valley, dat hebben we lang niet gehoord! De ‘techlash’ is voorbij. ‘There’s a renewed culture of deference to big tech coursing throughout upper class culture,’ schrijft Matt Stoller, politicus en econoom, op zijn blog BIG.
Dat ‘Big’ slaat op Stollers onderwerp: kartelvorming en monopolisme in de Amerikaanse economie. Ook wat dat betreft draait de coronacrisis de klok terug. De afgelopen jaren groeide in Washington het draagvlak om de Amerikaanse antitrust-traditie in ere te herstellen en de grote tech-monopolies aan te pakken, Eén voor één werden de wetsartikelen afgestoft, Elizabeth Warren en Bernie Sanders maakten er een campagne-onderwerp van dat Joe Biden inmiddels heeft overgenomen, en langzaam vormden zich de contouren van een nieuwe, grote Amerikaanse antitrust-golf, zoals ooit tegen Big Oil, Big Telecom en de laatste, dertig jaar geleden alweer, Big Bill (Microsoft). Zoals The Economist schreef: Return of the Trustbusters!
De comeback was van korte duur. Het Congres doet nog wel onderzoek naar concurrentievervalsing van de tech-industrie, maar het enthousiasme is de laatste maanden flink geluwd. Een lobbyist, Nate Sutton, loog onlangs tijdens een hoorzitting over machtsmisbruik door Amazon, ontdekte The Wall Street Journal, een misdrijf waar in Washington normaal behoorlijk zwaar aan wordt getild. Maar de onderzoekscommissie stapte eroverheen en betuigde nog eens zijn grote dankbaarheid voor wat Amazon allemaal doet om te helpen bij de strijd tegen covid-19.
Alles remote, alles virtueel
Een van Obama’s trustbusters, Bill Baer, schreef al dat we zullen moeten accepteren dat de coronacrisis de toenemende concentratie van economische macht zal versnellen: ‘Niet alle bedrijven zullen het overleven, dat betekent: meer concentratie van marktmacht. Minder concurrentie, meer kans op prijsafspraken, hogere prijzen voor de consument.’ Ook dat signaal zal in Silicon Valley met instemming begroet zijn. Jippie, corona als alibi voor ongehinderde kartelvorming.
Make America great again? Dat kan, zegt Silicon Valley, als je ons de ruimte geeft
Eric Schmidt, lid van alle mogelijke adviesclubs en taskforces op dit gebied, is er helemaal klaar voor. Trumps China-frustratie, het wijdverbreide misverstand dat enge virussen per definitie uit China komen en mogelijk zelfs via 5G verspreid worden (Huawei!), het is koren op Googles molen. Dit is hét moment om Big Tech ruim baan te geven voor iets waar Schmidt al zo lang voor pleit: een groot (laatste?) offensief tegen de technologische wereldhegemonie van China. Die onvermijdelijk is – 330 miljoen inwoners versus 1.4 miljard, wie zou dat winnen? – maar het Amerikaanse voorstellingsvermogen nog te boven gaat. Zeker zolang het Witte Huis bewoond wordt door een borstroffelende orang-oetan die maar vier woorden kent: make America great again. Dat kan, zegt Silicon Valley, als je ons de ruimte geeft.
Het moet raar lopen wil de coronacrisis de digitale heilstaat niet dichterbij brengen. Fysiek menselijk contact, met collega's op een kantoor zitten of naar de kroeg, samenscholingen in theaters en stadions, een arm om je heen van die hulpverlener, het hóeft allemaal niet. Een van de oudste sociale gebruiken die de mens kent, handen schudden, is de afgelopen maanden verbluffend snel gereduceerd tot een pre-hygiënisch atavisme waar we al lang afscheid van hadden moeten nemen. Elkaar áánraken – what were we thinking? Eric Schmidt heeft het over ‘tele-everything’: alles op afstand, alles remote, alles virtueel.
In het Beloofde Land, daar, aan de einder, voorbij Covid en Corona, zal alles ‘tele’ zijn. Het nieuwe normaal is een permanente, digitale quarantaine. De virussen zullen verweesd en werkloos door de lucht zweven. En voor de troost is er hervormingsporno.
44 Bijdragen
Klaas den Breejen 2
Technologie en al helemaal gezondheidstechnologie is smart, intelligent en groots. Van slimme meters, kunstmatige intelligentie tot Big Tech en Big Pharma. Nu hebben we ook een 'intelligente' lockdown. We zijn al jarenlang geindoctrineerd met smart en slim. Het dringt zich intimiderend aan ons op.
Impliciet en onbewust lijkt de gedachte: de mens is dom, maar als we de mens, z'n gezondheidsbedreigingen en de dood maar smart/slim besturen en onder controle houden, dan komt het (in de virtuele wereld) goed. Vrijheden en gemeenschapszin kunnen we via intelligente knoppen aan of uitzetten. Met een dashboard voor de minister, tracking en tracing en een slim sociaal gedrag score systeem (a la China), slimme 5G applicaties, AI en nog veel meer mooi speelgoed, moet het lukken. Zo lijkt de gedachte.
Met het walhalla aan nieuwe technologie die nu over ons heen gestrooid wordt het geloof in absolute maakbaarheid grenzeloos.
Tegelijk lijkt dit alles een voorbode voor verandering. De werkelijkheid wordt steeds surrealistischer. Gezondheidszorg lijkt Newspeak voor gezondheidsvernietiging.
Het idee van absolute maakbaarheid, oneindige groei en scheiding van geest en lichaam zit diep in de Westerse filosofie, al vanaf de 6e eeuw voor Chr. Het heeft veel opgeleverd, maar nu lopen we tegen absolute grenzen, die vragen om menselijker keuzes.
Het systeem stort vanzelf in, omdat het totaal tegen de natuurwetten en menselijke psyche en waardigheid ingaat. Laten we slimmer, intelligenter en grootser worden .., nu als mens en als gemeenschap.
Roland Horvath 7
Klaas den BreejenBeide schitterend en inspirerend.
Roel Kolthek 2
Klaas den BreejenAnnemiek van Moorst 11
Klaas den BreejenMatthé Commandeur
Klaas den BreejenMet smart denk ik aan 'smartfoon': in sommige opzichten worden we er smartelijk slaafs en -dom van, van onafhankelijke denkers worden we tot volgers gemaakt ...
Het stuk gaat ook over het toenemen van monopolies in tijden van Neoliberalisme. Duidelijk leidt marktwerking zonder krachtige (regelgeving van de) overheid (= Neoliberalisme) tot concentratie van (markt-)macht.
Maar mag ik me minstens even grote zorgen maken over de groeiende macht van China op het wereldtoneel: aanhoudende bezetting van Tibet (& eliminatie van een cultuur), laten verdwijnen en opsluiten van honderdduizenden Oeigoeren, journalisten, artsen, ..., aantasten van de democratie in Hong Kong, bedreigen van landen rondom de Zuid-chinese zee (niet alleen Taiwan), (her-)kolonisatie van Afrika en Zuid-Amerika en misschien ook Griekenland en Italië, onder druk zetten van zelfs westerse landen (als iets China niet bevalt), de grote rol van Huawei in de Chinese surveillance-staat en datzelfde Huawei een strategische rol geven in een strategische sector: telecommunicatie, ...
Kijk bv.: 'China: Alles onder controle':
https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/31-05-2020/VPWON_1310212
Ik ben absoluut geen fan van Trump en wantrouw zijn beweegredenen maar ik mag het toch op sommige punten (China, neoliberale handelsakkoorden) met hem eens zijn?
Misschien iets voor een volgend artikel?: China = Datadicatatuur.
Johan Zijlstra 4
Klaas den Breejen 2
Johan ZijlstraMijn tip van deze week: de confronterende maar ook mooie, inspirerende video: 'Coronabeleid is inhumaan, zegt klinisch ethicus Erwin Kompanje', werkzaam aan de intensive care, Erasmus Ziekenhuis R'dam. https://www.youtube.com/watch?v=rlnfnsFz6c8
Wat denk jij?
Johan Zijlstra 4
Klaas den BreejenZolang we opletten en op elke slak zout gaan leggen dan kunnen we de technocratie in optima forma nog tegen houden.
David de Jongh 1
Klaas den BreejenKlaas den Breejen 2
David de JonghKlaas den Breejen 2
Johan Zijlstrahoogleraar psychiatrie Jim van Os (27:35 tot 41:05 minuten). https://www.youtube.com/watch?v=NngAyPIlSeU
Begin dit jaar hield hij een co-referaat, over een essay van hoogleraar Paul Verhaeghe, over toenemende normalisering en disciplinering in de geestelijke gezondheidzorg, als spiegel van de maatschappij. Verhaeghe geeft aan hoe die trend al enkele honderden jaren gaande is.
Jim van Os trekt dat punt breder en naar de toekomst.
Zo geeft hij aan dat de macht van de gezondheidszorg en technocratie heel snel toeneemt: Nu werkt nog 1 op de 9 mensen in de gezondheidszorg in Nederland. Officiele verwachting is echter dat in 2040 maar liefst 1 op de 4 in de gezondheidszorg werkt!
Tegelijk is in de geestelijke gezondheidzorg en de geneeskunde ook een grote, hoopgevende kanteling gaande waar de menselijke relatie veel meer centraal staat, die ook veel meer kosteneffectief is ... .
Corona lijkt nu de eerste trend, die al gaande was enorm te versterken ('het nieuwe normaal'). Tegelijk zal de schreeuw om de tweede trend ook (moeten) toenemen.
Roland Horvath 7
Zo ook nu, daarom blijft de lockdown duren, liefst zo lang mogelijk als het aan de Big Tech ligt.
En zoals JK zegt, de staat is bewust verzwakt door de neoliberale doctrine uitgedragen door de MSM reeds 40 jaar of meer. Alles maar dan ook alles moet geprivatiseerd ook het regeren van de hele wereld. Dat moet gebeuren door een keur van GMO, de grootste en de meest kapitaal krachtige.
Zoals ook Michael Moore onlangs in een documentaire verkondigde: De milieubeweging is gedeeltelijk misleid onder andere door de producenten van elektrische auto's, die hemel op aarde beloofde als iedereen elektrisch ging rijden en CO2 is in de ban gedaan.
Terwijl technisch gezien, er is niet voldoende lithium of vanadium om de batterijen te fabriceren.
En CO2 uit de lucht halen, ontbinden en de koolstof met waterstof verbinden tot koolwaterstoffen als propaan, butaan en benzine is een veel realistischer en haalbaarder alternatiefs. Twee tienduizenden van de lucht is CO2, een reusachtige hoeveelheid. Voor wie geen tijdshorizon van bijvoorbeeld 400 jaar heeft maar van zo'n 400 miljoen jaar.
En nu is Big Tech alles aan het kapot maken wat voor hen concurrentie zou kunnen zijn. Zoals de lokale economie in veel landen kapot is gemaakt door de heilig verklaarde globalisering die geen grenzen duldt noch fysisch, juridisch of anderszins.
Nog iets, de lockdown is nu al heilig verklaard. En de contactloze maatschappij eveneens. Een voordeel, dat zou de bevolkingsgroei kunnen verminderen.
Martin Haarmans 5
Roland HorvathIk denk dat je iets van 5 eenheden energie nodig hebt om 1 eenheid energie te produceren op deze manier.
Roland Horvath 7
Martin HaarmansNog iets, hoeveel energie verbruikt men vandaag de dag om 1 eenheid energie onder de vorm van benzine te produceren?
Martin Haarmans 5
Roland HorvathHet CBS geeft een totaal verbruik in Nederland van 3000 pj per jaar. Een kwh is 3,6 mj. Met een zonnepaneel van 2 vierkante meter kun je iets van 250 kwh per jaar produceren. Dan heb je 2 X 3000 X 10E15/(3,6 X 10E6 X 250) vierkante meter aan zonnepanelen. Dat is 6,7 X 10E9 vierkante meter. Dat is 6,7 X 10E3 vierkante km. Nu kun je zonnepanelen niet tegen elkaar aan leggen vanwege stand van de zon en schaduw. Dat scheelt iets van een factor 1,5. Je moet er makkelijk bij kunnen komen voor onderhoud en reparatie, reken een factor 1,5. Dan heb je ongeveer een zonnepark van 15000 vierkante km. Voor het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer en hiermee synthetische brandstof maken een rendement tussen de 20% (factor 5) en 50%. Kom je uit op een zonnepark van 30.000 tot 75.000 vierkante km. Zoveel had ik niet verwacht. Paar keer narekenen. Ik kan geen rekenfout ontdekken. We hebben dus een ordegrootte van enkele tienduizenden vierkante kilometer aan zonnepark nodig.
Roland Horvath 7
Martin HaarmansZuiderse landen zijn veel meer geschikt om zonenergie om te zetten in allerlei andere soorten energie. En ten tweede, de huidige zonnepanelen hebben een rendement van 5%. In de toekomst zal dat veranderen en andere methodes hebben makkelijk een hoger rendement.
Dus hier is er iets te verwachten van technische innovatie.
Nog iets, zonnepanelen in de ruimte. Buiten de dampkring. De lucht absorbeert veel zonenergie.
Nico Janssen 7
Roland HorvathMartin Haarmans 5
Roland HorvathNico Janssen 7
Martin HaarmansHiermee kom ik op een zonnepark (afgerond) van 6700 km2 uit. Dat scheelt toch aanzienlijk! In het tempo waarin zonnepanelen steeds meer opbrengsten geven zitten we dan in ‘no-time’ op 5000 km2. Dat is ongeveer 72 km bij 72 km. Maar dan hebben we ook werkelijk alle energie van Nederland geleverd! Overigens kost het maken van zonnepanelen ook energie (CO2 terugverdientijd ca. 3 jaar)
Martin Haarmans 5
Nico JanssenIk reageerde op de stelling van de heer Horvath dat het realistisch is om zonne-energie te gebruiken om CO2 uit de lucht te halen en hiermee synthetische brandstof te produceren.
Dat is niet realistisch.
Nico Janssen 7
Martin HaarmansDat verhaal van CO2 uit de lucht halen is natuurlijk (voorlopig?) een broodje onzin aap.
En als we dan toch zoveel zonnepanelen bij elkaar zetten, laten we er meteen windmolens tussen zetten. Ik denk dat we dan met nog veel minder ruimtebeslag kunnen volstaan (1600 km2 ? => 40 bij 40 km) en natuurlijk veel minder (kostbare) opslagcapaciteit. Blijft over het overbruggen van de Dunkelflaute.
Wel interessante exercitie zo. Hieruit blijkt dat wanneer we op de Noordzee een energie-eiland aanleggen (ter grootte van Flevoland), we klaar zijn. Hier kunnen we ook Schiphol parkeren. Op zee kunnen we ook makkelijk de opslag regelen door water omhoog te pompen bij productie-overschotten. Wat zou dit alles kosten? 500 miljard euro? Verdien je best wel weer terug lijkt me.
Martin Haarmans 5
Nico Janssen1 liter water is 1 kilo is een kubieke dm. De potentiële energie van opgepompt water is de halve hoogte maal 10 (zwaartekrachtsversnelling) maal de massa. Massa is oppervlakte maal hoogte maal dichtheid. Laten we 10 bij 10 km bij 2 meter nemen. Dat is 10E3 X 10E3 X 20 dm3. Dan geeft dit een opslag van 2 X 10 E8 Joule. Het jaarlijks verbruik is 3 X 10E18 Joule. Per dag is dat 8,2 X 10E15 Joule. Met 10 bij 10 km bij 2 m hebben we op dagbasis een opslag die 2,4E-10 bedraagt vergeleken met het dagelijks verbruik.
Nico Janssen 7
Martin HaarmansAnnemiek van Moorst 11
Ik denk niet dat technologie ons kan redden. Niet van pandemiën, niet van de klimaatcrisis, niet van biodiversiteitverlies, niet van de ongelijkheid, niet van het racisme. Er zijn simpelweg onvoldoende resources over om de benodigde spullen te (blijven) maken. Krimp en een volstrekt andere leefwijze is de enige oplossingsrichting - al deze problemen zijn aan elkaar gerelateerd en vergen dus een samnhangende oplossing. Aangezien daar nu nog te weinig animo voor is en de roep om economische groei weer toeneemt, sluit ik een - vermoedelijk gewelddadig - einde van onze 'beschaving' niet uit.
"Collapse can occur when societies overshoot the carrying capacity of their environment. This ecological collapse theory, which has been the subject of bestselling books, points to excessive deforestation, water pollution, soil degradation and the loss of biodiversity as precipitating causes."
Voor nog andere redenen van de ineenstorting van de westerse beschaving die allemaal (!) ook van toepassing zijn:
https://www.bbc.com/future/article/20190218-are-we-on-the-road-to-civilisation-collapse
Nico Janssen 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Nico JanssenPS Niet dat ik jou van racsime beschuldig, begrijp me goed.
Nico Janssen 7
Annemiek van MoorstIs meer een feitelijke constatering en voor veel mensen een roze olifant in de kamer. Betekent dan voor Nederland (bijvoorbeeld) dat we weer terug moeten naar, zeg 10 miljoen inwoners.
We overspannen op dit moment de draagkracht van de aarde ernstig, dat is uit alles duidelijk. Teruggaan in consumptiestijl is 1, maar zal onvoldoende blijken vermoed ik (als het al lukt).
Annemiek van Moorst 11
Nico JanssenRoland Horvath 7
In de jaren 1700 moest in vele kolonies de voedsel voorziening reeds wijken voor mono culturen ten bate van de Europese kolonisatoren. Dat maakte toch maar gebruik van land van de inboorlingen. Die inferieur geacht werden aan de kolonisatoren. De vrije markt heeft het milieu nooit gerespecteerd.
2- Wat misbruikt wordt is volgens de propaganda altijd inferieur tegenover wat zal komen.
Zo verging het ook het collectieve dat geprivatiseerd moest worden tientallen jaren terug want private ondernemingen doen alles beter dan een collectieve ordening.
Er is een uitspraak bekend van Barones Thatcher: There is no such thing as society.
3- En nu is het de mens die niet voldoet. Hij is volgens de neoliberale propaganda zo ongeveer handelingsonbekwaam.
En zijn beslissingsrecht moet vervangen worden door een systeem dat tientallen keren intelligenter en slimmer is.
Dat gaat resulteren in een onleefbare, zeer conformistische, extreem onverdraagzame en dictatoriaal bestuurde maatschappij.
Jan Ooms 10
‘Nieuwe regels vereisen een sterke staat, maar na veertig jaar neoliberaal dieet zijn de staten zo vermagerd dat ze geen vuist meer kunnen maken...’
Deze komt op een tegeltje!
Marc Fahrner 7
petros 4
Hans van Swoll 5
petros+ 1 oude Nokia (voor onderweg). Heb je wel 2 simmetjes en zodoende 2 tel.nrs en 2 abo's en een ouderwets adresboekje nodig.
Is het gezegde niet? "Je vrijheid kopen."
petros 4
Hans van SwollHans van Swoll 5
petrosMarco Fredriks 4
Niek Jansen 9
Een kleine opmerking waar je de technologische hegemonie van China verklaart vanuit het verschil in inwoners tussen de VS en China.
Meer voor de hand liggend lijkt mij het verschil in imperialistisch streven van beide wereldmachten.
De VS verliest zijn energie en geld in het voeren van verre oorlogen, het opleggen van sancties en economische blokkades, eindeloze uitbreiding van militaire bases, ‘oefeningen’ edm.
China daarentegen concentreert zich op uitbreiding van zijn economische macht en is in Z.Amerika en Afrika zeer welkom en sinds kort ook in het MO, waar Peking tot overeenstemming is gekomen met Teheran om een nieuwe ‘Zijde route’ uit te bouwen van Peking via Teheran tot W.Europa.
De landen die zaken doen met China hoeven zich niet te engageren in allerlei militaire verplichtingen zoals de VS dat wel eist.
China voert projecten uit die niet in de eerste plaats interessant zijn voor de winsten van multinationals maar voor de hele bevolking van nut zijn zoals de aanleg van havens, ( spoor)wegen en andere infrastructuur en zo ook interessant voor de economische macht van China, maar niet voor zijn militaire macht, waarin de VS in de eerste plaats is geïnteresseerd.
En dat is niet sinds ‘orang oetan Trump’ brult ‘America first’, Jan.
Alle presidenten van de VS gingen hem daarin voor sinds WOII.
http://www.thirdworldtraveler.com/Blum/KillingHope_page.html
En: https://williamblum.org/intervention-map
Roland Horvath 7
Niek JansenRaar is dat lieden als Eric Schmidt ES, ex CEO van Google, spreken over een offensief tegen de hegemonie van China. Typisch Amerikaans. De meest agressieve staat op de hele wereld voelt zich achtervolgd. Dat hebben alle fascistische regimes, ze projecteren hun eigen agressie op de tegenpartij.
In de VS denken ze al sedert het begin van de 19e eeuw dat ze uitverkoren zijn, speciaal zijn, en dat ze de wereld moeten leiden. Ze hebben dus ook een meerderwaardigheidscomplex en ze lijden aan megalomanie.
Lieden als ES kunnen niet leven in een vreedzame coëxistentie zoals de voormalige president van de Sovjet Unie Nikita Chroesjtsjov 1894-1971 dat voorstelde. Waar politieke conflicten tussen staten niet 'opgelost' worden met militaire middelen.
Niek Jansen 9
Roland Horvath‘Gidsland’ VS met hun holmaatje Nederland hebben de wereld meer kwaad dan goed gedaan.
Mark A. Jansen 2
Artikel presenteert nul alternatieven voor die van 'Big Tech'.
Moeten we allemaal beter 'opgeleid' worden om hun technologisch solutionisme beter te herkennen?
Met die herkenning los de pandemie niet op. Zit de oplossing dan in tele-everything op basis van open-source software?
Klaas den Breejen 2
Mark A. Jansen1. Beter 'opgeleid', met artikelen als die van Jan, is lijkt mij toch hard nodig om tegenwicht te kunnen blijven bieden. En om alternatieven op te bouwen. Zo is er ook nu de volgende hoopvolle ontwikkeling:
2. Langzaam maar zeker lijkt het erop dat de pandemie in realiteit maar een beperkte epidemie is. Corona lijkt door groepsdenken van OMT, RIVM, regering en belangengroepen (inclusief Big Tech met angst als verdienmodel) op een totaal verkeerd spoor te zitten. Gisteren zag ik op Youtube Willem Engel die bezig is met een rechtszaak tegen de regering: https://www.youtube.com/watch?v=H-2in_Z66F8 Ook Maurice de Hond timmert stevig aan de weg (zie maurice.nl). Beide zijn inspirerende voorbeelden.
3. Meer open source: ja. Tele-everything: juist liever niet, vanwege afbraak van (intiem) menselijk contact, relaties en gemeenschapszin. Toenemende controle, disciplinering en exploitatie van de mens lijkt (grotendeels onbewust) een soort ultieme natte droom voor Big Tech. 'Big Tech is smart, de mens is dom.'
Zelf denk ik dat we in een grote waarden crisis zitten. Vraag is: Waar ga je echt voor in het leven? Wat is jouw doel? Zoek inspiratie. (zelf hoop ik van de zomer hierover een nieuwe website te lanceren)
Jan de Vries 1
https://overdemuur.org/zingen-in-tijden-van-corona/
mary huwae 2
mary huwae 2